Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megúszta az eltiltást a zsűrihajón dulakodó Ainslie

A tavaly decemberben megrendezett perthi vitorlás világbajnokság egyik kellemetlen meglepetését a brit Ben Ainslie okozta, aki az őt ért igazságtalanság miatt a zsűrihajóra átúszva kis híján ököllel vett elégtételt. A háromszoros olimpiai bajnok vitorlázót az adott futamról kizárták, így a vb-n is leszerepelt, de ami sokkal fontosabb volt számára, hogy felvetődött az esetleges eltiltásának a veszélye is. Bár a nemzetközi szövetség nem foglalkozott tovább az Ainslie-üggyel, félő volt, hogy a hagyományokra és a sportági etikettre nagy hangsúlyt fektető brit szövetség mégis eltiltja őt, ami veszélybe sodorhatta volna londoni szereplését is. A most megszületett felmentő ítélet azt is jelenti, hogy Ainslie-nek megmarad az esélye arra, hogy olimpiatörténetet írjon.

A brit vitorlázó ugyanis londoni sikere esetén sorozatban negyedik olimpiáján szerezhetne aranyérmet, amire nagyon kevesen voltak képesek eddig. Vitorlázásban pedig csupán a dán Paul Elvström, aki 1948 és 1960 között nyert négy olimpiai aranyérmet. A tettét azóta már többször is megbánó Ainslie a sportág legendái közé tartozik már most is, hiszen 2000-ben Sydneyben a laser hajóosztályban nyert, majd a következő két olimpián már a finn dingi legjobbja lett.

0 Tovább

Gádorfalvi Áron ötödik olimpiájára készülhet

A szörfös Gádorfalvi Áron londoni indulási jogot szerzett a Perth-ben zajló olimpiai kvalifikációs vitorlás világbajnokságon. A hazai szörfszövetség szombati tájékoztatása szerint Gádorfalvi a szombati futamokon mutatott teljesítményével biztosította helyét azon 28 versenyző között, akik a mostani vb-ről jutnak kvótához, s így élete ötödik olimpiájára készülhet. Összetettben a 34 éves sportoló a 28. lett, s ezzel a nemzetenkénti rangsorban a 20., azaz magabiztosan vívta ki a londoni szereplés lehetőségét.

"A mezőnyt, a korábbi eredményeket, a világranglistát ismerve már előzetesen 90 százalékig biztos voltam abban, hogy megszerzem a kvótát - nyilatkozta a szombati nap végén Gádorfalvi. - A verseny végül tulajdonképpen sima is volt, igaz, a végére alaposan elfáradtam. 34 évesen már az idősebb versenyzők közé tartozom, de van 40 éves szörfös is a mezőnyben, úgyhogy 1-2 olimpia még belefér. A célom, hogy Londonban az eddigi legjobbamat, a pekingi 19. helyet felülmúljam, ehhez azonban minden feltételnek adottnak kell lennie már a felkészülés során is."

A vb-n korábban a szintén szörfös Detre Diána és a laseres Berecz Zsombor szerzett olimpiai indulási jogot. Pekingben szintén Detre, Gádorfalvi és Berecz vehetett részt a vitorlázók versenyein. Vitorlázásban mindössze két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, az idei és a jövő évi világbajnokságot. A részvételi helyek 75 százalékát ebben az évben, a többit jövőre lehet kiharcolni.

0 Tovább

Berecz Zsombor is olimpiai kvótás

A laser hajóosztályban szereplő Berecz Zsombor kvótát szerzett a Perth-ben zajló olimpiai kvalifikációs vitorlás világbajnokságon. A magyar versenyző a mezőny első harmadában, pontosan a 31. helyen végzett az eddigi futamok alapján - szerdán a negyedik és tízedik pozícióban ért célba -, így az úgynevezett Arany csoportban folytathatja szereplését, ezzel pedig már biztos résztvevője a jövő évi londoni ötkarikás játékoknak. Laserben 35 kvótát osztanak most ki az ausztráliai vb-n.

A múlt héten indult magyarok közül a szörfös Detre Diána jutott olimpiai indulási joghoz, a szintén szörfös Gádorfalvi Áronnak pedig jó esélye van erre. Az ötödik olimpiai részvételéért küzdő Gádorfalvi a vb honlapja alapján négy futam után a 26., ugyanakkor a nemzetek rangsorában a 19. helyet foglalja el, Nagy-Britanniát kivéve pedig - hazai induló automatikusan lesz a londoni játékokon - a 18. Ebben a hajóosztályban a mostani vb-ről az első 28 nemzet szerez indulási jogot a jövő évi játékokra. Vitorlázásban mindössze két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, az idei és a jövő évi világbajnokságot. A részvételi helyek 75 százalékát ebben az évben, a többit jövőre lehet megszerezni.

0 Tovább

Az olimpiai kvalifikációról is dönt a hagyományos kieli vitorlás hét

A vitorlás sport egyik legismertebb nemzetközi eseményét Kielben rendezik meg évről-évre, ahol a vitorlás hét mindig az éves versenyprogram kiemelkedő rendezvénye. A közel 130 éves múltra visszatekintő megaesemény idén a szokásosnál is nagyobb figyelmet kap, lévén a kieli eredmények az olimpiai hajóosztályokban a londoni kvalifikációba is beleszámítanak. A június 18-22 között rendezett versenyen hatvan országból közel ötezer sportoló vesz részt, akik 2000 hajóval indulnak a Kieler Woche hagyományos versenyén. A rendezők az ötnapos eseményre idén közel hárommillió látogatót várnak a vízpartra.

A pekingi olimpiához képest az ötkarikás vitorlás programban két fontos változás történt Londonra. A tornádó hajóosztály lekerült a programról, a hölgyeknél pedig a yngling osztályt az Elliot 6 elnevezésű hajókra cserélte a Nemzetközi Vitorlás Szövetség, utóbbi kategóriában match racing formátumban versenyeznek majd a hölgyek. A londoni olimpia előtt három lépcsőben zajlik a sportági kvalifikáció, amelynek a kieli regatta a második fázisa lesz a már megrendezett weymouthi verseny és az év végi ausztráliai világbajnokság mellett.

0 Tovább

Az olimpiai vitorlás központban lesz a vb-sorsolás

 A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntése értelmében Rio de Janeiróban rendezik meg a 2014-es labdarúgó világbajnokság selejtezőinek sorsolását. Az idén július 30-ára tervezett esemény helyszíne a Marina da Gloria elnevezésű sportkomplexum lesz, ahol a 2016-os nyári olimpia vitorlás versenyeit rendezik meg. A vb-sorsolás helyszínével kapcsolatban az utóbbi hetekben több spekuláció is napvilágot látott, egyesek Sao Paolot és Brasíliát emlegették lehetséges helyszínként, de végül az olimpiát is rendező város, Rio de Janeiro lett a befutó.

0 Tovább

A technika mentheti meg a vitorlázást

A XXI. század elején nehéz helyzetben vannak azok az olimpiai sportágak, amelyek nem könnyen adaptálhatóak a televíziós közvetítésekre. Az öttusa például évek óta próbálkozik a megfelelő, képernyő-képes és a televíziónézők számára is emészthető formátum kidolgozásával. Hasonló gondokkal küzdenek más olimpiai sportágak is, amelyek közé a vitorlázás is nyugodt szívvel besorolható. Az olimpiai programban régóta szereplő sportágat is árnyékként fenyegetik a modern kor szülte, jobban közvetíthető sportágak, amelyek folyamatosan ott kopogtatnak az olimpiai mozgalom portáján. A Nemzetközi Vitorlázó Szövetség (ISAF) illetékesei igyekeznek is haladni a korral és úgy vélik, hogy nem arra kellene koncentrálni, hogy éppen melyik hajóosztályok szerepelnek az olimpiai programban (ez négyévente igencsak dinamikusan változik). Ennél fontosabb ugyanis, hogy miként lehetne elősegíteni azt, hogy a közönség jobban megértse a versenyzők taktikáit és a futamok koreográfiáját.

A közelmúltban Portugáliában rendezett vitorlás fórumon Pierre Ducrey a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportszakembere arról beszélt, hogy az olimpiai vitorlás program folyamatos változása nem tesz jót a sportágnak. „Szüksége van az állandóságra a sportágnak, hiszen fontos, hogy olyan terméket tudjunk kínálni a médiának, ami stabil és eladható a szponzorok felé is. A kulcskérdés az, hogy a vitorlás sport tud-e hozzáadott értéket adni az olimpiai mozgalomnak.” - nyilatkozta Ducrey. A sportágat megújító innovációk nagy része a közelmúltban Dániából indult útjára, a sportágban az idén hét hajóosztályban is világbajnokságot rendező északiak elsősorban a televíziós közvetítéseket támogató műszaki fejlesztésekkel szeretnék megújítani a sportágat. „A vitorlás sport elsősorban azért van veszélyben, mert hoz nagy televíziós nézettséget és nem lehet 80.000 fős helyszíni látogatottsággal sem számolni. A közönséget nem tudjuk közelebb hozni a versenyekhez, így nincs más választásunk, a versenyeket kell közelebb vinni a közönséghez” - mondta a portugáliai fórumon Thomas Capitani, a Sailing Aarhus igazgatója. A tervek szerint teszt jelleggel egyes hajóosztályokban igyekeznek még jobban felhasználni a modern technika vívmányait, hiszen háromdimenziós szimulációval, GPS-mérésekkel és az Internetes közvetítések segítségével szeretnék elérni, hogy a jövőben még jobban élvezhetőek legyenek a vitorlás versenyek.

0 Tovább

Kite surf az olimpián?

A Rio de Janeiróban rendezendő olimpia ugyan még nagyon kevesek számára van célkeresztben, de a sportági szerkezet utóbbi időszakban megszokott változása miatt már most javában zajlik a lobbi harc a 2016-os nyári olimpiai programba kerülésért. Egyes új szakágak bekerülése (a NOB szigorú mennyiségi kvótái miatt) csak más versenyszámok rovására valósulhat meg, így a sportági program alakításának nagy része a sportági szakszövetségek hatáskörébe került. A vívók rotációs rendszere számunkra is jól ismert, ez a rendszer pedig máshol is teret hódíthat hamarosan. A Nemzetközi Vitorlázó Szövetség (ISAF) is keresi a sportági optimumot, a jelenlegi ötletelés pedig több szálon is fut. Az elképzelések között szerepel például az is, hogy a 2016-os játékokról kikerülne az egyetlen még programon szereplő tőkesúlyos hajóosztály (csillaghajó), a most meglévő különálló férfi és női 470-es kategória helyett pedig egy vegyes 470-es hajóosztály kerülne a programba.

 

A szakemberek a szörf sportág szerepét is átgondolnák, egyes javaslatok arról szólnak, hogy a férfi és a női szörfösök versenyei helyett a mostanában különösen népszerűvé váló kite surf kerüljön be az olimpiai programba. A csillaghajó osztály helyett az elképzelések szerint – a tornádó hajóosztály három évvel ezelőtti „kigolyózása után” - újra programba kerülhetnének a többtestű hajók, ezúttal már szintén vegyes (férfi + női ) legénységgel a fedélzeten. A csillaghajó (star) kapcsán persze érdemes megemlíteni, hogy az elképzelés még csak ötlet és javaslat szintjén van, a valósággá váláshoz az ISAF jövő májusi kongresszusának is jóvá kell hagynia. A hat év múlva olimpiát rendező brazilok persze aligha támogatják az elképzelést, egyik legjobbjuk, a csillaghajóban négyszeres olimpiai érmes, és kétszeres olimpiai bajnok (1996, 2004), hazájában nemzeti hősnek számító Torben Grael ugyanis valószínűleg minden követ megmozgat majd a kategória megmentéséért.

0 Tovább

Olimpiai esélyesek az NFL londoni meccsén

Ezen a hétvégén az NFL európai szurkolói Londonra figyelnek elsősorban, hiszen vasárnap délután a – várhatóan telt házas - Wembley Stadionban alapszakasz mérkőzésen találkozik egymással a San Francisco 49ers és a Denver Broncos. Mindkét csapat gyengén kezdte a bajnokságot, most pedig az NFL történetének negyedik Amerikán kívüli hivatalos mérkőzésén szeretne javítani. Az eddigi hét fordulóban a Denver kettő, a San Francisco pedig mindössze egyetlen meccset nyert meg, így tényleg létkérdés a siker mindkét oldalon. A meccs mellett a britek számára természetesen olimpiai szemüvegen keresztül nézve is fontos az NFL látogatása, hiszen nem hagyhatják ki ezt a megaeseményt sem a londoni olimpia népszerűsítésére. A ma kora esti találkozón ugyanis többek között a háromszoros olimpiai bajnok vitorlázó, Ben Ainslie és a Londonban szintén aranyéremre esélyes középtávfutó, Mo Farah lesz majd a két NFL együttes hivatalos kísérője. A két jelenlegi sportoló sztárt az NFL Hírességek Csarnokába tartozó egykori klasszis kíséri majd ki a Wembley stadion gyepére. A tiszteletbeli csapatkapitányi feladatot több egyéb – a brit sportéletben meghatározó szerepet játszó - sportoló is elfogadta, így Martin Johnson, Didier Drogba, John Terry, Lewis Hamilton, Rebecca Adlington és Joe Calzaghe is ott lesz a mérőzésen.

0 Tovább

Már nyerészkednek az angolok?

Napra pontosan két év múlva kezdődik el a londoni nyári olimpia, amely előtt egyre gyakrabban érkeznek a hírek Nagy-Britanniából. Most éppenséggel negatív reakció érkezett a helyi szervezők kapcsán. Az ausztrál vitorlázó csapat ugyanis meglehetősen rossz néven vette azt, hogy nagyon drágán használhatja a Weymouthban és Portlandben található (már korábban elkészült) olimpiai vitorlás központot.  Az angol szervezők ugyanis éves szinten 75.000 angol fontot (~ 25,5 millió forintot) számolnak fel a kikötő használatáért. Az ausztrál szövetség egyik vezetője, Peter Code elmondta, hogy az előző szezonban elfogadható díjakat kellett fizetniük, mostantól kezdve azonban alaposan felsrófolták az árakat, így nekik is plusz források után kell nézniük, ha fedezni akarják a helyszíni felkészülés költségeit.

A Pekingben a 470-es hajóosztályban olimpiai bajnoki címet szerző Malcolm Page elmondása szerint nem ők az egyetlenek, akik panaszkodnak az árak miatt. Page tagja a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF) sportolói bizottságának is, ilyen módon van rálátása a sportág többi szereplőjére is. „A Sydneyben rendezett olimpia kapcsán azt mondhatjuk, hogy sokkal kisebb összeget kértek a helyiek. A Woollahra Vitorlás Klub csupán a normál klubtagsági díjat számlázta, ami kevesebb, mint 11 font volt napi szinten. Az ilyen jellegű drágaság nem segíti azt, hogy a kis nemezetek is felzárkózzanak a sportág élvonalához. Az olimpiai szellemiség azt kívánná, hogy mindenki számára elérhető feltételeket biztosítsunk. Ez nem olyan sportág, mint az úszás, ahol minden medence egyforma, itt szükség van a helyszín alapos ismeretére a jó szerepléshez.” – mondta Page az eset kapcsán. Az ausztrálok felháborodása érthető, de tudni kell azt is, hogy a vitorlázás olimpiai hajóosztályaiban hatalmas a harc a brit és az ausztrál csapat között, így ez a történet akár a pszichés hadviselés része is lehet. Az elmúlt olimpiákon ugyanis rendre ez a két nemzet végzett a sportági éremtáblázat élén (Pekingben a lehetséges tizenegy aranyéremből a britek 4, az ausztrálok pedig 2 aranyat nyertek meg).
0 Tovább

Ainslie visszajön a negyedikért

Az olimpiák történetében mindössze egyetlen olyan vitorlázó van, aki négyszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Az 1948 és 1960 között zsinórban négy olimpián is győztes dán Paul Elvström babérjaira törhet a londoni olimpián Ben Ainslie (a képen jobbra). A brit vitorlázó Sydneyben (laser), Athénban (finn dingi) és Pekingben (finn dingi) is győzött, majd a három olimpiai bajnoki címe után a vitorlázó sport más kategóriáiban is kipróbálta magát. A világtörténelem egyik legősibb sport trófeájáért a vitorlázók Amerika Kupája (America’s Cup) győzelemért is harcba szálló 33 esztendős vitorlázó figyelme az utóbbi két évben a match racing (a mezőnyverseny helyett csupán két hajó küzdelmét hozó futamok) felé fordult. Ainslie az egyik atyja és szellemi vezére volt a Team Origin névre hallgató projektnek, melynek legfőbb célja, hogy helyreállítsa a britek tekintélyét a vitorlázó sport Formula-1-ének is hívott Amerika Kupája sorozatban.

Két évvel az olimpia előtt azonban - korábbi ígéretéhez híven - Ainslie ismét beül a finn dingi hajóba, hiszen a hazai rendezésű olimpián sem akar lemaradni az aranyéremről. Korunk egyik vitorlázó zsenije már a nyáron indul angliai versenyeken, hogy bebizonyítsa, hogy szigetországi fő riválisainál (Ed Wright és Giles Scott) még mindig jobban kezeli az egyszemélyes olimpiai hajóosztályt. Ainslie döntését valószínűleg az is megkönnyítette, hogy az idén lezajlott Amerika Kupája verseny (az amerikai BMW Oracle legyőzte a címvédő svájci Alinghit) folytatása egyelőre bizonytalan, a következő kiírás várhatóan csak 2013-ban vagy 2014-ben esedékes. A brit vitorlázó visszatérése amúgy nem egyedi, hiszen már a pekingi olimpia előtti években is kacérkodott a nagyobb hajókkal és a kínai fővárosban nyújtott teljesítménye bizonyította, hogy a két projekt összeegyeztethető számára.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek