Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Visszavonul az ötszörös olimpiai bajnok úszó

Az ausztrál Ian Thorpe bejelentése után a közelmúltban a nemzetközi úszósport visszanyert egy ötszörös olimpiai bajnokot. Alig néhány órával később viszont bejelentette visszavonulását Aaron Peirsol, az amerikaiak ötszörös olimpiai bajnok úszója. A 27 esztendős hátúszó elmondása szerint most már 110 százalékot kellene nyújtania ahhoz, hogy továbbra is a csúcson maradjon, ám erre nem tartja képesnek magát. Peirsol három olimpián - Sydneyben, Athénban és Pekingben - szerepelt, hírnevet viszont leginkább utóbbi kettőn szerzett magának, ahol aranyérmeket is nyert. Jelenleg is ő, a tízszeres világbajnok tartja a 100 és 200 méteres hátúszás világrekordját. Olimpiai szempontból az egyik legemlékezetesebb versenye a 200 méteres hátúszás döntője volt Athénban, ahol előbb szabálytalan forduló miatt kizárták, majd végül az amerikaik óvását követően visszakapta aranyérmét.

0 Tovább

Londont már nem vállalja a négyszeres bajnok műugró

Alig másfél évvel a londoni olimpia kezdete előtt bejelentette visszavonulását a műugró sport elmúlt évtizedének egyik legnagyobb klasszisa, a kínai Kuo Csing Csing. A tízszeres világbajnok, emellett pedig négyszeres olimpiai bajnoknak is számító sportoló az egyik kínai hírügynökségnek nyilatkozva jelentette be  döntését. A még mindig csupán 29 esztendős versenyző már korábban is gondolt a visszavonulásra, eredetileg a pekingi játékok után szerette volna abbahagyni az élsportot. Ezt a döntését aztán a két aranyérmet hozó kínai olimpia után felülbírálta és még a római világbajnokságon is duplázott, hiszen három méteren, valamint a három méteres szinkron versenyszámban is győzött. „Egyértelművé tette számunkra, hogy nem szeretne többet edzeni és versenyezni sem, így nem lesz ott a londoni olimpián. Mostantól már nem tagja a nemzeti válogatottnak, mi pedig elfogadjuk és tiszteletben tartjuk a döntését” – nyilatkozta a hírt fájó szívvel kommentálva a kínai válogatott edzője, Zhou Jihong. Kuo utoljára a 2009-es nemzeti bajnokságon versenyzett, ahol pályafutása ötödik bajnoki címét is begyűjtötte. „Úgy érzem, hogy mindent elértem pályafutásom során, a londoni olimpia abszolút nem foglalkoztat. Meg kell adni az esélyt más tehetségeknek is a bizonyításra.” – nyilatkozta Kuo az egyik shanghaji újságnak. A Kínában nemzeti hősnek számító Kuo magánélete is rendszeres téma az ázsiai országban, a műugrás egyik korszakos egyéniségének számító versenyző így a medencén kívül is a figyelem középpontjában marad. Annál is inkább, mert egyes hírek szerint idénre tervezi esküvőjét a Hong Kongi Olimpiai Bizottság elnökének (Timothy Fok) fiával, Kenneth Fok-kal, amely az év esküvője címre is esélyes lehet a világ legnépesebb országában.

0 Tovább

Katari olimpikon nyerte a Dakart

Szombaton a 13. szakasszal befejeződött a Dél-Amerikában rendezett Dakar rali. A most harmadszor egymás után Argentínában és Chilében sorra került eseményen a katari Nasser Al-Attiyah sikerét hozta az autósok versenye. A sportlövőként négy olimpián is szereplő Al-Attiyah pályafutása során első alkalommal nyerte meg a Dakar ralit. A katari polihisztor már az 1996-os atlantai olimpián szerepelt, ahol a skeetlövők között a 15. helyen végzett. A Sydneyben elért hatodik helyezése után Athénban szerepelt a legjobban, hiszen ott hajszállal (szétlövés után a kubai Rodriguez-zel szemben) maradt le csupán a dobogóról és lett végül negyedik. Az utóbbi években már elsősorban a terepralira koncentráló Al-Attiyah még a pekingi játékokon is ott volt, ahol újra a tizenötödik helyet szerezte meg. A kínai fővárosban ráadásul ő vihette a megnyitó ünnepségen a katari zászlót és vélhetően hasonló megtiszteltetésben lehet majd része, amennyiben eljut a 2012-es londoni játékokra is. A Katarban természetesen nemzeti hősnek számító Nasser annak idején édesapja hobbiját utánozva kezdett sportlövészettel foglalkozni, majd alig hathónapnyi versenyzés után az 1995-ös jakartai Ázsia Játékokon szerzett második helyével rögtön kvalifikálta is magát az atlantai olimpiára.

0 Tovább

Ian Thorpe visszatér ?

A visszatérést fontolgatja az ausztrálok ötszörös olimpiai bajnok úszója, Ian Thorpe. A pályafutását 2006 novemberében a motiváció hiánya miatt befejező, még most is csupán 28 éves úszó ugyanis ismét a medencében edz és egyes hírek szerint nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a 2012-es londoni olimpián újra versenyezni fog. Thorpe elmondta, hogy most már teljesen felépült abból a két évvel ezelőtt Kínában, a pekingi olimpia ideje alatt elszenvedett autóbalesetből, amelynek következtében komolyabb vállfájdalmai voltak. Thorpe menedzsere, David Flaskas az egyik Sydneyben megjelenő újságnak elmondta, hogy pártfogoltja valóban edzésbe állt, de a tényleges visszatérésről szóló döntést nyilván nem egyetlen nap leforgása alatt fogja meghozni. Thorpe egyelőre nem tett hivatalos bejelentést a visszatérésről, amit amúgy is csak azt követően tehetne meg, ha kilenc hónapra előre hivatalosan jelzi a nemzetközi szövetség felé ezen szándékát. Az ausztrál úszó ezen esetben kerülne ugyanis csak be a hivatalos dopping-regiszterbe (ezt a Szepesi-ügy óta sajnos már mi is tudjuk), amely alapján felkészülése során bármikor újra ellenőrizhetővé válhatna. „Egyelőre Ian élvezi az edzéseket, de addig még sok időnek el kell telnie, amíg komoly döntést hozhatunk a visszatérés ügyében. Ugyanakkor tudjuk, hogy sohasem mondhatjuk azt, hogy soha.” – tette hozzá Flaskas. A hírek szerint Thorpe visszatérési kedvét az is fokozhatja, hogy jó barátja, Geoff Huegill a közelmúltban sikeresen, a Nemzetközösségi Játékokon szerzett aranyéremmel tért vissza az uszodák világába.

0 Tovább

Show műsort kreált az olimpiai bajnok szinkronúszó

A közelmúltban Budapesten járt kanadai tulajdonban lévő Cirque du Soleil társulat az elsők között mutatta meg, hogy a (profi) sportolói pályafutás végeztével is van kereslet ügyes, talpraesett, az akrobatikus elemektől nem félő, az önkifejezést magas fokon űző tornászokra, műugrókra. Bár egyelőre hasonló kaliberű megaprodukcióban nem gondolkozik, a háromszoros olimpiai bajnok Maria Kiszeljova (a képen) mégis hasonló opciót kínálna a „kiöregedett” szinkronúszók számára is. A Sydneyben párosban és csapatban, négy évvel később Athénban ismét csapattal olimpiai bajnoki címet szerző 36 esztendős Kiszeljova első showját Karácsonykor mutatta be Moszkvában. A programot a következő két hétben többször is előadják majd az orosz fővárosban és egyben remélik, hogy később a Cirque du Soleil-hez hasonló utazó cirkusz is kialakulhat belőle. A szinkronúszók mellett műugrók és akrobaták is színesítik az előadást (ld. lenti videó). A mostani előadást megálmodó és annak létrejötte felett bábáskodó Kiszeljova hat évvel ezelőtt fejezte be pályafutását és bár azóta sok dologgal próbálkozott, most érzi úgy először, hogy rátalált arra, amivel civilként igazán foglalkozni szeretne. „Ha a gyerekeknek tetszett az előadásunk, akkor boldog vagyok. Ha sikerült lekötni a figyelmüket és felszabadultan, örömmel nézték végig a műsort, akkor mondhatjuk, hogy sikeresek voltunk.” – nyilatkozta a premier előtt. Az előadás főhősét amúgy szintén egy olimpiai bajnok, a Pekingben szinkronúszó csapatban győztes Olga Kuzhela alakítja, aki a híres Andersen mese Kis hableányát formálja meg a darabban.

0 Tovább

Merész izraeli célok Londonra

Izraeli sportolók az 1952-es nyári olimpián vettek részt először. Sokáig nem játszottak jelentős szerepet az ötkarikás mozgalomban és csak a ’72-es müncheni olimpia terrortámadása (valamint 11 izraeli halálos áldozata) miatt emlékezhettünk rájuk. Első komolyabb sikerüket az 1992-es barcelonai olimpián érték el, ahol a cselgáncsozó Yael Arad révén megszerezték első érmüket (ezüst). Ezt követően aztán egyetlen női sportolójuk sem tudott már olimpiai dobogóra állni, az utóbbi két évtized hiányosságát pedig Londonban pótolná az ország sportvezetése. A barcelonai olimpián megkezdett éremszerzés később is folytatódott, az azóta megrendezett négy játékokon rendre volt izraeli (igaz mindig férfi) érmes, sőt a szörfös Gal Fridman (a képen) révén Athénban Izrael történetének első és mindmáig egyetlen aranyérmét is megszerezték. A remek sorozatot a 2012-es londoni olimpián is szeretnék folytatni, amelyről az Izraeli Olimpiai Bizottság főtitkára, Efraim Zinger nyilatkozott a napokban: „Azért megyünk a játékokra, hogy győzzünk. Ha valaki győzni akar, akkor viszont magas célokat kell kijelölnie. Londonra vonatkozóan három fő célunk van: Szeretnénk továbbra is az éremszerző országok közé tartozni, 1992 után szeretnénk ismét női olimpiai érmest, ezen felül pedig szeretnénk ezúttal olyan sportágban is érmet szerezni, amiben ez korábban nem sikerült.”nyilatkozta optimistán a főtitkár. Izrael sportolói eddig három sportágban (cselgáncs, szörfözés, kajak-kenu) szereztek olimpiai érmet, Pekingből egyetlen bronzéremmel tértek haza, a kínai fővárosban a szörfös hagyományokat folytató Shahar Zubari szerepelt sikeresen.

0 Tovább

Kabajeva is címlaplány lett

Korábban is előfordult már, hogy sportolónők, sőt olimpiai érmes versenyzők kerültek fel férfi magazinok címlapjaira. Az egykori hátúszó Szabó Tündéről már korábban írtunk, aki 2003-ban a Playboy magyar nyelvű kiadásának címlaplánya volt, az amerikai úszó olimpiai bajnok Amanda Beard pedig 2007 nyarán került fel a híres magazin első oldalára. A legújabb címlaplány szintén nagyon sikeres sportoló és egyben roppant csinos is. Az oroszok egykori ritmikus gimnasztikázó olimpiai bajnokáról (2004-Athén egyéni) Alina Kabajeváról van szó, aki a legendás Vogue magazin orosz nyelvű kiadásának 2011. januári számában pózol a címlapon. A 27 éves szépség megjelenése azért okozott különösen nagy meglepetést Oroszországban, mert évek óta tartja magát az a pletyka, amely szerint Kabajeva Vlagyimir Putyin szeretője. Egyes hírek korábban már arról is szóltak, hogy a párnak közös gyermeke is született, de ezt mindketten határozottan cáfolták. Tény azonban, hogy az elmúlt években Putyin és felesége alig-alig mutatkoztak együtt nyilvánosan, a hivatalos indoklás szerint a családfő elfoglaltsága miatt. Putyin amúgy 1983-ban vette feleségül Ludmillát, éppen abban az évben, amikor a csodaszép Kabajeva született. Alina Kabajeva sportpályafutása után is a közélet szereplői között maradt, jelenleg is Putyin pártjának parlamenti képviselője.

0 Tovább

Bajban a görögök London előtt

Alig hat évvel az olimpia megrendezése után hatalmas pénzügyi nehézségekkel küzd a görög sportélet. A görög állam krízise miatt ugyanis veszélybe került a sportolók londoni olimpiára történő felkészülése, hiszen a Görög Olimpiai Bizottság (HOC) költségvetése a válság következtében jócskán lecsökkent. „Volt egy megállapodásunk az állammal, amelynek értelmében a London előtti négy éves olimpiai ciklusra összesen 30 millió eurót kapunk. Azok után, hogy tavaly ebből 8 millió a rendelkezésünkre állt, idén egyetlen eurót sem kaptunk a válság miatt. Ez nem csak a sportolók számára okoz hihetetlen nehézségeket, de a mi szervezetünknek a működését is aláássa.”nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Spyros Kapralos az olimpiai bizottság elnöke.

A nyár ennek megfelelően a költségvetési lyukak kipótlásával telt el, amely nyilván nem ment zökkenőmentesen a görögöknél sem. Ebben az időszakban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szolidaritási programjának segítségével öt kiemelt egyéni versenyző illetve a női vízilabda csapat felkészülését tudták a korábbi szinten segíteni. A NOB-elnök Jacques Rogge-nál tett látogatása után maga a görög elnök szerzett további 17 sportoló számára időleges pénzügyi forrásokat. „Elmondtam az elnök úrnak a jelenlegi helyzetet és azt is, hogy az állami forrásaink teljes mértékben elapadtak. Ez minden sportoló számára nagy érvágás, szerencsére a NOB jelezte, hogy kész átmenetileg segíteni nekünk.” – mondta Kapralos.

A most „kerülő úton” támogatott sportolók közé tartozik a 2010-es torna EB nyújtó bajnoka, Vlassis Maras, a cselgáncs világbajnok Ilias Iliadis, valamint a 400 gátas Periklis Iakovakis is. A kiemeltek közé bekerült sportolókat az idei évben nyújtott teljesítményük alapján választották ki.  „Lehet, hogy még így sem kapnak legjobbjaink kiemelt támogatást, de ez most nélkülözhetetlen számukra a sikeres londoni szerepléshez. Most ugyan kisegített bennünket a NOB, de ez csak az idei évre szólt, nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, megoldást kell találnunk.” – mondta Kapralos, aki amiatt is aggódik, hogy a kialakult helyzet a görög sport válságához fog vezetni a közeljövőben, hiszen a korlátos anyagi lehetőségek miatt a profi sport gyötrelmei helyett egyre többen döntenek majd inkább a munkába állás vagy  tanulmányaik folytatása mellett.

A Görög Olimpiai Bizottság sem ül persze a babérjain, megpróbál a szorult helyzetben megoldásokat találni. A görög nemzeti légitársaság már a HOC új támogatói közé tartozik és a részben állami kézben lévő sportfogadási társaság (OPAP) is a közeljövőben megcélzandó szponzorok közé került.

0 Tovább

Stefano Baldini visszavonul

Befejezi sportolói karrierjét az olasz Stefano Baldini, az athéni olimpia maratoni futó bajnoka. A 39 éves hosszútávfutó nagyon sikeres pályafutás végére tett pontot kedden: a 2004-es nyári játékokon aratott sikere mellett kétszer, 1998-ban és 2006-ban Európa-bajnokságot nyert, 2001-ben és 2003-ban pedig bronzérmes volt a világbajnokságon. Pályafutása első komoly sikerét Rómában aratta 1998-ban, amikor az olasz fővárosban élete első maratoni futó győzelmének örülhetett. Baldini egyéni csúcsát 2006-ban, a London maratonin érte el, amelyen 2:07:22 órás idővel lett ötödik. Ugyanabban az évben, az EB-n aratott sikere után a New York Maratonin hatodikként ért célba. Az olasz atléta három olimpián indult, Sydneyben nem fejezte be a versenyt, a pekingi maratoni versenyben pedig a 12. helyen végzett két évvel ezelőtt. Az athéni olimpiai győzelmének értékét növeli, hogy akkor ott volt a vert mezőnyben a világrekorder Paul Tergat és a 2003-as világbajnok Jaouad Gharib is. Igaz az olasz futó sikeréhez az is kellett, hogy 10 km-el a befutó előtt egy ír őrült az addig vezető Vanderlei da Lima elé befutva kizökkentse a brazil futót a ritmusból (ez a jelent is látható az alábbi videón). Stefano Baldini rajthoz állt az idei barcelonai Európa bajnokságon is, ám végül nem tudta befejezni a versenyt.

0 Tovább

Befejezi az ippon királynő

Befejezi aktív pályafutását a japánok kétszeres olimpiai bajnok dzsúdósa, Ayumi Tanimoto. A női 63 kg-os súlycsoport athéni és pekingi bajnoka mögött sikerekben gazdag pályafutás áll, amelynek során világbajnoki címet nem szerzett ugyan, de így is méltó módon tudta lezárni. Tanimoto volt az olimpiák történetében az első cselgáncsozó, aki két egymást követő olimpián tudott úgy győzni, hogy a torna valamennyi mérkőzését ippon-nal nyerte meg. A sportágától persze ezt követően sem szakad el, hiszen továbbra is klubja alkalmazásával áll majd edzőként. A 29 esztendős, elsősorban remek válldobásairól híres sportoló az utóbbi években sérülésekkel (hát és térd) küzdött és a korábbi sikerei miatt – saját bevallása szerint – már nem érzett magában elég motivációt a nemzetközi színtéren történő szerepléshez. Tanimoto jobb térdét tavaly áprilisban műtötték meg, így nem versenyezhetett az idei tokiói világbajnokságon, ahol a japánok így is kettős győzelmet arattak a női 63 kg-os súlycsoportban és nem mellesleg fölényesen nyerték meg (10 aranyérem a 16 súlycsoportban) a sportági éremtáblázatot is. Tanimoto legszebb akcióit az alábbi videóban csodálhatjuk meg:

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek