Alig hat évvel az olimpia megrendezése után hatalmas pénzügyi nehézségekkel küzd a görög sportélet. A görög állam krízise miatt ugyanis veszélybe került a sportolók londoni olimpiára történő felkészülése, hiszen a Görög Olimpiai Bizottság (HOC) költségvetése a válság következtében jócskán lecsökkent. „Volt egy megállapodásunk az állammal, amelynek értelmében a London előtti négy éves olimpiai ciklusra összesen 30 millió eurót kapunk. Azok után, hogy tavaly ebből 8 millió a rendelkezésünkre állt, idén egyetlen eurót sem kaptunk a válság miatt. Ez nem csak a sportolók számára okoz hihetetlen nehézségeket, de a mi szervezetünknek a működését is aláássa.”nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Spyros Kapralos az olimpiai bizottság elnöke.

A nyár ennek megfelelően a költségvetési lyukak kipótlásával telt el, amely nyilván nem ment zökkenőmentesen a görögöknél sem. Ebben az időszakban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szolidaritási programjának segítségével öt kiemelt egyéni versenyző illetve a női vízilabda csapat felkészülését tudták a korábbi szinten segíteni. A NOB-elnök Jacques Rogge-nál tett látogatása után maga a görög elnök szerzett további 17 sportoló számára időleges pénzügyi forrásokat. „Elmondtam az elnök úrnak a jelenlegi helyzetet és azt is, hogy az állami forrásaink teljes mértékben elapadtak. Ez minden sportoló számára nagy érvágás, szerencsére a NOB jelezte, hogy kész átmenetileg segíteni nekünk.” – mondta Kapralos.

A most „kerülő úton” támogatott sportolók közé tartozik a 2010-es torna EB nyújtó bajnoka, Vlassis Maras, a cselgáncs világbajnok Ilias Iliadis, valamint a 400 gátas Periklis Iakovakis is. A kiemeltek közé bekerült sportolókat az idei évben nyújtott teljesítményük alapján választották ki.  „Lehet, hogy még így sem kapnak legjobbjaink kiemelt támogatást, de ez most nélkülözhetetlen számukra a sikeres londoni szerepléshez. Most ugyan kisegített bennünket a NOB, de ez csak az idei évre szólt, nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, megoldást kell találnunk.” – mondta Kapralos, aki amiatt is aggódik, hogy a kialakult helyzet a görög sport válságához fog vezetni a közeljövőben, hiszen a korlátos anyagi lehetőségek miatt a profi sport gyötrelmei helyett egyre többen döntenek majd inkább a munkába állás vagy  tanulmányaik folytatása mellett.

A Görög Olimpiai Bizottság sem ül persze a babérjain, megpróbál a szorult helyzetben megoldásokat találni. A görög nemzeti légitársaság már a HOC új támogatói közé tartozik és a részben állami kézben lévő sportfogadási társaság (OPAP) is a közeljövőben megcélzandó szponzorok közé került.