Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vezzali viszi az olasz zászlót

Az ötszörös olimpiai bajnok tőröző Valentina Vezzali viszi majd az olasz küldöttség zászlaját a londoni nyári játékok megnyitóján.  Giorgio Napolitano államfő mintegy nyolcvan sportoló részvételével rendezett ceremónia keretében adta át a zászlót pénteken a kivételesen eredményes vívónak. "Nagyon meghatódtam, ahhoz hasonló érzés volt, mint amikor az ember beviszi az utolsó tust és nyer" - mondta az ünnepi eseményt követően Vezzali, aki egyéniben háromszor, csapatban kétszer nyert olimpiát, emellett 13 vb- és 11 Eb-aranya is van.

0 Tovább

Szilágyi Áron is kijutott Londonba

A vívók közül elsőként Szilágyi Áron biztosította helyét a londoni játékokon, mégpedig azzal, hogy vasárnap ezüstérmet nyert a Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-n.  Kvótája ugyan hivatalosan még nincs, a kvalifikációs időszak ugyanis a hónap végén jár le, de amint azt ő maga nyilatkozta a budapesti verseny után - és a sportágban mások is a hozzá hasonlóan számoltak -, most már annyi pontja van, hogy nem csúszhat le az olimpiáról.

A szakág szempontjából a jövő hétvégén esedékes moszkvai Világkupa-fordulónak lesz nagy jelentősége, azon ugyanis csapatversenyt is rendeznek, melyben eldől, hogy a válogatott ott lehet-e majd Londonban. Amennyiben ez így lesz, egyéniben is automatikusan három magyar szerepelhet az ötkarikás kardversenyben. Ha viszont a csapat nem jut ki, Szilágyi egyéniben azért pástra léphet. Két sportágban - úszásban és atlétikában - speciális a helyzet, ezekben szintek teljesítése az olimpiai indulás feltétele.

Úszásban versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet nevezni a kvalifikációs A szint teljesítése és egyet a B szint elérése esetén, illetve váltóban országonként egy staféta indítható. Hasonló elven alapuló megkötés vonatkozik az atlétákra is, azzal a különbséggel, hogy ott már most lehet tudni, hogy ki milyen számban indul majd. Eltérés továbbá az is, hogy ebben a sportágban három versenyzőt lehet nevezni A szint teljesítése esetén, míg a B-nél az úszáshoz hasonlóan egyet. A Magyar Olimpiai Bizottság minimálisan három aranyérmet és összesen tíz dobogós helyet vár, illetve 94 olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.

0 Tovább

Választható marad a szoknya és a nadrág

Korábban is írtunk már róla, hogy az ökölvívásban komoly vitákat kavart az a kérdés, hogy a nők milyen ruházatban lépjenek szorítóba. Egyesek a sokkal nőiesebb, az idomokat sokkal inkább előtérbe helyező szoknya mellett érvelnek, de népes azok tábora is, akik ragaszkodnának a "kisgatyás" megoldáshoz. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke, Ching-Kuo Wu most végleg tisztázta a kérdést. A sportvezető amúgy is a salamoni-döntés mellett kardoskodott, álláspontját pedig végül az AIBA Végrehajtó Bizottsága is elfogadta, így Londonban mindkét ruhadarab viselhető lesz, attól függően, hogy ki melyikben szeret sportolni.

"Vannak olyanok, akiknek a szoknya jobban tetszik, mások viszont a nadrág mellett kardoskodnak. Ezért döntöttünk úgy, hogy mindkettőt megengedjük. Ezzel is segítjük a versenyzőket, hiszen közülük sokan még nem alakítottak ki határozott álláspontot ebben a kérdésben" - nyilatkozta az AIBA elnöke. A londoni olimpia nagy újdonsága lesz a három súlycsoporttal szereplő női ökölvívás, hiszen ebben a sportágban soha korábban még nem vehettek még részt nők a játékokon. "A női ökölvívás nagyszerű kiegészítője az olimpiai programnak. Éppen itt volt az ideje, hogy ez a sportág is bekapcsolódjon" - tette hozzá a Nemzetközi Olimpiai Bizottság belga elnöke, Jacques Rogge. Magyar női ökölvívó egyelőre még nem szerzett kvótát a nyári játékokra.

0 Tovább

Mariel Zagunis Londonban történelmet írna

A női kardvívás eddigi két olimpiai szereplése alkalmával Mariel Zagunis lett az egyéni verseny olimpiai bajnoka - az amerikai vívó Londonban történelmet írna. Kétszeres egyéni olimpiai bajnokok azért akadnak a vívósport olimpiai történetében (gondoljunk csak Elek Ilonára, Nagy Tímeára vagy éppen Kárpáti Rudolfra), de a háromszori siker, ráadásul egymás után eddig csak az olasz tőrvívónak, Valentina Vezzalinak jött össze. Ennek a bravúrnak a megismétlését tűzte ki célul az amerikai Mariel Zagunis, aki athéni és pekingi sikerei után Londonba is aranyért utazik.

„A motivációm nagy része abból ered, hogy imádom a sportot. Szerencsés vagyok, hogy ilyen sokáig és ennyire magas szinten tudom űzni a kardvívást. Örülök annak, hogy minden nap ébredés után elmehetek az edzésre és folyamatosan fejlődhetek” - nyilatkozta az amerikai vívó, aki jelenleg is vezeti a fegyvernem világranglistáját. Zagunis az olimpiai sikerek mellett a világbajnokságokon is rendre jól szerepel, 2009-ben és 2010-ben is győzött, idén azonban Cataniában a döntőben alulmaradt az olimpiai negyedik orosz Szofia Velikajaval szemben.

„Elégedett voltam az ezüstéremmel is, mert az ilyen jellegű vereségek segítik fenntartani a figyelmet és a fókuszt. Nekem sem szabad a sikerek hatására ellustulnom. Most van egy olyan ellenfelem, akinek vissza kellene vágnom és ez érthető módon motiválttá tesz” - mondta Zagunis, aki elmondta, hogy bár a csapatkijelölés még várat magára Londonra vonatkozóan, de ő már „hivatalosan is nem hivatalos” tagnak számít az amerikaiaknál. Az idén márciusban kezdődött kvalifikációs időszak jövő tavasszal ér majd véget. Történjen bármi a londoni olimpián, Zagunis nem tervezi a búcsút, a vetélytársak számára rossz hír, hogy a 2016-os riói olimpiáig mindenképpen folytatja pályafutását a még most is csupán 26 esztendős versenyző.

0 Tovább

Valentina Vezzali autóbalesete

Fej- és hasi sérülésekkel kórházban kezelik Valentina Vezzalit, az olaszok világklasszis vívóját, aki autóbalesetet szenvedett. Az ötszörös olimpiai bajnok tőröző kocsijával belehajtott egy másik járműbe, majd egy fának ütközött. Az eset még hétfőn történt a Perugiához közeli Norciában, ahol az olasz válogatott edzőtáborozik. "Jól vagyok, de nagyon megijedtem. Hálás lehetek az autó biztonsági rendszerének. A félelmen túl kell jutnom, hamarosan vissza akarok térni a pástra" - mondta kedden a 37 éves sportoló. Az orvosok egyelőre nem tudják megmondani, hogy Vezzali mikor folytathatja a versenyzést.

0 Tovább

Pénzért venne olimpiai aranyat Azerbajdzsán

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) belső vizsgálatot indít annak nyomán, hogy a BBC állítása szerint két garantált londoni olimpiai aranyéremért cserében nyújtott támogatást a szervezetnek egy azeri befektető. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság üdvözli az eljárást, egyben jelezte, hogy adott esetben maga is vizsgálódik az ügyben. A BBC csütörtökön arról számolt be, hogy az AIBA égisze alatt futó World Series Boxing-ligát kilencmillió dollárral "támogatta meg" egy azeri befektető, cserében ötkarikás sikereket kért. Vu Csing Kuo (Wu Ching-kuo), az AIBA elnöke ugyan abszurdnak, valótlannak és nevetségesnek nevezte az állítást, de ígérte, az általa vezetett szervezet vizsgálatot indít.

Jacques Rogge, a NOB elnöke üdvözölte, hogy az AIBA eljárást indított, és egyben kéri a botrányt kirobbanó BBC-t, álljon elő a bizonyítékokkal. Hozzátette: minden korrupciós ügyet komolyan kell kezelni. Az azeri ökölvívó-válogatott a legutóbbi, 2008-as pekingi olimpiáról egyetlen bronzéremmel tért haza. Az AIBA-nak nem ez az első hasonló ügye. A 2004-es athéni olimpia alatti bírói részrehajlások és a pontozások körüli problémák miatt a NOB egymillió dollárt tartott vissza az ökölvívásnak járó alapból. A mostani botrány kipattanásának időpontja valószínűleg nem véletlen, a jövő hétfőn kezdődik ugyanis Bakuban az olimpiai kvalifikációs ökölvívó-világbajnokság.

0 Tovább

Kolobkov vezeti az orosz csapatot Londonban

A sportolóként öt olimpián szerepelt Pavel Kolobkovot választották ki arra a feladatra, hogy jövő nyáron Londonban vezesse az orosz olimpiai küldöttséget. A rangos poszt (chef de mission) betöltésére az orosz miniszterelnök, egyben az Orosz Olimpiai Bizottság elnöki tisztét is betöltő Alexander Zsukov kérte fel a 41 esztendős ex-sportolót.

Kolobkov az 1988-as szöuli olimpián még szovjet színekben szerepelt először az olimpián, ahol a párbajtőrözők csapatversenyében rögtön bronzérmes lett. Négy évvel később Barcelonában egyéni ezüst- és csapat bronzérem, Atlantában újabb csapat ezüstérem volt a termés számára. A sportolói pályafutás csúcsára a 2000-es olimpián ért fel, amikor egyéniben olimpiai bajnok lett, négy évvel később Athénban pedig egyéni bronzéremmel zárta le ötkarikás karrierjét. A sikeres vívó civilben is közel maradt a sporthoz, tavaly nevezték ki az orosz sportminiszter helyettesévé. „Azt gondolom, hogy logikus döntés született, hiszen több olimpiáról van tapasztalatom versenyzőként, amit most vezetőként is tudok majd hasznosítani” – nyilatkozta az ötszörös világbajnok Kolobkov.

Sportvezetőként nem lesz várhatóan könnyű dolga, hiszen igencsak nagyméretű csapatot kell majd kordában tartania és vezetnie. Az orosz csapat legutóbb Pekingben 455 sportolóval vett részt és bár a kvalifikációs versenyek java része még hátravan, vélhetően Londonban is hasonlóan nagy sportolói küldöttséggel indulhatnak majd.

0 Tovább

Profi ökölvívók az olimpián?

Több sportág olimpiai rangját (kosárlabda, jégkorong) is pozitívan befolyásolta az a döntés, amely lehetővé tette, hogy profi művelői is részt vehessenek az ötkarikás játékokon. Ebbe az irányba mozdult el az eddig a téma felvetéssel mérséklet intenzitással foglalkozó Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) is. A szervezet elnöke, Wu Ching-Kuo ugyanis hétfőn bejelentette, hogy elindítanak egy programot (AIBA Professional Boxing - APB), amelynek hozadéka az lehet, hogy a 2016-os nyári olimpián a sportág profijai is ott lehetnek a riói ringekben.

Az olimpiai ökölvívó torna eddig kizárólag az amatőr státuszú bokszolók számára volt nyitott, ez azonban hamarosan megváltozhat. Míg az amatőrök iránti figyelem jelentősen csökkent, addig a profi boksz mérkőzések bevételei és televíziós közvetítései rekordokat döntögettek, emellett pedig az AIBA sem mehet el tétlenül. „Az APB programon keresztül szeretnénk elérni, hogy a profik is eljuthassanak az olimpiára. Ha minden a tervek szerint megy, ez már 2016-ban megvalósulhat” – mondta Wu. A várhatóan 2013-ban útjára induló új versenyrendszer pontos rendszerét az év végére ígérik kidolgozni az AIBA illetékesei.

0 Tovább

A vívó Kovács Iván lesz a vendég

A Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör újabb rendezvényén csütörtökön ismét rangos vendég teszi tiszteletét. Az idei év negyedik összejövetelén ugyanis Kovács Iván, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó lesz a vendégünk.

Időpont: 2011. május 26. (csütörtök) 16.30 órai kezdettel

Helyszín: Csanádi Iskolában (Budapest, XIV. ker. Őrnagy u. 5-7.)

A programra a belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel látnak.

 

0 Tovább

Pacquiao edzője segíti az amerikai ökölvívó válogatottat

Új sztáredzővel bővült a londoni olimpiára készülő amerikai ökölvívó válogatott stábja. A május elején létrejött megállapodás értelmében ugyanis a legjobb amerikai ökölvívókat Freddie Roach is ellátja majd tanácsokkal, aki többek között a brit Amir Khan valamint a fülöp-szigeteki Manny Pacquiao edzésmunkáját is irányítja. A híres edzőt korábban a fülöp-szigeteki olimpiai bizottság is felkérte erre a feladatra, de azt a lehetőséget még elutasította. „Ezúton is szeretném megköszönni Freddie-nek és csapatának, hogy elfogadta a felkérést és segíteni akar abban, hogy amatőr bokszolóink a legjobban tudjanak felkészülni a londoni játékokra” - mondta Scott Blackmun, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) egyik vezetője.

Roach egykoron maga is amatőr, majd profi ökölvívó volt, majd a szamárlétrát végigjárva jutott el az edzői hierarchia csúcsára. Az elmúlt húsz évben számtalan klasszis dolgozott a kezei alatt, köztük 17 olyan ökölvívó is, aki a profik között lett világbajnok. „Az olimpiai érem hatalmas eredmény a sport világában. Megígérem, hogy mindent megteszek azért, hogy az amerikai fiatalok optimális állapotban érkezzenek jövőre a londoni olimpiára. Ez az együttműködés egy új és izgalmas fejezet az életemben, amelyet már alig várok.” – mondta Roach a bejelentéskor, amelyre a múlt héten szombaton rendezett Pacquiao-Mosley találkozó előtt került sor Las Vegasban.

A korábban a sportágat uraló amerikai ökölvívók az utóbbi olimpiákon nem szerepelnek valami fényesen (Sydney, Athén és Peking összesen csupán egyetlen aranyérmet hozott számukra, Andre Ward révén 2004-ben), ráadásul legutóbb a kínai fővárosból csupán egyetlen bronzéremmel tértek haza. Freddie Roach május végén kezdi meg a munkát és akkor csatlakozik a Colorado Springsben található olimpiai edzőközpont stábjához.

0 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek