Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Balczó András élménybeszámolója

A magyar öttusázás korszakos alakja, Balczó András viszonylag ritkán vállal nyilvános fellépéseket, így sokak számára lehet érdekes a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti kör azon eseménye, amelyre a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok mégis elfogadta a meghívást.

A 2012. január 12-én 17.00 órai kezdettel sorra kerülő eseményre a belépés ingyenes, a vezetőség a klubtagok mellett minden érdeklődőt szeretettel vár.

HELYSZÍN: CORVIN MŰVELŐDÉSI HÁZ - ERZSÉBETLIGETI SZÍNHÁZ Mátyásföld, Hunyadvár u. 43/ b
Megközelíthető busszal: 176E, 276E, 92 és HÉV-vel

0 Tovább

Öttusázó lett az Olimpikonok Világszövetségének elnöke

Joel Bouzou ötkarikás bronzérmes, világbajnok öttusázót választotta elnökévé az Olimpikonok Világszövetsége (WOA). Az elnöki tisztségre öt jelölt, köztük az eddigi első ember, Dick Fosbury, a magasugrást forradalmasító amerikai olimpiai bajnok is pályázott. A lausanne-i Olimpiai Múzeumban a hétvégén megtartott tisztújító közgyűlésen Bouzou, a Nemzetközi Öttusa Szövetség francia főtitkára kapott bizalmat. Alelnökké Amadou Dia Ba szenegáli olimpiai ezüstérmes gátfutót és a görög Jeórjiosz Andreadisz olimpikon vitorlázót választották. A főtitkári teendőket továbbra is perui Anthony Ledgard látja el.

Az új elnök Peter Montgomery ausztrál vízilabdázó (1995-1999), Schmitt Pál (1999-2007) kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző és Fosbury (2007-2011) után kapott bizalmat. Aktív sportolóként négy olimpián vett részt, 1984-ben volt a bronzérmes francia csapat tagja, 1987-ben egyéni világbajnok lett. A közgyűlésen magyar részről, a hazai Olimpiai Bajnokok Klubjának képviseletében a volt vízilabdázó, ötkarikás bajnok Kósz Zoltán vett részt. Elmondása szerint - amint azt a MOB honlapja idézi - elsősorban az európai küldöttek azt remélik, hogy az új elnök képes lesz a WOA megújítására, a nemzeti szervezetek összefogására, a több mint százezer olimpikon együttműködésének erősítésére, ahogyan az Schmitt Pál elnöksége idején kialakult és jellemezte a WOA tevékenységét.

0 Tovább

Újra öttusázó vendég a Csanádiban

A Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör szeptember 29.-én csütörtökön 16.30 órakor tartja első őszi rendezvényét a Csanádi iskolában (1143 Budapest, Őrnagy u. 5-7.) Maracskó Tibor olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok öttusázó lesz a vendég.

Az élménybeszámolóra minden érdeklődőt szívesen várnak, a belépés természetesen ingyenes.

0 Tovább

Marosi Ádám vb-bronzzal szerzett kvótát Londonra

Marosi Ádám bronzérmet, és ezzel ötkarikás kvótát szerzett a moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon vasárnap. A lövészettel kombinált futást a kétszeres olimpiai bajnok Andrej Mojszejev kezdhette az élről, és a hazai közönség biztatása közepette nem is engedte át másnak az első helyet. A már kvótás Kasza Róbert fél perccel mögötte rajtolt, nyakában az orosz Alekszandr Leszunnal, majd 15 másodperc múlva indult Marosi, nyomában egy harmadik orosz, Ilja Frolov. Leszun már az első körben megelőzte Kaszát, Marosit pedig Frolov üldözte. Mojszejev és Leszun elhúzott a többiektől, Marosi tartotta a távolságot Frolovval szemben, sőt az utolsó sorozatban jobban célzott, így kezdte lerázni riválisát. Mindketten befogták Kaszát, majd a célba Marosi biztos előnnyel érkezett be, és a vb-bronzérem mellett olimpiai kvótának is örülhetett.

"A gyenge vívás után nem gondolkoztam azon, mi lesz a folytatásban, mert éreztem a versenyt. Sokkal dinamikusabb voltam, mint a selejtezőben, jól bírtam fizikailag, nem viselt meg a vb előtti betegség és kihagyás" - mondta az eredményhirdetés előtt Marosi. "Aztán életem lovaspályáját mentem. Megvan a kvóta, és ez nagyon jó dolog, nagyon boldog vagyok."- tette hozzá a magyar öttusa sport negyedik londoni kvótása. Nagyot futott Demeter Bence, aki hatodik lett, és az egyéni induló Tibolya Péter is, aki nem mellesleg megnyerte a számot, és feljött a tízedik helyre. Csapatban a kiválóan futó oroszok (Leszun, Frolov, Karjakin) tizennyolc ponttal a magyarok elé kerültek, a harmadik Olaszország triója lett. A magyarok négy éremnél tartanak a vb-n, szombaton Kovács Sarolta és a csapat második lett a női döntőben. A vb hétfőn a vegyes párosok vetélkedésével folytatódik.

0 Tovább

Megvan a két női kvóta öttusában

Vasárnap Tóth Adrienn ezüstérmet nyert, Kovács Sarolta pedig a hetedik helyen végzett az angliai öttusa Európa-bajnokságon, ezzel mindketten olimpiai kvótát szereztek Magyarországnak. A Tóth, Kovács, Gyenesei Leila összeállítású válogatott pedig aranyéremmel zárta a verseny vasárnapi napját, megelőzve a német és a francia csapatot. A magyar trió a vívást és az úszást is megnyerte, majd a lovaglásban őrizte magabiztos előnyét, a lövészetekkel kombinált futásban pedig gyakorlatilag már nem forgott veszélyben a sikere.

Az olimpiai indulási jog kiharcolásához ezúttal az első kilenc hely valamelyikén kellett végezni. Alaphelyzetben nyolc kvótát osztottak ugyan, de mivel a győztes német Lena Schöneborn már a Világkupa-döntő megnyerésével az ötkarikás mezőny tagjává vált, így egy hely felszabadult. A magyar öttusázók közül korábban már Kasza Róbert szerzett részvételi jogot a londoni VK-döntő megnyerésével. Öttusában viszont senki sem saját magának szerez olimpiai részvételi jogot, hanem a nemzetnek, így a londoni játékok közeledtével a Magyar Öttusa Szövetség dönthet majd az indulók kilétéről. A férfiaknak nem sikerült jól az angliai Európa-bajnokság, Marosi Ádámék legközelebb a szeptember elején sorra kerülő egyiptomi világbajnokságon küzdhetnek Londonért, ahol a dobogóra kell kerülni az olimpiai kvalifikációhoz.

0 Tovább

Olimpiai kvóta öttusában is

Kiváló versenyzéssel Kasza Róbert nyerte a férfi öttusázók londoni Világkupa-döntőjét, ezzel az európaiak közül elsőként ő szerzett kvótát a jövő évi olimpiára. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy mindenképpen indul majd a játékokon, előfordulhat ugyanis, hogy több magyar is kiharcolja a részvétel jogát, és mivel országonként és nemenként csak két-két fő szerepelhet az olimpián, a hazai szövetség határoz majd a résztvevőkről. A londoni Vk-döntőn - melyet részben olimpiai létesítményben bonyolítottak le -, Marosi Ádám és Demeter Bence is az élcsoportban végzett: előbbi hetedik, utóbbi kilencedik lett.

Hármójuk közül Kasza kezdett igazán jól, ő 976 pontos vívással a második volt az első szám után, majd jó úszással átvette a vezetést. Demeter 880 pontig jutott a pástokon, Marosi viszont csak 832-ig, ami az ő esetében korántsem értékelhető jó teljesítménynek. A medencében Demeter megőrizte első tíz közötti helyét és Marosi is felzárkózott némiképp: éppen tizedik volt a lovaglás előtt. A harmadik számban mindhárom magyar 1120 pontot hozott össze, ennél a 36 fős mezőny nagy része jobban teljesített. Ezzel együtt Kasza második, Demeter hetedik, Marosi pedig nyolcadik volt a lövészettel kombinált futás előtt.

Kasza két másodperccel indult az élen álló dél-koreai Jung után, de hamar leelőzte ázsiai ellenfelét, az üldözőit pedig maga mögött tartotta. Demeternek és Marosinak harminc másodpercen felüli hátránya volt a rajtnál, így nekik nagy bravúrra lett volna szükségük a jelentős előrelépéshez. "Nagyon nagy versenyt csinált ma Kasza Robi, tényleg egész nap kiválóan teljesített - világított rá a győzelem hátterére Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. - Jól vívott, jól úszott, s bár a lovaspályán volt négy verése, a kombinált számban történtek tükrében ezúttal ez is belefért."

0 Tovább

Elhunyt Pavel Lednyev

Hatvanhét éves korában elhunyt Pavel Lednyev, akit Balczó András mellett a világ legeredményesebb öttusázójaként tartanak számon. Az orosz sportember november 23-án bekövetkezett halálának hírét a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) honlapja közölte hivatalosan. Lednyev 1968 és 1980 között összesen négy olimpián indult, ezeken két arany-, két ezüst- és három bronzérmet szerzett. Világbajnokságokon hatszor volt aranyérmes úgy, hogy négyszer egyéniben (1973, 1974, 1975, 1978) állt a dobogó legmagasabb fokán. Emellett egyszer a második, kétszer pedig a harmadik helyen végzett. Sikereinek többségét – szovjet válogatottként – a ’70-es években aratta. A sportág történetében a hét megszerzett olimpiai érmével – vélhetően örökre – ő a legeredményesebb ötkarikás versenyző. Érdekesség, hogy Lednyev mindkét bajnoki címét (1972, 1980) csapatban szerezte, egyéniben viszont kevésbé volt szerencsés az olimpiákon, hiszen bár mind a négy olimpiáján érmes volt, nyernie sohasem sikerült.

0 Tovább

Mégsem lesz lézerpisztoly Londonban?

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) rigai kongresszusán a sportág új formájának vonatkozásában hoztak fontos döntést a hétvégén. A futás és a lövészet összevonása már korábbi változás, amelyet a sportolók és a média el is fogadtak. Most viszont arról az új elképzelésről szavaztak a szervezet vezetői, amely szerint a lövészetnél az eddigi légpisztolyt egy modernebb, lézer alapú megoldásra cserélnék fel. Az új rendszer ugyan elsőre költségesebb (a fegyverek megvétele, a lőterek átalakítása, stb.) ugyanakkor üzemeltetési szempontból lényegesen olcsóbb (nem kell lőszerre költeni), ráadásul a fegyverek mellőzése miatt ezentúl a sportolók utazása is egyszerűbb lesz, nem mellesleg pedig a fiatal korosztály is könnyebben megcélozhatóvá válik. Az UIPM az új, lézerlövészettel kombinált öttusát az augusztusi szingapúri ifjúsági olimpián is tesztelte és a kedvező tapasztalatok miatt mindenki úgy vélte, hogy a rigai kongresszuson csak papírforma lesz a rendszer átültetése a 2012-es olimpiai programba is. Bár a NOB-elnök Jacques Rogge is kifejtette korábban pozitív véleményét a lézer alapú lövészettel kapcsolatban, az UIPM elnökségének szombati szavazásán ez a javaslat mégsem kapta meg a szükséges 2/3-os többséget. A lettországi döntés értelmében a junior és ifjúsági versenyeken 2011 januárjától már alkalmazhatják ugyan az új technológiát, amelyet a felnőtteknél viszont – egyelőre legalábbis – nem vezetnek be hivatalosan.

0 Tovább

Lézerrel lőnek Londonban

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) szerint a tesztelések során - így a szingapúri ifjúsági olimpián is - kiválóan vizsgázott a rendszer, ezért a 2012-es londoni olimpián lézerpisztolyokra cserélik a légpisztolyokat az öttusaversenyeken. Az új technológia – az eddigi tapasztalatok alapján – Klaus Schormann, a szövetség elnöke és Albert herceg, az UIPM tiszteletbeli elnöke szerint is tökéletesen bevált. A lézeres fegyverekkel a lövészet költségei jelentősen, mintegy kétharmadnyival csökkennek, emellett sokkal biztonságosabbá is válik a futással kombinált utolsó szám, amelyet ezek után olyan helyeken is meg lehet majd rendezni, ahol eddig nem.

„Az új technikával szélesebb lesz a sportág bázisa, bármely országból érkezhetnek majd versenyzők – nyilatkozta Schormann az ifjúsági olimpia honlapjának. – Parkokban, vagy akár bevásárlóközpontokban is lehet majd versenyeket rendezni.” Albert herceg hangsúlyozta, hogy komoly fejlődést jelent a sportágnak a lézerfegyverek bevezetése. „Nagyon fontos szempont, hogy sokkal egyszerűbb a fegyverek szállítása, nincs probléma a repülőtereken sem. Ez a jövő útja” – nyilatkozta a monacói uralkodó. (Forrás: MTI)

 

0 Tovább

Az Onyiscsenko sztori

Borisz Onyiscsenko nevét egy életre megtanulta a sportvilág az 1976-os montreali olimpián. No nem azért, mert a szovjet öttusázó Mark Spitzhez, Keleti Ágneshez, vagy Michael Phelpshez hasonló tettet vitt volna véghez, hanem azért, mert az ő neve az olimpiákat tekintve a csalással fonódik össze azóta is. A montreali olimpia idején már 39 esztendős Onyiscsenko persze nem volt nyeretlen kétéves a sportágban, hiszen korábban szerzett már három olimpiai érmet is (1968-csapat 2. hely, 1972-csapat 1. hely, egyéni 2.hely), így vélhetően egy egyéni aranyéremmel szerette volna lezárni sportolói pályafutását, amihez minden eszközt be akart vetni.

A montreali öttusa verseny első száma után a szovjetek a negyedik helyen álltak csupán, de nagyon bíztak benne, hogy a vívásban sikerül felzárkózniuk, ami az egyik legerősebb számuk volt. Egyénileg Onyiscsenko volt az egyik legjobb a mezőnyben, így nem csoda, ha az angol Adrian Parker elleni asszóban folyamatosan ő adta a tusokat. Ennek ellenére azonban a brit csapat versenyzői (főleg a következő asszóra készülő Jim Fox) tiltakozásuknak adtak hangot, mert úgy érezték, hogy több esetben is úgy jelzett a gép találatot, hogy a szovjet vívó nem érte el ellenfelét. Mindezt megerősítette a magyar mérkőzésvezető, Székely Tibor is, aki magához kérette a fegyvert és mivel nem talált rajta mindent rendben lévőnek, így egy új (immáron szabályos) párbajtőrt adott Onyiscsenkonak. A szovjet vívó így is nyerte az asszót, de utólag kiderült, hogy a párbajtőrét olyan módon preparálta (ld. kép), hogy az olyan esetben is jelezhessen, amikor nem volt ténylegesen találat. A szovjet csapatot és Onyiscsenkot egyéniben is kizárták az olimpiáról az eset következtében. Érdekesség, hogy végül éppen a csalásra fényt derítő brit csapat nyerte meg az 1976-os montreali olimpia öttusa csapat versenyét.
 
A szovjet versenyző az olimpia egyik szégyene lett, az újságok is „Borisz a csaló” néven illették ezt követően. Csapaton belül sem volt lelkes fogadtatása a csaló öttusázónak, a szovjet röplabdázók például azt mondták, hogy ha találkoznak vele, akkor kidobják őt a szállásuk ablakán. Az Onyiscsenko ügy után a sportág szabályai is módosultak, innentől kezdve már nem lehetett olyan fogantyút használni a fegyvereken, amelyek esetleg kábeleket, vagy kapcsolókat rejthetnek el. Az Onyiscsenko-féle csalás egyébként meglehetősen híressé vált azóta is, a tekintélyes brit Observer című lap 2001-es összeállításában például minden idők legnagyobb sportbeli csalása címet nyerte el, megelőzve például Ben Johnson szöuli dopping ügyét vagy a legendás Diego Maradona-féle kezezős gólt is az 1986-os labdarúgó világbajnokságról. Érdekesség, hogy az Interneten keresgélve sem található különösebb információ arról, hogy mi történt az egyébként KGB-ügynök Onyiscsenkoval a montreali olimpia óta. Egyes hírek arról szóltak, hogy szibériai sóbányában töltött néhány esztendőt, majd pedig taxisofőrként élte életét, de ezekről nincs megerősítés. Ha valaki olvasott, hallott róla, segítsen információval ezügyben…
0 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek