Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hetedik te magad légy !

Egyedülálló dologra készül a svéd asztaliteniszező, Jörgen Persson, aki szeretne elindulni a 2012-es londoni olimpián is. A 44 esztendős sportember eddig sportága valamennyi olimpiáján szerepelt (1988-tól kezdődően), így amennyiben két év múlva is ott lesz a mezőnyben, akkor immáron hetedik alkalommal vehet részt az ötkarikás játékokon. Az ötszörös világbajnok és kilencszeres Európa-bajnok játékos már Pekingben is történelmet írt, igaz a kínai fővárosban akadtak még társai, hiszen a belga Jean-Michael Saive és a horvát Zoran Primorac is elmondhatta még magáról akkor, hogy a sportág valamennyi ötkarikás szereplésén ott volt. (2004-ig a magyar Bátorfi Csilla is tagja volt ennek a klubnak, aki viszont Pekingben már nem volt ott az olimpián). A korábban a BVSC csapatában Magyarországon is légióskodó Persson az utóbbi időszakban a német bajnokságban játszott, most viszont az olimpiai felkészülést szem előtt tartva visszatért a svéd Halmstad együtteséhez. Persson amúgy érmet még nem nyert az olimpiákon, ugyanakkor Sydneyben és Pekingben sem volt távol ettől, hiszen mindkét alkalommal csak a bronzmérkőzésen szenvedett vereséget, 2000-ben a kínai Liu Guoliangtól, míg két évvel ezelőtt a szintén kínai Wang Liqin-től.

0 Tovább

Búcsú a bronztól

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdai döntésének értelmében elveszik a kínai női tornász válogatott sydney-i olimpián szerzett bronzérmét. A kínai csapatban szereplő egyik tornásznő Tung Fang-hsziao esetében ugyanis meghamisították a születési dátumot, aki így két évvel fiatalabb volt a 16 éves minimum korhatárnál. Tungot megfosztották a talaj szerenkénti döntőben szerzett hatodik és az ugrásban szerzett hetedik helyétől is. Az ügy akkor pattant ki, amikor a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) a pekingi olimpia előtt a kínai női tornászcsapat tagjainak életkorát vizsgálta.

Tung a sydney-i játékokon leadott dokumentumai szerint 1983. január 20-án született, amikor viszont a pekingi játékokra versenybíróként akkreditálták, akkor 1986. január 23-ai dátumot tartalmazó iratokat prezentáltak a kínaiak. A saját blogjában önmagát is lebuktató („az ökör évében születtem” – ami 1985 és 1986 közötti szakaszra vonatkozik) Tungtól a most kirobbant botrány miatt nem csak az olimpiai eredményeit veszik el, hanem a Nemzetközi Torna Szövetség Világkupa sorozatán 1999 és 2000 között elért eredményeit is törlik utólag. A sydney-i olimpia bronzérmét a NOB döntése alapján az eredetileg a negyedik helyen végző, Amy Chow, Jamie Dantzscher, Dominique Dawes, Kristin Maloney, Elise Ray, Tasha Schwikert összeállítású amerikai csapat kapja meg.
 
Az eset kapcsán még egy másik kínai tornász hölgy, Jang Jün ügyében is nyomoztak, aki a felemáskorláton bronzérmet szerzett. Jang a hivatalos lista szerint 1984. december 2-án született, ám a kínai televíziónak 2007-ben adott nyilatkozatában azt mondta: 14 éves volt a 2000-es olimpia idején. Az ő esetében nem bizonyosodott be a csalás ténye, így Jün figyelmeztetéssel megúszta az esetet. Ha Jüntől is elvették volna az egyéni érmet, akkor az ukrán (később bolgár színekben is versenyző) Vikoria Karpenko lehetett volna az olimpiai bronzérmes a felemáskorláton.
 
Az eset kapcsán egyébként a 2008-as pekingi olimpián győztes női torna csapatra is a gyanú árnyéka vetődött, Egyes cikkek és Internetes források is állították, hogy hasonló módon „játszottak” a kínaiak versenyzőik életkorával, de erre egyelőre senkinek sincsen konkrét bizonyítéka. A hasonló esetek elkerülése érdekében a Nemzetközi Torna Szövetségnél azt fontolgatják, hogy bevezetik a sportolók számára az ún. versenyzői licenszet.
0 Tovább

Ismeretlen kabalák

Misa mackó, Cobi vagy Hodori ábrája sok olimpia barát számára lehet ismerős, hiszen ők mindannyian egy-egy nyári olimpia kabalafigurái voltak. Jóval kevésbé ismertek viszont a paralimpiai játékok kabalafigurái, amelyek ugyan szintén gondos művészeti tervezés után kerültek kialakításra, de mégsem annyira közismertek, mint az olimpiai kabalák. Most a nyári paralimpiai játékok (1980 óta meglévő) kabala figuráit mutatjuk be:

2008 – Peking
Kabala neve: Fu Niu Lele (tehén)
A pekingi paralimpiai figura elnevezése a FU (magyarul jó szerencsét jelent), a Niu (ökör) és a LELE (boldogság) szavakból áll össze. A több színben pompázó tehén figurája a kemény munkát és a felelősséget akarja hangsúlyozni, a dizájn kidolgozásakor a fő koncepció ugyanakkor a kínai hagyományok szerinti jobbra, többre való törekvést hivatott kiemelni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2004 – Athén
Kabala neve: Proteas (csikóhal)
A figura tervezőjét az a vezérelv motiválta, hogy egyben fejezze ki az athéni paralimpiai játékok által képviselt négy alapelvet: az ihlet, az erő, a törekvés és az ünneplés egységét. A kabalafigura elnevezése (talán nem meglepő módon) a görög mitológiából származik, a görög protos szó jelentése: első a sorban, kiemelkedő.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2000 – Sydney
Kabala neve: Lizzy (gyík)
A fodros nyakú gyík formájában megjelenő sydney-i kabalafigurát az ausztrál és a nemzetközi közvélemény szavazása alapján választották ki, amely elsősorban a teljesítményt és az erőt hivatott hangsúlyozni. A gyík nyakán lévő fodor Ausztrália térképét jeleníti meg, az állatfigura színei pedig szintén az ötödik kontinensre utalnak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1996 – Atlanta
Kabala neve: Blaze (sas)
Az 1996-ban az Egyesült Államokban rendezett nyári olimpia kabalafigurája (Izzy) sokak számára közismert, a paralimpiai kabala állatot viszont meglepő módon - az üzleti szempontokat mindig szem előtt tartó amerikai szervezőknek - nem sikerült igazából pénzzé tenniük. Érdekes ugyanakkor, hogy a paralimpiai sportok számára ezt követően létrehozott Blazesports program azóta is (ugyanezzel a sasos logóval) üzemel, méghozzá a sérült sportolók számára igencsak sikeres módon. A főnixként szárnyaló madár amúgy Atlanta város jelképének is számít.
 
 
 
 
1992 – Barcelona
Kabala neve: Petra (stilizált női alak)
A paralimpiai figurák sorában a ’90-es években jöttek be az ember alakok, gondoljunk csak a lillehammeri olimpia Kristin és Hakon figurájára, első megjelenése volt a ’92-es barcelonai paralimpia Petra névre hallgató kar nélküli figurája.
 
 
 
 
 
 
 
1988 – Szöul
Kabala neve: Komduri (két medve)
A szöuli olimpia számunkra is sok sikert (11 aranyérem) tartogatott, így a magyar sportkedvelők is megszerethették Hodorit, a minden sportágban ügyesen mozgó tigrist. A paralimpia kabalájának is állatot választottak a koreai szervezők, a két ázsiai barna medve figura összekötött lába a fizikai sérülések ellenére is kitartó sportolókra utalt.
 
 
 
1980 – Arnhem
Kabala neve: név nélküli mókus páros
A paralimpiák történetében első alkalommal használtak kabala figurát, amely ekkor még nem rendelkezett névvel és maga a paralimpia sem az olimpia helyszínén került lebonyolításra, hanem a hollandiai Arnhemben zajlott. Erről az eseményről sajnos hosszas kereséssel sem találtam kabalafigura képet, de ha valakinek van ilyen, linkelje be nyugodtan, hogy teljes legyen a gyűjtemény.
0 Tovább

Agata Wrobel visszatér

Bár közelről figyelem a sportvilág eseményeit, de becsületemre legyen mondva, a magyarokat leszámítva nem sok női súlyemelőt ismernék fel arcról. Talán Agata Wrobel az egyetlen kivétel ezen szabály alól. A hatalmas termettel, vöröses, jellegzetesen befont hajjal rendelkező emelő három évvel ezelőtt, makacs csukló sérülése miatt vonult vissza a tárcsák világából.

Nos ő az, aki ezen a héten viszont visszatér a Minszkben zajló súlyemelő Európa-bajnokság női mezőnyébe. A kétszeres olimpiai érmes lengyel Agata Wrobel hosszas gondolkozás, de rövid (2009. novembere óta tartó) felkészülés után döntött úgy, hogy benevez az EB-re. Az ólomsúlyúak között Sydneyben ezüst-, Athénban bronzérmes, 2002-ben világbajnok sportoló három éve hagyta abba az emelést, azóta viszont találkozott egy olyan orvossal, aki képes volt az évek óta fájó csuklóit és csípőjét is műtéti úton meggyógyítani. Bár eredetileg nem a londoni olimpián történő szereplés volt a célja Wrobelnek, visszatérésével ugyanakkor alaposan átrendeződhetnek az erőviszonyok a +75 kg-os súlycsoportban.
 
 
A pályafutása után Angliában egy raktárban is dolgozó, később edzőként egy fitnesz teremben alkalmazásban álló, majd erőemelőként induló és erős ember versenyeken is részt vevő Agata Wrobel visszatért tehát eredeti sportágához. Minszkben meglátjuk majd, hogy milyen eredményekkel teszi mindezt és vajon Londonban is éremért szállhat-e harcba. A felkészülés első fázisában (korábbi műtött testrészeit kímélendő) Wrobel elsősorban alacsony súlyokkal dolgozott, az alábbi videó megmutatja, milyen gyakorlatokat végzett:
 
 
0 Tovább

Maria Mutola új karrierje

Hat nyári olimpián szerepelt 1988 és 2008 között, győzött 800 méteren a Sydney-ben rendezett 2000-es olimpián, országa egyik legismertebb sportembere. A labdarúgó legenda, Eusebio mellett Mozambik leghíresebb szülötte, Maria Mutola számára viszont több mint két évtizedes pályafutása után most már nem az atlétikai pálya tölti ki a mindennapokat. A 38 éves, egykori háromszoros szabadtéri és hétszeres fedett pályás világbajnok futó ugyanis a 2008-as pekingi olimpiát követő visszavonulása után visszatért eredeti sportágához, a labdarúgáshoz. Mielőtt még híres atléta lett volna, naphosszat focizott (főként fiú) társaival Maputoban, Mozambik fővárosában, a játék iránti lelkesedése pedig azóta is töretlen. Országa egyetlen olimpiai érmes sportolója azonban most nem Mozambikban, hanem Dél-Afrikában, az idei labdarúgó világbajnokság helyszínén futballozik. Új otthonában, Johannesburgban ugyanis tagja a Luso Africa nevű női labdarúgó csapatnak, amely jelenleg is harcol azért, hogy bekerüljön a rájátszásba, így versenyben maradhasson a bajnoki címért.

A versenyzői pályafutásának nagy részében, 16 éven át az egyesült államokbeli Eugene-ben (Oregon állam) élő Mutola most ismét saját kontinensén, Afrikában él. „Jó érzés, hogy tudok mozogni és másfajta edzéseket végezni, mint amilyen az atlétikai karrierem során volt. Sokkal jobban élvezem most az edzéseket, hiszen most azt ehetek, amit akarok, ráadásul ha rossz idő van, akkor nyugodtan mondhatom azt, hogy most nem edzek. Korábban mindig azt kellett tennem, ami az edzéstervben szerepelt.” – nyilatkozta az egyik dél-afrikai újságnak Mutola. Ilyen korban talán sokan azt várnák tőle, hogy a védelem tengelyében „levezet”, de Mutola ennek ellenére csatár poszton szerepel csapatában, az idei bajnokságban egy fölött van a gólátlaga, sőt volt olyan találkozó is, ahol négyszer is betalált az ellenfél kapujába.
 
Mozambik történetének egyetlen olimpiai bajnoki címét Mutola szerezte, érdemes megnézni még egyszer a 2000-es olimpia 800 méteres női síkfutó számának döntőjét, ahol Maria Mutola sárga mezben futva, taktikus és érett versenyzéssel győzött:
 
 
Az ideje nagy részét jelenleg Dél-Afrikában töltő Mutola természetesen ott lesz a nyári foci vb-n is, ahol elmondása szerint két kedvenc csapata, Brazília és a rendező Dél-Afrika meccseire lesz majd kíváncsi.
(Forrás: guardian.co.uk)
0 Tovább
123
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek