Misa mackó, Cobi vagy Hodori ábrája sok olimpia barát számára lehet ismerős, hiszen ők mindannyian egy-egy nyári olimpia kabalafigurái voltak. Jóval kevésbé ismertek viszont a paralimpiai játékok kabalafigurái, amelyek ugyan szintén gondos művészeti tervezés után kerültek kialakításra, de mégsem annyira közismertek, mint az olimpiai kabalák. Most a nyári paralimpiai játékok (1980 óta meglévő) kabala figuráit mutatjuk be:

2008 – Peking
Kabala neve: Fu Niu Lele (tehén)
A pekingi paralimpiai figura elnevezése a FU (magyarul jó szerencsét jelent), a Niu (ökör) és a LELE (boldogság) szavakból áll össze. A több színben pompázó tehén figurája a kemény munkát és a felelősséget akarja hangsúlyozni, a dizájn kidolgozásakor a fő koncepció ugyanakkor a kínai hagyományok szerinti jobbra, többre való törekvést hivatott kiemelni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2004 – Athén
Kabala neve: Proteas (csikóhal)
A figura tervezőjét az a vezérelv motiválta, hogy egyben fejezze ki az athéni paralimpiai játékok által képviselt négy alapelvet: az ihlet, az erő, a törekvés és az ünneplés egységét. A kabalafigura elnevezése (talán nem meglepő módon) a görög mitológiából származik, a görög protos szó jelentése: első a sorban, kiemelkedő.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2000 – Sydney
Kabala neve: Lizzy (gyík)
A fodros nyakú gyík formájában megjelenő sydney-i kabalafigurát az ausztrál és a nemzetközi közvélemény szavazása alapján választották ki, amely elsősorban a teljesítményt és az erőt hivatott hangsúlyozni. A gyík nyakán lévő fodor Ausztrália térképét jeleníti meg, az állatfigura színei pedig szintén az ötödik kontinensre utalnak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1996 – Atlanta
Kabala neve: Blaze (sas)
Az 1996-ban az Egyesült Államokban rendezett nyári olimpia kabalafigurája (Izzy) sokak számára közismert, a paralimpiai kabala állatot viszont meglepő módon - az üzleti szempontokat mindig szem előtt tartó amerikai szervezőknek - nem sikerült igazából pénzzé tenniük. Érdekes ugyanakkor, hogy a paralimpiai sportok számára ezt követően létrehozott Blazesports program azóta is (ugyanezzel a sasos logóval) üzemel, méghozzá a sérült sportolók számára igencsak sikeres módon. A főnixként szárnyaló madár amúgy Atlanta város jelképének is számít.
 
 
 
 
1992 – Barcelona
Kabala neve: Petra (stilizált női alak)
A paralimpiai figurák sorában a ’90-es években jöttek be az ember alakok, gondoljunk csak a lillehammeri olimpia Kristin és Hakon figurájára, első megjelenése volt a ’92-es barcelonai paralimpia Petra névre hallgató kar nélküli figurája.
 
 
 
 
 
 
 
1988 – Szöul
Kabala neve: Komduri (két medve)
A szöuli olimpia számunkra is sok sikert (11 aranyérem) tartogatott, így a magyar sportkedvelők is megszerethették Hodorit, a minden sportágban ügyesen mozgó tigrist. A paralimpia kabalájának is állatot választottak a koreai szervezők, a két ázsiai barna medve figura összekötött lába a fizikai sérülések ellenére is kitartó sportolókra utalt.
 
 
 
1980 – Arnhem
Kabala neve: név nélküli mókus páros
A paralimpiák történetében első alkalommal használtak kabala figurát, amely ekkor még nem rendelkezett névvel és maga a paralimpia sem az olimpia helyszínén került lebonyolításra, hanem a hollandiai Arnhemben zajlott. Erről az eseményről sajnos hosszas kereséssel sem találtam kabalafigura képet, de ha valakinek van ilyen, linkelje be nyugodtan, hogy teljes legyen a gyűjtemény.