Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Képrejtvény V.

Ki a képen látható személy és hogyan kapcsolódik a vancouveri olimpián szerencsétlen balesetben életét veszítő grúz szánkós (Nodar Kumaritasvili) történetéhez? 

1.segítség: Egy sportoló látható a képen.(Martius)

2.segítség: 1964.augusztus 27-én született.

3.segítség: 1992.Albertville

0 Tovább

Posztumusz elismerés a grúz szánkósnak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) érdemérmét kapta meg posztumusz Nodar Kumaritasvili grúz szánkós, aki halálos balesetet szenvedett a vancouveri téli olimpia nyitónapján. Az elhunyt sportoló édesapja a NOB, a grúz nemzeti olimpiai bizottság és a Nemzetközi Szánkó Szövetség (FIL) képviselőinek jelenlétében vette át a kitüntetést. A 21 éves Kumaritasvili a február 12-i edzésen, 145 km-es sebességgel száguldva kirepült a whistleri pályáról, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A FIL 10 ezer euróval támogatja Kumaritasvili családját, szülővárosában, Bakurianiban pedig szánkópályát neveznek el róla. (Forrás: MTI)

0 Tovább

Olimpiai kesztyű - reloaded

A 2010-es vancouveri téli olimpia legkelendőbb ajándék tárgya egy piros színű kesztyű volt. A kétujjas, az olimpiai ötkarika mellett a Kanada szimbólumának számít juharleveles motívumot is magán viselő kesztyű a játékok ideje alatt többször is volt hiánycikk, összességében pedig 3,5 millió (!) darab fogyott belőlük. A nagy sikerre való tekintettel a Kanadai Olimpiai Bizottság ismét piacra dobja a terméket, igaz egy kicsit megváltozott dizájnnal. Az új megjelenésű kesztyű (már az ötkarika nélkül) egy nagyobb juharlevelet mintáz majd és látható lesz rajta a „Canada” felirat is. A bizottság illetékesei bíznak benne, hogy az új téli szezonra kitalált ajándék tárgy hasonlóan sikeres lesz, mint elődje, amely 14 millió dolláros bevételt generált a Kanadai Olimpiai Alapítvány számára. A kesztyű bemutatásáról az alábbi kis videó tartalmaz érdekes részleteket.

0 Tovább

Vancouver 2010: Sok volt a sérülés

A snowboardcross volt a legveszélyesebb versenyszám a vancouveri olimpián, derül ki a British Journal of Sports Medicine című szaklap legújabb számából, amely az idén februárban rendezett téli olimpia sérüléseivel foglalkozik. A szakemberek által készített elemzés kimutatta, hogy a női snowboardcross versenyzők 73%-a (!) – elsősorban nyilván a kemény és komoly nehézségeket okozó pálya miatt – szenvedett sérülést ebben a sportágban. A jelentés arról számol be, hogy a vancouveri játékokon részt vevő 2567 sportoló közül 11% szenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket és a sportolók közel ötöde zúzódásokkal, húzódásokkal zárta az olimpiát. A vancouveri játékokon összesen 287 sportoló szenvedett sérülést, ebbe a statisztikába pedig a tragikus körülmények között elhunyt grúz Nodar Kumaritashvili halálesete is beletartozik.

A brit orvosok által készített elemzés rámutat arra, hogy az amúgy is gyors és veszélyes téli sportokban tovább tolódtak ki a határok. „Egy kicsit aggódunk a növekvő sérülések miatt, amelyek számát szeretnénk szigorúbb szabályokkal csökkenteni – nyilatkozta Arne Ljungquist a NOB orvosi bizottságának vezetője a felmérés adatait kommentálva – Ugyanakkor tudni kell, hogy a sportolók sem képviselnek egységes álláspontot ebben a kérdésben, hiszen vannak, akik szeretnének gyorsabb, technikásabb pályákat, mások viszont a biztonságot helyeznék előtérbe.” A Nemzetközi Olimpiai Bizottság most először végzett teljes körű orvosi elemzést a téli játékokkal kapcsolatban, amely a 2008-as pekingi nyári olimpiás felmérést (ahol a sportolók 9%-a sérült meg) követte a sorban. Ljungquist szerint ez az elemzés jó kiindulási alap lehet a 2014-es, Szocsiban rendezendő téli olimpia kapcsán, amely segíthet a sportági szakszövetségek számára a pályák pontosabb, biztonságosabb megtervezésében.
 
A felmérést a résztvevő 82 ország csapatorvosainak jelentései, valamint a Vancouverben és Whistlerben felállított orvosi bázisok adatai alapján készítették el. A tanulmány utal arra is, hogy a tényleges sérülések száma ezen felül még magasabb lehetett, hiszen előfordulhattak olyan esetek is, amelyeket nem jelentettek le. A sérülések 25%-a volt olyan mértékű, amely megakadályozta a sportolót az edzésben vagy a versenyzésben. A leggyakrabban sérülést szenvedő terület a fej, a gerinc és a térd volt, a sérülések pedig zúzódás, szalaghúzódás és izomrándulás formájában jelentkeztek a leginkább.
 
A legveszélyesebb sportok közé a bobozás, a jégkorong, az alpesi sízés, a szabadstílusú sízés, a rövidpályás gyorskorcsolya és a snowboarcross számított, ahol a sérülések aránya 15-35% között mozgott. A legveszélytelenebb sportágak közé az északi szakágak (síugrás, sífutás, északi összetett), a szánkózás, a gyorskorcsolyázás és a curling tartozott, ezekben kevesebb, mint a sportolók 5%-a szenvedett ilyen-olyan sérülést. A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolya versenyeket tekintve volt a legnagyobb a sérülések aránya (27,8%), amelyet a bobsport (20%) és a jégkorong (18%) követ a sorban. A szánkósoknál mindössze egyetlen sérülést regisztráltak az olimpia alatt, igaz ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a grúz versenyző halála miatt a szervezők alaposan lerövidítették a pályát az első napon történt baleset után. Összességében a nőknél (13%) magasabb volt a sérülések aránya, mint a férfiaknál (9%). A tanulmány külön rámutat arra, hogy a bob, alpesi sí és snowboard versenyek során a sérülések nagy részét egy tárggyal történt ütközés okozták, így ezen sportágaknál a körülmények javítása lehet a legfontosabb cél. „Szerintem a 11%-os arány nem is kifejezetten magas – teszi hozzá az AP hírügynökségnek nyilatkozva Ljungquist – hiszen egyes sportági világbajnokságokon ennél jóval magasabb értékek is kijöttek már.”
 
Bár a snowboardcross-ban összességében is 35%-os volt a sérülés mutató, a nőknél ez kifejezetten durva módon jelentkezett. A 22 női induló közül ugyanis 16-an (!), a résztvevők 73%-a sérült meg Vancouverben, a férfiaknál ez az arány 11%-os, itt a 35 indulóból csupán 4-en szenvedtek sérülést. A snowboardcross korábban a téli X-Games-eken hódított, amely a 2006-os torinói olimpián került fel először a játékok programjába. „A snowboard és a snowboarcross az a két sportág, ahol nagymértékben lehetne fejleszteni a biztonságot” – nyilatkozta a tanulmány egyik készítője, Lars Engebretsen, az oslói Norvég Sporttudományi Intézet munkatársa. „A probléma nem csak az olimpián jelentkezett, hanem már az olimpia előtti Világkupa versenyeken is sok sérülés volt ezekben a szakágakban” – tette hozzá a professzor a tárgyilagosság kedvéért. (Az elmúlt héten egy fiatal orosz snowboardcross-os versenyző a svájci Alpokban edzés közben halálos balesetet is szenvedett).
0 Tovább

Olimpiai bajnokok esküvője a jégen

A vancouveri olimpia páros műkorcsolya versenyét egy kínai páros, Shen Xue és Zhao Hongbo nyerte meg. Az életük harmadik olimpiája (2002-ben és 2006-ban bronzérmesek voltak) után visszavonuló pár a civil életük elején régóta dédelgetett álmát váltotta valóra. A közel két évtizede (18 éve) együtt járó pár ugyanis egy romantikus esküvőn, életük fő terepén, a műjégen mondta ki a boldogító igent egymásnak. A pekingi Capital Indoor Stadium volt a helyszíne a ceremóniának, amelyet az elmúlt hét szombatján rendeztek meg közel 20.000 néző előtt. A végletekig boldog pár az esküvőjén is korcsolyázott ugyan, de a művészi hatásról ezúttal inkább pályatársaik gondoskodtak. A kínai pár tiszteletére rendezett „Artistry on ice” névre hallgató gálán ugyanis több egykori és jelenlegi világsztár is fellépett. Ott volt ugyanis a kínai fővárosban a svájciak korábbi világbajnoka, Stephane Lambiel, az amerikai Johnny Weir, a világbajnok és olimpiai ezüstérmes Mao Asada is. Az est fénypontjaként pedig az oroszok sztárja, a szocsi olimpiától a közelmúltban eltiltott Jevgenyij Pljusenko is feltűnt a jégen. A gáláról az ALÁBBI linken látható egy rövidebb videó.

0 Tovább

British Columbia túlköltekezett

Megvannak a végső számok a vancouveri olimpia kiadásaival kapcsolatban, legalábbis ami a British Columbia tartományt érintő pénzeket illeti. A pénteken kiadott közlemény alapján a kanadai tartomány az előzetesen tervezett 740 millió dolláros költségvetés helyett összesen 895 millió dollárt költött el az olimpiával kapcsolatban. A tartomány vezetői most először ismerték el, hogy az ő büdzséjüket terhelte meg a 2006-os torinói és a 2080-as pekingi olimpián felállított Vancouver-pavilonok költsége. A fenti összeg egyébként csak British Columbia tartomány költségeit jelenti, ennek nem része az szervezőbizottság (VANOC) által elköltött további pénzmennyiség…

 
0 Tovább

Az év szurkolója Vancouverből !

A sportesemények kapcsán sokszor csak a pályán történ eseményekkel foglalkozunk, pedig történnek a lelátón is érdekes dolgok és most nem féltétlenül az erőszakra gondolok. A vancouveri olimpián készült az alábbi nagyszerű videó, amely megmutatja, hogy az amúgy két olimpiai ezüstérmet gyűjtő kanadai Marianne St-Gelais miként szurkol párjának, Charles Hamelinnek az 500 méteres verseny döntőjében. A végeredményt szerintem nem kell külön leírnom, a videó úgyis magáért beszél...

0 Tovább

Szórták a pénzt az oroszok Vancouverben

Az orosz nemzeti csapat (saját mércéjével mérve) nagyon gyengén szerepelt a vancouveri téli olimpián, amiről már korábban is írtunk. Az okok felkutatása és a felelősök keresése persze azóta is zajlik, az AP hírügynökség cikke alapján egy (f)okkal közelebb kerültünk a nyomozás végéhez.  Kiderült ugyanis, hogy a közvetlen olimpiai felkészülésre közel 186 millió dollárt fordító oroszoknál is szépen folyt el a pénz, a jogtalan kifizetések mértéke a milliós nagyságrendet éri el. A Vedomosti nevű napilap hétfői számában különösen a sportminiszterre, Vitalij Mutko-ra nehezedik nagy nyomás, aki a vizsgálat szerint igencsak bőkezűen szórta a pénzt az olimpia idején. Mutko ugyanis húsz napos vancouveri tartózkodása során összesen 97 adag reggelit számolt el, ám az összesen 4500 dollárba kerülő, kora reggeli „lukulluszi lakomák” oka egyelőre tisztázatlan. 

A vizsgálat azt is kiderítette többek között, hogy Mutko felesége, valamint Jevgenyij Pljusenko egyik barátnője is állami költségen élvezte a kanadai szervezők vendéglátását. A vancouveri pénzszórás persze nem csak egy személyhez köthető, az orosz küldöttség csak az olimpia 16 napja alatt összesen 8000 dollárnyi (!) parkoló cédulát halmozott fel, ami ismerve az olimpiai szállítási rendszert (amely ingyenes és gyors a versenyzőknek és sportvezetőknek is) legalább akkora bravúrnak számít, mint Nikita Krjukov győzelme a férfi sífutók sprint versenyében. A vancouveri éremtermést (3 aranyérem, összesen 15 érem) nézve kijelenthetjük, hogy az oroszok 12,4 millió dollárt fordítottak minden egyes vancouveri medáliára, hozzávetőlegesen ötször többet, mint tették azt a nyolc aranyat és huszonkét érmet hozó torinói olimpia idején.
0 Tovább

Két tárgyból bukott az olimpiai bajnok

A sikeres és ismert sportolóknak, az olimpia bajnokoknak sokszor különleges elbánásban van részük az élet különböző területein. A sportpályákon nyújtott teljesítmény miatt a dicsfény és a népszerűség mellett olykor jár nekik az ingyen gyümölcs, vagy az extra mosoly az amúgy a „földi halandókkal” morcos eladóktól. Bár sokfelé ezt nem reklámozzák, de tény, hogy a tanulás területén is kapnak/kaphatnak engedményeket a sikeres sportolók. Igaz ez főleg a tanrend összeállítására vagy akár a vizsgákra is, no persze nem mindenhol…

A napokban jött ugyanis a hír a dél-koreai olimpiai bajnok műkorcsolyázóról, Ju-Na Kim-ről, amely szerint két tantárgyból is megbukott. A mindössze 19 éves Kim másodéves hallgató a szöuli egyetemen, ahol azonban az előző szemeszterben szinte alig látogatta az órákat. Ennek oka persze prózai, hiszen a koreai téli sport egyik ékkövének számító, világszerte népszerű Kim egész évben Torontóban készül és edz. A szöuli egyetem elnöke, Lee Ki-Su a koreai riportereknek elismerte, hogy Kimet két tárgyból is megbuktatták, de azt nem volt hajlandó elismerni, hogy mely tárgyak voltak ezek. Kim egyébként nagyrészt az Interneten keresztül hallgatta a kurzusokat, de az időközi beszámolókra és a vizsgákra (ott szükséges lett volna a személyes jelenlétre, a beszámolók papíron küldése helyett) már nem tudott hazautazni
 
Kim amúgy három Grand Prix versenyt nyert meg a 2009/10-es szezonban, emellett pedig az ország történetének első olimpiai bajnoki címét is megszerezte műkorcsolyázásban a vancouveri olimpián. A koreai versenyző jelenleg is Kanadában tartózkodik, ahol már az októberben kezdődő versenyévadra koncentrál. A diploma pedig még várathat magára, hiszen a már most is dollármilliós szponzori szerződésekkel rendelkező koreai tinédzser megélhetése és jövője aligha ezen múlik…
0 Tovább

Pierre Lueders visszavonult

A vancouveri olimpia után már várható volt, de az utóbbi évtized egyik meghatározó bobosa, a kanadai Pierre Lueders mégis nehezen hozta meg a döntést arról, hogy befejezi pályafutását. Az immáron 39 éves, kétszeres világbajnok (2004, 2005) és olimpiai bajnok (1998-kettes) bobos végül megvárta a júliust, hogy (versenyzőként) végleg búcsút vegyen kedvenc sportágától. Az ötszörös olimpiai résztvevő Lueders amúgy Vancouverben sem vallott szégyent, hiszen mind a ketteseknél, mind pedig a négyeseknél az ötödik helyen zárt. Lueders persze nem szakad el  sportágától, hiszen a továbbiakban is marad a jégcsatornák környékén, csak ezúttal már nem száguld majd 110-120 km/h-val, hanem "csupán" edzőként adja majd át tapasztalatait. A húsz éves pályafutása során Lueders összesen 88 Világkupa dobogós helyezést szerzett, főbb sikereit inkább a kettes bobosoknál aratta. Egy másik korábbi olimpiai bajnok kanadai sportoló, a skeletonos Duff Gibson tapasztalatára is számítanak Kanadában, aki a szintén mai bejelentés alapján a sportág kanadai fejlesztési programjának vezetését veszi majd át a jövőben.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek