Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Felépült sérüléséből Jeremy Wariner

A kétszeres egyéni vb-győztes, a pekingi olimpián és a 2009-es  világbajnokságon is második helyezett amerikai futónak tavaly júliusban egy edzésen elszakadt a szalagja az egyik lábujjában. Sérülése miatt nem vehetett részt az augusztus-szeptemberi, tegui világbajnokságon.

"Ott akartam lenni a vb-n, de jó döntés volt, hogy kihagytam. A távlati terveim kerültek akkor előtérbe, ezek pedig arról szóltak, hogy sikeresen visszatérjek és felkészüljek a játékokra" - nyilatkozott egy austini versenyen csapattársaival 4x400-on aratott győzelme után.

Wariner 20 évesen robbant be a világ élvonalába, s rögtön megnyerte az athéni játékok 400 méteres versenyét, majd egészen 2008-ig egyeduralkodója volt a számnak. A pekingi olimpián aztán kikapott honfitársától, LaShawn Merrittől, aki egy évvel később a berlini vb-n is legyőzte őt.
 

0 Tovább

Szleszarenko gyereket vár - nem indul Londonban

Gyermeket vár, ezért kihagyja a nyári, londoni olimpiát Jelena Szleszarenko, a 2004-es athéni játékok magasugró bajnoka. "Már a 2008-as pekingi olimpia után szerettünk volna babát a férjemmel, de először a sérüléseimet kellett rendbe hozni. Meglepett a mostani hír, és nagyon boldog vagyok" - nyilatkozta csütörtökön a 30 éves orosz atléta. Szleszarenko országos csúcsnak számító 2,06 méterrel nyert 2004-ben, négy esztendővel később negyedik lett a kínai játékokon.

0 Tovább

Politikai tanácsadó lesz a kétszeres bajnok diszkoszvető

Sportpolitikai tanácsadó lesz Virgilijus Alekna, a litvánok olimpiai, világ- és Európa-bajnok diszkoszvetője. A 39 éves atléta Raimundas Palaitis belügyminiszter mellett fog dolgozni, és a célok kijelölésében is szerepet kap. A 73,88 méteres egyéni csúcsával az örökranglista második helyén álló sportember 2007-ben UNESCO-díjat kapott pályafutásának elismeréseként. Alekna, aki továbbra is aktív, a sportág elmúlt másfél évtizedének legkiemelkedőbb alakja, az 1996-os atlantai játékokon már ötödik volt, egy évvel később pedig ezüstérmet szerzett az athéni világbajnokságon. Első nagy világversenyen szerzett aranyérmét a sydneyi ötkarikás játékokon nyerte, majd a 2003-as vb-n, a 2004-es olimpián és a 2005-ös világbajnokságon sem talált legyőzőre. Igaz, a görög fővárosban Fazekas Róbert kizárása után kapta meg az aranyérmet. 2006-ban lett Európa-bajnok, de még Pekingben is - 36 évesen - a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

0 Tovább

Politikai pályával kacérkodik a gátfutó olimpiai bajnok

Politikai szerepvállalásba kezdett Kína egyik legismertebb sportolója, a gátfutó olimpiai bajnok Liu Hsziang. Az athéni olimpián a 110 méteres gátfutásban bajnoki címet szerző, majd Pekingben hazai közönség előtt sérülése miatt visszalépő Liu Hsziang számára az idei esztendő jelentette az igazi visszatérést a nemzetközi élmezőnybe. A tegui világbajnokságon a kínai atléta minden bizonnyal meg is nyerte volna versenyszámát, ha a kubai Dayron Robles később kizárást érő - igaz abszolút vétlen - megmozdulása nem billenti ki az egyensúlyából. A hazájában a nehezebb évek alatt is töretlenül népszerű 28 esztendős sportember csütörtökön a politikai karrierbe is beleszagolhat, miután meghívást kapott a Kínai Kommunista Párt ifjúsági tagozatától.

A Sanghajban egy sporteseményen a tervek szerint beszédet is mondó Liu popularitását szeretné kiaknázni ezzel a párt, amelynek ifjúsági szervezete sok későbbi vezető politikus számára jelentett fontos ugródeszkát. Liu számára a politika azonban egyelőre másodlagos, hiszen az egykoron 12,91-el még világcsúcsot is tartó gátfutó jövőre Londonban ismét az olimpiai arany reményében szeretne futni. A kiváló atléta évekig küzdött Achiles-ín sérüléssel, de a tegui világbajnokságon nyújtott formája alapján ez a sérülés már a múlté és nyugodtan odasorolhatjuk őt a közvetlen (arany)esélyesek közé.

0 Tovább

Igaly Diána már Rióra koncentrál

Ugyan lemaradt a jövő évi londoni olimpiáról, de nem vonul vissza, hanem célba veszi a 2016-os riói játékokat Igaly Diána, a női skeet athéni ötkarikás bajnoka. A Magyar Hírlap szerdai száma arról írt, hogy a 46 éves sportlövő nem igazán csalódott amiatt, hogy nem sikerült londoni kvótát szereznie, hiszen korábban három évet kihagyott, és elmondása szerint "egyszerűen nem voltak meg a feltételek a kijutáshoz, az igazi sikerhez. Persze hatalmas öröm lett volna, ha sikerül" - nyilatkozta Igaly. "Büszkén mondhatom, hogy várakozáson felüli eredményt értem el. Az Európa-bajnokságon mindössze egy korong, a belgrádi világbajnokságon pedig két korong hiányzott az ünnepléshez."

Arról örömmel számolt be, hogy a korábbi lőtérgondok megoldódtak, Budaörsön rendszeresen lőhet, és újra elkezdhette az utánpótlás-nevelést.  Athén olimpiai bajnokát az sem tántorítja el, hogy Londonban nem versenyezhet. A folytatással kapcsolatban kijelentette: "Sok erőt ad, hogy ennyien aggódnak értem, szeretném nekik is bebizonyítani, hogy érdemes. Ha semmi sem áll az utamban, akkor ki merem mondani: Rióban gondolkodom."

0 Tovább

Sokallta a díjat, megütötte a taxisofőrt az olimpiai bajnok

Egy taxisofőr elleni tettlegesség és anyagi károkozás miatt több órát töltött el a rendőrségen az amerikaiak tornász olimpiai bajnoka, Paul Hamm. Rendőrségi jelentések szerint az athéni olimpia egyéni összetett tornász bajnoka egy taxival történő utazás végén bonyolódott konfliktusba az autóvezetővel. A Colombus városában utazó - egyes beszámolók szerint erősen alkoholos állapotban lévő - Hamm sokallta a fuvarért kiszámlázott összeget (23 dollár), első felháborodásában pedig megütötte a sofőrt, majd távozásként az autó egyik ablakát is betörte. A 28 esztendős, időközben már edzőként Ohio államban dolgozó - tavaly visszatérő és most nem mellesleg a londoni olimpiára készülő - Hammot végül kaució ellenében elengedték, így szabadlábon védekezhet. Ügyének szeptember 15-ei tárgyalásán viszont meg kell majd jelennie a bíróságon.

1 Tovább

Szüleit is perelte, hogy olimpiai bajnok kedvesével lehessen

Különös esetről érkezett hír Új-Zélandról, ahol a 17 esztendős Justin Wright saját szülei ellen indított és nyert pert. A még kiskorú úszónak ugyanis szülei megtiltották (egészen pontosan nem adták meg neki a szabályokban előírt írásbeli engedélyt), hogy részt vegyen az új-zélandi szövetség által szervezett úszóversenyeken, mivel nem értettek egyet fiúk kapcsolatával a nála hét esztendővel idősebb Rhi Jeffrey-vel. A 24 esztendős amerikai úszó Athénban aranyérmes volt a 4x200 méteres gyorsúszó váltóval, a közelmúltban pedig Aucklandba érkezett, hogy új-zélandi edzőjével felkészüljön a londoni olimpiára.

Az új-zélandi beszámolók szerint Jeffrey az aucklandi uszodában találkozott jelenlegi kedvesével. Szülei, Paul és Sandy azonban nem nézték jó szemmel a nagy korkülönbséggel kialakult románcot. Az aggódó szülők előbb e-mailben kérték a klub vezetőit a kapcsolat „megfúrására”, majd amikor ez nem vezetett eredményre, akkor döntöttek úgy, hogy nem járulnak hozzá kiskorú fiúk versenyzéséhez. Az aucklandi bíróság múlt heti ítéletében azonban a gyermeknek adott igazat, aki így szíve választottjával egy medencében versenyezhet. A történethez tartozik még, hogy a pár amúgy együtt is él már, hiszen a fiatal Justin elég korán elhagyta a szülői házat, hogy saját útját játhassa.

0 Tovább

Catalina Ponor és Marian Dragulescu is visszatér

A visszatérésen gondolkozik a románok olimpiai bajnok tornásza, Catalina Ponor. A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) közleménye szerint ugyanis a románok kérvényezték felvételét a dopping vizsgálatok nyilvántartásába, ami a visszatérések hivatalos megvalósításának első lépcsője szokott lenni. Ponor a 2004-es athéni olimpia sztárja volt, ahol a csapatverseny mellett gerendán és talajon is olimpiai bajnoki címet szerzett. A még mindig csak 23 esztendős tornász a pekingi olimpián is szeretett volna ott lenni, de végül sérülések miatt ez nem valósult meg, így már 2007 év végén bejelentette visszavonulását a sportágtól. A FIG szabályzatával összhangban a román szövetség mostani bejelentése azt jelenti, hogy Ponor 2011. október elsejétől ismét jogosult lesz újra versenyeken indulni.

Érdekesség, hogy a román szövetség nem csak Ponor esetében kérvényezte az ismételt „nyilvántartásba vételt”, hanem a nyolcszoros világbajnok, 2004-ben Athénban szintén három olimpia érmet szerző Marian Dragulescu esetében is.  A most 30 esztendős tornász már többször visszavonult az élsporttól, egyik tavalyi visszatérési kísérlete során pedig éppen a fenti bejelentés elmulasztása miatt kapott figyelmeztetést a FIG-től. Az, hogy Ponor és Dragulescu visszatérése valóban komoly-e, majd csak később fog kiderülni, mindenesetre a londoni olimpián történő részvételhez a tokiói világbajnokságon át vezethet az út, amelyet történetesen éppen október elején rendeznek majd meg, ahol már mindketten indulhatnak.

0 Tovább

Öngyilkos lett az olimpiai ezüstérmes

Szerdáról csütörtökre virradóra öngyilkosságot követett el az osztrákok olimpiai ezüstérmes (2004-Athén) cselgáncsozója, Claudia Heill. A 29 esztendős, Bécsben élő sportoló az osztrák cselgáncs szövetség tájékoztatása szerint hatodik emeleti lakásának erkélyéről esett ki. A tájékoztató leszögezi, hogy az esetnek a sportolóhoz közel állók szerint sem voltak előjelei. „Claudia egy életvidám fiatal hölgy volt, akinek tervei, elképzelései voltak az életről, amelyet teljes mértékben a sport uralt. Együtt érzünk a családdal. Az osztrák cselgáncs sportot pótolhatatlan veszteség érte. Megőrizzük Claudiát emlékezetünkben.” – nyilatkozta Hans Paul Kutschera, a szervezet elnöke.

A két Európa bajnoki ezüst-, valamint három bronzéremmel rendelkező Heill a profi pályafutását a pekingi olimpián elért ötödik helyezését követően 2009-ben fejezte be, majd az utóbbi két évben már edzőként dolgozott. Az utóbbi hónapokban már a Bécsújhelyi Főiskolán folytatott sporttudományos tanulmányaira koncentrált. A 2010-es bécsi cselgáncs Európa-bajnokság egyik nagyköveteként is dolgozott, ahol marketing ügyek intézését bízták rá.

Az egykori versenyzőt ma hajnalban 3.15-kor találták meg, az első információk szerint búcsúlevelet nem hagyott hátra.

0 Tovább

Újra összeáll az amerikai álompár

Újra összeállhat minden idők egyik legjobb női strandröplabda párosa. Az athéni és a pekingi olimpián is győztes Misty May-Treanor és Kerri Walsh ugyanis úgy döntöttek, hogy a londoni olimpián ismét megpróbálnak együtt győzni. Ebben a sportágban az olimpiai kvalifikáció csak 2011-ben kezdődik el, minden idők egyik legsikeresebb párosa így minél hamarabb szeretné megszerezni az indulási jogot. „Nagyon örülök annak, hogy ismét összeállunk és harcba indulunk az újabb címvédésért.„ – nyilatkozta a döntés bejelentésekor May-Treanor.

Walsh a pekingi olimpia óta alig játszott, két gyermekének születése után azonban ismét célba veszi a játékokat. A 32 esztendős játékos eredetileg Nicole Branagh párjaként tért volna vissza, de miután kiderült, hogy a sportolást szintén szüneteletető egykori párja is a visszatérésen gondolkozik, változtatott az elképzelésein. Az amerikai sikerpáros az olimpiákon eddig mind a 14 mérkőzését megnyerte (játszmaveszteség nélkül, mind a 28 szettet nyerve), így lett 2004-ben és 2008-ben is a játékok legjobbja. A párosnak közösen 99 tornagyőzelme is van, profi pályafutásuk során elért keresetük pedig 3,25 millió dollár.

Walsh és May-Treanor 2008 óta egyetlen tornán játszott együtt – Arizona államban – ahol a selejtezőben az első kiemelt brazil Juliana Silva – Larissa Franca párost is legyőzték, majd éppen tőlük szenvedtek vereséget a fináléban. May-Treanor a pekingi játékok óta eltelt időszakban a sporton kívül volt elsősorban aktív, szerepelt az Egyesült Államokban is népszerű „Dancing with the stars” című táncos műsorban, igaz az egyik edzés során éppen ott szakadt el az Achilles-ína.

0 Tovább
«
1234

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek