Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lewis Hamilton is fut az olimpiai lánggal

A vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjra készülő Lewis Hamilton, a McLaren világbajnok pilótája is fut majd az olimpiai lánggal jövő hétfőn. A 2008-ban vb-t nyert brit autóversenyzőt eredetileg arra kérték fel, hogy szülővárosán, Stevenage-en keresztül fusson a fáklyával, amely azonban épp vasárnap dél körül, közvetlenül a brit GP rajtja előtt éri majd el a települést. Hamilton ezért másnap, egy másik helyszínen viheti a lángot, az azonban még nem dőlt el, hogy pontosan hol.
Az ötkarikás fáklyafutás hétfőn Milton Keynes-t, Buckinghamet, Bicestert és Oxfordot érinti.

0 Tovább

Michael Phelps megint nyolc számban indulhat

Michael Phelps vasárnap 100 méteres pillangóúszásban is győzött az amerikai válogatón, ezzel eldőlt, hogy a pekingi játékokhoz hasonlóan Londonban is nyolc számban rajtol majd.
A 27 éves, 14-szeres olimpiai bajnok sportoló úgy tudott a világ idei legjobbjával, 51.14 mp-cel győzni Omahában, hogy az első 50-en kifejezetten lassan tempózott, s csak hatodiknak fordult.

"Azt hiszem, összességében rendben van a dolog, bár az első hossz és a benyúlás is szörnyű volt - mondta önkritikusan Phelps. - A legfontosabb számomra az volt ezen a héten, hogy megmutassam, megint magas szinten tudok teljesíteni egy ilyen sűrű programot."

Phelps Omahában korábban 400 vegyesen ugyan kikapott a vb-címvédő Ryan Lochtétól, 200 gyorson és 200 vegyesen azonban legyőzte legnagyobb riválisát, e mellett pedig mindkét pillangót az első helyen fejezte be. Londonban ebben az öt egyéni számban lesz majd ott a rajtnál, illetve mindhárom váltóban (4x100 m vegyes, 4x100 m gyors, 4x200 m gyors).

A hétfőn záruló omahai viadal női versenyeinek sztárja a mindössze 17 éves Missy Franklin volt, aki vasárnap 200 háton - világbajnoki címvédőhöz méltóan - magabiztosan nyert. Franklin négy egyéni számban (100 és 200 m gyors, 100 és 200 m hát) szerzett jogot az olimpiai indulásra, és mindhárom váltónak is a tagja lesz.

0 Tovább

Nem indulhat 400-on Oscar Pistorius

Nem sikerült 400 méteren kvótát szereznie a nyári olimpiai játékokra a művégtagokkal futó dél-afrikai Oscar Pistoriusnak, aki ezüstérmet nyert pénteken a Beninben rendezett afrikai bajnokságon.

A 25 éves atléta a döntőben 45.52 mp-es idővel ért célba másodikként, ez azonban elmaradt az indulási jog megszerzéséhez szükséges 45.25 mp-es A-szinttől. Pistorius ugyan tavaly júliusban 45.07-es futott kedvenc távján, a Dél-Afrikai Olimpiai Bizottság (SASCOG) azonban ezzel nem elégedett meg, előírása szerint a lábprotézisekkel futó sportembernek a kvótaszerzéshez az olimpia előtti három hónapban újra meg kellett volna futnia az A-szintet.

"Nyilvánvalóan csalódott vagyok, hogy csak néhány tizeden múlt a londoni szereplésem" - írta közleményében Pistorius, aki hozzátette, reméli, hogy a 4x400-as váltóba még bekerülhet, s így ő lehet az első paralimpikon, aki az épek ötkarikás eseményén is rajthoz állhat. A 2008-as paralimpián három aranyérmet nyert atléta - akinek születési rendellenességek miatt 17 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták - négy évvel ezelőtt is megpróbált kvótát szerezni az olimpiára, de akkor nem járt sikerrel.

0 Tovább

Beckham nem lesz ott az olimpián

A Los Angeles Galaxy középpályása is áldozatul esett a Stuart Pierce keretszűkítésének, a 37 éves klasszis túlkorosként vett volna részt az ötkarikás játékokon. Nem jött össze a két veterán újabb közös játéka Nem jött össze a két veterán újabb közös játéka Az angol nemzeti válogatott korábbi csapatkapitánya a 35 fős listán még szerepelt, sőt, sokáig úgy tűnt, hogy a 18 fős keretben is helyet szoríthatnak neki.

Stuart Pierce szövetségi kapitány csütörtökön adta le az előzetes nevezési listát a londoni játékokra. A 23 éven aluliak alkotta csapatokban egyaránt három-három túlkoros játékos szerepelhet, így Craig Bellamy, Ryan Giggs és Micah Richards is ott lehet majd Londonban -  Beckham viszont nem.

"Mindenki tisztában van vele, hogy mennyire sokat jelent nekem a hazámért pályára lépni. Nagy megtiszteltetés lett volna az olimpián szerepelni és ennek az egyedülálló brit csapatnak a tagja lenni" - mondta a Beckham. "Természetesen nagyon csalódott vagyok a döntés miatt, de nálam nagyobb szurkolója nem lesz a gárdának. Másokhoz hasonlóan én is remélem, hogy megnyerhetik az aranyérmet".

A most 37 esztendős Beckham 2000 és 2006 között volt a Háromoroszlánosok kapitánya, összesen 115 alkalommal húzhatta magára a válogatott szerelését. Stuart Pierce áprilisban úgy fogalmazott, hogy habár Beckham nagyszerűen tudná képviselni a csapatot, nem garantálja számára a csapattagságot. Nagy-Britannia a londoni játékok az A-csoportban szerepel majd, Uruguayjal, Szenegállal valamint az Egyesült Arab Emirátusokkal együtt. A végleges és hivatalos keretet a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

0 Tovább

Szigorú és gyors lesz a bíróság Londonban

Szigorú és extrém módon felgyorsított ügyrendet ígér a brit igazságszolgáltatás az olimpia idejére. Erről írt a The Times című napilap keddi száma, amely szerint a július 27-én kezdődő olimpiai játékok ideje alatt elkövetett bűncselekmények prioritást élveznek majd az ítélethozatalkor. A lapnak nyilatkozó ügyész, Alison Saunders elmondta, hogy a tervek szerint 24 órán belül elrendelhetik ezen időszak alatt a bűnösök letartóztatását.

"Sok látogatónak nem London az állandó tartózkodási helye, így különösen fontos lesz, hogy gyorsan és hatékonyan hozzunk ítéleteket az esetleges rendbontások esetén" - tette hozzá Saunders, aki szerint ha valaki például kedden büntetendő cselekedetet követ el, azt szerdán akár már bíróság elé is állíthatják.

0 Tovább

Marad a férfi négyes összetétele

A hétvégi zágrábi Európa-bajnokságon ötödik helyezést elért Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású kajaknégyes indulását javasolja a londoni olimpián Storcz Botond szövetségi kapitány. Az ősszel elfogadott válogatási elvek szerint amennyiben a kajaknégyes dobogós helyen végzett volna a múlt heti kontinensviadalon, a csapattagok automatikusan bekerültek volna az olimpiai keretbe. Ellenkező esetben - ez a szabály lépett életbe az ötödik helyezéssel - a kapitány dönthetett az egység összetételéről.

"Azt javaslom, hogy az eddig jóváhagyott olimpiai kereten felül a hazai válogatót magabiztosan megnyerő, Európa-bajnoki ötödik egység tagjai kerüljenek a londoni csapatba. Sem a szegedi válogatóversenyeken, sem az Eb-n nem láttam ugyanis olyan férfi kajakost, akinek a teljesítménye hiányozna a négyesből" - indokolta döntését a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közleményében Storcz Botond. Az olimpiai kajakos-kenus csapatban így már csak egy hely kiadó: az nem dőlt el mostanáig, hogy férfi K-1 200 méteren ki indul.

0 Tovább

Végre szaúdi nők az olimpián

Szaúd-Arábia vezetése engedélyezte női sportolók részvételét a londoni nyári olimpián. A muszlim államot először képviseli a gyengébbik nem ötkarikás sporteseményen. A bejelentés véget vetett azoknak a spekulációknak, miszerint a nők hátrányos megkülönböztetése miatt kizárják a teljes szaúdi olimpiai csapatot a játékokról. A szaúdi konzervatív vallási vezetők ugyanakkor élesen ellenzik a női sportolók indulását Londonban. Jelenleg csak a díjugrató Dalma Rushdinak van kvótája, de még többen csatlakozhatnak hozz - persze a teste elfedő öltözékben.

0 Tovább

Az athéni sprint bajnok újra a régi

Az Oregon állambeli Eugene-ben rendezték az elmúlt hétvégén az amerikai atléták olimpiai válogatóját. A tízpróba fantasztikus világcsúcsa mellett egy másik kiemelkedő eredmény is született, ezúttal a férfi 100 méteres síkfutásban.  A válogatót ugyanis az athéni olimpiai bajnok Justin Gatlin nyerte meg, aki 9,80-s futásával feljött az idei világranglista második helyére. Nála gyorsabban csak a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai Usain Bolt tudott futni, aki 9,76-ot és 9,79-et is futott már ebben az évben. A 30 éves - korábban doppingolás miatt négy évre eltiltott - Gatlin ugyan 1,8 m/s-os hátszélben futott a fináléban, de ez sem von le semmit az érdemeiből, hiszen élete legjobbját teljesítette a klasszikus távon.



"Minden irreálisnak tűnik most, pedig nem csináltam semmi különöset, csak kimentem és futottam egy jót" - nyilatkozta Gatlin a futás után, amellyel még a 2004-es olimpián futott 9,85-ös egyéni legjobbját adta át a múltnak. A kiváló futásával egyben olimpiai éremre is bejelentkező Gatlin mögött az oszakai világbajnokság (2007) háromszoros bajnoka, Tyson Gay végzett a második helyen (9,86), aki lágyékműtéte miatt közel egyéves kihagyás után tért vissza ezzel sikeresen. Harmadik amerikaiként Ryan Bailey (9,93) jutott még ki a 100 méteres síkfutásban a londoni olimpiára.

0 Tovább

Merlene Ottey 52 évesen is az olimpiára tör

A veterán sprinter, Merlene Ottey 100 méteres síkfutásban egyelőre nem futotta meg a londoni szintidőt, de a 4x100-as váltóban még van esélye az olimpiai szereplésre. A jamaicai születésű, szlovén színekben versenyző Ottey a hétvégén egy maribori versenyen 11.82 másodperces eredménnyel ért célba 100-on, ami több mint négy tizeddel elmarad a nevezési időtől, de a 4x100-as stafétába még bekerülhet.

Az 52 esztendős Ottey nyolc érmet nyert hét olimpián, háromszoros világbajnok, 14 világbajnoki érme van, de az ötkarikás játékokon nem akasztottak aranyat a nyakába. 2008-ban mindössze két századmásodperc hiányzott neki, hogy teljesítse a szintidőt a pekingi olimpiára.

0 Tovább

Nadal viszi a spanyol zászlót a megnyitón

A férfi egyesben olimpiai címvédő Rafael Nadal lesz a spanyol olimpiai csapat zászlóhordozója a megnyitóünnepségen. A 11-szeres Grand Slam-győztest elsöprő többséggel szavazta meg a Spanyol Olimpiai Bizottság, a vitorlázós duó, Iker Martinez és Xabi Fernandez előtt.

A 26 éves teniszező karrierje harmadik olimpiáján vesz részt, Athénban párosban versenyzett (Carlos Moyával az első fordulóban kiestek), négy éve, Pekingben egyesben aranyérmes volt. Londonban természetesen címvédésre készül, párosban Marcel Granollersszel próbál szerencsét.

Korábban kiderült, hogy Szerbia lobogóját Nadal nagy riválisa, a világelső Novak Djokovics viszi majd július 27-én, míg az oroszoknál a Roland Garros-sikerrel a karrier Grand Slamet teljesítő Marija Sarapováé lesz a megtisztelő feladat.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek