Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Katar harmadszor is pályázik

Katar két sikertelen pályázat után a 2024-es nyári olimpia rendezési jogára is kandidál. "Kétszer megpróbáltuk, de folytatjuk, mert ez nem olyan ügy, amit feladnánk. Azt szeretnénk, ha Katar a sport központjává válna" - mondta Szaud bin Abdulrahman al-Tani, a helyi olimpiai bizottság főtitkára. A sportvezető hozzátette, további sportesemények rendezésére is jelentkezni fog az ország, de ezeket egyelőre nem kívánta megnevezni.

Katar a 2016-os és a 2020-as ötkarikás játékok rendezéséért folytatott versenyben nem jutott annak végső stádiumába, ugyanis mindkétszer áldozatul esett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szűkítésének. Ugyanakkor olyan rangos sporteseményeknek lesz a házigazdája, mint 2014-ben a rövidpályás úszó-világbajnokság, 2015-ben a férfi kézilabda-világbajnokság, vagy 2022-ben a férfi labdarúgó-világbajnokság.

0 Tovább

Doha is pályázik a 2020-as olimpiára

A Katari Olimpiai Bizottság elnöke pénteken bejelentette, hogy Doha pályázik a 2020-as nyári olimpia rendezési jogáért. A katari főváros azt követően jelentkezett hivatalosan, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az országra nyáron jellemző hatalmas hőségre való tekintettel engedélyezte, hogy sikeres kandidálás esetén szeptember 20. és október 20. között kerüljön sor az ötkarikás játékokra.

"Azzal hogy lehetőséget kaptunk a kandidálásra, egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy valami különlegeset alkossunk" - mondta a helyi olimpiai szervezet vezetője. Katar 2022-ben a labdarúgó-világbajnokságnak ad otthont. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) szeptember 1-ig kell elküldeni a hivatalos jelentkezéseket, eddig Doha mellett Isztambul, Róma, Tokió és Madrid jelezte pályázati szándékát. A NOB 2013. szeptember 7.-én jelöli ki a 2020-as játékok végső helyszínét.

0 Tovább

Katari olimpikon nyerte a Dakart

Szombaton a 13. szakasszal befejeződött a Dél-Amerikában rendezett Dakar rali. A most harmadszor egymás után Argentínában és Chilében sorra került eseményen a katari Nasser Al-Attiyah sikerét hozta az autósok versenye. A sportlövőként négy olimpián is szereplő Al-Attiyah pályafutása során első alkalommal nyerte meg a Dakar ralit. A katari polihisztor már az 1996-os atlantai olimpián szerepelt, ahol a skeetlövők között a 15. helyen végzett. A Sydneyben elért hatodik helyezése után Athénban szerepelt a legjobban, hiszen ott hajszállal (szétlövés után a kubai Rodriguez-zel szemben) maradt le csupán a dobogóról és lett végül negyedik. Az utóbbi években már elsősorban a terepralira koncentráló Al-Attiyah még a pekingi játékokon is ott volt, ahol újra a tizenötödik helyet szerezte meg. A kínai fővárosban ráadásul ő vihette a megnyitó ünnepségen a katari zászlót és vélhetően hasonló megtiszteltetésben lehet majd része, amennyiben eljut a 2012-es londoni játékokra is. A Katarban természetesen nemzeti hősnek számító Nasser annak idején édesapja hobbiját utánozva kezdett sportlövészettel foglalkozni, majd alig hathónapnyi versenyzés után az 1995-ös jakartai Ázsia Játékokon szerzett második helyével rögtön kvalifikálta is magát az atlantai olimpiára.

0 Tovább

Nőket az olimpiára !

Az olimpiák történetében eddig három olyan ország akad, amely részt vett már a játékokon, de még sohasem küldött női indulót, talán nem meglepetés, hogy ezek közül két nemzet is az arab világban található. A NOB és az ENSZ közös kezdeményezése (amely a nők egyenjogúsítására irányul) azonban könnyen lehet, hogy a 2012-es londoni olimpián ez ügyben is változást hoz, így Szaúd-Arábia, Katar és Brunei is nevez majd női sportolókat a játékokra. A NOB-on belül az egykori evezős olimpikon, Anita DeFrantz vezeti azt a bizottságot, amely a nők szerepével foglalkozik. Az amerikai sportvezető elmondása szerint jó úton haladnak, hiszen míg az 1984-es olimpián a sportolók 23%-a volt csupán nő, a legutóbbi 2008-as játékokon ez a szám már a résztvevő sportolók 43%-át jelentette.

A hírhez kapcsolódóan Katar sportvezetői is megszólaltak a napokban, akik kifejtették, hogy már a NOB kezdeményezése előtt eldöntötték, hogy mindenképpen indítanak női sportolókat is a londoni olimpián. A katari csapatban a tervek szerint négy hölgy is részt vehet majd az olimpián, akik lövészetben és vívásban képviselhetik hazájukat. „A nők sportja egy meglehetősen új koncepciónak számít ebben a térségben, hiszen ez nem volt része a hagyományoknak és a helyi tradícióknak. Az elmúlt években azonban – különösen a Katari Női Sport Bizottság 2001-es megalakulása óta – gyors fejlődés mutatkozik ezen a téren, most már egyre több szülő bíztatja sportolásra leány gyermekét is.” – nyilatkozta az egyik helyi szervezet szóvivője. Katar 1984-ben Los Angelesben debütált az olimpiákon, a pekingi játékokon pedig hét sportágban 22 férfi sportolóval vett részt. Az orszgának amúgy két olimpiai bronzérme van eddig a játékokról (1992-atlétika és 2000-súlyemelés).
 
Szaúd-Arábia már nehezebb feladat lesz a NOB számára, hiszen egyelőre nemzeti törvények (!) tiltják azt, hogy női sportolót nevezhessenek az olimpiára. Anita DeFrantz elmondása szerint az országgal szemben az is felvetődött, hogy esetleg kizárják őket a játékokról, amíg ezügyben nem lesz változás. A szaúdiak Pekingben öt sportágban vettek részt 15 férfi sportolóval. Az állami iskoláknak a lányok nem sportolhatnak Szaúd-Arábiában, ráadásul nincs egyetlen olyan szervezet sem az országban, amely az ő sportolásukat szervezné és egy-két kivételtől eltekintve minden stadionból ki vannak tiltva. A szaúdi sportolók eddig egy ezüst- (2000-atlétika) és egy bronzérmet (2000-lovaglás) gyűjtöttek az olimpiákon.
 
A Délkelet-Ázsiában található Brunei az 1988-as szöuli olimpián debütált az olimpiákon, ahol azonban –ez is egyfajta kuriózum- csak hivatalos küldöttekkel vett részt, sportoló nélkül. Az 1992-es barcelonai olimpiát kihagyták és amire talán többen is emlékeznek, a pekingi játékokról is lemaradtak, mivel a határidőig egyetlen sportolójukat sem nevezték be a 2008-as olimpiára, így a megnyitó napján lekerült a nevük a pekingi résztvevő országok listájáról. Amikor részt vettek viszont az olimpiákon, akkor sem küldtek egynél több sportolót, így náluk a hölgyek mellőzése talán nem annyira feltűnő. Érdekesség, hogy Pekingben már két sportolójukat szerették volna nevezni (köztük egy 15 éves úszónőt!), de hiába tartózkodott már a brunei szultán is a kínai fővárosban, a megnyitón nem láthatta csapatát felvonulni az adminisztrációs hiba miatt...
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek