A londoni olimpia idején a sportolók ismét saját soraikból választhatnak új tagokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba. Az utóbbi évek nyári olimpiáihoz hasonlóan Londonban is lehetőséget kapnak az aktív sportolók arra, hogy maguk közül válasszanak képviselőket a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba. A NOB Sportolói Bizottsága múlt pénteken tette közzé azon jelöltek listáját, akikre majd a 10.500 olimpikon a jövő évi játékok ideje alatt szavazhatnak a sportolók. A megbízatás csak bizonyos időszakra szól, a most bizalmat kapó négy egykori vagy jelenlegi sportoló ugyanis a nyáron lejáró mandátumú Hicham El Guerrouj, Rania Elwani, Frank Fredericks és Jan Zelezny helyét foglalja majd el. A jelöléseket a nemzeti olimpiai bizottságok tehették meg és csak olyan sportolók kerülhettek képbe, akik vagy indultak a 2008-as pekingi játékokon vagy esélyesek a londoni szereplés kiharcolására.

Az olimpia alatt a sportolók mindhárom olimpiai faluban (London, Weymouth, Eton), valamint a labdarúgó tornának otthont adó városokban is leadhatják voksaikat. A játékok végeztével a szavazatokat összegzik, majd a négy legtöbb voksot kapó sportoló nyolc évre tagja lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A korábbi játékokon három alkalommal is volt magyar jelölt a szavazásnál (1996-Szabó Bence, 2000-Kiss Balázs, 2004-Csollány Szilveszter), de sajnos egyiküket sem választották be végül a NOB tagok közé. A mostani listára nem került fel magyar név.

Őket jelölték a NOB Sportolói Bizottságába: Nasser Saleh AL-ATTIYAH (katari - sportlövészet), Sergei ASCHWANDEN (svájci - cselgáncs), David BARRUFET (spanyol -  kézilabda), Danka BARTEKOVA  (szlovák - sportlövészet), Milorad CAVIC (szerb - vízilabda), Mu-Yen CHU (tajvani - tekvando), Kirsty COVENTRY (zimbabwei - úszás), Femke DEKKER (holland - evezés), Tony ESTANGUET (francia - vadvízi kajak), Susana FEITOR (portugál - atlétika), Stefan HOLM (svéd - atlétika), Viktoriya KOVAL (ukrán - íjászat), Eirik Verâs LARSEN (norvég - kajak), Koji MUROFUSHI (japán - atlétika), Jefferson PEREZ (ecuadori - atlétika), Zoran PRIMORAC (horvát - asztalitenisz), Antonio ROSSI (olasz - kajak), Hadi SAEI (iráni - tekvando), Jean-Michel SAIVE (belga - asztalitenisz), Barbora SPOTAKOVA  (cseh - atlétika), James TOMKINS (ausztrál - evezés)