Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pechstein nem adja fel

Claudia Pechstein nem adja fel. A németek gyorskorcsolyázó klasszisát ugyan megviselték az elmúlt hónapok eseményei, hiszen (állítólagos, nem teljesen tisztázott, többszörösen fellebbezett doppingügye okán) a közlemúltban kétéves eltiltást kapott, de úgy döntött, hogy mégis folytatja. A most 38 éves sportember ugyanis bejelentette, hogy nem adja fel olimpiai álmait és ott szeretne lenni élete hatodik olimpiáján is, így Szocsiban 42 évesen (!) szeretne ott lenni a mezőnyben. „Életem hatodik olimpiáját elvették tőlem, ezt vissza kell szereznem, nem teszem meg nekik azt a szívességet, hogy szögre akasszam a korcsolyámat” – nyilatkozta az egyik berlini újságnak az ötszörös olimpiai bajnok Pechstein, aki a nemzetközi szövetség által kirobbantott, őt vérdopping alkalmazásával vádoló eljárása miatt csak 2011 februárjában térhet csak vissza a nemzetközi mezőnybe. Claudia Pechstein egyébként a német sport legeredményesebb téli olimpikonjának számít, hiszen Lillehammer (1994), Nagano (1998), Salt Lake City (2002) és Torino (2006) versenyein összesen kilenc érmet (öt arany, két ezüst- és két bronzérmet) szerzett.

0 Tovább

Pljusenkót „kigolyózzák” a 2014-es olimpiáról?

Meglepő hírt publikáltak angol nyelvű honlapokon, amely szerint az oroszok műkorcsolyázó klasszisa, Jevgenyij Pljusenko nem indulhat el a 2014-es téli olimpián. A 27 éves, háromszoros világbajnok műkorcsolyázó Torinóban olimpiai bajnok is lett, idén februárban azonban egy rövid kitérő után visszatérve nem tudta legyőzni az amerikai Evan Lysaceket és végül ”csak” ezüstérmet szerzett Vancouverben. A helyezésnek finoman szólva sem örülő Pljusenko még azon melegében nekiment a pontozóknak és a nemzetközi szövetségnek (ISU) is, mondván, elcsalták a végeredményt és valójában neki kellett volna nyernie. Ezt ugyan később megbánta és elnézést kért, de az ügy úgy tűnik, hogy lavinát indított el. Pljusenko ugyanis ezt követően sérülés miatt lemondta a torinói világbajnokságon történő részvételt (amúgy a vb-címvédő Lysacek is). A baj csak az, hogy az orosz korcsolyázó mindezt úgy tette, hogy időközben (a megfelelő engedély nélkül) részt vett a Kings on Ice nevű profi show műsorban, így az ISU a napokban úgy döntött, hogy a versenyszabályzat 102. pontjának 2/i bekezdésében foglaltak miatt eltiltja Pljusenkot az ISU rendezvényeken történő indulástól, ráadásul örökre (!)...

Mivel az olimpia is ISU hatáskörbe tartozó esemény, így a hazai rendezésű (Szocsi-2014) olimpián sem indulhatna el az orosz korcsolyázó. Első hallásra ez eléggé mellbevágó hír, de jelenleg itt tartunk, Pljusenkoéknak pedig 21 napja marad a fellebbezésre a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). Mivel gyanítom, hogy Szocsiban mindenáron akarják majd Pljusenko fellépését a szervezők (még akkor is, ha akkor már 31 évesen nem biztos, hogy aranyesélyes lesz), így szerintem valamilyen megoldást fognak találni az ügyre, hogy négy év múlva Pljusenko mégis ott lehessen a mezőnyben. No, de majd meglátjuk…

A hírhez tartozó információ még, hogy hasonló helyzettel szembesült a kanadai műkorcsolyázó Joannie Rochette is, aki édesanyja halála után néhány nappal szerzett olimpiai bronzérmet Vancouverben, ő viszont az ISU külön engedélyével léphetett fel a Thin Ice nevű műsorban, ahol elhunyt édesanyja előtt tisztelgett.
0 Tovább

A sízők is félcsőbe mennek az olimpián?

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) a közelmúltban rendezte meg a törökországi Antalyában a szokásos éves kongresszusát, amelyen az olimpiai programmal kapcsolatban is született egy érdekes ajánlás (javaslat). A FIS ugyanis azt szeretné, ha a 2014-es, Szocsiban rendezendő téli játékok programjába a sízők félcső versenyszáma is bekerülne. Az utóbbi időszakban elég sok "vegyes" esemény (síkrossz, snowboard krossz) került be az olimpiai programba, így nem lenne meglepetés, ha a sízők félcső versenye is hasonló sorsra juthatna. Annál is inkább, mert ez a szám szerepelni fog a 2012-ben Innsbruckban rendezendő első ifjúsági téli olimpián is. Hogy miről is van szó pontosan, azt az alábbi videóból megtudhatjuk, bár aki látott már snowboard félcső versenyt, annak sok meglepetés nem lesz benne:

0 Tovább

Megvan az új orosz elnök

Saját léptékkel mérve katasztrofális teljesítményt nyújtott a vancouveri téli olimpián szereplő orosz nemzeti csapat. A 15 éremmel, közte mindössze három aranyéremmel az éremtáblázat tizenegyedik (!) helyén végző (ez a valaha volt leggyengébb orosz/szovjet téli olimpiai eredménysor) csapatnál március elején komoly botrányok voltak, amelyet természetesen (?) a vezetők sem úszhattak meg, így többek között az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Leonid Tyagachev is kénytelen volt távozni posztjáról a kudarc után. Két hónap telt el azóta, csütörtökön pedig kiderült az új vezető személye, aki nem más, mint az orosz miniszterelnök-helyettes, Alexander Zhukov. Az oroszok szeretnének a következő téli olimpián (Szocsi – 2014) hazai pályán jól szerepelni, ehhez pedig úgy tűnik, hogy egy befolyásos politikus lehet a legalkalmasabb vezető. A célokat tekintve nem „gatyáznak” az oroszok, hiszen Zhukov a székfoglalójában elmondta, hogy szeretné, ha az orosz csapat megnyerné négy év múlva az olimpia éremtáblázatot. Első lépésként persze szeretnének jól szerepelni Londonban a nyári olimpián, ahol az elvárás az, hogy a pekingi eredménysort (23 aranyérem, összesen 72 érem, 3. helyezés az éremtáblázaton) megismételjék. Az 54 esztendős Zhukov a csütörtöki szavazáson egyedüli jelölt volt az elnöki posztra, amelyre végül titkos szavazással (213-ból 204 IGEN-nel, 5 – NEM mellett, 4 érvénytelen szavazattal) választották meg.

0 Tovább
1234
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek