Az olimpiai pénzügyek sokszor okoznak botrányt a játékok kapcsán, ez úgy tűnik, különösen igaz lesz majd a 2014-es téli olimpia és Szocsi esetében. A HVG legfrissebb számában a lap moszkvai tudósítójának, Poór Csabának a cikkében az oroszok labdarúgó világbajnoki rendezési tervei mellett a négy év múlva esedékes téli olimpia pénzügyei is terítékre kerülnek, a cikk vonatkozó részét idézzük szó szerint:

„A szocsi játékok várható összköltségvetéséről, amelyet a rendezési jog három évvel ezelőtti elnyerésekor még 12 milliárd dollárra becsültek, eltérő számok forognak az orosz sajtóban. A Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes által nemrég idézett hivatalos kormányzati adatok még mindig csak 185 milliárd rubelről, azaz hatmilliárd dollárról szólnak. Ehhez képest a pénzügyminisztérium szerint egyedül az állami támogatás több mint 500 milliárd rubel, a regionális fejlesztési minisztérium pedig június elején arról számolt be, hogy az összköltség megközelíti az ezermilliárd rubelt, vagyis csaknem húszszor több lehet az idei, vancouveri téli olimpia rendezési költségeinél.
 
Egyes beruházásokat a reális érték több tízszeresére áraztak be –állítják elemzések, amelyek előszeretettel idézik példaként az útépítéseket. Akad olyan, alagutakkal és hidakkal tarkított szakasz, amelynek métere 150-200 ezer dollárba kerülne, márpedig – mint az Esquire amerikai férfi magazin orosz nyelvű kiadásának munkatársai kiszámolták – ennyi pénzből aszfalt helyett libamájból 22, elegáns szőrméből csaknem öt, Henessy konyakból pedig majdnem 14 centi vastag réteg kerülhetne az útfelületre.”