Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Balczó András élménybeszámolója

A magyar öttusázás korszakos alakja, Balczó András viszonylag ritkán vállal nyilvános fellépéseket, így sokak számára lehet érdekes a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti kör azon eseménye, amelyre a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok mégis elfogadta a meghívást.

A 2012. január 12-én 17.00 órai kezdettel sorra kerülő eseményre a belépés ingyenes, a vezetőség a klubtagok mellett minden érdeklődőt szeretettel vár.

HELYSZÍN: CORVIN MŰVELŐDÉSI HÁZ - ERZSÉBETLIGETI SZÍNHÁZ Mátyásföld, Hunyadvár u. 43/ b
Megközelíthető busszal: 176E, 276E, 92 és HÉV-vel

0 Tovább

Könyvajánló: Olimpiai kuriózumok

A napokban jelent meg dr. Hencsei Pál huszonegyedik sportkönyve, az „Olimpiai kuriózumok”. A szerző vegyészmérnök, éveken át kémiát oktatott a Műegyetemen, 1996 óta foglalkozik sporttörténettel. A könyv alcíme – Érdekességek harmadszor – arra utal, hogy ebben a témában két előzménye volt az új könyvnek: az 1998-ban megjelent „Olimpiai érdekességek”, valamint a 2005-ben kiadott „Ötkarikás érdekességek”.

Az új könyvben számos olyan érdekességről olvashatunk a magyarok olimpiai szerepléséről, amelyek eddig még sehol nem jelentek meg. Többek között megtudhatjuk, hogy kik voltak azok a NOB-tagok, akik az aranyérmet átadták  olimpiai bajnokainknak, milyen mérkőzéseket vezettek a magyar játékvezetők az olimpiákon, milyen mez- és sapkaszámmal szerepeltek játékosaink a csapatsportágakban, sportolóink közül kik hagytak ki büntetőt labdarúgásban és vízilabdázásban, milyen csalások és tévedések történtek az olimpiákon. A könyv magánkiadásban jelent meg 500 példányban, beszerezhető a szerzőtől (phencsei@gmail.com). 

0 Tovább

Szerepelj a londoni megnyitón!

A londoni olimpia szervezői jelezték, egyelőre hiány van jó mozgásérzékkel megáldott férfi önkéntesekben. Bajban vannak a londoni olimpia szervezői, mivel nem tudták meg feltölteni az olimpiai megnyitó és záróünnepséghez szükséges önkéntesek körét. Elsősorban férfiak hiányoznak a stábból. „Azon férfiak jelentkezését várjuk elsősorban, akik tudnak táncolni, dobolni és van ritmusérzékük. Itt az egyedülálló alkalom, hogy valaki részese lehessen az olimpiai megnyitónak. Az előadóművészetekben szerzett korábbi tapasztalat nem szükséges a jelentkezéshez” - adták hírül a szervezők.


A jelentkezésre ugyanakkor sok időt nem adtak, hiszen hétfőig biztosítanak lehetőséget azok számára, akik elég bátrak ahhoz, hogy a televíziónézők millió előtt mutassák be produkciójukat. A ceremóniák próbáit áprilisban kezdik meg, amelyek rendezését még korábban az Oscar-díjas rendezőre, Danny Boyle-ra bízták a londoni szervezők. A július 27-ei megnyitó kreatív igazgatója pedig az ismert koreográfus, Kim Gavin lesz. A mostani pótjelentkezést az alábbi oldalon lehet megtenni.

0 Tovább

A NOB miatt teszi le a botot az olimpiai bajnok

Még csupán 31 esztendős, de a női jégkorong sportban így is legendának számít az amerikai Angela Ruggerio. A Harvard Egyetemen nevelkedett játékos annak idején 18 esztendősen volt tagja a Naganóban olimpiai bajnokságot nyert amerikai csapatnak, majd két további ezüst- (2002, 2010) és egy bronzéremmel (2006) tette teljessé olimpiai éremgyűjteményét. Az amerikai válogatottban töltött másfél évtizedes pályafutása során emellett tíz világbajnokságon is szerepelt, melyek közül a legemlékezetesebb a 2005-ös torna volt, ahol a döntőben a szétlövés mindent eldöntő találata is az ő nevéhez fűződik.

„Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy az amerikai válogatottban játszhattam az elmúlt 16 évben. Most viszont már a civil karrieremmel szeretnék foglalkozni, amely a sportolók képviseletéről szól a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban” - mondta Ruggerio, aki 67 gólja mellett 141 gólpasszt jegyez a nemzeti csapatban. Az amerikai jégkorongozót a vancouveri olimpia idején a brit skeletonossal, Adam Pengilly-vel együtt választották be a NOB-tagok sorába. Ruggerio idén augusztusban a NOB Koordinációs Bizottságába is bekerült, amely a 2018-as pjongcsangi olimpia előkészületeit felügyeli, ez a munka pedig már teljes embert kíván.

0 Tovább

Eltört az olimpiai ezüstérmes lába

Edzés közben lábtörést szenvedett a francia tornász, Thomas Bouhail, így várhatóan nem lehet ott a londoni olimpián. Kérdésessé vált a francia tornász, Thomas Bouhail londoni szereplése. Az ugrásban szer-specialistának számító 25 esztendős versenyző edzés közben ugyanis lábtörést szenvedett.

A sikeres műtéten már áteső tornász Pekingben olimpiai ezüstérmese volt a szernek (a lengyel Leszek Blanik mögött), 2010-ben pedig ugrásban lett világbajnok. Az egyelőre még kérdéses, hogy a rehabilitáció miként alakul és képes lesz-e megfelelő módon felkészülni a játékokra.

0 Tovább

Mo Farah az olimpián is duplázna

A tegui világbajnokság arany- és ezüstérme után Londonban is vállalná a dupla terhelést Mo Farah. A britek hosszútávfutója a tegui világbajnokságon megnyerte az 5.000 méteres síkfutást és az etióp Ibrahim Jeilan mögött ezüstérmes lett 10.000 méteren, így igazolta, hogy nagy világversenyen is képes a duplázásra, a két embert próbáló futószámban történő együttes indulásra. „Ha sérülésmentes maradok az olimpiáig, akkor jó esély van arra, hogy Londonban is vállalom mindkét számot. Ha minden jól alakul, akkor közvetlenül a játékok előtt dönthetek arról, hogy melyik számot vállalom végül. Én mindkettőben indulnék, de edzőmet, Alberto Salazart is megkérdezem majd az ügyről” - mondta Farah, aki a közelmúltban az egyesült államokbeli Oregon államba költözött azért, hogy az egykori remek hosszútávfutóval, a most már trénerként dolgozó Salazarral készüljön együtt, akinek a módszereiben - vélhetően annak sikeressége okán is - maximálisan megbízik.

A New York maratonit háromszor is megnyerő Salazar tudatosabb edzésmódszerekkel készíti fel a 28 esztendős futót, aki 2011-ben 10.000-en új Európa-rekordot (26:46,57) állított fel, az 5.000 méteres világranglistán pedig ebben az évben a legjobb időt teljesítette. A szomáliai születésű, de nyolcéves korában Nagy-Britanniába kerülő Farah Pekingben - saját bevallása szerint - elsősorban mentális hiányosságai miatt maradt le az éremről, ahol előfutamában csak a hatodik helyen végzett rövidebbik távján, így még a döntőbe sem került be.


0 Tovább

Hamburg is olimpiát rendezne

Németország meglehetősen régen (1972) rendezett utoljára olimpiai játékokat. Figyelembe véve az ország gazdasági erejét, valamint a nemzetközi sportéletben betöltött vezető szerepét, lassan tényleg „kijár” már egy olimpia neki. Bár a 2018-as téli játékokra kandidáló München pályázata nem volt sikeres, a nagy bevétellel és presztízsnövekedéssel járó ötkarikás rendezés máshol is beindította a városvezetők fantáziáját. A német olimpiai bizottság vezetője, Thomas Bach arról beszélt, hogy Berlin mellett most már az észak-német kikötőváros, Hamburg is potenciális jelölt lehet a jövőbeni rendezésre.

„Az esetleges nyári olimpiai pályázatról majd csak 2015 környékén kellene döntenünk, addig ráérünk kiválasztani, hogy melyik német várost támogatjuk a jelöltek közül” - mondta a sportvezető, aki arról is beszélt, hogy a jövőbeni stratégia sok mindentől függ: „Mely országok mely városai pályáznak 2020-ra? Melyik tartomány mennyire támogatja a saját városát? A helyi lakosság valóban az olimpia rendezése mellett van? Ki viseli majd a rendezés költségeit? Ezekben a kérdésekben csak 2013-ban fogunk tisztábban látni és akkor tudunk megalapozott döntéseket hozni.”

Mivel a 2020-as nyári játékok rendezéséért zajló harcba német város nem kapcsolódott be, így a következő lehetséges olimpia a 2024-es lehet csupán a németek számára. Hamburg egyszer - a 2012-es évre vonatkozóan - már jelezte rendezési igényét, de akkor Lipcsével szemben elbukta a hazai „válogatót”. Ezt követően a város vezetői arról határoztak, hogy 2016-ra vagy 2020-ra is kandidálnak majd, de ebből végül nem lett valóság. A hamburgi városvezetés annak idején viszont úgy döntött, hogy tovább fejleszti a város sportéletét és infrastruktúráját, a jövőbeni olimpiai pályázatok koncepciója pedig változatlan lesz. Ezek szerint a játékok központi eleme a kikötőváros arculatát meghatározó víz lesz, ahol az olimpiai falut is nagy óceánjáró hajókon képzelik el megvalósítani.

0 Tovább

Az oroszok Vilmos herceg parkjában bulizhatnak

A brit királyi család közleménye szerint a jövő évi olimpia alkalmával bérbe adják a Vilmos herceg és felesége, Kate Middleton jövőbeni otthonának számító Kensington palota parkjának egyes részeit. A különleges alkalom tiszteletére bérlésre felkínált Perks Fieldset a királyi család focipályának illetőleg helikopter leszállónak használja a hétköznapok során, az olimpia idején viszont elképzelhető, hogy az orosz csapat veszi majd igénye promóciós illetőleg ünnepi rendezvényekre.

Az angol-orosz kapcsolatot az Eventica nevű cég hozta össze, amely egyelőre nem nevezete meg azt az összeget, amiért az Orosz Olimpiai Bizottság igénybe veheti a királyi park „szolgáltatásait”. A brit királyi család már korábban is hozott ehhez hasonló rendkívüli döntést, hiszen jövő nyáron a St. James Palota szobáiból is kiadnak majd néhányat a tehetős vendégeknek. Az olimpia “hasznosításának” ötletét bizonyos szinten a kényszer is szülte a királyi családban, hiszen a brit állam a közelmúltban hozott takarékossági intézkedések keretében 2015-ig összesen 9 százalékkal csökkenti a II. Erzsébet és családja részére biztosított állami forrásokat.

0 Tovább

Látványos tűzijátékkal köszöntötte London az olimpiai évet

A szilveszter éjjelén rendezett látványos bemutatót egy igazi hangulatkeltő videóval dobták fel az angol szervezők, ahol bejátszották azokat a 2005. július 6-án készült képeket, amikor eldőlt, hogy London rendezheti meg a 2012-es nyári olimpiai játékokat. A közel negyedmillió ember által a helyszínen megtekintett tűzijáték középpontjában London városának két fő nevezetessége, a London Eye óriáskerék és a Big Ben álltak. A város történetének eddig legnagyobb - tizenegy percig tartó - tűzijátékának zenéjét is gondosan válogatták ki a szervezők, amely a legjobb brit művészek számaiból csemegézett.

0 Tovább

A mágikus szőnyegben bízik Baki

Másodszor is nekifut az olimpiarendezésre vonatkozó pályázatának az azeri főváros Baki, amely az ország egyik szimbólumát választotta logójának. Az ötödik század óta Azerbajdzsán egyik fő exportcikke a kézzel készített szőnyeg. Talán nem véletlen, hogy a 2020-as nyári olimpia megrendezésére pályázó ország vezetői is ezt az évszázados szimbólumot felhasználva akarnak hatást gyakorolni a döntéshozókra. A főváros Baki (régebbi nevén Baku) pályázata az előzetes esélylatolgatások alapján nem tartozik ugyan a favoritok közé, de az ország (el)ismertségének növeléséhez nagyban hozzájárulhat. Nála fajsúlyosabb pályázók is akadnak a jelentkezők között, így Doha, Isztambul, Madrid, Róma vagy éppen Tokió is joggal kalkulálhat azzal, hogy alig másfél év múlva megkapja a felhatalmazást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) a 2020-as nyári játékok megrendezésére.

Az azeri olimpiai bizottság elnökhelyettese, Csingiz Huseynadze is jelen volt az új logó bemutatásánál, ahol elmondta, hogy alig 30 évvel az ország függetlenségének elnyerése után a 2020-as olimpia jó lehetőséget kínálna számukra arra, hogy a nemzetek sorában még előkelőbb helyet vívjanak ki maguknak. A pályázat szlogenje (Together we can) is arra utal, hogy az egykoron a Szovjetunió részének számító terület ma már szuverén, önálló állam, amely saját céljaiért képes összefogással kiállni. Az ország területének kétharmadán hatalmas olaj-tartalékok vannak, így Azerbajdzsán - bár kevesen gondolnák - a világ egyik legdinamikusabban fejlődő állama, pénzügyi helyzetét tekintve pedig jelen helyzetben stabilabb, mint a szintén olimpiarendezésről álmodó Olaszország vagy Spanyolország.

Az azeriek bíznak abban, hogy a NOB a helyszínek kiválasztásánál tovább folytatja az utóbbi évek gyakorlatot, amely szerint (2016 - Rio de Janeiro, 2018 - Pjongcsang) rendre olyan helyszíneket jelöl ki a játékokra, amelyek új piacokat nyitnak meg az olimpiai mozgalom előtt. Baki már pályázott a 2016-os játékokra is, de akkor nem tudott bekerülni a második körbe. A város vezetői ugyanakkor bíznak benne, hogy ilyen szempontból is követik majd Riót, amely 2012-ben még szintén gyengének találtatott az első körben, de a következő nyári játékok rendezését már elnyerte. A pályázat logójának bemutatásakor jelen voltak az ország legjobban szereplő olimpikonjai, így a sportlövő, 2000-ben olimpiai bajnoki címet szerző Zemfira Meftahegyinova is, aki egykoron Igaly Diána nagy ellenfele volt a skeetesek mezőnyében.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek