Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Politikai tanácsadó lesz a kétszeres bajnok diszkoszvető

Sportpolitikai tanácsadó lesz Virgilijus Alekna, a litvánok olimpiai, világ- és Európa-bajnok diszkoszvetője. A 39 éves atléta Raimundas Palaitis belügyminiszter mellett fog dolgozni, és a célok kijelölésében is szerepet kap. A 73,88 méteres egyéni csúcsával az örökranglista második helyén álló sportember 2007-ben UNESCO-díjat kapott pályafutásának elismeréseként. Alekna, aki továbbra is aktív, a sportág elmúlt másfél évtizedének legkiemelkedőbb alakja, az 1996-os atlantai játékokon már ötödik volt, egy évvel később pedig ezüstérmet szerzett az athéni világbajnokságon. Első nagy világversenyen szerzett aranyérmét a sydneyi ötkarikás játékokon nyerte, majd a 2003-as vb-n, a 2004-es olimpián és a 2005-ös világbajnokságon sem talált legyőzőre. Igaz, a görög fővárosban Fazekas Róbert kizárása után kapta meg az aranyérmet. 2006-ban lett Európa-bajnok, de még Pekingben is - 36 évesen - a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

0 Tovább

Letartóztatták a kokaint csempésző olimpiai bajnokot

A bolgár külügyminisztérium tájékoztatása szerint az olimpiai bajnok súlyemelőt, Galabin Bojevszkit São Paolóban tartóztatták le, amikor a repülőtéri átvizsgálás során két kilogramm (!) kokaint találtak nála. A kétszeres világbajnok emelő Sydneyben lett súlycsoportja (69 kg) legjobbja, emellett pedig három Európa-bajnoki címet is szerzett karrierje során. A bolgár emelőt 2004-ben, a vizeletmintája manipulálása miatt másodszor is eltiltották a versenyzéstől. Ezúttal már nyolc évre, mivel egyszer már korábban (1995) is akadtak gondjai az ellenőrzések során. A jelentések szerint Galabin Bojevszki éppen lányát kísérte el egy brazíliai tenisztornára, amikor fülön csípték.

0 Tovább

Ismét olimpiai bajnok lett a francia sportminiszter

A kétszeres olimpiai bajnok cselgáncsozót, David Douillet-t nevezték ki az új sportminiszternek hazájában, Franciaországban. Az 1996-os atlantai és a 2000-es sydney-i játékok nehézsúlyú bajnoka, aki nem mellesleg négyszeres világbajnok is, Chantal Jouannót követi a poszton, akit beválasztottak a szenátusba, így átadja a munkát. A 42 éves Douillet június óta államtitkárként a külföldön élő franciák ügyeinek intézését felügyelte. Mostantól az egyik legfontosabb feladata a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság előkészületeinek koordinálása lesz. A franciáknál az utóbbi időben nagy hagyománya van annak, hogy egykori sikeres sportolókat neveznek ki erre a fontos posztra. Korábban ugyanis a montreali gátfutó olimpiai bajnok Guy Drut (2005 -2007) és a kétszeres egyéni olimpiai bajnok kardvívó Jean-Francois Lamour (2002-2007) is betöltötte a sportminiszteri posztot.

0 Tovább

Katari olimpikon nyerte a Dakart

Szombaton a 13. szakasszal befejeződött a Dél-Amerikában rendezett Dakar rali. A most harmadszor egymás után Argentínában és Chilében sorra került eseményen a katari Nasser Al-Attiyah sikerét hozta az autósok versenye. A sportlövőként négy olimpián is szereplő Al-Attiyah pályafutása során első alkalommal nyerte meg a Dakar ralit. A katari polihisztor már az 1996-os atlantai olimpián szerepelt, ahol a skeetlövők között a 15. helyen végzett. A Sydneyben elért hatodik helyezése után Athénban szerepelt a legjobban, hiszen ott hajszállal (szétlövés után a kubai Rodriguez-zel szemben) maradt le csupán a dobogóról és lett végül negyedik. Az utóbbi években már elsősorban a terepralira koncentráló Al-Attiyah még a pekingi játékokon is ott volt, ahol újra a tizenötödik helyet szerezte meg. A kínai fővárosban ráadásul ő vihette a megnyitó ünnepségen a katari zászlót és vélhetően hasonló megtiszteltetésben lehet majd része, amennyiben eljut a 2012-es londoni játékokra is. A Katarban természetesen nemzeti hősnek számító Nasser annak idején édesapja hobbiját utánozva kezdett sportlövészettel foglalkozni, majd alig hathónapnyi versenyzés után az 1995-ös jakartai Ázsia Játékokon szerzett második helyével rögtön kvalifikálta is magát az atlantai olimpiára.

0 Tovább

Ian Thorpe visszatér ?

A visszatérést fontolgatja az ausztrálok ötszörös olimpiai bajnok úszója, Ian Thorpe. A pályafutását 2006 novemberében a motiváció hiánya miatt befejező, még most is csupán 28 éves úszó ugyanis ismét a medencében edz és egyes hírek szerint nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a 2012-es londoni olimpián újra versenyezni fog. Thorpe elmondta, hogy most már teljesen felépült abból a két évvel ezelőtt Kínában, a pekingi olimpia ideje alatt elszenvedett autóbalesetből, amelynek következtében komolyabb vállfájdalmai voltak. Thorpe menedzsere, David Flaskas az egyik Sydneyben megjelenő újságnak elmondta, hogy pártfogoltja valóban edzésbe állt, de a tényleges visszatérésről szóló döntést nyilván nem egyetlen nap leforgása alatt fogja meghozni. Thorpe egyelőre nem tett hivatalos bejelentést a visszatérésről, amit amúgy is csak azt követően tehetne meg, ha kilenc hónapra előre hivatalosan jelzi a nemzetközi szövetség felé ezen szándékát. Az ausztrál úszó ezen esetben kerülne ugyanis csak be a hivatalos dopping-regiszterbe (ezt a Szepesi-ügy óta sajnos már mi is tudjuk), amely alapján felkészülése során bármikor újra ellenőrizhetővé válhatna. „Egyelőre Ian élvezi az edzéseket, de addig még sok időnek el kell telnie, amíg komoly döntést hozhatunk a visszatérés ügyében. Ugyanakkor tudjuk, hogy sohasem mondhatjuk azt, hogy soha.” – tette hozzá Flaskas. A hírek szerint Thorpe visszatérési kedvét az is fokozhatja, hogy jó barátja, Geoff Huegill a közelmúltban sikeresen, a Nemzetközösségi Játékokon szerzett aranyéremmel tért vissza az uszodák világába.

0 Tovább

Olimpiai bajnokkal indult az amerikai „Nagy fogyás”

A „Nagy fogyás” című műsor Magyarországon is futott már korábban, ennek amerikai változata – vajon miért pont az... – töretlenül népszerű, kedden már a 11. éved vette kezdetét. Ezúttal sport szempontból is érdekes lesz az adás, hiszen az olimpiai bajnok birkózó (Sydney 2000) Rulon Gardner is a 22 versenyző között van. Az amerikai NBC televíziós csatornán futó műsorban a 39 esztendős Gardner is harcolhat tehát a 250.000 dolláros fődíjért. A csatorna eddigi tíz sorozatában szereplő fitnesz-guruk, Bob Harper és Jillian Michaels mellett két új személyi edző is segíti majd a rekord fogyásban reménykedő jelölteket. Az izgalmak fokozása érdekében a két megszokott tréner az eddig bevált módszereket alkalmazza majd az új pácienseken, de a jelöltek választhatják azt a titkos edzésmódszert is, amit az új „schobertnorbik” kínálnak számukra. A szabályok is átalakultak a korábbiakhoz képest, ha valaki az új, még ismeretlen módszert választja, négy hétig "immunitást" kap, vagyis biztosan nem eshet ki, aki viszont ragaszkodik az ismert  módszerhez, az akár már az első hét után kieshet a sorozatból. Előbbi lehetőséget amúgy az 11 páros közül öten választották. Rulon Gardner amúgy jelenleg jócskán túl van már korábbi versenysúlyán, az amerikai showba 474 fonttal (215 kg) mérlegelt...

0 Tovább

Show műsort kreált az olimpiai bajnok szinkronúszó

A közelmúltban Budapesten járt kanadai tulajdonban lévő Cirque du Soleil társulat az elsők között mutatta meg, hogy a (profi) sportolói pályafutás végeztével is van kereslet ügyes, talpraesett, az akrobatikus elemektől nem félő, az önkifejezést magas fokon űző tornászokra, műugrókra. Bár egyelőre hasonló kaliberű megaprodukcióban nem gondolkozik, a háromszoros olimpiai bajnok Maria Kiszeljova (a képen) mégis hasonló opciót kínálna a „kiöregedett” szinkronúszók számára is. A Sydneyben párosban és csapatban, négy évvel később Athénban ismét csapattal olimpiai bajnoki címet szerző 36 esztendős Kiszeljova első showját Karácsonykor mutatta be Moszkvában. A programot a következő két hétben többször is előadják majd az orosz fővárosban és egyben remélik, hogy később a Cirque du Soleil-hez hasonló utazó cirkusz is kialakulhat belőle. A szinkronúszók mellett műugrók és akrobaták is színesítik az előadást (ld. lenti videó). A mostani előadást megálmodó és annak létrejötte felett bábáskodó Kiszeljova hat évvel ezelőtt fejezte be pályafutását és bár azóta sok dologgal próbálkozott, most érzi úgy először, hogy rátalált arra, amivel civilként igazán foglalkozni szeretne. „Ha a gyerekeknek tetszett az előadásunk, akkor boldog vagyok. Ha sikerült lekötni a figyelmüket és felszabadultan, örömmel nézték végig a műsort, akkor mondhatjuk, hogy sikeresek voltunk.” – nyilatkozta a premier előtt. Az előadás főhősét amúgy szintén egy olimpiai bajnok, a Pekingben szinkronúszó csapatban győztes Olga Kuzhela alakítja, aki a híres Andersen mese Kis hableányát formálja meg a darabban.

0 Tovább

Gebre befejezi

Némi pátosszal őrségváltásnak is nevezhetnénk a vasárnapi New York maratonin történteket. A legendás táv versenyét ugyanis az élete első maratoniján egyből győztes, „Gebre” becenévvel illetett etióp Gebre-Egziabher Gebremariam nyerte meg, miközben a versenyt a táv felénél feladó honfitársa, a legendás Haile Gebrselassie bejelentette visszavonulását. A kétszeres olimpiai bajnok (Atlanta és Sydney 10.000 méteres síkfutásának győztese) „igazi” Gebre már Pekingben is pályafutása megkoronázására készült, de ott végül nem tudott elindulni a maratoni távon. Hasonló terveket dédelgetett a londoni olimpia kapcsán is, de úgy tűnik, hogy ebből már nem lesz semmi, a new yorki szervezők megdöbbenésére ugyanis azonnali hatállyal bejelentette visszavonulását. A 37 esztendős futó kivételes pályafutást hagy maga mögött, amelyet nem utolsó sorban a két éve elért, jelenleg is érvényes maratoni világrekord (2:03,59 – 2008 Berlin) fémjelez. „Sohasem gondoltam még a visszavonulásra, ma volt az első nap, hogy ez eszembe jutott” – mondta szomorúan a jobb térdének sérülése miatt a vasárnapi versenyt feladó Gebre – „A verseny után nem beszéltem senkivel, nem beszéltem meg a döntésemet a menedzseremmel sem. Csak magammal beszéltem és azok után döntöttem úgy, hogy ennyi volt és most kell befejeznem a pályafutásomat.” A hazájában nemzeti hősnek számító Gebrselassie-nak persze nem kell majd unatkoznia további életében, hiszen rengeteg érdekeltsége van Etiópiában. Egy autókereskedő hálózat, egy mozi és egy ingatlanügynökség mellett ugyanis a közelmúltban nyitotta meg saját szállodáját. Országa, honfitársai iránti szenvedélye továbbra is megvan, a napokban tett nyilatkozata értelmében pedig nem tett le arról, hogy szeretné Etiópia lakóinak életkörülményeit javítani.  

0 Tovább

Sydney 2000: Tíz éve volt a megnyitó

Tíz évvel ezelőtt (2000. szeptember 15-én) nyitották meg a XXVII. Nyári Olimpiai Játékokat Sydney városában. Az évforduló kapcsán az ausztrálok nagyszabású ünnepséget szervezetek, amelynek középpontjában természetesen az akkori szupersztár, a 400 méteres síkfutás olimpiai bajnoka, Cathy Freeman volt. „Azóta sem halványodtak el az emlékek, az ottani élményeket életem végéig magamban fogok hordani. Remélem, hogy ezek az események nem csak számomra, de a még meg nem született leszármazottaim számára is kitörölhetetlen emléket jelentenek.” – nyilatkozta az ünnepségen Freeman, akit annak idején a láng meggyújtására is felkértek a szervezők. A néhai Juan Antonio Samaranch által minden idők legjobb olimpiájának titulált eseményre stílszerűen emlékeztek az ausztrálok, hiszen Freeman ismét meggyújtotta az olimpiai lángot, ezúttal a Sydneyben paralimpiai bajnok Louise Sauvage társaságában az olimpiai stadiontól 150 méterre.

Az ünnepségen az olimpiát 16 aranyéremmel záró ausztrál küldöttség további sikeremberei is részt vettek, a hazai vízben három aranyérmet szerző úszó, Ian Thorpe is ott volt a meghívottak között. A mostani összejövetel kitűnő alkalom volt arra, hogy a Sydneyben hatalmas meglepetésre győztes 4x100-as gyorsúszó váltójuk tagjai - tíz év után először - ismét találkozzanak egymással. Az Ian Thorpe, Michael Klim, Chris Fydler, Ashley Callus összeállítású váltó világcsúcsot úszva végül csak hajszállal (0,19 sec-el) előzte meg az amerikai váltót, majd a parton furcsa örömünnepet hajtott végre. A négy ausztrál ugyanis léggitár mozdulatokat végzett (ld. képen lent) és ezzel fricskázta meg a legyőzött amerikai váltó megmondó emberét, ifj. Gary Hall-t, aki még az olimpia előtt azt ígérte, hogy úgy elverik a mezőnyt, mint ha gitárt pengetnének. Az igencsak emlékezetesre sikerült ünneplési módon Thorpe javasolta a társaknak. „Életem legszebb napjait éltem akkor, de a 400 gyorson szerzett győzelem után nem tudtam igazából felszabadultan ünnepelni, ott viszont eszembe jutott ez a dolog és végre igazán elengedtük magunkat.” – nyilatkozta az ötszörös olimpiai bajnok a tíz évvel ezelőtti döntő után történtekről.

Az ausztrálok jubileumi ünneplését a NOB elnöke, Jacques Rogge nem tudott részt venni, igaz videó üzenetben köszöntötte a résztvevőket. Az úszók (Grant Hackett, Susie O’Neill és Libby Trickett is jelen volt) mellett a vancouveri olimpia ausztrál sztárja, Torah Bright is ott volt az ünnepségen, valamint teljes létszámban megjelent - a Görgényi István irányításával - a női vízilabdázás első olimpiai bajnoki címét megszerző ausztrál csapat is. Az ünnepi megemlékezés az esti órákban hatalmas kerti partival zárult, ahova a tíz évvel ezelőtti önkéntesek (47.000-en) valamennyien hivatalosak voltak.

0 Tovább

Pérec is harcba száll

A franciák sem akarnak kimaradni a jóból... Azok után, hogy a 2018-as téli olimpiai játékok megrendezésért harcban lévő Pyeongchang városa a műkorcsolya aktuális olimpiai bajnokával, Yu Na Kim-mel, a németországi München városa pedig Katarina Witt-tel kampányol, a harmadik rivális is olimpiai bajnokot nyert meg kampányarcnak. Az elmúlt hét végén ugyanis a háromszoros olimpiai bajnok Marie-José Pérec megerősítette, hogy szerepet vállal az Annecy-2018 pályázat sikerre vitelében. A beszédes „gazella” becenévre hallgató francia futónő Barcelonában nyerte meg a 400 méteres síkfutást, majd Atlantában duplázott (200, 400), ráadásul a centenáriumi nyári játékokon ő volt a francia küldöttség zászlóvivője is a megnyitón. Amúgy eddig sem voltak híján a nagy neveknek a franciák, igaz az Albertville-ben mogulban győztes Edgar Grospiron (a pályázati bizottság vezetője) neve csak a téli sportokat közelről követők számára ismert, Pérec viszont már teljesíti a „világszerte ismert sportsztár” valamennyi kritériumát.

Marie-José Pérec sportolói pályafutása furcsa módon ért véget, amely szintén köthető az olimpiákhoz. A francia futónő ugyanis nagy esélyesként érkezett a 2000-es sydney-i olimpiára, ahol a Cathy Freeman-el történő összecsapása előtt egy nappal hazautazott. Az indoklás meglehetősen banális volt, a média által „hajszolt” futónőnek ugyanis elege lett a felhajtásból, így önként mondott le a történelmi triplázás lehetőségéről az egykörös távon. Pérec vett már részt olimpiai kampányban, hiszen a 2012-es nyári játékok megrendezésre pályázó Párizs pályázatát is segítette már (sikertelenül), így tudja, hogy most mire vállalkozott. A sporttól és a médiától amúgy sem távolodott el, hiszen visszavonulása óta a francia tulajdonú Eurosport sport csatornánál dolgozott kommentátorként.

0 Tovább
«
123

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek