Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kína ismét előveszi ping-pong diplomáciát

Az edzések mellett intenzív angol kurzusokkal készülnek a kínai asztaliteniszezők a londoni olimpiára. A sportágat évtizedek óta uraló kínai játékosok nagy része korábban rendre csak tolmácsokon keresztül tartotta a kapcsolatot a külvilággal, a nyitás jegyében azonban most változni szeretnének, legalábbis erről érkeztek hírek a világ legnépesebb országából. „Érdekes újdonság lesz mindez, ami pozitív fejleménynek tekinthető. Ha a legjobb kínai játékosok angolul tudnak nyilatkozni, az egész világ oda fog figyelni rájuk. Örülök a kínai szövetség pozitív hozzáállásának.” – nyilatkozta a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) elnöke, Adham Sharara.

A kínaiak úgy tűnik, hogy ismét előhúzták a legendás „ping-pong diplomáciát” a kalapból, amely a hetvenes évek elején egyszer már sikeres volt. Peking 1971-ben ugyanis vendégül látta az amerikai asztalitenisz válogatottat, amely huszonkét év elteltével az első olyan amerikai sportküldöttség volt, amely vendégeskedett a kínai fővárosban. Ez a túra pedig előkészítette Richard Nixon elnök egy esztendővel későbbi – szintén hosszú idő utáni első – hivatalos látogatását. Bár Kína ma már nem annyira elzárt a külvilágtól, mint negyven évvel ezelőtt, az ország legnépszerűbb sportága azonban ismét jó példával járhat elől, ha többek között az olimpiai bajnok Ma Lin, vagy a világranglista éllovas Wang Hao is megtanul angolul. Ebben a sportágban ugyanis annyival a világ előtt járnak a kínaiak, hogy a tanulás miatti néhány óra edzéskiesés biztos nem árt meg nekik…

0 Tovább

Tóth és Póta is olimpiai kvótát szerzett

A hétfőn nyilvánosságra került világranglista alapján biztossá vált, hogy a rotterdami világbajnokságon helytálló Tóth Krisztina és Póta Georgina is indulhat a jövő évi londoni olimpia asztalitenisz-tornáján. Tóthnak ez lesz az ötödik ötkarikás verseny, míg Póta a második olimpiájára készülhet. A nemzetközi sportági szövetség legfrissebb rangsorában Tóth Krisztina a 35., Póta Georgina pedig a 40. helyen szerepel, de mivel országonként és nemenként csak két-két sportoló szerezhetett egyéni olimpiai kvótát, így a most részvételi jogot szerzett 28 játékos rangsorában Tóth a 19., Póta pedig a 22., azaz mindketten olimpiai indulási jogot szereztek.

Ahhoz, hogy a magyar nők csapatban is résztvevői lehessenek a londoni játékoknak, a későbbiekben Lovas Petrának (a világranglista jelenlegi 51. helyezettjének) is kvótához kell jutnia, de ő egyesben már biztosan nem indulhat. A részvételi jog kiharcolására Lovasnak (és a magyar férfi válogatott tagjainak is) még két lehetőségük lesz: jövő tavasszal előbb Luxemburgban rendezik az európai, majd pedig Katarban a végső, úgynevezett világ selejtezőt.

A magyar sportolók közül eddig ketten szereztek biztos olimpiai részvételi jogot, a sportlövő Sidi Péter még tavaly kvalifikálta magát, a kalapácsvető Pars Krisztián pedig a közelmúltban Japánban dobta túl az induláshoz szükséges „A”-szintet. Emellett még további három atlétánknak (Márton Anita, Kovács Tamás, Madarász Viktória) van meg az ún. olimpiai „B”-szintje. Ez adott esetben szintén részvételi jogot érhet, amennyiben az adott versenyszámban más magyar versenyző nem teljesíti az „A”-szintet.

0 Tovább

Timo Boll ismét Kínában készül az olimpiára

A londoni olimpia jegyében ismét a legnehezebb utat választja a németek klasszis asztaliteniszezője, Timo Boll. A 30 esztendős német játékos ugyanis a rotterdami világbajnokság (május 8-15.) után egy hónapon keresztül ismét Kínában készül majd. A pekingi olimpia előtt egy évvel már alkalmazta ugyanezt a receptet Boll, aki most a nyári időszakban egy hónapot ismét az ázsiai országban tölt majd el.

A világranglistát vezető német játékos a Hangzhou Nirui nevű klub színiben hat bajnoki mérkőzésen is pályára lép majd a kínai éljátékosok ellen, de ami ennél fontosabb számára, edzéseken testközelből ismerkedhet a kínai játékosokkal. „A legutóbbi vendégjátékom alkalmával megtapasztaltam az itteni edzések intenzitását. Azért jöttem vissza, mert most is erős csapatban szerepelhetek.”. A 6,8 millió lakossal rendelkező Hangzhou városa tartományi székhely és egyben ping-pong központ is, elég, ha csak annyit említünk meg, hogy Boll klubtársa lesz többek között az olimpiai bajnok kínai Ma Lin is.

Boll az edzőtábort és a kínai bajnokságban megvívott mérkőzéseket követően is marad a távol-keleten, hiszen feleségével ott nyaral majd, sőt mi több a hírek szerint a kínai nyelv elsajátítása is a közeli tervei között szerepel.

0 Tovább

A hetedik te magad légy !

Egyedülálló dologra készül a svéd asztaliteniszező, Jörgen Persson, aki szeretne elindulni a 2012-es londoni olimpián is. A 44 esztendős sportember eddig sportága valamennyi olimpiáján szerepelt (1988-tól kezdődően), így amennyiben két év múlva is ott lesz a mezőnyben, akkor immáron hetedik alkalommal vehet részt az ötkarikás játékokon. Az ötszörös világbajnok és kilencszeres Európa-bajnok játékos már Pekingben is történelmet írt, igaz a kínai fővárosban akadtak még társai, hiszen a belga Jean-Michael Saive és a horvát Zoran Primorac is elmondhatta még magáról akkor, hogy a sportág valamennyi ötkarikás szereplésén ott volt. (2004-ig a magyar Bátorfi Csilla is tagja volt ennek a klubnak, aki viszont Pekingben már nem volt ott az olimpián). A korábban a BVSC csapatában Magyarországon is légióskodó Persson az utóbbi időszakban a német bajnokságban játszott, most viszont az olimpiai felkészülést szem előtt tartva visszatért a svéd Halmstad együtteséhez. Persson amúgy érmet még nem nyert az olimpiákon, ugyanakkor Sydneyben és Pekingben sem volt távol ettől, hiszen mindkét alkalommal csak a bronzmérkőzésen szenvedett vereséget, 2000-ben a kínai Liu Guoliangtól, míg két évvel ezelőtt a szintén kínai Wang Liqin-től.

0 Tovább

Négy zászló alatt

A XX. század végén az egykori Jugoszlávia területén végbement politikai változások furcsa élethelyzeteket is teremtettek a sportvilágon belül. Ennek az egyik legérdekesebb megnyilvánulása a sportlövő Jasna Sekaric eddigi olimpiai szereplése. A legutóbbi hat olimpián (1988-2008 között) egyaránt szereplő sportoló eddig ugyanis négy különböző zászló alatt versenyzett a játékokon. Az 1988-as szöuli olimpián még Jugoszláviának szerzett aranyérmet Sekaric, majd a barcelonai olimpián az ENSZ szankciói miatt egyéni indulóként szerepelhetett. A következő három olimpián (Atlanta, Sydney, Athén) Sekaric már Szerbia és Montenegró színeiben versenyzett. A légpisztolyosok között 2000-ben s 2004-ben is a második helyen végző lövő öt olimpiai éremmel (1-3-1 megoszlásban) rendelkezik pályafutása során. Pekingben aztán élete hatodik olimpiáján már a tovább tagozódott, első alkalommal önállóként induló Szerbia színeit képviselve lett hatodik kedvenc számában. Ezen az olimpián ráadásul Sekaric a szerb zászlót is vihette a megnyitó ünnepségen.

Ebbpl a szempontból van egy társa is Sekaricnak, hiszen a szerb-amerikai asztaliteniszező, Ilija Lupulescu is négy különböző zászló alatt szerepelt élete öt olimpiáján. (1988-jugoszláv, 1992-egyéni induló, 1996-2000-szerb és montenegrói, 2004-amerikai), vele viszont a legutóbbi pekingi olimpián már nem találkoztunk a mezőnyben.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek