Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az evezős Zsitnik Béla a vendég

A Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör újabb rendezvényén csütörtökön ismét rangos vendég teszi tiszteletét. Az idei év első összejövetelén ugyanis Zsitnik Béla Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes evezős lesz a vendégünk, aki három olimpián vett részt.

Időpont: 2011. február 24. (csütörtök)16.30 órai kezdettel

Helyszín: MTK egyesületi helyisége (Budapest, VII. kerület, Erzsébet körút 24. I. emelet)

A programra a belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel látnak.

0 Tovább

Londonért tért vissza az evezős veterán

A londoni olimpia számos brit sportoló számára élete lehetőségét jelenti. Így vannak ezzel az aktív fiatalok, de egyben sokan a korábbi évek, évtizedek legjobbjai közül is. Nem csoda, ha akadnak olyanok, akik a londoni szereplésért sok mindenre hajlandóak, így akár még a jól megérdemelt nyugdíjas korból is visszatérnek a 2012-es játékok kedvéért. A visszatérés gyötrelmeit vállalók közé tartozik a brit evezős legenda, Greg Searle is, aki tavaly, kilencévnyi (!) távollét után kezdte újra élsportolói pályafutását. A most 38 esztendős sportember már az 1992-es barcelonai olimpián is szerepelt, ahol ráadásul bátyjával Johnny Searle-el és a kormányos Garry Herberttel közösen aranyérmes volt a kormányos kettesek versenyében. Searle Atlantában a kormányos nélküli négyes tagjaként szerzett bronzérmet, majd a Sydneyben rendezett játékok után vonult vissza a versenyszerű evezéstől. Tavalyi visszatérésekor azt határozta el, hogy idénre szeretne bekerülni a válogatottba, 2011-ben világbajnoki érmes szeretne lenni, majd pedig az olimpiai aranyérmet is célba venné. A visszatérés egyelőre remekül sikerült, hiszen az új-zélandi világbajnokságon a brit nyolcassal rögtön ezüstérmet szerzett (alig fél hajóval lemaradva a győztes németek mögött), így 13 év elteltével ismét világbajnoki érmes lett evezésben. „Most már egyértelműen aranyéremre vágyom Londonból, hiszen alig egy éves felkészüléssel sikerült ilyen szintre eljutnom.” – nyilatkozta a hazájában nagy tiszteletnek örvendő evezős. Searle tavaly télen még egyedül készült, áprilisban viszont már bekerült a brit válogatottba, a nyár folyamán pedig a Világkupa sorozatban is találkozhattunk vele. Searle persze a kilenc éves „nyugdíj” alatt sem szakadt el a sporttól, többek között részt vett például a 2002-es vitorlázó Amerika Kupán is.

0 Tovább

Az olimpiai bajnok különös halála

Egy különösen ritka fertőző betegségben veszítette életét a kétszeres olimpiai bajnok brit evezős, Andy Holmes. A ’80-as években még Sir Steven Redgrave-vel közösen olimpiai bajnokságokat nyerő sportoló 51 esztendős korában vasárnap hunyt el. Az 1984-es los angelesi olimpián a brit kormányos négyessel lett olimpiai bajnok Holmes, majd az 1988-as szöuli olimpián kormányos nélküli kettesben éppen a legendás Redgrave-vel közösen lett bajnok, emellett pedig egy ötkarikás bronzérmet is szerzett Szöulban. A mellékelt képen középen látható Holmest még a múlt héten vitték be a kórházba, az ún. Weil-szindróma (leprospirosis) tüneteivel. Ez a betegség azoknál léphet fel, akik olyan folyókban vagy tavakban tartózkodnak, amelyek elhunyt állatok tetemeivel fertőződnek meg. A betegség a vízi sportokat huzamosabb ideig űzők számára jelenthet főként veszélyt. „Ez egy nagyon szomorú nap az evezős sport számára. Engem különösen kellemetlenül érint ez a hír, hiszen Andy-vel öt éven keresztül eveztünk együtt. Nagyon sikeresek voltunk együtt, sajnálom, hogy most már nincs velünk.”nyilatkozott szomorúan a BBC-nek Sir Steven Redgrave a hír hallatánEz egy olyan betegség, amiről az evezősök többsége tud, hiszen beszéltek nekünk erről annak idején. Szerencsére azonban nagyon ritka is egyben, mert a folyók általában vannak annyira gyorsak, hogy a fertőzést tartalmazó részek még időben felhíguljanak.”

0 Tovább

Tomkins befejezi

A háromszoros olimpiai bajnok James Tomkins befejezi sikerekben gazdag pályafutását. A bejelentésnek megadta a módját a veterán evezős, aki 45. születésnapján, csütörtökön jelentette be a végleges elhatározást. A csodás karriert a háta mögött tudó ausztrál sportember hat olimpián (1988-2008) vett részt, ahol összesen négy érmet (három arany- és egy bronz) nyert, ezen felül pedig hét világbajnoki cím gazdájának is vallhatja magát. Tomkins az 1992-es barcelonai olimpián szerezte meg első aranyérmét, ahol a kormányos nélküli négyes (a legendás „Oarsome Foursome”) tagjaként ért fel a csúcsra, majd Atlantában ismét ebben a számban ünnepelhetett. A 2000-es olimpiára már átült a kormányos nélküli kettesbe, ahol bronzérmes volt, igaz négy évvel később Athénban már ebben a számban is (Drew Ginn-el közösen) aranyérmet szerzett. A pekingi olimpián, 43 évesen is ott ült az ausztrálok hajójában, ezúttal a végül hatodik helyen végzett nyolcasnak volt tagja. A kínai fővárosban ráadásul pályafutása csúcspontjaként az a megtiszteltetés is érte, hogy országa zászlaját vihette a megnyitóünnepségen.

„Az evezős sport egyik legendája vonul vissza ezennel. Ő és csapattársai korszakos egyéniségek voltak nem csak az ausztrál, de a nemzetközi evezős életben is. Megérdemli azt, hogy a valaha volt legjobba evezősök között emlegessék a nevét” – búcsúztatta Tomkinst az ausztrál válogatott jelenlegi edzője, Noel Donaldson. Tomkins pályafutásából a hat olimpiai szereplés emelhető ki, rajta kívül ugyanis csupán a cseh Jiri Ptak, a román Elisabeta Lipa, a kanadai Lesley Thompson, az észt Jüri Jaensson, a szintén cseh Vaclav Chalupa volt képes ilyen hosszú ötkarikás karriert felmutatni ebben a sportágban. Ráadásul tette mindezt úgy, hogy valamennyi olimpiáján pontszerző helyen végzett, hiszen élete első ilyen jellegű versenyén (1988-Szöul) is az ötödik helyen zárt az ausztrál nyolcassal.

0 Tovább

London 2012: Kész az evezős/kajak-kenu központ

Még több mint két év van hátra a londoni olimpia megnyitójáig, de a létesítmények egy része már most teljesen készen várja a sportolókat. A napokban került átadásra az olimpiai evezős és síkvízi kajak-kenu központ, amely a Londonhoz közeli Etonban található. Ez a pálya már korábban is ismert volt a nemzetközi evezős életben, hiszen rendeztek itt korábban már evezős világbajnokságot (2006) is. A Windsorhoz közel lévő Dorney tavon található létesítményt persze tovább csinosították az olimpia versenyek miatt, ahol többek között átadásra került egy új, 50 méter hosszúságú, 250 tonnás híd (ld. kép lent) a célterületnél, valamint a pálya megközelítésére szolgáló utak is szilárd burkolatot kaptak. Az olimpiai versenyekre javították az összeköttetést a versenypálya, valamint a felevező pályarészek között is.

A határidőre és az előre tervezett költségkereten belüli ráfordítással felújított olimpiai evezős centrum a Weymouthban és Portlandben található, még 2008-ban befejezett vitorlás központ után a második olyan létesítmény, amely teljesen elkészült a 2012-es játékokra tervezett létesítmények közül.

 

 

 

 

 

 

 

0 Tovább

Új-zélandi olimpikon vezette sikerre a cambridge-i hajót

Szombaton immáron 156. alkalommal rendezték meg a legendás Oxford-Cambridge evezős versenyt, ahol két amerikai egyetem nyolcasai küzdenek egymással. A verseny történetében számos olimpiai bajnok nyert már korábban. A leghíresebb közülük a négyszeres olimpiai bajnok Matthew Pinsent (1992,1996 – kormányos nélküli kettes, 2000,2004 – kormányos nélküli négyes), aki pályafutása első részében az oxfordi csapat színeiben háromszor (1990, 1991 és 1993) nyerte meg a híres angol regattát.

A 2010-es versenyen az oxfordi hajó épített inkább egykori olimpikonokra, hiszen ott volt a sötétkék (dark blue) hajóban a pekingi olimpia férfi egypárevezősének „C”-döntőjét megnyerő (így összesítésben a 13. helyen végző) holland Sjoerd Hamburger a kormányos nélküli ketteseknél 2008-ban hatodikként záró amerikai ikerpár, Tyler és Cameron Winklevoss is, ám mégsem ők örülhettek a végén. A túloldalon ugyanis egy egykori olimpiai hatodik (1972-kormányos nélküli négyes) új-zélandi evezős, Chris Nilsson (ld. kép) vezetésével Cambridge rácáfolt az előzetes esélyekre. A korábban az amerikai és az új-zélandi olimpiai csapat mellett is dolgozó 60 éves tréner ugyanis kitűnően összerakta csapatát, amely fél távig még hátrányban evezett, majd végül egy hajóhossznyi különbséggel győzött. A verseny 1829 óta íródó történetében a cambridge-i hajó immáron 80-75 arányban vezet Oxford ellen. Az idei futam az ALÁBBI LINKEN angol kommentárral újra megtekinthető.
0 Tovább
12
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek