A tavalyi világbajnoksághoz hasonlóan a londoni olimpián sem indul el az 5.000 méteres síkfutásban a szám klasszisa, Kenenisa Bekele. Az etióp olimpiai bajnok a péntek esti párizsi Gyémánt Liga versenyen indult el ezen a távon, ahol azonban csak a kilencedik helyen végzett. Bekele nem csak a helyezés, de az általa futott időeredmény (12:55,79) miatt sem volt elégedett és ezért döntött úgy, hogy semmiképpen sem indul rövidebbik távján a játékokon.

A futam során amúgy Bekele csak az ötödik legjobb etióp futó volt, így nem is biztos, hogy nevezték volna őt az afrikai ország sportvezetői a londoni játékokra ezen a távon. "Sérült voltam az utóbbi időszakban, így nem nyertem még vissza a gyorsaságomat. A nyári olimpián innentől kezdve már a hosszabbik távra koncentrálok" - nyilatkozta szomorúan a 30 éves Bekele, aki négy éve Pekingben mind az ötezer, mind pedig a tízezer méteres táv olimpiai bajnoka lett. Bekele a huszonöt körös táv egyik fő esélyese, amennyiben pedig Londonban is győz, akkor sorozatban harmadszor lehet a táv olimpiai bajnoka.

Érdekesség, hogy a tavalyi tegui világbajnokságon Bekele szintén csak a 10.000 méteren indult el, ahol viszont rosszul érezte magát táv közben és fel is adta a versenyt.