Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Folytatódik a Dream Team pechsorozata

Az NBA legutóbbi szezonjában meccsenként átlagban 20,7 pontot és 10,9 lepattanót szerzett Blake Griffin térdsérülése miatt még a csapat első, Dominikai Köztársaság ellen vívott, csütörtöki felkészülési mérkőzése előtt elhagyta az együttest, s Los Angelesbe utazott vizsgálatokra. Az orvosok szerint a térdében a porc tört el, s műtét vár rá, mely után várhatóan nyolc hét pihenőre kényszerül.

Griffin korábban éppen a válogatott keretét sújtó sérüléshullám miatt került be a csapatba, miután Mike Krzyzewski szövetségi kapitánynak olyan sztárokról kellett lemondania, mint Chris Bosh, Dwyane Wade és Dwight Howard.

A szakvezető most a legutóbbi szezonban még az egyetemi bajnokságban szerepelt, a júniusi játékosbörzén (draft) elsőként kiválasztott Anthony Davist hívta be a csapatba. A fiatal játékos csütörtökön már játszott, s kilenc pontot szerzett a dominikai együttes ellen, melyet az esélyeknek megfelelően nagyon könnyedén, 113-59-re győzött le a Team USA. A csapat legjobbja Kevin Durant volt 24 ponttal és 10 lepattanóval.

0 Tovább

Bryant és James is a Dream Teamben

Vészesen közelegnek a londoni ötkarikás játékok, a csapatok keretei már alakulnak, mára virradóra az amerikai férfi kosárlabda-válogatott résztvevőinek névsorát hozták nyilvánosságra. Az már korábban kiderült, hogy Dwayne Wade, Chris Bosh (mindkettő Miami Heat) Dwight Howard (Orlando Magic) és Derrick Rose (Chicago Bulls) nem vállalja a részvételt, de a tengerentúliak így is bombaerős kerettel vágnak neki a viadalnak.

"Számítottunk arra, hogy a sérülésektől függetlenül nagyon nehéz lesz kiválasztani a 12 játékost, mert kiemelkedő képességű kosárlabdázók tömkelege áll rajtra készen. Egy olyan csapatot szerettünk volna kialakítani, amely atletikus, sokoldalú, s megfelelő mélysége van, ezt tükrözi a kiválasztottak végső névsora is" - nyilatkozta Jerry Colangelo, az Amerikai Kosárlabda Szövetség elnöke.

Az együttesben öt 2008-as győztes található Anthony, Bryant, James, Paul és Williams személyében, öt játékos képviseli a 2010-es világbajnok alakulatot (Chandler, Durant, Iguodala, Love és Westbrook), valamint két újonc is helyet kapott.

Az Egyesült Államok férfi kosárlabdacsapata pazar mérleggel rendelkezik az olimpiák történetében. Összesen 13 olimpiai aranyérmet szereztek, 122-5-ös győzelmi mérleget tudhatnak magukénak. A Dream Team 1992-es bemutatkozása óta csak a 2004-es olimpián nem tudtak diadalmaskodni, győzelem-vereség mutatójuk így is meggyőzőnek mondható 37-3. A névsort elnézve Londonban is toronymagas esélyesek lesznek.

Az amerikai férfi kosárlabda-válogatott kerete:
London 2012 Carmelo Anthony (New York Knicks)
Kobe Bryant (Los Angeles Lakers)
Tyson Chandler (New York Knicks)
Kevin Durant (Oklahoma City Thunder)
Blake Griffin (Los Angeles Clippers)
James Harden (Oklahoma City Thunder)
Andre Iguodala (Philadelphia 76ers)
LeBron James (Miami Heat)
Kevin Love (Minnesota Timberwolves)
Chris Paul (Los Angeles Clippers)
Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)
Deron Williams (Brooklyn Nets)

1 Tovább

Három NBA-s sztár a brit olimpiai keretben

Luol Deng, Ben Gordon és Byron Mullens neve is szerepel a brit férfi kosárlabda válogatott bő keretében. Gordon, a Detroit Pistons játékosa már korábban beszélt arról, hogy szeretne bemutatkozni a nemzeti csapatban, míg a Charlotte Bobcats centere, az anyai ágon angol Byron Mullens a múlt hónapban kapta meg az állampolgárságot. Luol Deng (Chicago Bulls), aki első brit játékosként szerepelt az idei All Star-gálán örömmel üdvözölte új válogatottbeli csapattársait.

Chris Finch szövetségi kapitány július elején nevezi meg azt a 12 kosarast, akik szerepelni fognak Londonban. A keretbe visszatért a Besiktasban remeklő Pops Mensah-Bonsu, az egykori NBA-játékos a tavalyi Európa-bajnokságról sérülés miatt maradt le.

0 Tovább

Sztyepanova nem mehet Londonba

Súlyos térdsérülése miatt nem vehet részt az olimpián Marija Sztyepanova, az orosz női kosárlabda-válogatott ásza. A 202 centis center múlt héten, a Jekatyerinburg színeiben vívott Euroliga nyolcas döntő során szenvedett szalagszakadást Isztambulban, és a műtét után várhatóan legalább hat hónapig harcképtelen lesz.

A 33 éves kosaras szerepelt az előző négy olimpián, 2004-ben és 2008-ban bronzérmet nyert, ezenkívül háromszoros Európa-bajnok, legutóbb tavaly szerzett Eb-aranyat Lengyelországban. A zsákolni is képes játékos 2002-ben egy rövid ideig Pécsen légióskodott.

0 Tovább

Megvan a női Dream Team bő kerete

Sorozatban ötödik olimpiai sikerére készül az amerikai női kosárlabda válogatott - egyelőre 21 fős bő kerettel. Hétfőn az amerikai női kosárlabda válogatott edzője, Geno Auriemma kijelölte azt a 21 főt, akikkel jelen pillanatban számolhat a londoni olimpián. Az Egyesült Államok csapata zsinórban ötödször győzhet az olimpián, mivel az 1996-os atlantai olimpia óta mindig elhozta az aranyérmet. A női kosárlabda az 1976-os montreali olimpia óta szerepel az ötkarikás programban, az eddig megrendezett kilenc olimpiából hatot az amerikai hölgyek nyertek meg. A 2000-es olimpián győztes együttes mellett maga Auriemma is dolgozott, akkor még csak segédedzőként.

„Most megvan a bővebb, 21 fős keretünk, így látjuk, hogy kire számíthatunk. Hatalmas mennyiségű tapasztalat van bennünk, erre kell alapoznunk a felkészülés során. Vannak olimpia és világbajnokok, WNBA győztesek a keretben, így nem lehet más a célunk,mint az újabb aranyérem megszerzése” - nyilatkozta Auriemma, aki a University os Connecticut edzőjeként dolgozik a hétköznapokban. A mostani keretben három kétszeres olimpiai bajnok (Sue Bird, Tamika Catchings és Diana Taurasi) is szerepel, a 2010-es világbajnok együttesből pedig 12-en is bekerültek az újabb keretbe.

Amennyiben az egykoron még Rátgéber Lászlóval is együtt dolgozó Taurasi bekerül a végleges csapatba is, akkor számára óriási fordulatot hozhat ez az év. A 2010-ben kirobbant dopping-ügye kapcsán még elúszni látszott neki az olimpia, a török dopping-labor hibája miatt azonban később felmentették őt, így most gőzerővel készülhet a játékokra. Az amerikai női csapat 33 meccs óta veretlen az olimpiákon. A 2010-ben világbajnoki címet szerző amerikaiak már kvalifikáltak a londoni játékokra, ahol jelen állás szerint már Angola, Ausztrália, Brazília, Kína, Oroszország és a rendező nagy-Britannia is szerepet kap. Hozzájuk csatlakozik még öt további válogatott, amelyek júniusban egy törökországi kvalifikációs tornán harcolhatják ki a szereplés lehetőségét.

Az Egyesült Államok női kosárlabda csapatának 21 fős olimpiai kerete:
Jayne Appel (San Antonio Silver Stars)    Seimone Augustus (Minnesota Lynx)
Sue Bird (Seattle Storm)    Rebekkah Brunson (Minnesota Lynx)
Swin Cash (Chicago Sky)    Tamika Catchings (Indiana Fever)
Tina Charles (Connecticut Sun)    Candice Dupree (Phoenix Mercury)
Sylvia Fowles (Chicago Sky)        Brittney Griner (Baylor University)
Lindsey Harding  (Atlanta Dream)    Asjha Jones (Connecticut Sun)
Kara Lawson (Connecticut Sun)    Angel McCoughtry (Atlanta Dream)
Renée Montgomery (Connecticut Sun)    Maya Moore (Minnesota Lynx)
Candace Parker(Los Angeles Sparks)    Cappie Pondexter (New York Liberty)
Diana Taurasi (Phoenix Mercury)    Lindsay Whalen (Minnesota Lynx)
Sophia Young (San Antonio Silver Stars)

0 Tovább

Dwayne Wade menne a londoni olimpiára

A Miami Heat klasszisa, Dwayne Wade pénteken tiszta vizet öntött a pohárba és egyértelművé tette szándékát a jövő évi olimpia kapcsán. A címvédésre hajtó amerikai kosárlabda válogatott még alakulóban van és Wade szereplése mellett is egy komoly kérdőjel virított - de úgy tűnik, csak mostanáig. Júniusban a hétszeres All-star játékos még bizonytalan volt a céljait illetően, most azonban a Reutersnek határozottan nyilatkozott szándékairól. „Voltak egyeztetések már a londoni csapat kapcsán és szerintem a jövőben is lesznek még. Én a magam részéről megmondtam, hogy ha akarnak engem, akkor ott leszek. London nagyszerű olimpiát ígér, amely remek alkalom lehet számomra, hogy befejezzem olimpiai pályafutásomat” - mondta a jövőre már 30. életévét is betöltő játékos.

Wade már a 2004-es athéni bronzérmes csapatnak is tagja volt, állítása szerint több 2008-as bajnok csapattársa is kapacitálta őt a játékra. „Nagyon élveztem a pekingi olimpiát. Amikor ott álltam a dobogó tetején, akkor arra gondoltam, hogy ennyi volt, ez a legjobb hely, ahol búcsúzhatok az olimpiától. Korábbi csapattársaim viszont meggyőztek arról, hogy van értelme újra nekifutni a játékoknak. Sokan akarták, hogy jöjjek vissza, ami nekem nagyon jól esett” - mondta Wade, aki a spanyolok ellen 118-107 arányban megnyert pekingi döntőben 27 pontot szerzett.

0 Tovább

Szívrohamot kapott a kosaras legenda

Szívrohamot kapott Arvydas Sabonis, a litvánok legendás kosarasa, akit idén választottak be a sportág Hírességeinek Csarnokába. A 2005-ben visszavonult, 46 éves olimpiai bajnok játék közben lett rosszul, s azonnal beszállították a kaunasi kórházba. Az első orvosi szakvélemény szerint stabil az állapota, és nincs életveszélyben. 

A 221 centis Sabonis még a szovjet válogatott tagjaként lett ötkarikás aranyérmes 1988-ban, továbbá világ- és Európa-bajnok, majd hét idényt húzott le az NBA-s Portland Trail Blazersnél. A litván nemzeti csapattal két olimpiai harmadik helyet szerzett.

0 Tovább

Teresa Edwards váltja a melegházasságot ellenző Vidmart

Május elején még a kétszeres olimpiai bajnok tornászt, Peter Vidmart nevezték ki a londoni olimpiára az amerikai csapat vezetésére (chef de mission), ám néhány héttel később ezen döntését megváltoztatta az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC). A mormon származású Vidmar ugyanis – ahogy a kutakodó médiamunkások kiderítették - korábban elítélően nyilatkozott a melegek házasságáról, ami sokak (így például a másságát nyíltan vállaló Johnny Weir műkorcsolyázó) rosszallását váltotta ki az amerikai olimpikonok közül.

Az egykori remek tornász csendes távozása után az USOC vezetői hosszasan gondolkoztak az utódláson, június végére pedig meg is lett az újabb jelölt. Olimpiai sikerekben Teresa Edwards pályafutása is igencsak gazdag volt, aki kosárlabdázásban szerzett négy olimpiai bajnoki címet. A 46 esztendős egykori kitűnőség 1984-ben, 1988-ban, 1996-ban és 2000-ben is tagja volt a győztes amerikai csapatnak és emellett a ’92-es barcelonai olimpiáról is van egy bronzérme, így minden idők legeredményesebb olimpikonjának számít sportágában.

0 Tovább

Elkészült a londoni kosárlabda csarnok

A 12 ezer néző befogadására alkalmas aréna 15 hónap alatt – jóval az előzetesen tervezett határidő előtt - épült fel, és immáron a negyedik olyan létesítmény lett az Olimpiai Parkban, amely üzemkészen várja a sportolók érkezését. Az első tesztversenyt augusztus közepén  rendezik meg benne, amikor a házigazdák Ausztrália, Kína, Horvátország, Franciaország és Szerbia csapataival lépnek parkettre egy hatcsapatos tornán. A csarnok ülőhelyeit a kosárlabda külsejével egybecsengően fekete és narancssárga színekkel látják el.

A 35 méter magas, fehér színben pompázó csarnok - amelyben a kézilabda torna helyosztóit és a paralimpia kerekes székes kosárlabda tornáját is megrendezik - az egyik legnagyobb ideiglenes olimpiai illetőleg paralimpiai helyszínnek számít, a játékok után ugyanis elbontják és Nagy-Britannia más helyszínein illetőleg külföldön „hasznosítják újra”.

0 Tovább

A DreamTeam ellen melegítenek az olimpiára

Nem kispályáznak az angolok, akik férfi kosárlabda csapatukat a jövő nyári olimpia előtt a rendre Dream Team névvel illetett Egyesült Államokkal eresztik össze. A brit csapat az olimpia előtt közvetlenül, 2012 júniusában lép majd pályára az olimpiai címvédő Egyesült Államok ellen. „Nem tudok nagyobb mérkőzést elképzelni ennél, ami a szurkolók számára is nagyszerű felvezetés lehet az olimpiára.„– mondta a brit férfi kosárlabda válogatott egyik legismertebb játékosa, az NBA-ben a Chicago Bulls-t erősítő Luol Deng.

A tervek szerint az amerikai csapatban olyan szupersztárok szerepelnek majd a londoni olimpián, mint a Los Angeles Lakers klasszisa, Kobe Bryant vagy a Miami Heat vezére, LeBron James. A brit férfi csapat utoljára 1948-ban (a szintén hazai rendezésű) olimpián vehetett részt a kosárlabda tornán, most pedig csak néhány hete dőlt el az, hogy a Brit Olimpiai Szövetség (BOA) él azzal a jogával, hogy házigazdaként csapatot nevezzen a tornára. „A Manchesterben sorra kerülő Egyesült Államok - Nagy Britannia találkozók nagyszerű felvezetést adhatnak a londoni olimpiának.  Biztos vagyok benne, hogy a mi csapatunk a lehető legerősebb összeállításban szerepel majd a házigazdák elleni felkészülési találkozókon.” – lelkendezett az amerikai szövetség elnöke, Jerry Colangelo.

0 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek