Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kokó vezeti az MTV új olimpiai műsorát

A Magyar Televízió április 10-én indítja útjára az Út Londonba című magazin műsorát, amelyben Kovács „Kokó” István mutatja be a nézőknek a 2012-es olimpiára készülő sportolókat. A műsor idén még kéthetente, jövőre pedig az olimpia közeledtével már hetente jelentkezik. Hasonló kezdeményezést már a 2008-as olimpia előtt is indított a csatorna, a műsorvezetést akkor is olimpikonokra bízta, Kovács Ágnes úszó, Horváth Gábor kajakos és Kiss Balázs kalapácsvető is feltűnt benne.

A mostani kiadás házigazdája Kovács István lesz, aki az origo-nak nyilatkozva így jellemezte a műsort: "Az Út Londonba a magyar sportolók olimpiára való felkészülésével foglalkozik, az edzésektől a kvalifikáción át a Londonba való megérkezésig. A teljes magyar élgárdát bemutatjuk, arra törekszünk, hogy minden sportág nagyjából azonos súllyal szerepeljen a műsorban. Az egyes adásokat az aktualitások és érdekes események mentén szerkesztjük, ebbe Sidi Péter kvalifikációja éppúgy belefér, mint, mondjuk, Berki Krisztián Magyarországra érkezett lova - minden adásban beszámolunk tehát arról, hogy az elmúlt egy-két hétben mi történt a kerettagokkal."

A műsor azonban csak az olimpia kezdetéig kíséri figyelemmel a sportolókat, onnantól kezdve már a sportközvetítések veszik át a főszerepet. "Az olimpia hivatalos tudósítója a Magyar Televízió, az ottani történésekről a csatorna állandó munkatársai fognak beszámolni. Az olimpián én is kint leszek, csak nem tudósítóként - az Út Londonba nem is annyira a sporteseményekről szól, mint inkább a sportolókról, arról, hogy ki hogyan készül fel a megmérettetésre" - mondja Kovács István.

0 Tovább

Afgán női bokszolók is készülnek az olimpiára

A 2012-es londoni olimpia egyik nagy újdonsága az lesz, hogy ökölvívásban már a hölgyek is érmekért versenyezhetnek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság többszöri negatív válasz után 2009-ben ugyanis úgy döntött, hogy a gyengébbik nem képviselőit is beengedi az ötkarikás játékokra ebben a sportágban. A londoni programban három súlycsoport (48 kg, 57 kg, 69 kg) versenyzői lehetnek ott a mezőnyben, összesen 36, súlycsoportonként 12-12 versenyzővel.

A női ökölvívás az elmúlt tíz évben sok országban terjedt el (jelenleg a világ 120 országában közel 40.000-en űzik), olyan országokban is, ahol korábban még a nők sportolása sem feltétlenül mindig egyértelműen megengedett. Az AFP hírügynökség alábbi linken látható videója például egy Kabulban, Afganisztán fővárosában található edzőközpontról tudósít, ahol néhány éve még a Talibán embereket végzett ki. Most azonban afgán női ökölvívók készülnek itt, annak érdekében, hogy kijuthassanak a londoni olimpiára, amelyre a 2012-ben sorra kerülő világbajnokságon nyílik majd kvótaszerzési lehetőség.

A magyar női ökölvívók ugyan a 2000-es években három világbajnoki címet is szereztek a sportágban, Londonban várhatóan aranylányaink egyike sem lesz ott várhatóan. A hölgyek legelső világeseményén, 2001-ben az egyesült államokbeli Scrantonban vb-címet szerző Pruzsinszky Ivett már inkább kick-boksz karrierjére koncentrál, a 2002-ben és 2005-ben világbajnok Kovács Mária súlycsoportja (+81 kg) pedig nem került be az olimpiai programba. Tőlük függetlenül azonban lehetnek kvótaesélyes magyar versenyzők, hiszen Mizsei Vivien, Csejtei Csilla vagy a korábbi vb-érmesek, Ducza Anita és Csík Mónika is képes lehet a részvételi jog megszerzésére.

0 Tovább

Bővül a paralimpiai vívó program

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) döntése értelmében férfi tőrben és női párbajtőrben csapatversenyt is rendeznek a 2012-es londoni nyári paralimpián. A sportágban nagyhatalomnak számító két ország, Magyarország és Hongkong kezdeményezte a csapatviadalok lebonyolítását a nyári játékokon. Az IPC úgy határozott, hogy azok az országok nevezhetnek be háromtagú együtteseket, melyekből legalább ketten rendelkeznek egyéni kvótával. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke többször egyeztetett ebben a kérdésben Sir Phlip Cravennel, az IPC elnökével is. Szakmai anyagok készültek, melyek alátámasztották a csapatversenyek fontosságát a nyári játékokon. A kezdeményezést nem támogatta ugyan minden ország, de az MPB törekvései számtalan tárgyalás, és megbeszélés után végül sikerrel jártak. Kovács Iván, a magyar vívó-válogatott szakvezetője is örömmel fogadta a hírt: "Nagy lehetőséget kaptunk, de nagyon keményen kell azért dolgoznunk, hogy ezt ki is tudjuk használni" - nyilatkozta az MPB honlapján Kovács Iván. - "A tavalyi párizsi világbajnokságon is láthattuk, hogy rendkívül kiegyenlített a nemzetközi mezőny, a jó eredmények eléréséért keményen meg kell küzdeni. Nagyon nehéz megjósolni, hány ország indíthat csapatot, de mivel nagyon nehéz kijutni a paralimpiára, biztosak lehetünk benne, hogy csak erős riválisokkal találkozunk majd. Azt gondolom, senkitől sem kell félnünk, fontos, hogy bízzunk magunkban."

0 Tovább

Orbán Olga a Csanádiban

November hónapban különleges vendége lesz a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körnek. A november 25-én, csütörtökön sorra kerülő eseményen a román színekben ötszörös olimpiai résztvevő, de családjával már régóta Magyarországon élő magyar ajkú olimpiai ezüst- és bronzérmes vívónő, egyéni és csapatvilágbajnok Orbán Olga lesz a vendégünk.

Időpont: 2010. november 25. (csütörtök) 16.30
Helyszín: Csanádi iskola (XIV., Őrnagy u. 5-7., a Stadionok metróállomástól 5 percre)
 
Kedves sport- és olimpiabarát, ha szeretnél még többet megtudni a vendégről, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körnagy szeretettel vár a beszélgetésre!
0 Tovább

Felejthetetlen közvetítések V. - Kovács István 1996

A magyar sport utolsó ökölvívó olimpiai bajnoki címe Kovács István nevéhez fűződik. A népszerű "Kokó" a barcelonai bronzérem után nagy esélyesként utazott ki az 1996-os atlantai olimpiára, ahol végül igazolta a papírformát és felért (amatőr) pályafutása csúcsára. A centenáriumi olimpia egyik legszebb örömtánca volt az, amelyet Kokó bemutatott a ringben, vállán a magyar zászlóval. Érdemes megnézni a videót, ahol a 14 évvel ezelőtti felvételeken a siker előtt és után is látjuk nyilatkozni Kovács Istvánt.

0 Tovább

Kínáé a kvalifikációs vb

A 2012-es londoni olimpia nagy újdonsága lesz a női ökölvívó torna, amely első alkalommal szerepel majd az ötkarikás játékok programjában. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) a napokban a marokkói Marrakesh-ben meghozott döntése értelmében Kína, azon belül is Chongqing városa rendezheti meg a sportág első kiemelkedő „olimpiai” eseményét. Több sportágtól eltérően ugyanis az ökölvívóknak csak egyetlen kvalifikációs tornájuk lesz az olimpia előtt, így aki szeretne ott lenni Londonban, annak néhány hónappal a játékok előtt (a pontos időpont még nem dőlt el, de 2012 januárja vagy februárja lesz) Kínába kell majd utaznia. A női ökölvívók három súlycsoportot és 36 helyet kapnak a londoni olimpiára, ebből pedig 34-et a dél-nyugat Kínában található Chongqingban osztanak majd ki.

0 Tovább

Az őszinte hős: Judy Guiness

Az olimpiákkal kapcsolatban hajlamosak vagyunk csak a győztesekre, a sikerekre emlékezni, pedig a játékok több mint száz éves történetében számos érdekes, sok esetben tanulságos és például szolgáló történet is van. Az ír születésű, de brit színekben versenyző vívó, Heather „Judy” Guiness az 1932-es los angelesi olimpia női tör versenyein kitűnően szerepelt, olyannyira, hogy ugyanannyi győzelmet szerzett, mint az osztrák Ellen Preis. A szabályok szerint ekkor kettejük között egy mindent eldöntő asszót kellett vívni, amely öt tusig zajlott. A körmérkőzések során Preiss 5-3-ra győzte le brit vetélytársát és most is hasonló különbséggel nyert, amivel a pályafutása során öt olimpián is szereplő osztrák vívónő végül megszerezte az olimpiai bajnoki címet. A döntő asszó azonban furcsa körülmények között zajlott, ahol Guiness két alkalommal is saját maga jelezte, hogy tust kapott, olyan esetekben, amikor a zsűri ezt nem vette észre. A 21 éves brit vívó sportszerű cselekedetével végül az aranyérmet is elbukta, igaz erkölcsileg mégis példát mutatott sokak számára. Kár, hogy manapság már olyan kevesen ismerik az ő nevét és történetét…

0 Tovább

Tordasi Ildikó a vendég

Május hónapban vívó olimpiai bajnok vendége lesz a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körnek. A május 27-én, csütörtökön sorra kerülő esemény ezúttal kivételesen az MTK-székházában kerül sorra. Vendég lesz az 1976-os montreali olimpia tőrvívó egyéni olimpiai bajnoka, Tordasi Ildikó. A három olimpián részt vett, négy olimpiai éremmel rendelkező sportember tőr csapatban világbajnoki címet is szerzett (1973-Göteborg). Az igazi sportcsaládból származó, jelenleg is aktív Tordasi Ildikó az MTK-ban tevékenykedik vívó szakedzőként.

Időpont: 2010. május 27. (csütörtök) 16.30
Helyszín: MTK-Erzsébetváros Sportegyesület székháza
Cím: Budapest VII. kerület Erzsébet krt. 24. (csengetni kell a bejáratnál)
0 Tovább

Nosztalgia II. - Gerevich Aladár

Jelenleg ugyan olimpiai holtszezon van, de ettől függetlenül szívesen emlékezhetünk korábbi olimpiák magyar sikereire. Sorozatunkat a legendás Gerevich Aladárral folytatjuk, akiről születésének 100. évfordulója kapcsán a napokban nevezték el a budapesti Nemzeti Sportcsarnokot. Íme néhány érdekesség a hétszeres olimpiai bajnok vívó klasszis pályafutásából: 

- A magyar sportolókat figyelembe véve ő szerzett a legidősebb korban olimpiai bajnoki címet, hiszen a római olimpia idején már 50 évesen és 179 naposan bizonyult a legjobbnak.
- Gerevich Aladár az egyetlen olyan sportoló a világon (!), aki hat egymást követő olimpián (1932, 1936, 1948, 1952, 1956, 1960) egyaránt aranyérmet szerzett.
- Azon sportolók közé tartozik, akik péntek 13-án szereztek olimpiai bajnoki címet. A londoni olimpián 1948-ban ugyanis augusztus 13-án ünnepelhetett bajnoki címet, amely akkor éppen pénteki napra esett.
- Talán kevesen tudják Gerevich-csel kapcsolatban, hogy az 1936-os berlini olimpián még Gerei Aladár néven versenyzett és szerzett aranyérmet a kard csapatversenyben.
- Bár minden idők legeredményesebb magyar olimpikonja (7 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérem) sikerei nagy részét kardvívásban szerezte, a többi fegyvernemben is a legjobbak közé tartozott. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1952-ben a Helsinkiben rendezett olimpián tagja volt az olimpiai bronzérmes tőr csapatnak is.
 
- Gerevich Aladár szinte pontosan akkor szerzett olimpiai aranyérmet, amikor gyermeke megszületett. Gerevich a londoni olimpián augusztus 13-án nyerte meg ugyanis az egyéni kardvívást, augusztus 11-én pedig a csapatversenyben is ott volt a győztes együttesben. Második fia, Pál pedig 1948. augusztus 10-én látta meg a napvilágot, aki később (1977) egyéni világbajnoki címet is szerzett kardvívásban.
- Gerevich Aladár az egyetlen olyan magyar sportoló, aki pályafutása során hat olimpián is indult (mi lett volna, ha a háború miatt elmaradt olimpiákat is megrendezik 1940-ben és 1944-ben?)
- Azon kevés magyar olimpikon közé tartozik, aki olimpiai bajnoki címet tudott szerezni azon olimpián (1960), amikor a játékok előtt ő mondhatta el az eskü szövegét sporttársai nevében.
 
Zárásként pedig egy igazi kuriózumnak számító videó, amely a legendás Leni Reifenstahl 1938-ban elkészült filmjéből mutat részleteket a berlini olimpia vívótornájának küzdelmeiből:
 
 
 

 

0 Tovább
12
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek