A sportolóként öt olimpián szerepelt Pavel Kolobkovot választották ki arra a feladatra, hogy jövő nyáron Londonban vezesse az orosz olimpiai küldöttséget. A rangos poszt (chef de mission) betöltésére az orosz miniszterelnök, egyben az Orosz Olimpiai Bizottság elnöki tisztét is betöltő Alexander Zsukov kérte fel a 41 esztendős ex-sportolót.

Kolobkov az 1988-as szöuli olimpián még szovjet színekben szerepelt először az olimpián, ahol a párbajtőrözők csapatversenyében rögtön bronzérmes lett. Négy évvel később Barcelonában egyéni ezüst- és csapat bronzérem, Atlantában újabb csapat ezüstérem volt a termés számára. A sportolói pályafutás csúcsára a 2000-es olimpián ért fel, amikor egyéniben olimpiai bajnok lett, négy évvel később Athénban pedig egyéni bronzéremmel zárta le ötkarikás karrierjét. A sikeres vívó civilben is közel maradt a sporthoz, tavaly nevezték ki az orosz sportminiszter helyettesévé. „Azt gondolom, hogy logikus döntés született, hiszen több olimpiáról van tapasztalatom versenyzőként, amit most vezetőként is tudok majd hasznosítani” – nyilatkozta az ötszörös világbajnok Kolobkov.

Sportvezetőként nem lesz várhatóan könnyű dolga, hiszen igencsak nagyméretű csapatot kell majd kordában tartania és vezetnie. Az orosz csapat legutóbb Pekingben 455 sportolóval vett részt és bár a kvalifikációs versenyek java része még hátravan, vélhetően Londonban is hasonlóan nagy sportolói küldöttséggel indulhatnak majd.