Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Libby Trickett visszatér

Tíz hónappal visszavonulása után a folytatás mellett döntött Libby Trickett, az ausztrálok háromszoros olimpiai bajnok úszója. A 25 éves sportoló tavaly a számára viszonylag sikertelen római világbajnokság után - egy ezüst- és két bronzérmet szerzett - hosszabb pihenőre vonult, majd decemberben közölte: felhagy a versenysporttal. „Nemrég a csendes-óceáni bajnokságot nézve született meg bennem a döntés. Szeretnék elindulni a 2012-es londoni játékokon is” - jelentette ki szerdán. Trickett - lánykori nevén Lenton - 2004-ben, Athénban egy (4x100 m gyors), Pekingben pedig két (100 m pillangó, 4x100 m vegyes) aranyérmet nyert, ezen kívül a vb-ken nyolcszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A 2007-es melbourne-i világbajnokságon összesen öt elsőséget gyűjtött.

0 Tovább

Tomkins befejezi

A háromszoros olimpiai bajnok James Tomkins befejezi sikerekben gazdag pályafutását. A bejelentésnek megadta a módját a veterán evezős, aki 45. születésnapján, csütörtökön jelentette be a végleges elhatározást. A csodás karriert a háta mögött tudó ausztrál sportember hat olimpián (1988-2008) vett részt, ahol összesen négy érmet (három arany- és egy bronz) nyert, ezen felül pedig hét világbajnoki cím gazdájának is vallhatja magát. Tomkins az 1992-es barcelonai olimpián szerezte meg első aranyérmét, ahol a kormányos nélküli négyes (a legendás „Oarsome Foursome”) tagjaként ért fel a csúcsra, majd Atlantában ismét ebben a számban ünnepelhetett. A 2000-es olimpiára már átült a kormányos nélküli kettesbe, ahol bronzérmes volt, igaz négy évvel később Athénban már ebben a számban is (Drew Ginn-el közösen) aranyérmet szerzett. A pekingi olimpián, 43 évesen is ott ült az ausztrálok hajójában, ezúttal a végül hatodik helyen végzett nyolcasnak volt tagja. A kínai fővárosban ráadásul pályafutása csúcspontjaként az a megtiszteltetés is érte, hogy országa zászlaját vihette a megnyitóünnepségen.

„Az evezős sport egyik legendája vonul vissza ezennel. Ő és csapattársai korszakos egyéniségek voltak nem csak az ausztrál, de a nemzetközi evezős életben is. Megérdemli azt, hogy a valaha volt legjobba evezősök között emlegessék a nevét” – búcsúztatta Tomkinst az ausztrál válogatott jelenlegi edzője, Noel Donaldson. Tomkins pályafutásából a hat olimpiai szereplés emelhető ki, rajta kívül ugyanis csupán a cseh Jiri Ptak, a román Elisabeta Lipa, a kanadai Lesley Thompson, az észt Jüri Jaensson, a szintén cseh Vaclav Chalupa volt képes ilyen hosszú ötkarikás karriert felmutatni ebben a sportágban. Ráadásul tette mindezt úgy, hogy valamennyi olimpiáján pontszerző helyen végzett, hiszen élete első ilyen jellegű versenyén (1988-Szöul) is az ötödik helyen zárt az ausztrál nyolcassal.

0 Tovább

Győzelemmel tért vissza Justin Gatlin

Négy éves eltiltása után kedden Észtországban tért vissza az atlétikai pályára az amerikai sprinter, Justin Gatlin. Az egykori világ- és olimpiai bajnok atléta a Rakvere-ben rendezett verseny 100 méteres síkfutó számát nyerte meg 10,24-os időeredménye azonban meglehetősen közepesnek számít. A 9,85-ös egyéni legjobbal rendelkező Gatlin az előfutamhoz képest egy tizedet javított a fináléra, így sikerrel tért vissza az atlétikai pályára. Gatlin a jövőjére vonatkozó terveket firtató kérdéseket azonban egyelőre elhárította, az viszont biztos, hogy a hétvégén Tallinban is rajthoz áll majd. A 28 éves sprinter idén júliusban kapta vissza a versenyzési engedélyt, ugyanakkor nem volt könnyű dolga versenyt találnia.

A nagy európai versenyek szervezők között ugyanis van egy hallgatólagos megegyezés, amely szerint olyan sportolókat nem hívnak meg, akik korábbi doppingügyük miatt ártottak a sportágnak. Az észtországi szervezők nem tagjai az elit klubnak, így ők tárt karokkal várták őt. Gatlint visszaesőként 2008 januárjában - 2006-ig visszamenőleg - négy évre tiltotta el egy háromtagú bizottság, amelynek határozatát egy hónappal később megtámadta az atléta. A fellebbezés célja az volt, hogy a büntetést az első doppingvétségeknél szokásos két évre csökkentsék, miután a sportoló 2001-es első lebukása után bebizonyosodott, hogy a tiltott anyag egy olyan gyógyszerrel került a szervezetébe, amelyet gyermekkora óta tartó betegsége miatt szedett. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) azonban 2008 júniusában helybenhagyta az eltiltást, így Gatlin nem indulhatott a pekingi olimpián, büntetése pedig csak idén nyáron járt le.

0 Tovább

Kamerun elveszíti kétszeres bajnokát

A tudományos életben már régóta ismert fogalom a brain drain, vagyis az „agyelszívás” jelensége. A tehetséges tudósok külföldre áramlását mi magyarok is ismerjük (ld. még Nobel-díjas tudósaink amerikai sikerei), de a sportban is jelen van ez, igaz jóval kisebb mértékben. A gyarmatokról felfrissített és világbajnoki címet nyerő francia, vagy a korábban Európa-bajnokságot nyert holland labdarúgó csapat is jó példa minderre. Az utóbbi időszakban az atlétika világában is elindult a honosítások folyamata (igaz már korábban is akadt ilyenre példa – ld. a kenyaiból dánná váló Wilson Kipketer, vagy az amerikai színekben futó egykori kenyai Bernard Lagat esetét), amelyet az utóbbi években főleg a spanyolok és a franciák táplálnak nagy lendülettel. Nem kapott ugyan nagy nemzetközi visszhangot, Kamerunban ugyanakkor sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy kétszeres olimpiai bajnok hármasugrójuk, Francoise Mbango Etone hazát váltott és a jövőben francia színekben versenyez tovább. (Forrás: www.athleticsafrica.com)

Az Athénban és Pekingben is hazája egyetlen olimpia érmét szerző kétszeres ötkarikás bajnokot már hat évvel ezelőtt is megkeresték a franciák, a mostani váltás azonban már aligha hoz számukra fontos sportsikereket. A 34 éves atlétanő ugyanis már túl van atlétikai karrierje zenitjén (idén még nem is versenyzett), így elsősorban családja jövője miatt választotta a francia útlevelet. Kamerunnak egyébként az olimpiai játékok történetében mindössze három olimpiai bajnoki címe van, Etone mellett a labdarúgó csapat tudott még nyerni a 2000-es olimpián Sydneyben.
 
A kameruni sportolónő athéni győztes ugrása (15,30m) az alábbi videóban tekinthető meg:
 
0 Tovább

Ainslie visszajön a negyedikért

Az olimpiák történetében mindössze egyetlen olyan vitorlázó van, aki négyszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Az 1948 és 1960 között zsinórban négy olimpián is győztes dán Paul Elvström babérjaira törhet a londoni olimpián Ben Ainslie (a képen jobbra). A brit vitorlázó Sydneyben (laser), Athénban (finn dingi) és Pekingben (finn dingi) is győzött, majd a három olimpiai bajnoki címe után a vitorlázó sport más kategóriáiban is kipróbálta magát. A világtörténelem egyik legősibb sport trófeájáért a vitorlázók Amerika Kupája (America’s Cup) győzelemért is harcba szálló 33 esztendős vitorlázó figyelme az utóbbi két évben a match racing (a mezőnyverseny helyett csupán két hajó küzdelmét hozó futamok) felé fordult. Ainslie az egyik atyja és szellemi vezére volt a Team Origin névre hallgató projektnek, melynek legfőbb célja, hogy helyreállítsa a britek tekintélyét a vitorlázó sport Formula-1-ének is hívott Amerika Kupája sorozatban.

Két évvel az olimpia előtt azonban - korábbi ígéretéhez híven - Ainslie ismét beül a finn dingi hajóba, hiszen a hazai rendezésű olimpián sem akar lemaradni az aranyéremről. Korunk egyik vitorlázó zsenije már a nyáron indul angliai versenyeken, hogy bebizonyítsa, hogy szigetországi fő riválisainál (Ed Wright és Giles Scott) még mindig jobban kezeli az egyszemélyes olimpiai hajóosztályt. Ainslie döntését valószínűleg az is megkönnyítette, hogy az idén lezajlott Amerika Kupája verseny (az amerikai BMW Oracle legyőzte a címvédő svájci Alinghit) folytatása egyelőre bizonytalan, a következő kiírás várhatóan csak 2013-ban vagy 2014-ben esedékes. A brit vitorlázó visszatérése amúgy nem egyedi, hiszen már a pekingi olimpia előtti években is kacérkodott a nagyobb hajókkal és a kínai fővárosban nyújtott teljesítménye bizonyította, hogy a két projekt összeegyeztethető számára.

0 Tovább

Czibor, Puskás és Cea nyomába érhetnek

A labdarúgás történetében eddig mindössze három olyan labdarúgó van, akik olimpiai és világbajnoki döntőben egyaránt gólt tudott szerezni. Magyar szempontból kifejezetten büszkék lehetünk ebben a vonatkozásban, hiszen két honfitársunk is elmondhatja mindezt magáról. Az uruguay-i Pedro Cea (1924-olimpia, 1930-vb) mellett ugyanis Puskás Ferenc (1952-olimpia, 1954-vb) és Czibor Zoltán (1952-olimpia, 1954-vb) (ld. képen) is elérte azt, hogy a két nagy focitorna fináléjában is eredményes volt.

Lehetnek persze utódaik, a pénteken, Dél-Afrikában kezdődő foci vb-n. Az argentin Angel di Maria például, aki a pekingi olimpia döntőjének egyetlen gólját szerezte (Nigéria ellen). Vagy ott van a másik argentin, Carlos Tevez, aki az athéni olimpián szerzett gólt a fináléban Paraguay (1-0) ellen. A 2000-es olimpiai döntőről többen is duplázhatnak majd az idei vb-n, hiszen a 2-2-re végződő spanyol-kameruni fináléban az afrikaiaknál Samuel Eto’o, a spanyoloknál pedig Xavi is betalált a kapuba. Az atlantai olimpia (1996) döntője van még időben közel a mostani vb-hez, de az ottani Nigéria-Argentína (3-2) finálé egyetlen gólszerzője sem szerepel már játékosként az idei vb-n.
0 Tovább

Az olimpia miatt van a görög válság?

A görög gazdaság általában negatív előjellel tűnik fel a sajtóban, az utóbbi időszakban rendre túlköltekező görög büdzséről utoljára idén májusban hallottunk, amikor az EU csak igen masszív beavatkozás árán tudta elkerülni a görög államcsődöt (és ezzel járóan még ki tudja mit). Az utóbbi hetekben felvetették annak lehetőségét is, hogy az újabb pénzügyi krízis oka nem más, mint a 2004-es athéni olimpia…

Természetesen nem lehet csak magát az olimpiát hibáztatni a nehéz gazdasági helyzet miatt, de vélhetően a 2004-es esemény az egyik legjobb lenyomata a görög gazdaság strukturális gondjainak. Az olimpia ellenes érvek többsége most elsősorban a létesítmények utóhasznosításával kezdődik, manapság is egy tucat (az olimpiára megépített) csarnok áll üresen, kihasználatlanul, amelyek őrzése ráadásul nem kis összegeket emészt fel.
 
A jelenlegi árakon számítva a 2004-es athéni olimpia 11 milliárd dollárba került a görögöknek, ami közel duplája az eredetileg tervezettnek. (Apropó, azért szerintem mindenkit megviselne, ha kiderülne, hogy az újonnan megvett ház mondjuk nem 10 millióba, hanem 20 misibe kerül). Az olimpia előtti hónapokban, ahogy emlékezhetünk rá, kettőzött erővel ment a munka Athénban, mert a korábbi tesze-tosza (szokásos görög) hozzáállás miatt gyakorlatilag 24 órában nyomták az építkezéseket, ami tovább dagasztotta az extra költségek listáját. Ja, a pótlólagosan felduzzasztott biztonsági büdzséről ne is beszéljünk, amely végül 1,2 milliárd (!) dollárra rúgott. Hat évvel az olimpia után a baseball pálya, a schiniasi kajak-kenu központ, a ping-pong csarnok, a gyeplabda pályák és a cselgáncs versenyeknek otthont adó létesítmény is teljes mértékben üresen áll. (ezen probléma közismert amúgy az olimpiát rendező városok között, amire, ahogy írtuk már korábban a londoni szervezőknek vannak megoldási javaslataik is)
 
Tervek persze voltak (ezt se hallgassuk el) a görög szervezőknél is, a kajak-kenu pályát például igazi vízi központtá szerették volna fejleszteni, ami azonban a helyi lakosság tiltakozása miatt végül meghiúsult. Vagy nézzünk egy másik példát: Don Porter, a Nemzetközi Softball Szövetség vezetője elmondta, hogy szervezete néhány évvel ezelőtt tett ajánlatot a görögöknek arra vonatkozóan, hogy az olimpiai létesítményt segít hasznosítani azáltal, hogy különböző versenyeket, tornákat vinne oda. Talán nem meglepő, a görögök válaszra sem méltatták őket…
 
A 2004-es athéni olimpia körüli pénzügyi botrány-felhő egyébként azért kezdett el újra hízni a napokban, mert egy parlamenti bizottság jelentése szerint a német ipari óriás, a Siemens AG kenőpénzek árán (ugyan már, létezik ilyen?) jutott hozzá számos, az olimpiát érintő nagyberuházáshoz. Az információ a korábbi görög közlekedési miniszterhez köthető, aki egy vizsgálat során elismerte, hogy még 1998-ban 123.000 dolláros kampánytámogatást fogadott el a Siemenstől.
 
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét is megkérdezték a görög gazdasági kérdésekről. Jacques Rogge ugyanakkor elmondta, hogy nem sportszerű most ezzel takaróznia a görögöknek. A belga sportvezető úgy véli, hogy a görög főváros még most is vastagon profitál a hat évvel ezelőtti olimpia rendezéséből, az akkor kiépített és jelentősen feljavított infrastruktúrából. „Természetesen voltak költségek, amelyeket mindenki ismert. Egy repülőteret vagy új metróhálózatot nem lehet ingyen felépíteni.” – mondta az AP hírügynökségnek Rogge.
 
A görög olimpiai mozgalom vezetői is osztják az elnök úr véleményét, akik szerint a mostanáig felhalmozott 382 milliárd dolláros görög államadósság túlságosan nagy ahhoz, hogy csak az olimpiát hibáztassák miatta. Gazdasági szakemberek ugyanakkor óvatosabban fogalmaznak, akik szerint tény, hogy a görög gazdaság strukturális válságához, annak elmélyüléséhez az ötkarikás játékok is hozzájárultak. Az utóbbi években a görög államháztartási hiány messze felülmúlta az EU által felállított 3%-os limitet, tavaly ez az érték 13,6%-ra kúszott fel, ami a legutóbbi (1993) nagy válság óta a legmagasabb szintet jelenti. Nassos Alevras, az olimpia projekt egyik kormányzati felelőse megjegyezte, hogy az ötkarikás játékokra fordított összeg mindössze a negyede a tavalyi államháztartási hiánynak, így teljes mértékben irracionális arról beszélni, hogy az olimpia miatt van válságban az ország.
0 Tovább

Olimpia után foci vb-t nyerhetnek

A közelgő labdarúgó világbajnokság kapcsán is vannak olimpiai vonatkozású érdekességek. A labdarúgás történetében eddig mindössze tizenkét olyan játékos (ld. a cikk legalján lévő lista) van, aki olimpián és világbajnokságon egyaránt győzni tudott. Most azokat a játékosokat tekintjük át, akik olimpián már győztek és most történelmet írhatnak, hiszen ott szerepelnek a dél-afrikai vb-re nevezett, a szövetségi kapitányok által a napokban 23 fősre leszűkített keretek valamelyikében.

Időbeli vizsgálatunkat az 1992-ben győztes spanyol csapattal kezdjük. A Barcelonában győztes, a többek között Canizares, Luis Enrique vagy éppen Josep Guardiola fémjelezte generációból mostanra már mindenki kiöregedett, így a Vicente del Bosque által irányított EB-címvédő együttes dél-afrikai keretében most már egyiküket sem találjuk meg.
 
Lesz viszont egy ismerős az 1996-ban győztes nigériai válogatottból. A korábban kétszer is Afrika legjobb labdarúgójának választott Nwanko Kanu ugyanis ott van a keretben. A jelenleg a Portsmouth csapatában szereplő Kanu Atlantában még 19 évesen segítette győzelemhez a zöld sasokat (az ő góljával verték meg például 1-0-ra a magyar válogatottat a csoportkörben), most pedig immáron 33 évesen a nigériai válogatott rangidőseként léphet pályára Dél-Afrikában.
 
Lesznek az olimpiáról ismerős arcok egy másik afrikai résztvevő csapatban is, méghozzá a 2000-es olimpián győztes kameruni válogatottból. A Sydney-ben rendezett olimpia döntőjében Kamerun a rendes játékidőben 2-2-es döntetlent ért el Spanyolország ellen, majd a büntetők során 5-3-ra győzött, így zsinórban második afrikai csapatként nyert olimpiát labdarúgásban. Az akkori döntőben a rendes játékidőben és a büntetőpárbajban is betalált Samuel Eto’o, aki mellett a jelenleg a török Ankaragücü csapatát erősítő, az olimpiai tornán annak idején hatból öt meccsen pályára lépő Geremi is elmondhatja magáról, hogy az akkori csapatból most is itt van a Paul Le Guen edző által összeállított kameruni vb-keretben. Bár afrikai csapat még sohasem nyert vb-t (sőt a legjobb négy közé sem jutott be), de ettől függetlenül a Kanu-Eto’o-Geremi hármas is esélyes a történelmi tett végrehajtására. (Az egri Nagy Barnabásnak köszönjük az alábbi pontosítást: a kameruni csapat mostani kapusa, Idriss Carlos Kameni is ott volt annak idején Sydneyben, sőt mi több, a büntetőrúgásokkal véget ért döntőben 16 évesen ő hárította a spanyol Amaya büntetőjét, amivel Kamerun végül megnyerte az olimpiai bajnoki címet.)
 
Sokkal reálisabb jelölteket kapunk viszont az új "klubtagságra", ha megnézzük a 2004-es és 2008-as olimpián egyaránt győztes argentin nemzeti csapat tagjait. A ’86-os világbajnok (isteni) Diego Maradona által kijelölt argentin keretben ugyanis hemzsegnek az olimpiai bajnokok, így egy esetleges argentin vb-siker esetén kilenc (!) új névvel bővülhetne az eddig kizárólag olasz és uruguayi neveket tartalmazó exkluzív lista. A 2004-ben Athénban olimpiai bajnoki címet szerző csapatból Nicolas Burdisso (2 meccs/0 gól), Javier Mascherano (6/0), Gabriel Heinze (6/1), a négy meccsen egyaránt csereként beszálló Clemente Rodriguez (4/0) és az akkor valamennyi meccsen pályára lépő, 8 góljával gólkirályi címet is szerző Carlos Tevez is szerepel az idei vb-keretben.
 
A pekingi olimpián győztes együttesnek ismét tagja volt a mostani vb-keretben már csapatkapitánynak számító Mascherano (6/0). Az akkori csapatból a Nigéria elleni döntő egyetlen gólját szerző Angel di Maria (6/2), a mostanra már Aranylabdás, BL-győztes szupersztárrá avanzsált Lionel Messi (5/2), a kapus Sergio Romero (4/0) és a brazilok elleni elődöntőben két gólt szerző Sergio Agüero (5/2) is duplázhat a dél-afrikai vb-n.
 
 
Akiknek már sikerült a duplázás:
Tizenkét olyan labdarúgó van a világon, aki olimpiai és világbajnoki címmel is rendelkezik. A kilenc uruguayi és három olasz játékos –talán nem meglepő módon- még a múlt század húszas, harmincas éveiben érte el ezt a bravúrt.
A legelső, 1930-as labdarúgó világbajnokságon az uruguayi csapatból az alábbi labdarúgók már olimpiai bajnokként ünnepelhették a győzelmet (zárójelben az olimpiai siker évszáma)
- José Leandro Andrade (1924, 1928)
- Hector Castro (1928)
- Pedro Céa (1924, 1928)
- Lorenzo Fernández (1928)
- Alvaro Gestido (1928)
- José Nasazzi (1924, 1928)
- Pedro Petrone (1924, 1928)
- Héctor Scarone (1924, 1928)
- Santos Urdinaran (1924, 1928)
Megjegyzés: Az 1930-as világbajnoki és az 1924-es olimpiai tornán győztes csapatnak egyaránt tagja volt Zoilo Saldombide is, aki azonban egyik torna egyetlen mérkőzésén sem lépett végül pályára. Hasonló volt érvényes Angel Melogno esetében is, aki viszont a ’30-as vb mellett az 1928-as olimpia keretében szerepelve nem tudott egyik nagy tornán sem pályára lépni. Az első világbajnokságon győztes csapatnak szintén tagja volt (és 3 gólt is szerzett) Juan Peregrino Anselmo, a később klubcsapata, a Penarol edzőjeként is dolgozó játékos azonban hiába volt tagja az 1928-as olimpiai bajnok együttesnek, ott egy mérkőzésen sem lépett pályára.
 
Nyolc évvel később, az 1938-as világbajnokságon újabb három labdarúgó volt olyan szerencsés, hogy olimpiai bajnokként ünnepelhette a világbajnoki címet. Érdekesség, hogy a vb-győztes olaszok éppen a magyar válogatottat (4-2) győzték le az akkori fináléban
- Alfredo Foni (1936)
- Ugo Locatelli (1936)
- Pietro Rava (1936)
Megjegyzés: A szintén 1936-ban olimpiai bajnok Sergio Bertoni tagja volt ugyan a világbajnok csapat keretének, és bár hiába ült az olaszok mind a négy mérkőzésén a kispadon, végül nem lépett pályára az 1938-as VB-n.
0 Tovább

Zsuzsa, köszönjük !

Az egységsugarú tévénézőnek a Neocitran reklámból, a sportot közelebbről figyelőknek azonban nagyszerű versenyeiről, kitűnő eredményeiről és szimpatikus, szerény egyéniségéről marad örökre emlékezetes Vörös Zsuzsanna, aki kedden bejelentette visszavonulását. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, most 33 éves öttusázó 2004-ben az athéni olimpián érte el legnagyobb sikerét, amelyről aranyéremmel tért haza, így hazánk első és egyetlen női öttusa olimpiai bajnokát tisztelhetjük személyében.

A 2005-ben Magyarországon az év sportolójának megválasztott Vörös Zsuzsanna számára a pekingi olimpia már nem sikerült ilyen jól neki, 2008 novemberében pedig súlyos lovasbalesetet szenvedett. Ekkor annak a veszélye is fennállt, hogy vissza kell vonulnia, de nagy lelkierőről tanúbizonyságot téve minden erejével azon volt, hogy felépüljön és folytathassa pályafutását. Párját, Koroknai Józsefet egy évvel később szeptember 11.-én a munkahelyén érte kis híján végzetes baleset. Ettől a naptól kezdve a székesfehérvári sportolónő számára élettársa felgyógyulása mindennél fontosabbá vált, és ezzel is magyarázható, hogy a visszatérés, illetve a folytatás tervéről az idén végleg le kellett mondania. Vörös Zsuzsanna a T-Mobile Sporthírszolgálatnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a nyáron Szegedre költözik, s bár semmit sem akar felszámolni Székesfehérváron, másodmagával tartósan a Tisza-parti városban készül berendezkedni. „Ez a párom városa, ahová elvisszük a négy kutyánkat és a jókora zsákot megtöltő éremgyűjteményemet is – folytatta Vörös Zsuzsanna, aki más terveiről is említést tett. – Már korábban elhatároztam, hogy ha versenyzőként el is búcsúzok az öttusától, valahol megpróbálom hasznosítani a sportágban és a tanulmányaim során összegyűjtött tudományomat. Tudom, hogy Szegeden nincs még öttusabázis, de ha sikerül patrónusokra akadnom, ebben a városban is megindulhat valami. Én leszek a világ legboldogabb embere, ha az elvetett mag kikel, és aztán szárba is szökken. Harminchárom évesen öttusázóként úgy éreztem, hogy kifutottam az időből, pedagógusként és nevelőedzőként viszont még bőven lehet alkalmam a bizonyításra."
 
Vörös Zsuzsanna
Született: 1977. május 4., Székesfehérvár 
Klubja: Alba Volán-Bericap
Legjobb eredményei:
egyéniben: világbajnok (1999, 2003, 2004), vb-2. (1998, 2002, 2005), Európa-bajnok (2000, 2006), Eb-2. (2003)
csapatban: világbajnok (2002), Európa-bajnok (2000, 2003), vb-3. (1998, 2003, 2006, 2008, 2009), Eb-3. (2009)
váltóban: világbajnok (2000, 2003), vb-3. (2002), Európa-bajnok (2001, 2003), Eb-2. (2004, 2005, 2008), Eb-3. (1997, 2007)
Olimpiai eredményei: aranyérmes (2004), 15. (2000), 20. (2008)
0 Tovább

Ismeretlen kabalák

Misa mackó, Cobi vagy Hodori ábrája sok olimpia barát számára lehet ismerős, hiszen ők mindannyian egy-egy nyári olimpia kabalafigurái voltak. Jóval kevésbé ismertek viszont a paralimpiai játékok kabalafigurái, amelyek ugyan szintén gondos művészeti tervezés után kerültek kialakításra, de mégsem annyira közismertek, mint az olimpiai kabalák. Most a nyári paralimpiai játékok (1980 óta meglévő) kabala figuráit mutatjuk be:

2008 – Peking
Kabala neve: Fu Niu Lele (tehén)
A pekingi paralimpiai figura elnevezése a FU (magyarul jó szerencsét jelent), a Niu (ökör) és a LELE (boldogság) szavakból áll össze. A több színben pompázó tehén figurája a kemény munkát és a felelősséget akarja hangsúlyozni, a dizájn kidolgozásakor a fő koncepció ugyanakkor a kínai hagyományok szerinti jobbra, többre való törekvést hivatott kiemelni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2004 – Athén
Kabala neve: Proteas (csikóhal)
A figura tervezőjét az a vezérelv motiválta, hogy egyben fejezze ki az athéni paralimpiai játékok által képviselt négy alapelvet: az ihlet, az erő, a törekvés és az ünneplés egységét. A kabalafigura elnevezése (talán nem meglepő módon) a görög mitológiából származik, a görög protos szó jelentése: első a sorban, kiemelkedő.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2000 – Sydney
Kabala neve: Lizzy (gyík)
A fodros nyakú gyík formájában megjelenő sydney-i kabalafigurát az ausztrál és a nemzetközi közvélemény szavazása alapján választották ki, amely elsősorban a teljesítményt és az erőt hivatott hangsúlyozni. A gyík nyakán lévő fodor Ausztrália térképét jeleníti meg, az állatfigura színei pedig szintén az ötödik kontinensre utalnak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1996 – Atlanta
Kabala neve: Blaze (sas)
Az 1996-ban az Egyesült Államokban rendezett nyári olimpia kabalafigurája (Izzy) sokak számára közismert, a paralimpiai kabala állatot viszont meglepő módon - az üzleti szempontokat mindig szem előtt tartó amerikai szervezőknek - nem sikerült igazából pénzzé tenniük. Érdekes ugyanakkor, hogy a paralimpiai sportok számára ezt követően létrehozott Blazesports program azóta is (ugyanezzel a sasos logóval) üzemel, méghozzá a sérült sportolók számára igencsak sikeres módon. A főnixként szárnyaló madár amúgy Atlanta város jelképének is számít.
 
 
 
 
1992 – Barcelona
Kabala neve: Petra (stilizált női alak)
A paralimpiai figurák sorában a ’90-es években jöttek be az ember alakok, gondoljunk csak a lillehammeri olimpia Kristin és Hakon figurájára, első megjelenése volt a ’92-es barcelonai paralimpia Petra névre hallgató kar nélküli figurája.
 
 
 
 
 
 
 
1988 – Szöul
Kabala neve: Komduri (két medve)
A szöuli olimpia számunkra is sok sikert (11 aranyérem) tartogatott, így a magyar sportkedvelők is megszerethették Hodorit, a minden sportágban ügyesen mozgó tigrist. A paralimpia kabalájának is állatot választottak a koreai szervezők, a két ázsiai barna medve figura összekötött lába a fizikai sérülések ellenére is kitartó sportolókra utalt.
 
 
 
1980 – Arnhem
Kabala neve: név nélküli mókus páros
A paralimpiák történetében első alkalommal használtak kabala figurát, amely ekkor még nem rendelkezett névvel és maga a paralimpia sem az olimpia helyszínén került lebonyolításra, hanem a hollandiai Arnhemben zajlott. Erről az eseményről sajnos hosszas kereséssel sem találtam kabalafigura képet, de ha valakinek van ilyen, linkelje be nyugodtan, hogy teljes legyen a gyűjtemény.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek