Magyarországon számos létesítmény, iskola, csarnok, utca és egyéb közterület van elnevezve sikeres sportolóról, így köztük természetesen olimpiai bajnokokról is. Most induló sorozatunkban megnézzük, hogy a külföldi olimpiai bajnokok emlékét vajon milyen módon őrzik hazájukban. Kezdjük a gyűjtést az olimpiai bajnok sportolókról elnevezett stadionokkal.

Romániában nemzeti hősnek számított a hatvanas években a diszkoszvető Lia Manoliu. A hat nyári olimpián is részt vevő sportoló Rómában és Tokióban bronz- , majd 1968-ban Mexikóvárosban aranyérmet szerzett. A később a Román Olimpiai Bizottság elnöki tisztét is betöltő Manoliuról halála (1998) után nem sokkal nevezték el a bukaresti Nemzeti Stadiont. Az 1953-ban, a mi Népstadionunkkal egy időben megépített létesítményt amúgy jelenleg is felújítás alatt van. A 2008-ban lebontott betonkolosszusból egy 120 millió eurós beruházásból 2010 végére készül el a müncheni tervező cég által megálmodott ultramodern létesítmény (ld. kép), amely majd a 2012-es Európa Liga sorozat döntőjének a házigazdája is lesz.
 
A szovjetek egykori kitűnő labdarúgójáról, az 1956-ban olimpiai bajnoki címet szerző Eduard Sztrelcovról is neveztek el stadiont. A pályafutását egy öt éves kényszer munkatáborban töltött időszakkal megszakítani kénytelen játékos 1967-ben és 1968-ban is az év labdarágója lett a szovjeteknél. Az 1970-ben 33 évesen az aktív pályafutását befejező játékos 1990 júliusában hunyt el Moszkvában, ahol hat évvel később a Torpedo Moszkva stadionját keresztelték át az ő nevére. Sztrelcov klasszisát nemcsak az idő szépítette meg, a "szovjet Pelé" becenevű támadó 1954-ben a 7. helyen végzett az Aranylabda-szavazáson.
 
Afrikában (talán a mostani dél-afrikai labdarágó világbajnokságig) nem voltak világszínvonalú stadionok, így az addisz abebai Abebe Bikila stadiont is értékén kell kezelni. Az 1975-ben átadott, az ország legnagyobb ilyen jellegű létesítménye négy évvel a kétszeres olimpiai bajnok legenda, a maratoni futás első olimpiai címvédője, a faitalon elhunyt Abebe Bikilának állít emléket.
 
Bár nem olimpiai bajnok, de a mozgalomban igencsak fontos szerepet tölt be a brazil Joao Havelange, aki 1936-ban úszásban, 1952-ben pedig vízilabdában szerepelt az ötkarikás játékokon. A 93 esztendős sportvezető tavaly beteljesítette élete főművét, hiszen a NOB-on belül az ő lobby munkájának is köszönhető volt az, hogy Rio de Janeiro megkaphatta a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát. Rio-ban a Botafogo stadionja róla van elnevezve, amely a tervek szerint egyben a hat év múlva sorra kerülő olimpia megnyitó ünnepségének is otthont adhat majd.
 
Ha valaki tud még olyan külföldi stadionról, amelyet olimpiai bajnokról, olimpikonról neveztek el, ne kíméljen !