Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Marokkó is olimpiát rendezne

A földrészenkénti rendezések szempontjából a kiemelkedő világszintű sporteseményeket tekintve sorozatban tűnnek el a fehér foltok a Földről. Tavaly Afrika először rendezhetett labdarúgó-világbajnokságot, hamarosan Dél-Amerikában is lesz már nyári olimpia, a közeljövőben pedig Katar révén a Közel-Kelet is foci vb-nek adhat majd otthont. A még „meghódítatlan” területek közé tartozik viszont még az olimpia és Afrika kapcsolata. Korábban már írtunk arról, hogy Dél-Afrika élénken érdeklődik a 2020-as nyári olimpia megrendezése iránt, a napokban pedig megy másik afrikai lehetséges kandidáló is megszólalt.

Marokkó sportminisztere, Moncef Belkhayat ugyanis arról beszélt, hogy az észak-afrikai ország legnagyobb, közel hárommillió lakossal rendelkező városa, Casablanca alkalmas lehet a rendezésre. A pályázaton már régebb ideje gondolkozó marokkóiak egyelőre még nem jelezték hivatalosan a részvételi szándékukat, de a közeljövőben ez is bekövetkezhet. „Hamarosan pályázni fogunk az olimpiai rendezésre. Az, hogy ez majd 2020-ra, 2024-re vagy pedig 2028-ra fog megtörténni, egyelőre még kérdés.” – nyilatkozta a sportminiszter. A kilenc év múlva sorra kerülő nyári olimpia iránt érdeklődő országoknak május 16-ig kell jelezni szándékukat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé, a végül pályázó városukat (hiszen egy országból csak egy város kandidálhat) azonban csak 2011. szeptember 1-éig kell megnevezni.

Casablancában amúgy már elkezdődtek egy új stadion megépítése, az ország ugyanis a közelmúltban (Kongó és Dél-Afrika ellenében) megkapta a 2015-ös Afrikai Nemzetek Kupája labdarúgó torna rendezéséi jogát. A 300 millió dollárért felépülő, 80.000 néző befogadására alkalmas stadion lesz a tervek szerint a torna fináléjának ad otthont. Marokkó legutóbb pályázott a 2010-es foci vb megrendezésére is (14-10-ra maradtak alul a végül befutó dél-afrikaiak ellen), ami jól mutatja, hogy nagyratörő tervekből nincsen hiány. „A határ a csillagos ég” – nyilatkozta optimistán az olimpiai jövőt firtató kérdésekre Belkhayat, aki 2009 júliusában váltotta a sportminiszteri poszton Marokkó egyik leghíresebb sportolóját, az 1984-es los angelesi olimpián 400 gáton győztes Nawal El Moutawakelt.

0 Tovább

Másodszorra már megvan a nigériai elnök

Második nekifutásra úgy tűnik, hogy sikerült hivatalos formában is elnököt választani a nigériai olimpiai bizottság élére. A szeptember 16-ai elnökválasztáson Sani Ndanusa lett ugyan a győztes, de az akkori szavazás eredményét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem fogadta el. Az elnöki posztról döntő újabb, csütörtöki szavazáson is az egykori sportminiszter, Sani Ndanusa kapta a legtöbb voksot (a 23 szavazóból senki sem szavazott ellene), ráadásul most könnyű dolga is volt, hiszen a korábbi elnök, Habu Gumel ezúttal már a szavazás megkezdése előtt visszalépett. A második szavazásnál a NOB képviseletében az algériai Mustapha Berraf is a helyszínen volt, aki ellenőrizte a voksolás menetét. Ndanusa ezúttal biztosra ment, hiszen a háttérben megkötött egy különalkut Gumellel és a jelenlegi sportminiszterrel, Ibrahim Bio-val arra vonatkozóan, hogy ő lesz az egyedüli jelölt a posztra. A visszalépés tényét a helyszínen jelentették be, ami nem okozott osztatlan elismerést a szavazók körében, a „kilóra megvett” két ellenlábas távolmaradása után azonban a Kalasnyikovot szorongató rendőrök között végül megszületett a várva várt eredmény. A NOB kifogása egy héttel ezelőtt az volt a szavazással kapcsolatban, hogy azon nem vettek részt az ő küldötteik, az Afrikai Olimpiai Bizottság vezetőjének, Mustafa Berrafnak a jelenléte azonban ezúttal már legitimálta Sani Ndanusa elnökké választását. Az új elnök nem is tétlenkedett sokat, hiszen székfoglalójában kifejtette, hogy szükség van egy öt éves fejlesztési tervre, amelynek köszönhetően a nemzetek olimpiai rangsorában a jelenlegi 67. helyről a 150 millió lakossal rendelkező Nigéria feljöhet a legjobb húsz közé.

0 Tovább

Fokváros is indulna 2020-ért

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a 2020-as nyári olimpiára egyetlen város pályázik Dél-Afrikából. A helyi olimpiai bizottság (SASCOC) tájékoztatása alapján egyedül Durban városa jelezte kandidálási szándékát, így belső verseny nélkül őket jelölik majd (mivel egy országból csupán egy város indulhat hivatalosan) pályázóként. A legfrissebb hírek viszont már arról szólnak, hogy Fokváros is indulni szeretne a 2020-as olimpia megrendezésért. A város vezetői ugyanis jelezték az olimpiai bizottságnak, hogy ők nem tudtak a július 31-ei előzetes nevezési határidőről, ezért nem jelezték korábban szándékaikat. Fokváros volt az egyetlen dél-afrikai város, amely hivatalosan is pályázott már nyári olimpia megrendezésére, az 1997-es (Athén és Róma mögött a harmadik hellyel végződő) sikertelen kandidáció után most másodszor is belevágnának a nagy kalandba. A vita jelenleg arról folyik a fokvárosi illetékesek és a SASCOC vezetői között, hogy valóban létezett-e hivatalos határidő vagy pedig nem. Korábban négy dél-afrikai érdeklődő város volt a rendezési jogra (Fokváros és Durban mellett még Johannesburg és Port Elizabeth), de közülük csak Durban állt ki eddig a közvélemény elé. A fokvárosiak ugyan elismerik, hogy kaptak hivatalos levelet az olimpiai bizottságtól, a levélben azonban nem szerepelt határidő, amely azonnali cselekvésre késztette volna őket…

0 Tovább

Halálra ítélt gambiai elnök

Szokatlan és bizarr hír látott napvilágot, legalábbis ami az olimpiai mozgalmat illeti. Hazájában, Gambiában halálra ítélték ugyanis a helyi olimpiai bizottság vezetőjét, Langtombong Tamba-t. A gyilkosságban való közreműködés és a demokratikus hatalom elleni szervezkedés okán született meg az ítélet a sportvezető, valamint hat társa ellen. Az ítélet szerint a vádlottak még 2006-ban szerveztek sikertelen puccsot az ország akkori vezetője, Yahya Jammeh ellen. A kedden nyilvánosságra hozott ítélet ellen az ország hadseregét egykoron irányító Tamba fellebbezett ugyan, de egyelőre kérdéses, hogy milyen eredménnyel.

A Gambiai Olimpiai Bizottság az üggyel párhuzamosan rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen a helyi labdarúgó szövetség alelnöki tisztségét is betöltő Tamba utódlása lesz a legfontosabb téma. Tambát egyébként még 2009 áprilisában választották meg az ország olimpiai bizottságának élére, amikor elődje, Alhaji Abou Dande Njie lemondott, ő pedig egyedüli jelöltként került hatalomra. Nem sokáig ülhetett nyugodtan a hivatalában, hiszen tavaly novemberben egy 12 millió dolláros sikkasztási ügy miatt letartóztatták.

Tamba pótlására a legesélyesebb utódnak Beatrice Allen tűnik, aki a vádak miatt őrizetbe vett sportvezető távollétében már eddig is ideiglenes vezetője volt a szervezetnek. Allen (ld. kép balra) egyébként már amúgy is (2006 óta) tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, így a nemzetközi támogatottságával és elfogadottságával sincsen probléma. Annál is inkább, mert már most is tagja a 2016-os riói olimpiával foglalkozó Koordinációs Bizottságának.

0 Tovább

Nászút a NOB ülésre

Egy hónapja már írtunk róla, hogy Albert monacói herceg beadta a derekát és úgy döntött, hogy feleségül veszi az egykori dél-afrikai úszó olimpikont, Charlene Wittstockot. A korábbi bejelentés értelmében már az esküvő dátuma is megvolt, amelyet 2011. július 8-ára tervezett a régóta együtt járó pár. Menet közben azonban kiderült, hogy ez a dátum mégsem jó - az amúgy 1985 óta NOB-tagnak számító - Albert hercegnek, hiszen akkor éppen fontosabb (!) programja lesz.

Jövőre ugyanis (július 5-9. között) a dél-afrikai Durbanben rendezik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kongresszusát, ahol egy nagy horderejű kérdésben is döntés születik, hiszen a 2018-as téli olimpia helyszínéről is szavazni fognak. Mivel a korábban bobozásban szintén olimpikon Albert herceg is szavazati joggal rendelkezik a NOB-nál, így a hercegi pár úgy döntött, hogy július 2-ára hozza előre az esküvőt. Az ezt követő hétvége sem lesz azonban teljesen szabad számukra, Albert herceg ugyanis a nászút keretein belül részt fog venni a NOB-ülésen, ahol természetesen élni is fog szavazati jogával. „A pár mindenképpen szerette volna maga körül tudni az olimpiai családot, a herceg pedig azt akarta, hogy férj és feleségként az első közös külföldi útjuk éppen párja hazájába, Dél-Afrikába vezessen.” – jött a hivatalos kommüniké az eset után, amely viszont így sem feletetheti el, hogy a hercegi adminisztrációban komoly baki történt az időpont „egyeztetés” kapcsán.
0 Tovább

Afrikának akarnia kell az olimpiát

Afrika felkerült a sportvilág nemzetközi térképére, amikor néhány évvel ezelőtt a FIFA Dél-Afrikának ítélte oda a labdarúgó világbajnokság rendezési jogát. A döntés helyességéről (amelyet sokan akkor kétségbe vontak)nagyjából két hónap múlva már pontos választ kapunk, az viszont ettől függetlenül tény, hogy az olimpiák megrendezése kapcsán is időről-időre felmerül az „Afrikának is járna már egy” gondolat. Azok után pedig, hogy Rio de Janeiro város megkapta a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát, már csak a fekete kontinens az, amely – olcsó hasonlattal élve – fehér folt az olimpiai mozgalomban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Jacques Rogge a közelmúltban háromnapos látogatást tett Kenyában és Zambiában, ahol nyilvánvalóan az afrikai olimpiai rendezési esélyekről is kérdezték. „Afrikának meg kell mutatnia, hogy tényleg akarja az olimpiát, ha pedig ez így van, akkor hamarosan komoly kandidációkkal kell előrukkolnia, ha a 2020-as olimpiáért harcba szeretne szállni” – mondta Nairobiban a belga sportvezető, aki szerint a sikeres pályázat alapvető feltétele az, hogy a kandidáló város az ország teljes támogatását maga mögött tudva vágjon bele a nagy kalandba. Az afrikai kontinensről eddig egyetlen pályázat érkezett olimpia rendezésre, a dél-afrikai Fokváros szerette volna elnyerni a 2004-es olimpia rendezési jogát, és bár a végső szavazásnál két fordulót is haladt, de végül Róma és Athén mögé szorulva kiesett. A 2020-as nyári olimpia helyszínét hét évvel korábban, 2013-ban választják majd meg, a lehetséges afrikai pályázó városok között emlegetik az idei foci vb-n egyaránt több mérkőzés helyszíneként funkcionáló Durban-t és Fokváros-t, valamint a marokkói Rabat városát is.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek