Szokatlan és bizarr hír látott napvilágot, legalábbis ami az olimpiai mozgalmat illeti. Hazájában, Gambiában halálra ítélték ugyanis a helyi olimpiai bizottság vezetőjét, Langtombong Tamba-t. A gyilkosságban való közreműködés és a demokratikus hatalom elleni szervezkedés okán született meg az ítélet a sportvezető, valamint hat társa ellen. Az ítélet szerint a vádlottak még 2006-ban szerveztek sikertelen puccsot az ország akkori vezetője, Yahya Jammeh ellen. A kedden nyilvánosságra hozott ítélet ellen az ország hadseregét egykoron irányító Tamba fellebbezett ugyan, de egyelőre kérdéses, hogy milyen eredménnyel.

A Gambiai Olimpiai Bizottság az üggyel párhuzamosan rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen a helyi labdarúgó szövetség alelnöki tisztségét is betöltő Tamba utódlása lesz a legfontosabb téma. Tambát egyébként még 2009 áprilisában választották meg az ország olimpiai bizottságának élére, amikor elődje, Alhaji Abou Dande Njie lemondott, ő pedig egyedüli jelöltként került hatalomra. Nem sokáig ülhetett nyugodtan a hivatalában, hiszen tavaly novemberben egy 12 millió dolláros sikkasztási ügy miatt letartóztatták.

Tamba pótlására a legesélyesebb utódnak Beatrice Allen tűnik, aki a vádak miatt őrizetbe vett sportvezető távollétében már eddig is ideiglenes vezetője volt a szervezetnek. Allen (ld. kép balra) egyébként már amúgy is (2006 óta) tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, így a nemzetközi támogatottságával és elfogadottságával sincsen probléma. Annál is inkább, mert már most is tagja a 2016-os riói olimpiával foglalkozó Koordinációs Bizottságának.