Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Putyin a cselgáncs tornát nézné meg

A helyszínen szeretné megtekinteni a londoni olimpia cselgáncstornáját Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az 59 éves államfő kedden, a mexikói G20-csúcstalálkozón beszélt olimpiai látogatásának tervéről, miután találkozott David Cameron brit miniszterelnökkel. A feketeöves dzsúdós Putyin - a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség tiszteletbeli elnöke - 2003 óta nem járt a szigetországban.

0 Tovább

Biros Péter viszi a magyar zászlót

A küldöttek határoztak arról, hogy az olimpiai delegációt Borkai Zsolt MOB-elnök vezeti, helyettese - és a csapatvezető - Molnár Zoltán, a MOB főtitkára lesz. A csapatvezető helyettese Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója. A küldöttségvezetés további tagjai: Magyar Zoltán, Deutsch Tamás, Leyrer Richárd és Tóth Miklós MOB-alelnökök, Mihók Ildikó marketing igazgató, Szabó Bence sportigazgató, valamint Török Olivér sajtóattasé.

A paralimpiai csapatot Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke vezeti, helyettese Tóth Ildikó csapatvezető, a paralimpiai attasé pedig Kovács Brigitta, az MPB gazdasági vezetője lesz. A magyar sportolók a londoni olimpiára 24 sportágban eddig csaknem 160-an, a paralimpiára 9 sportágban 31-en szereztek indulási jogot, ám ahogy Gömöri Zsolt kiemelte: a parasportolók közül még várnak néhányan szabad kvótára. A végleges nevezéseket az olimpiára a MOB-irodában július 5-ig, míg a paralimpiára augusztus 6-ig a londoni szervezőbizottsághoz (LOCOG) kell benyújtani.

Molnár Zoltán beszámolójában visszautalt a MOB 2009. szeptemberi közgyűlésére, ahol azt tűzték ki célul, hogy 20-22 sportágban induljanak magyarok a londoni olimpián, az éremtáblázaton, valamint a nem hivatalos pontversenyben az ország végezzen az első húsz között, valamint ne legyen magyar doppingeset a játékokon.

"Van esély arra, hogy jobban szerepeljünk, mint Pekingben, ahol három arany-, öt ezüst- és két bronzérmet, illetve 94 pontot szereztünk, amivel az éremtáblázaton a 21., a pontversenyben a 20. helyen végeztünk" - mondta Molnár Zoltán, hozzátéve: az állam részéről tisztességes támogatást kap a sport, az olimpiai bizottság. Kiemelte azt is, hogy a sportolóknak már a kvóta megszerzése is komoly nemzetközi eredményt jelent, és sikerült megfelelő pénzügyi, valamint sportegészségügyi hátteret teremteni nekik.

Jelezte: előfordulhat, hogy az állami kifizetések csúsznak, ugyanakkor a MOB-iroda 24 óra alatt minden esetben előleget tud biztosítani azoknak, akiknek szükségük van rá. "Ez az egyik előnye, hogy a MOB kezelheti a pénzügyi forrásokat, és csúszások esetén is tudunk fizetni" - tette hozzá a MOB főtitkára.

A közgyűlésen elhangzott, hogy a londoni olimpiai csapat létszámban nem tudja elérni a pekingit (171), így kevesebb lesz a kísérő is. A MOB a jelen állás szerint kicsivel több mint száz edző, sportágvezető, sportegészségügyi szakember részvételét tudja biztosítani. Molnár Zoltán ezzel kapcsolatban kifejtette: a kísérők elosztásának MOB-kritériumai között szerepelt, hogy sportág nem maradjon ellátatlanul, ugyanakkor az érem- és pontszerzésre esélyesek kiemelt figyelmet kapjanak.

A július 27-ei megnyitón Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) vízilabdázó viszi a magyar zászlót. A tervek szerint a július 27-én kezdődő olimpiára Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő is ellátogat. Az olimpiai csapat ünnepélyes fogadalomtétele pénteken lesz a Művészetek Palotájában.

0 Tovább

Risztov Éva hosszútávúszásban is olimpikon

Risztov Éva a nyíltvízi úszók 10 kilométeres olimpiai számában is rajthoz állhat a londoni nyári játékokon. A debreceni versenyző a jogot szombaton szerezte meg Setubalban azzal, hogy második lett a vízi maratonisták nyári olimpiára selejtező utolsó kvalifikációs viadalán, ahonnan elvben az első kilenc helyezett, de országonként csak egy úszó szerezhetett biztosan kvótát. Éppen e szabály miatt nem lehet ott a brit fővárosban a női 10 kilométer szereplői között Olasz Anna, aki a portugáliai viadalon a harmadik lett.

Amint azt a helyszínről Kalaus Valter, a honi hosszútávúszókat összefogó szövetség főtitkára elmondta, Risztov végig az élbolyban haladt, s a végén csak egy amerikai rivális tudott elébe kerülni, míg Olasz nagy hajrát kivágva - négy másodperccel Risztov után - érkezett be a célba harmadikként. Risztov Éva a szombati kvalifikációs versenyre úgy utazhatott ki, hogy normálmedencében, vagyis 50 méteres uszodában már korábban kiharcolta a londoni indulás lehetőségét. Setubalban vasárnap rendezik meg a férfiak hasonló versenyét 10 kilométeren, ahol szintén két magyar próbál szerencsét: Gercsák Csaba és Gyurta Gergely.

0 Tovább

McCartney-val zárul a nyitóünnepség

A Beatles legendás tagja, Sir Paul McCartney bejelentette: övé lesz a zárószám a londoni olimpia július 27-i megnyitó ünnepségén. A Telegraph című angol napilap tavaly júliusban írt arról, miszerint a zenész igent mondott a szervezők felkérésére, ugyanakkor McCartney eddig tagadta, hogy szerepet vállal a hivatalos ceremónián.

A 70. születésnapját június 18-án ünneplő sztár most a BBC rádiónak elmondta: "leszerződtem, én fogom zárni a megnyitót." A "Csodák szigetei" című nyitóünnepség fellépőinek névsorát egyébként hétpecsétes titokként őrzik a szervezők, McCartney szereplését azonban már eddig is biztosra vette a brit sajtó.

0 Tovább

Nem jött össze az ötödik olimpia

Elhúzódó sérülése miatt alig két hónappal az olimpia előtt befejezte élsportolói pályafutását az ausztrálok olimpiai bajnok evezőse, Duncan Free. A 39 éves evezős tavaly kerékpározás közben ütközött egy autóval, az akkor elszenvedett lábtörése és mellkasi sérülései okán pedig még az is kérdéses volt, hogy tudja-e folytatni a karrierjét. Free visszatért ugyan a mezőnybe és a tervei szerint el is indult volna az ausztrál olimpiai válogatón.

A pekingi olimpián Drew Ginn-nel a kormányos nélküli kettesben olimpiai bajnoki címet szerző versenyző azonban folyamatos mellkasi fájdalmai miatt végül lemondott élete ötödik olimpiájáról. "Mindent beleadtam a felkészülésbe, de sajnos a szervezetem nem engedelmeskedett már. Büszke vagyok arra, hogy a baleset után volt erőm az újrakezdéshez és célba vehettem újra a játékokat, sajnálom, hogy végül nem sikerült" - nyilatkozta szomorúan Free, aki élete első ötkarikás versenyén (1996-Atlanta) még egy bronzérmet is szerzett az ausztrál négypárevezőssel.

0 Tovább

Férfi éremátadók is lesznek Londonban

A londoni olimpia szervezői pénteken bemutatták azt a formaruha kollekciót, amelyet a játékok hivatalos éremátadásai alkalmával viselni fognak a segítők. A virágokat is magában foglaló kompozíciót a királyi művészeti iskola (RCA) tanulói tervezték meg és készítették el, amely a királyi család színére, a lilára épül. Az olimpiai játékok történetében most először fordul elő, hogy nem csak hölgyek vesznek részt az érmek és a virágok átadásában, hanem urak is szerepet vállalnak a sportolók által nagyon várt ceremóniában.



Összesen 100 női és a tervek szerint közel 200 férfi önkéntes vehet majd részt a londoni olimpia éremátadásai alkalmával, amelyeket összesen 30 különböző helyszínen rendeznek majd meg a játékok ideje alatt.

0 Tovább

Djokovics a vegyes párost már nem vállalja

A világranglista éllovasa, Novak Djokovics számára már túl nagy terhet jelentene a vegyes páros az olimpián, így vélhetően ebben a számban nem lesz ott a londoni versenyeken. "Most az tűnik valószínűnek, hogy a vegyes párosban nem játszom az olimpián. Ott van ugyanis az egyes és a páros indulásom is, a harmadik szám pedig talán túl sok lenne nekem is. Végleges döntést viszont csak később hozok ezügyben. Amúgy támogatom a vegyes páros olimpiai szereplését, helye van a programban" - nyilatkozta a párizsi Roland Garroson a szerb, akit sokan Ana Ivanovics vagy Jelena Jankovics oldalán is szívesen látnának a Wimbledonban sorra kerülő olimpiai tornán.

0 Tovább

Hirling Zsolt eladta a lakását az olimpiáért

A Hirling Zsolt, Varga Tamás könnyűsúlyú kétpár múlt héten londoni kvótát szerzett a luzerni kvalifikációs versenyen. A korábban világ- és Európa-bajnokságot nyert, hosszú szünet után tavaly ősz óta ismét együtt versenyző duó a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, az evezősszövetség egy fillért sem adott tíz hónapos felkészülésükre, egyikük a lakását adta el az anyagi háttér biztosítása érdekében. A Hirling, Varga könnyűsúlyú kétpár múlt héten kvótát szerzett.Az evezősszövetség egy fillért sem adott felkészülésükre.A Hirling, Varga könnyűsúlyú kétpár múlt héten kvótát szerzett

"Tudtuk, hogy kijutunk Londonba: egyszerűen így álltunk hozzá. Mindent rááldoztunk erre az olimpiai részvételre. Kemény tíz hónap készülés áll mögöttünk, Zsolti csak ezzel foglalkozott, ami példaértékű. Korábban a szövetség teljes támogatást ígért a felkészülésünkhöz, de az elnökváltás miatti állapotok miatt ebből nem lett semmi, mégis kijöttünk a mélypontról. Edzőnk, Dani Zsolt most megpróbál megegyezni az evezősszövetséggel a támogatásunkról" - mondta Varga Tamás.

"Otthon lakom a szüleimnél, miután eladtam a lakásomat és az árának egy részéből finanszíroztam a felkészülésemet. Tavaly októberben tényleg úgy kezdtünk neki, hogy akkor is megteszünk mindent, ha senki sem támogat minket. Ez nem olcsó mulatság, például a francia edzőtáborunk sok százezerbe került, amit mind a saját zsebünkből álltunk. Az utóbbi hónapokban a szegedi veteránevezősök segítettek rengeteget, utazási támogatással is: e nélkül nem tudom, hogyan oldottuk volna meg. De talán részei a sikernek a zord körülmények is" - folytatta Hirling Zsolt.

Az olimpiáig hátralevő időszakról Hirling elmondta: "nem várhatunk a szövetségre, biztos megvannak a saját gondjaik. Valami gratulációt kaptunk tőlük, de nem álltak mögénk. Minket már igazából nem érdekel, nincs erre időnk, szeretnénk minél nyugodtabban folytatni Szegeden az olimpiai felkészülést. Londonban egytől húszig bárhova odaérhetünk."

1 Tovább

Sydney magyar bajnoka az olasz keretben

A 37 éves Märcz Tamás, Sydney olimpiai bajnoka meghívást kapott a világbajnok olasz férfi vízilabda- válogatott ötkarikás keretébe. "Néhány héttel ezelőtt keresett meg az olasz szövetségi kapitány, hogy szeretné, ha csatlakoznék a londoni olimpiára készülő olasz válogatott kerethez. Néhány nap gondolkodás után úgy döntöttem, hogy igent mondok a felkérésre. A magyar válogatottba 11 évvel ezelőtt hívtak utoljára, azóta egy év kivételével az olasz bajnokságban játszottam. Olaszország a több mint egy évtizedben sokat adott számomra, és még ha a hazám mindig is Magyarország marad, Olaszországot második otthonomnak tekintem. Kaptam egy olyan lehetőséget, ami játékoskarrieremben szinte biztosan utoljára adódik. Örülök, hogy az általam nagyon tisztelt Alessandro Campagna-val adódik lehetőségem dolgozni, és hogy úgy gondolja, csapata segítségére lehetek céljaik elérésében. Amennyiben az utazó csapatba is bekerülök, megtiszteltetés lesz számomra, hogy újra a világ legrangosabb vízilabdatornáján vehetek részt" - nyilatkozta Märcz a magyar válogatott hivatalos honlapjának, a vlv.hu-nak.

Märcz Tamás a KSI-ben kezdte pályafutását, a perth-i vb-ről ezüstéremmel térhetett haza, Sydney-ben tagja volt az olimpiai aranyérmes magyar válogatottnak. Világkupa-győztes, Európa-bajnok, négyszeres magyar bajnok a BVSC-vel, kétszeres olasz bajnok a Savona, illetőleg a Pro Recco színeiben. Egy év egri kitérőt leszámítva 2000 óta olasz klubokban játszik, 2009 óta kettős állampolgár.  "Világbajnokot kell kiszorítani az utazó tagsághoz, de úgy gondolom, ha meghívott (Campagna), akkor van számomra esély" - mondta a játékos az olimpiai csapatba kerülésről.

0 Tovább

Három NBA-s sztár a brit olimpiai keretben

Luol Deng, Ben Gordon és Byron Mullens neve is szerepel a brit férfi kosárlabda válogatott bő keretében. Gordon, a Detroit Pistons játékosa már korábban beszélt arról, hogy szeretne bemutatkozni a nemzeti csapatban, míg a Charlotte Bobcats centere, az anyai ágon angol Byron Mullens a múlt hónapban kapta meg az állampolgárságot. Luol Deng (Chicago Bulls), aki első brit játékosként szerepelt az idei All Star-gálán örömmel üdvözölte új válogatottbeli csapattársait.

Chris Finch szövetségi kapitány július elején nevezi meg azt a 12 kosarast, akik szerepelni fognak Londonban. A keretbe visszatért a Besiktasban remeklő Pops Mensah-Bonsu, az egykori NBA-játékos a tavalyi Európa-bajnokságról sérülés miatt maradt le.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek