Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megszülte gyermekét a leszbikus olimpiai bajnok

Anja Pärson, a márciusban visszavonult többszörös világbajnok svéd síelőnő röviddel leszbikus kapcsolata bejelentése után anya lett. A harmincegy éves sportoló a kisfiú születésének hírét csütörtökön jelentette be a Twitteren, ahol egy elmosódott fényképen a babával együtt is látható.
Pärson júniusban egy rádiós interjúban jelentette be, hogy barátnőjével, a 39 éves Filippával él együtt, akit 2005-ben ismert meg. A korábbi kiváló sízőnek kisfia született.

"Szerdán reggel a világ legszebb kisfia érkezett meg. Nem is hittem volna, hogy ennyire boldog leszek" - osztotta meg a világgal anyaságának első tapasztalatait a karrierje során 42 Világkupa győzelmet szerző ex-síző.

0 Tovább

Maria Riesch szerint Münchennek újra kell próbálkoznia

A sportoló természetéből fakadóan nem adja fel a harcot. Nem csoda hát, ha az alpesi síző olimpiai és világbajnok Maria Höfl-Riesch a végső győztes Pjongcsangtól elszenvedett nagy különbségű vereség (63-25) ellenére is úgy véli, Münchennek újra kellene pályáznia téli olimpia rendezésére. „Jó lenne ismét nekifutni. Ha ez így lesz, akkor ismét megpróbálnék mindent megtenni a sikerért. Olimpiai játékokat rendezni saját földön, ez lenne a legjobb dolog, még akkor is, ha addigra már biztosan nem lennék aktív síző” – nyilatkozta a német versenyző az osztrák Kronen-Zeitung című újságnak.

Bár a kandidálás fázisában München vezetői még azt hangsúlyozták, hogy egy esetleges vereség esetén biztosan újra pályáznának, a lehangoló különbségű vereség egy időre elvette a kedvet a hangzatos nyilatkozatoktól. Az utóbbi hetekben azonban ismét optimista hangú beszédek érkeznek a müncheniektől, ami előrevetítheti, hogy a 2022-es téli játékok rendezéséért is harcba szállnak majd. Igaz az erre vonatkozó végső döntéssel vélhetően meg kell majd várniuk 2013 nyarát, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntést hoz a 2020-as nyári játékokról. Egy esetleges európai helyszín ugyanis alapjaiban írhatja át a most még München szempontjából kedvezőnek tűnő sportpolitikai döntéshelyzetet.

0 Tovább

Hat új versenyszám Szocsiban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Christoph Dubi szerdán bejelentette, hogy legalább hat versenyszámmal bővül a 2014-es téli olimpia programja. A három év múlva Oroszországban sorra kerülő olimpián az évek óta a részvételért küzdő női síugrók végre ott lehetnek. Mellettük a férfi és női síakrobaták félcső versenyei, a biatlonosok, a szánkósok és a műkorcsolyázók csapatversenye mutatkozhat be.

A hódeszkások és a síakrobatika slopestyle (trükk) versenyszámával, valamint az alpesi sízők csapatversenyével kapcsolatban egyelőre nem hoztak döntést, a NOB szakemberei az elkövetkező hónapokban tovább vizsgálják ezen három versenyszám lehetséges programba vételét. A NOB tájékoztatása szerint ezen számok esetében elsősorban technikai jellegű (a lebonyolítással kapcsolatos) részleteket kell tisztázni ezen versenyszámok esetén.

A NOB sportigazgatója elmondta, hogy a döntés indokai között az volt a legfontosabb, hogy az adott versenyszám milyen pluszt hozhat az olimpiai játékokba. „A műkorcsolyázás például nagyon népszerű sportág. Sok országban és különböző korcsoportoknál is nagyon kedvelt, így a műkorcsolyázók csapat versenye növelheti a játékok iránti figyelmet.”

A női síugrók már a tavalyi vancouveri olimpia előtt is a végletekig (elmentek egészen a Kanadai Legfelsőbb Bíróságig is) pereskedtek sportáguk érdekében, de akkor még nem értek célt. „Hatalmas dolog, hogy a NOB úgy döntött, hogy a mi sportágunk is felkerülhet a játékokra. A női síugrás az utóbbi tíz évben rengeteget fejlődött, az olimpiai tagságra volt szükségünk ahhoz, hogy még magasabb szintre tudjunk lépni.” – mondta az amerikai Lindsey Van, aki 2009-ben Liberecben a sportág első női világbajnoka lett. A női síugrók olimpiai felvételével az is eldőlt, hogy már csak az északi összetett az egyetlen olyan téli olimpiai sportág, amelyben a hölgyek nem versenyeznek.

0 Tovább

Új versenyszámok Szocsiban ?

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke várhatóan szerdán jelenti be Londonban, hogy melyek azok a versenyszámok, amelyek a 2014-es szocsi téli játékokon debütálnak majd.
SochiA női síugrók öt éve kampányolnak azért, hogy részt vehessenek az ötkarikás eseményen, de ugyancsak a programba kerülésért harcol a síakrobaták félcső és a hódeszkások slope style (trükk) versenyszáma, a sílövők a vegyescsapatok, a szánkósok és a műkorcsolyázók pedig a csapatok versenyét szeretnék az olimpiai műsorban látni.
A NOB 15 fős végrehajtó bizottsága októberben az összes szám programba vételével kapcsolatban pozitívan foglalt állást, ugyanakkor hangsúlyozta: az ötkarikás műsorba kerüléshez még mindegyiknek bizonyítania kell. A dpa információi szerint Rogge azért ismerteti már szerdán a döntést, hogy a szocsi szervezőknek elegendő idejük legyen az újabb versenyszámok nyomán szükségessé váló változtatásokra.

0 Tovább

Olimpiai bajnok álompár a sízőknél

A két német úszó, Britta Steffen és Paul Biedermann közelmúltbeli románca után nyáron újabb álompárral gazdagodott a sportvilág, hiszen két olimpiai bajnok alpesi síző, a norvég Aksel Lund Svindal és az amerikai Julia Mancuso talált egymásra. A világsajtót még október elején járták be azok a képek, amelyek a söldeni Világkupa rajton a 12. helyen végző Mancuso és Svindal Hawaii szigetén eltöltött közös nyaralásáról szóltak. A pár tehát most már hivatalosan is együtt jár, annál is inkább, mert a fotókat maga Mancuso kürtölte világgá, mellyel egyben jelezte is, hogy lelkileg igencsak feltöltődve várja az új szezon kihívásait.

0 Tovább

Riesch-couver

Tudom, hogy hülyén hangzik a cím, de ha már az amerikai média legjobb női sízőjökre utalva előzetesen VONN-couveri olimpiaként harangozta be a versenyeket, akkor utólag nyugodtan lehet módosítani. Az olimpia sztárjának jósolt Lindsey Vonn ugyan nyert két érmet is, de a hölgyek között mégis csak a német Maria Riesch tudott duplázni. Az öt női alpesi sí számból ráadásul hatalmas meglepetésre hármat nyertek a németek, ezen belül a műlesiklás és a szuperkombináció aranyérme Maria Riesché lett. A németek jelenlegi legjobb sízőjének öröme nem volt felhőtlen a pénteki verseny céljában, sajnálta ugyanis hugát, Susanne-t, aki az első futam után még a negyedik helyen állt, de a második futamban kiesett.

0 Tovább

Hősök

Alpesi síelésben tegnap szakágtörténeti érdekességnek lehettünk tanúi!

A téli olimpiákon először fordult elő, hogy egy technikai versenyszám 2 futamát 2 különböző napon rendezzék meg, a női óriásműlesiklásban pedig ez történt. Olyan előfordult már, hogy a rossz időjárás miatt törölték a részben lefutott versenyt, majd másnap megismételték a teljes versenyt, pl. 1984 női lesiklás (ha még sem ez lett volna az első 2 futamos technikai verseny, amelyet nem egy napon rendeztek meg, írjátok meg nekem).

A ködös időjárás miatt szerdán csak az 1. futamot tudták megrendezni, majd tegnap folytatták a versenyt a 2. futammal. A szervezők döntése - miszerint nem a teljes versenyt rendezték újra -, a Vancouverben már 2 ezüstöt nyerő amerikai Julia Mancusot érintette a leghátrányosabban, aki hiába tett meg minden tőle telhetőt, esélye sem volt megvédenie Torinóban megszerzett bajnoki címét, összesítésben csak 8. lett. De hogyan?

Mancuso valószínűleg pályafutása legbalszerencsésebb futamára és napjára (02.24) fog emlékezni, ha megkérdezik erről a versenyről. Nem elég, hogy megállították a pályán honfitársa (Vonn) bukása miatt, majd miután visszafuvarozták a rajthelyhez, nem engedték elindulni, mert a rajtengedélyét elvették a célban (ahova le kellett mennie, ha vissza akart jutni a rajthoz), majd - rövidebb-hosszabb vita után - indulásakor a melegedés miatt már csak lassabb pályán tudott lejönni (18. hely - 1.30 hátrány). Tegnap aztán leereszkedett a lila köd nála, síelt ahogy tudott (3. hely - 0.09 hátrány), csak a „szűz” pályán elsőnek induló Karbon és az 5.-nek futó Drev tudott valamivel jobb időt menni, de ez is csak az összesítés 8. helyére volt elég (0.55 hátrány maradt).

A célban aztán kitört belőle a feszültség és nem csak álmait siratta! Önnön hibáján kívül, rossz döntések sorozatával elvették tőle még a lehetőségét is annak, amiért küzdött, dolgozott!

Nyilatkozhatnak a NOB magukat nagyra tartó (egoista) vezetői bármit, dicsérhetik magukat össze-vissza, komoly hiányosságaim vannak e téli olimpia körítésével, szervezésével, rendezésével, a tájékoztatással, közvetítéssel!

Nekem nem a bürokratákra van szükségem, hanem az olyan hősökre, mint Mancuso, vagy a szlovén Petra Majdic – és úgy gondolom, ezzel nem vagyok egyedül!

Aki úgy gondolja, írja meg a saját vancouver-i hősét, hisz mindenkit másként érintenek meg az egyes versenyzők, csapatok sokszor vérre menő küzdelmei!

 

0 Tovább

Egy igazán sokoldalú herceg

 Az alpesi sízőknél még két versenyszám van hátra: az óriás-műlesiklás és a műlesiklás. A mezőny kétségkívül legérdekesebb figurája a mexikói színekben induló Hubertus Rudolph von Hohenlohe.

Az 1959. február 2-án Mexikóvárosban született 51 éves síző  az ősi német Hohenlohe–Langenburg család sarja. A herceg – mert hivatalosan ez a megszólítás illeti meg – immár 5. olimpiájára készül. (Ezidáig 1984-ben, 1988-ban, 1992-ben és 1994-ben indult, 2006-ra a mexikóiak azért nem nevezték mert egyedüli induló lett volna  az országból. Ez érdekes, mert most is ő az egyetlen „azték”!) Rokona az 1956-os téli játékokon lesiklásban 45. helyen végzett, liechtensteini Max von Hohenlohénak.

Élete kész kalandregény. Mexikóban született, Marbellán és Liechsteinben él. Tíz éves koráig Spanyolországban, majd ezt követően Ausztriában, Grazban és Vorarlbergben élt.

1981-ben (!) indult első Világkupa versenyén. Ez évben ő alapította meg a Mexikói Sí Szövetséget. 12 világbajnoki részvételével világcsúcstartó. Legjobbja az 1981-82-es szezonból egy kombináció VK - 4.hely. Az olimpiákon a kis nemzetek szószólójaként is ismert lett, ezért rendkívül népszerű. A herceg rendkívül sokoldalú tehetség: pop együttese van, fotóművész, számos kiállítása volt szerte a világban. Aki többet szeretne tudni róla  látogasson el weboldalára: www.hubertushohenlohe.com

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek