A kétszeres olimpiai bajnok Haile Gebrselassie ad még egy esélyt magának, hogy kiharcolja a londoni olimpián történő szereplés lehetőségét - jövő februárban Tokióban fut majd maratonit.
A 38 esztendős etióp futólegenda egy évvel ezelőtt egyszer már visszavonult, ám a londoni olimpia maratoni futóversenye mégsem hagyta nyugodni. A közkedvelt és mindig mosolygós Gebre azonban szeptemberben légzési problémák miatt feladta a berlini maratonit (ahol ráadásul Patrick Makau elvette az ő korábbi világrekordját is), így kérdésessé vált, hogy sikerülhet-e kiharcolnia a csapattagságot. A hazai konkurenciát elnézve Gebrselassie-nak olyan idő környékén kellene futnia (2:06), amelyre utoljára két évvel ezelőtt Dubaiban volt képes. Idén ugyanis már hét etióp futó is produkált 2:08-on belüli futásokat, vagyis a 10.000-en kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok etiópnak nem lesz könnyű bekerülni a legjobb három közé.

Az október 23-án rendezett birminghami félmaratonin Gebre remekül időeredményt futva (1:01,29) győzött, amely jelzi, hogy nincs jó formában, igaz az utóbbi maratoni távú versenyein a problémák rendre 30 km után jöttek. Az etióp sztáratléta jövő február 26-án ad még egy esélyt magának az olimpiára, a japán szervezők pénteki bejelentése alapján ugyanis elindul majd a Tokióban rendezett 42.195 méteres versenyen, ahol tavaly térdsérülése miatt nem tudott rajthoz állni.