Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A jegy-botrány már Szocsira is hatással van

A napokban kirobbant jegyértékesítési botrány kapcsán gyorsan lépett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A testület azonnal felállított egy bizottságot az eset kivizsgálására és ezzel párhuzamosan arra kérte a 2014-es szocsi olimpia szervezőit is, hogy várjanak az általuk piacra dobandó jegyek értékesítésével.

Mint ismeretes, a Sunday Times újságírói által elindított megvesztegetési kísérlet 54 országban, 27 hivatalos jegyértékesítő személynél mutatott ki hajlamot az illegális jegyértékesítésre, így a NOB megfontolja a jegyek jelenlegi elosztási rendszerének felülvizsgálatát. Ennek a vizsgálatnak az eredményét pedig a következő téli olimpia szervezői is felhasználhatják majd a saját jegyértékesítési rendszerük kialakításakor.

0 Tovább

A snowboarddal bővül a paralimpia programja

A 2014-es téli olimpián már a snowboard is szerepelni fog a sportágak között - erről határozott csütörtökön a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC). "A téli sportok számára fontos, hogy minél több érdekes versenyszám szerepeljen a programban" - nyilatkozta Xavier Gonzalez az IPC főtitkára a döntés kapcsán.

Az új sportág felvételével immáron 72-re nőtt azon téli olimpiai versenyek száma, ahol két év múlva Szocsiban paralimpiai versenyeket rendeznek. A mostani bejelentés értelmében 2014-ben egy férfi és egy női para-snowboard versenyt rendeznek, amelyet egyelőre az alpesi sí versenyek keretében bonyolítanak le. Az ép sportolók versenyein is egyre népszerűbbek a snowboard versenyek, így nem meglepetés, hogy a parasportolók között is növekszik azok tábora, akik a téli száguldást választják.

Idén februárban a franciaországi Orcieresben rendeztek is már világbajnokságot, ahol 10 ország negyven para sportolója indult el. A férfiaknál az amerikai Evan Strong győzött, míg a nőknél a holland Bibian Mentel szerezte meg a győzelmet. A Szocsiban sorra kerülő paralimpiát 2014. március 7-16 között rendezik meg, a sportági kvalifikációs kritériumokat május 28-án hozzák nyilvánosságra. A legutóbbi paralimpiát 2010-ban Vancouverben rendezték meg, ahol 44 ország 502 sportolója 64 számban küzdött az aranyéremért. Az éremtáblázatot a németek csapat nyerte meg 13 aranyéremmel, melyek közül ötöt a tavaly novemberben visszavonult sífutó, Verena Bentele gyűjtött be.

0 Tovább

Steve Yzerman lehet a kanadai hokicsapat kapitánya

A kanadai hokiszövetség Steve Yzermant kérte fel a 2014-es szocsi téli olimpián címvédőként szereplő kanadai jégkorong-válogatott szakvezetőjének, így jó esélye van annak, hogy az NHL-es sztárokat elengedjék a két év múlva esedékes ötkarikás játékokra. Yzerman volt a főnöke a 2010-ben Vancouverben aranyérmes együttesnek. "Egy olyan lehetőséget kapni, hogy Oroszországba mehessünk, és újra olimpián szerepelhessünk, túl komoly ahhoz, hogy elszalasszam" - mondta a játékosként olimpiai bajnok (2002) és háromszoros Stanley Kupa-győztes (1997, 1998, 2002) csatár, aki az NHL-ben kizárólag a Detroit Red Wings alakulatát erősítette, és 1514 mérkőzésen 1755 pontot gyűjtött. Yzerman visszavonulását követően a Tampa Bay Lightning főigazgatója lett, és várhatóan ugyanazzal a szakmai stábbal vág neki a szocsi olimpiának, mint a vancouverinek.

Az NHL vezérkara egyelőre nem jelentette be hivatalosan, hogy a profik ott lehetnek a következő téli olimpián, mivel a klubvezetőknek - a bevételkiesés miatt - nem jó, ha a játékok miatt 2-3 hétre leáll a bajnokság. Ebből már több vita fakadt, orosz sztárok (például Alekszandr Ovecskin vagy Jevgenyij Malkin) jelezték, őket nem állíthatja meg senki és semmi, hogy otthon, hazájuk válogatottjában olimpiai mérkőzésen lépjenek pályára. Az NHL 1998 óta engedi el hokisait az ötkarikás játékokra.

0 Tovább

200.000 önkéntest várnak Szocsiba

Két évvel a rajt előtt megkezdődött az önkéntesek toborzása a 2014-es szocsi téli olimpiára. A szervezőbizottság kedden közölte: több mint 200 ezer, 18 és 80 év közötti jelentkezőt várnak - ez nyolcszoros túljelentkezés lenne. Oroszország szerte 24 toborzó központot állítanak fel. Az önkéntesek a tervek szerint a munkaerő 30 százalékát adják majd a 2014. február 7-én kezdődő szocsi játékokon.

0 Tovább

Szocsi 2014 - a világűrbe is eljut az olimpiai láng

A világűrbe, az Északi-sarkra és egy ötezres hegycsúcsra is eljut majd a 2014-es szocsi téli olimpia lángja. Dmitrij Csernyisenko, a szervezőbizottság elnöke kedden közölte, hogy minden idők legnagyobb szabású fáklyaváltóján dolgoznak. Ennek során az ötkarikás jelkép többek között a Nemzetközi Űrállomásra (IIS), továbbá Oroszország legmagasabb csúcsára, az 5642 méteres Elbruszra is "ellátogat".

A láng 2013. október 7-én érkezik meg Athénból Moszkvába, majd az onnan 9000 km-re található Vlagyivosztokba utaztatják. A 2014. február 7-én kezdődő játékokig hátralévő 123 napban aztán 40 ezer km-es útja során végigjárja az egész orosz föderációt. "Ez megfelel az Egyenlítő hosszának, és nem tudom elképzelni, hogy valaha túlszárnyalják ezt a teljesítményt" - mondta Csernyisenko, hozzátéve: a fáklya a tervek szerint éppen 2014 településen halad majd át, és 30 ezer önkéntes vesz részt a stafétában.

0 Tovább

Szocsiban nagy nyereséget várnak az olimpiától

Miután a 2014-es szocsi téli olimpia szervezői már több mint egymilliárd dolláros támogatást szereztek hazai szponzoroktól, újabb 200 millió dolláros ügylet körvonalazódik, és így akár 300 milliós nyereséggel is zárhatják a kéthetes sporteseményt. Dmitrij Csernyisenko, a szervezőbizottság elnöke kiemelte, hogy a globális gazdasági válság ellenére nincs szükségük állami pénzek bevonására nem csak a szocsi olimpia, hanem a 2018-as labdarúgó-világbajnokság esetében sem. A szocsi szervezők eddig 1.2 milliárd dollár értékben írtak alá szerződéseket orosz cégekkel, és az ilyen mértékű privát forrásbevonás pedig olimpiai rekordnak számít.

0 Tovább

Szocsi 2014 - az űrbe is eljut az olimpiai láng

Oroszország azt tervezi, hogy a világűrben is megutaztatja az olimpiai lángot a 2014-es szocsi téli játékokat megelőző fáklyatúrán. Alekszander Zsukov orosz miniszterelnök-helyettes a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) durbani ülésén megtartott prezentációjában azt mondta: minden idők leghosszabb fáklyaváltóját akarják megvalósítani, s a történelemben először az űrbe is szeretnék eljuttatni a lángot. Zsukov jelezte, hogy Oroszország legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Elbrusz és a világ legmélyebb tava, a Bajkál-tó is szerepel a 120 naposra és 28 ezer km-esre tervezett fáklyatúra állomásai között, amelynek során 130 városon keresztül 14 ezren viszik majd a lángot.

0 Tovább

Új snowboard és síakrobatika szakágak Szocsiban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága a dél-afrikai Durbanben tartott ülésén határozott úgy, hogy a hódeszkások programjába bekerül a párhuzamos műlesiklás és a slopestyle, és utóbbi versenyszám a síakrobaták küzdelmeiben is helyet kap. A slopestyle-ban az indulóknak úgy kell végigmenniük a pályán, hogy az azon elhelyezett különböző akadályokon minél több trükköt mutatnak be, a pontozóbírák pedig ezeket a mutatványokat értékelik. A NOB áprilisban hat új versenyszámot vett fel a programba, így a női síugrást, a férfi és női síakrobaták félcső-, a sílövők vegyescsapat-, valamint a szánkósok és műkorcsolyázók csapatversenyét.

"A slopestyle nagyon népszerű, és gyorsan fejlődik" - mondta Jacques Rogge, a NOB elnöke. "Fiatal, elhivatott sportolók űzik, s biztos vagyok benne, hogy szép jövő áll előtte." A 2020-as nyári olimpián való bemutatkozásért harcoló 12 sportág közül a NOB nyolcat választott ki, amelyeknek maradt esélyük arra, hogy kilenc év múlva debütálhassanak az ötkarikás seregszemlén. A baseball, a softball, a karate, a falmászás, a wakeboard, a fallabdázás, a görkorcsolya, valamint a tradicionális kínai küzdősport, a wushu még reménykedhet abban, hogy 2020-ban helyet kap az olimpiai programban. A szörf, a tánc, a bowling és a netball azonban lekerült a napirendről.

0 Tovább

Pljuscsenko indulhat a 2014-es olimpián

Mégis indulhat a hazai rendezésű téli olimpián a férfi műkorcsolyázás elmúlt éveinek klasszisa, az orosz Jevgenyij Pljuscsenko. Az orosz műkorcsolya szövetség tájékoztatása szerint a korábbi háromszoros világbajnok visszakapta a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségtől (ISU) az amatőr versenyzői státuszt, így részt vehet a 2014-es, Szocsiban rendezendő olimpián.

A 28 éves műkorcsolyázó Torinóban olimpiai bajnok lett, tavaly februárban azonban egy három éves kitérő után visszatérve nem tudta legyőzni az amerikai Evan Lysaceket és végül ”csak” ezüstérmet szerzett Vancouverben. Pljuscsenko ezt követően sérülés miatt lemondta a torinói világbajnokságon történő részvételt. A baj csak az, hogy az orosz korcsolyázó mindezt úgy tette, hogy időközben (a megfelelő engedély nélkül) részt vett a Kings on Ice nevű profi show műsorban, így az ISU akkor döntött, hogy az érvényben lévő versenyszabályzat miatt eltiltja Pljuscsenkot a szervezet rendezvényein történő indulástól.

Az orosz műkorcsolyázó és stábja ugyan a rendelkezésére álló 21 nap alatt nem fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), de később levélben kérte a szövetséget arra, hogy állítsák vissza amatőr státuszát, ami az ötkarikás indulás alapvető feltétele. Ez most a korábbi optimista nyilatkozatoknak megfelelően teljesült, így Pljuscsenko tovább álmodhat arról, hogy hazai jégen lesz ismét olimpiai bajnok.

0 Tovább

Az NBC nyerte a licitet az olimpiai közvetítési jogokért

Továbbra is az NBC televíziós társaság közvetítheti az olimpiát az Egyesült Államokban, hozta meg döntését kedden délután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A NOB eredetileg tavaly akarta megnevezni a leendő közvetítő társaságot, de akkor a gazdasági válság miatt – a bevételek maximalizálása által vezérelve – egy évvel eltolta a jogok értékesítését. A június elejére Lausanne-ba összehívott tárgyalásra három pályázó érkezett, melyek közül hétfőn előbb a Rupert Murdoch médiamogul által birtokolt Fox mutatta be pályázatát, kedden reggel a Disney érdekeltségi körbe tartozó ESPN, majd kora délután pedig az NBC következett. A három média csoport bemutatója és a konzultációk után a pályázók lezárt borítékban adták meg végső ajánlatukat. Bár eredetileg a NOB csak a következő két olimpia (2014-Szocsi, 2016-Rio de Janeiro) jogait szerette volna értékesíteni, de a tárgyalások során végül a többek által javasolt módon „hozzácsapta” a 2018-as és 2020-as olimpiák jogait is.

Az NBC végül 4,38 milliárd dollárért nyerte el a jogokat, a részletes bontás szerint Szocsiból 775 millió dollárért, Rio de Janeiróból pedig 1,226 milliárd dollárért közvetíthet a társaság. A július hatodikán (Annecy, München és Pyeongchang közül) kijelölendő helyszínen sorra kerülő 2018-as téli olimpiáért 963 millió dollárt, míg a 2020-as nyári játékokért 1,418 milliárd dollárt fizet majd a társaság. A Comcast cég, valamint az olimpiai szponzorok közé tartozó General Electric által tulajdonolt társaság 1988 óta minden nyári, 2002 óta pedig minden téli játékokról közvetített, a jelenleg is érvényes szerződésük a 2012-es londoni játékok után jár majd le. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy mi lehetünk ebben az évtizedben az olimpiai játékok közvetítői az Egyesült Államokban.” – nyilatkozta boldogan a Comcast elnöke, Brian Roberts.

A most létrejött megállapodás a NOB elnök Jacques Rogge számára is megnyugtató, aki ezzel fontos bevételi forrásokat generált a szervezet számára azok után is, hogy utolsó elnöki mandátuma 2013 után lejár majd. Az NBC most először tudott Dick Ebersol nélkül olimpiai közvetítési jogot elnyerni, 1988-tól kezdve a legendás vezető nyolc alkalommal vitte sikerre a céget, májusi lemondása után azonban ezúttal már az utód, Mark Lazarus nevéhez fűződik a győzelem.

Az NBC 1995-ben öt olimpia (2000-2008) jogát nyerte el 3,5 milliárd dollárért, 2003-ban pedig 2,2 milliárd dollárt fizetett a 2010-es és 2012-es játékok közvetítési jogaiért. A tavalyi vancouveri olimpiáról viszont hiába közvetített 835 órában az amerikai csatorna, mégis 233 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el. A mostani pályázatban a vesztes felek elismerték, hogy a számukra még gazdaságilag ésszerű határig elmentek az árajánlatnál, de tovább már nem. Az NBC azonban úgy tűnik presztízskérdést csinált az olimpiai közvetítési jogokból, így talán erőn felül vállalva is túllicitálta riválisait. Az NBC a korábbi, a lényeges eseményeket - akár felvételről is - a főműsoridőbe koncentráló stratégiáját az élő közvetítések erőltetésének irányába akarja elmozdítani.

0 Tovább
«
1234

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek