Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A mágikus szőnyegben bízik Baki

Másodszor is nekifut az olimpiarendezésre vonatkozó pályázatának az azeri főváros Baki, amely az ország egyik szimbólumát választotta logójának. Az ötödik század óta Azerbajdzsán egyik fő exportcikke a kézzel készített szőnyeg. Talán nem véletlen, hogy a 2020-as nyári olimpia megrendezésére pályázó ország vezetői is ezt az évszázados szimbólumot felhasználva akarnak hatást gyakorolni a döntéshozókra. A főváros Baki (régebbi nevén Baku) pályázata az előzetes esélylatolgatások alapján nem tartozik ugyan a favoritok közé, de az ország (el)ismertségének növeléséhez nagyban hozzájárulhat. Nála fajsúlyosabb pályázók is akadnak a jelentkezők között, így Doha, Isztambul, Madrid, Róma vagy éppen Tokió is joggal kalkulálhat azzal, hogy alig másfél év múlva megkapja a felhatalmazást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) a 2020-as nyári játékok megrendezésére.

Az azeri olimpiai bizottság elnökhelyettese, Csingiz Huseynadze is jelen volt az új logó bemutatásánál, ahol elmondta, hogy alig 30 évvel az ország függetlenségének elnyerése után a 2020-as olimpia jó lehetőséget kínálna számukra arra, hogy a nemzetek sorában még előkelőbb helyet vívjanak ki maguknak. A pályázat szlogenje (Together we can) is arra utal, hogy az egykoron a Szovjetunió részének számító terület ma már szuverén, önálló állam, amely saját céljaiért képes összefogással kiállni. Az ország területének kétharmadán hatalmas olaj-tartalékok vannak, így Azerbajdzsán - bár kevesen gondolnák - a világ egyik legdinamikusabban fejlődő állama, pénzügyi helyzetét tekintve pedig jelen helyzetben stabilabb, mint a szintén olimpiarendezésről álmodó Olaszország vagy Spanyolország.

Az azeriek bíznak abban, hogy a NOB a helyszínek kiválasztásánál tovább folytatja az utóbbi évek gyakorlatot, amely szerint (2016 - Rio de Janeiro, 2018 - Pjongcsang) rendre olyan helyszíneket jelöl ki a játékokra, amelyek új piacokat nyitnak meg az olimpiai mozgalom előtt. Baki már pályázott a 2016-os játékokra is, de akkor nem tudott bekerülni a második körbe. A város vezetői ugyanakkor bíznak benne, hogy ilyen szempontból is követik majd Riót, amely 2012-ben még szintén gyengének találtatott az első körben, de a következő nyári játékok rendezését már elnyerte. A pályázat logójának bemutatásakor jelen voltak az ország legjobban szereplő olimpikonjai, így a sportlövő, 2000-ben olimpiai bajnoki címet szerző Zemfira Meftahegyinova is, aki egykoron Igaly Diána nagy ellenfele volt a skeetesek mezőnyében.

0 Tovább

21 sportoló jelölt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba

A londoni olimpia idején a sportolók ismét saját soraikból választhatnak új tagokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba. Az utóbbi évek nyári olimpiáihoz hasonlóan Londonban is lehetőséget kapnak az aktív sportolók arra, hogy maguk közül válasszanak képviselőket a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba. A NOB Sportolói Bizottsága múlt pénteken tette közzé azon jelöltek listáját, akikre majd a 10.500 olimpikon a jövő évi játékok ideje alatt szavazhatnak a sportolók. A megbízatás csak bizonyos időszakra szól, a most bizalmat kapó négy egykori vagy jelenlegi sportoló ugyanis a nyáron lejáró mandátumú Hicham El Guerrouj, Rania Elwani, Frank Fredericks és Jan Zelezny helyét foglalja majd el. A jelöléseket a nemzeti olimpiai bizottságok tehették meg és csak olyan sportolók kerülhettek képbe, akik vagy indultak a 2008-as pekingi játékokon vagy esélyesek a londoni szereplés kiharcolására.

Az olimpia alatt a sportolók mindhárom olimpiai faluban (London, Weymouth, Eton), valamint a labdarúgó tornának otthont adó városokban is leadhatják voksaikat. A játékok végeztével a szavazatokat összegzik, majd a négy legtöbb voksot kapó sportoló nyolc évre tagja lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A korábbi játékokon három alkalommal is volt magyar jelölt a szavazásnál (1996-Szabó Bence, 2000-Kiss Balázs, 2004-Csollány Szilveszter), de sajnos egyiküket sem választották be végül a NOB tagok közé. A mostani listára nem került fel magyar név.

Őket jelölték a NOB Sportolói Bizottságába: Nasser Saleh AL-ATTIYAH (katari - sportlövészet), Sergei ASCHWANDEN (svájci - cselgáncs), David BARRUFET (spanyol -  kézilabda), Danka BARTEKOVA  (szlovák - sportlövészet), Milorad CAVIC (szerb - vízilabda), Mu-Yen CHU (tajvani - tekvando), Kirsty COVENTRY (zimbabwei - úszás), Femke DEKKER (holland - evezés), Tony ESTANGUET (francia - vadvízi kajak), Susana FEITOR (portugál - atlétika), Stefan HOLM (svéd - atlétika), Viktoriya KOVAL (ukrán - íjászat), Eirik Verâs LARSEN (norvég - kajak), Koji MUROFUSHI (japán - atlétika), Jefferson PEREZ (ecuadori - atlétika), Zoran PRIMORAC (horvát - asztalitenisz), Antonio ROSSI (olasz - kajak), Hadi SAEI (iráni - tekvando), Jean-Michel SAIVE (belga - asztalitenisz), Barbora SPOTAKOVA  (cseh - atlétika), James TOMKINS (ausztrál - evezés)

0 Tovább

Havelange dicstelen búcsúja

Lemondott 48 éve őrzött tagságáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB) Joao Havelange, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi elnöke. Egy a neve elhallgatását kérő forrás szerint a 95 éves brazil sportvezető már csütörtökön elküldte lemondó levelét a NOB-nak, ám ezt titokban akarta tartani. Havelange azért kényszerült erre a lépésre, mert ez az egyetlen módja annak, hogy a NOB etikai bizottsága ne marasztalja el őt egy több mint tíz éve történt vesztegetési ügyben. A vizsgálatok alapján ugyanis még a FIFA első embereként 1 millió dollárt fogadott el az ISL nevű marketingcégtől. A bizottság az előzetes várakozások alapján minimum kétéves eltiltással sújtaná a Havelange-t, de a végleges kizárás sem lenne elképzelhetetlen. A lemondás után azonban minden bizonnyal ejti az ügyet a testület. Joao Havelange 1974-től 1998-ig vezette a FIFA-t, s 1963 óta tagja a NOB-nak, melynek ezzel a legrégebben megválasztott tagja.

0 Tovább

Az örökös eltiltás mellett érvelt a NOB Sportolói Bizottsága

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottsága úgy foglalt állást, hogy a doppingolókat örökre ki kellene tiltani az ötkarikás játékokról. A legendás namíbiai sprinter, Frankie Fredericks vezette testület Colorado Springs-i ülésén - melyen jelen volt Jacques Rogge NOB-elnök is - sürgetett szigorú ítéleteket a lebukott versenyzők, orvosok és edzők számára. A grémium javaslatait felterjeszti a NOB végrehajtó bizottságának.

Sebastian Coe, a londoni játékok szervezőbizottságának (LOCOG) elnöke pénteken nyilatkozott úgy, hogy - a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki döntése ellenére - a doppingoláson ért sportolókat életre szóló eltiltással sújtaná. A CAS öt napja érvénytelennek nyilvánította a NOB doppingellenes politikájának egyik alapkövét, az úgynevezett hat hónapos olimpiai szabályt, ami azt jelenti, hogy a doppingvétség miatt ennél hosszabb időre eltiltott sportolókat nem lehet kizárni a következő játékokról.

A NOB végrehajtó bizottsága arra alapozva fogalmazta meg 2008 júniusában a hat hónapos szabályát, hogy joga van eldönteni, milyen feltételekkel nevezhető valaki a játékokra, a CAS döntése viszont némiképp szembe megy az ötkarikás szervezet által képviselt "zéró tolerancia" elvével. Jacques Rogge a CAS ítéletének kihirdetése után úgy fogalmazott, csalódottak, mert ez a szabályozás a tiszta sportolók védelméről szólt, egyúttal jelezte, hogy két év múlva, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzatának felülvizsgálatakor egy olyan új szabályt fognak megalkotni, melynek hasonló hatása lesz, mint a nemrég érvénytelenítettnek.

0 Tovább

A NOB elégedett a londoni előkészületekkel

Ismét pozitív hangnemben nyugtázta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Szemlebizottsága, hogy remekül alakulnak a londoni nyári játékok előkészületei. "Rendkívül pozitív, amit a látogatásunk során tapasztaltunk. Nagyon nagy előrelépés történt az előkészítésben, most már csak apróságokat kell elintézni, hogy minden rendben legyen” - összegzett Denis Oswald, a NOB-bizottság elnöke a testület háromnapos londoni vizitjének végén. „Lenyűgözött bennünket az átfogó tervezés és a tesztversenyek eredményessége" - tette hozzá a sportvezető egy nappal azután, hogy az idénre tervezett tizenhét tesztverseny közül az utolsó, az íjászoké is befejeződött. Mostanra már elkészült az Olimpiai Park összes létesítménye, köztük a 80 ezres Olimpiai Stadion, illetve a vizes sportoknak otthont adó központ is. Az olimpiai falu a tervek szerint viszont csak a jövő év elejére készül el. A londoni nyári játékok 2012. július 27-én kezdődnek.

0 Tovább

Új csodamódszert találtak a növekedési hormon ellen

Új és az eddiginél biztosabb módszert találtak a szakemberek a növekedési hormon kimutatására - az új eljárást már a londoni olimpián is alkalmazhatják.Az utóbbi évtizedben megszokhattuk azt, hogy az olimpiai játékok közeledtével rendre forradalmi újításokról, korábban soha nem ismert ellenőrzési módszerekről érkeznek hírek dopping-fronton, így már Sydney, majd Athén és Peking előtt is tömeges lebukás dömpinget prognosztizáltak. Hogy az időben jött dopping-figyelmeztetés vagy az ellenőrzési módszerek mégsem tökéletes volta miatt nem volt kiemelkedő mennyiségű pozitív eset, azt nem lehet tudni.

A londoni játékok közeledtével is beindult a „dopping-PR”, amelyben egy hétfői amerikai bejelentés viszi a prímet. Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség egyik vezetője, Travis Tygart ugyanis hétfőn az AP hírügynökségnek arról nyilatkozott, hogy új, az eddigieknél megbízhatóbb - a WADA által jelenleg még nem elfogadott - módszert fejlesztettek ki a növekedési hormon tiltott használatának kimutatására. A közelmúltban egy londoni szimpózium szakemberei által is egységesen dicsért módszer a jelenlegi módszerek által biztosított 72 órás időlimittel szemben állítólag 21 nappal a szer alkalmazása után is képes kimutatni az illegális hatóanyagot. A hírek szerint az új, tökéletesített ellenőrzési módszert már a jövő évi londoni olimpián is alkalmazhatják.

Az amerikai szakemberek szeretnék elérni az új módszer kapcsán azt is, hogy az NFL-ben is alkalmazható legyen. Más kérdés, hogy a játékosok szakszervezete egyelőre nem járult hozzá ahhoz, hogy a világszerte népszerű bajnokságban a növekedési hormon vizsgálatát is bevezethessék. A növekedési hormont 2004 óta ellenőrzik az olimpiai játékokon, de eddig még nem akadt pozitív dopping eset ezügyben, igaz az olimpián kívül is csupán nyolc olyan esetet regisztráltak eddig, ahol a HGH (human growth hormone) illegális alkalmazása kimutatható volt.

0 Tovább

Pénzért venne olimpiai aranyat Azerbajdzsán

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) belső vizsgálatot indít annak nyomán, hogy a BBC állítása szerint két garantált londoni olimpiai aranyéremért cserében nyújtott támogatást a szervezetnek egy azeri befektető. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság üdvözli az eljárást, egyben jelezte, hogy adott esetben maga is vizsgálódik az ügyben. A BBC csütörtökön arról számolt be, hogy az AIBA égisze alatt futó World Series Boxing-ligát kilencmillió dollárral "támogatta meg" egy azeri befektető, cserében ötkarikás sikereket kért. Vu Csing Kuo (Wu Ching-kuo), az AIBA elnöke ugyan abszurdnak, valótlannak és nevetségesnek nevezte az állítást, de ígérte, az általa vezetett szervezet vizsgálatot indít.

Jacques Rogge, a NOB elnöke üdvözölte, hogy az AIBA eljárást indított, és egyben kéri a botrányt kirobbanó BBC-t, álljon elő a bizonyítékokkal. Hozzátette: minden korrupciós ügyet komolyan kell kezelni. Az azeri ökölvívó-válogatott a legutóbbi, 2008-as pekingi olimpiáról egyetlen bronzéremmel tért haza. Az AIBA-nak nem ez az első hasonló ügye. A 2004-es athéni olimpia alatti bírói részrehajlások és a pontozások körüli problémák miatt a NOB egymillió dollárt tartott vissza az ökölvívásnak járó alapból. A mostani botrány kipattanásának időpontja valószínűleg nem véletlen, a jövő hétfőn kezdődik ugyanis Bakuban az olimpiai kvalifikációs ökölvívó-világbajnokság.

0 Tovább

Rogge: Kína várja ki a sorát

Legalább két évtizedet kell várnia Kínának arra, hogy ismét nyári ötkarikás játékokat rendezzen - jelentette ki Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a Xinhua hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában. A sportvezető azt mondta, az a sportszerű, ha az ázsiai ország türelmesen kivárja az újabb lehetőséget, esélyt adva ezzel más nemzeteknek is a rendezésre.

A 2008-as pekingi olimpia az általános vélekedés szerint nagyon sikeresnek bizonyult annak ellenére, hogy a játékok előtt Tibetben emberjogi szervezetek tiltakozása, tüntetések és erőszakos cselekmények zavarták meg az esemény felvezetését. Rogge úgy vélte, több kínai város, például Sanghaj vagy Csuangcsu szintén képes lenne az olimpia lebonyolítására. Utóbbi tavaly az Ázsiai Játékoknak adott otthont, Sanghajban pedig a világkiállításra illetve vizes világbajnokságra került sor a közelmúltban.

0 Tovább

A NOB eltörölte Ghána felfüggesztését

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság januárban felfüggeszette Ghána tagságát, mivel a szervezet szerint az afrikai ország illetékesei nem tudták megoldani, hogy a helyi olimpiai bizottságot megvédjék a politikai belviszályoktól. A rendeletet most eltörölték. A NOB illetékesei a dél-koreai Teguban, az atlétikai világbajnokság helyszínén tárgyaltak a ghánai sportvezetőkkel, és a megbeszélés után bejelentették, hogy véget vetnek a kilenc hónapos felfüggesztésnek. Az afrikai ország így ezentúl részesül a NOB anyagi juttatásaiból és sportolókat küldhet a jövő évi londoni olimpiára. Ghána a második ország volt, amelyet eltiltottak, hasonló okok miatt tavaly a Kuvaiti Olimpiai Bizottság tagságát is felfüggesztette a szervezet.

0 Tovább

Hat város harca 2020-ért

Hat város jelezte hivatalosan a múlt csütörtök éjféli határidőig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy pályázik a 2020-as nyári játékok megrendezésére. A NOB pénteki tájékoztatása szerint Baku, Doha, Isztambul, Madrid, Róma és Tokió száll versenybe. A bizottság kétlépcsős folyamat végén, 2013. szeptember 7-én választja majd ki a házigazdát. A hivatalos jelentkezést 2012. február 15-ig kell leadni a NOB-hoz, majd a bizottság jövő májusában választja ki azokat a városokat, amelyek hivatalos pályázói maradnak a játékoknak és a kandidációs folyamat második szakaszba „léphetnek”.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek