Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Katari olimpikon nyerte a Dakart

Szombaton a 13. szakasszal befejeződött a Dél-Amerikában rendezett Dakar rali. A most harmadszor egymás után Argentínában és Chilében sorra került eseményen a katari Nasser Al-Attiyah sikerét hozta az autósok versenye. A sportlövőként négy olimpián is szereplő Al-Attiyah pályafutása során első alkalommal nyerte meg a Dakar ralit. A katari polihisztor már az 1996-os atlantai olimpián szerepelt, ahol a skeetlövők között a 15. helyen végzett. A Sydneyben elért hatodik helyezése után Athénban szerepelt a legjobban, hiszen ott hajszállal (szétlövés után a kubai Rodriguez-zel szemben) maradt le csupán a dobogóról és lett végül negyedik. Az utóbbi években már elsősorban a terepralira koncentráló Al-Attiyah még a pekingi játékokon is ott volt, ahol újra a tizenötödik helyet szerezte meg. A kínai fővárosban ráadásul ő vihette a megnyitó ünnepségen a katari zászlót és vélhetően hasonló megtiszteltetésben lehet majd része, amennyiben eljut a 2012-es londoni játékokra is. A Katarban természetesen nemzeti hősnek számító Nasser annak idején édesapja hobbiját utánozva kezdett sportlövészettel foglalkozni, majd alig hathónapnyi versenyzés után az 1995-ös jakartai Ázsia Játékokon szerzett második helyével rögtön kvalifikálta is magát az atlantai olimpiára.

0 Tovább

Zászlóvivők - záróünnepség

Az olimpiákon megszokott dolog, hogy a záróünnepségen a sportolók már egymás között elvegyülve vonulnak fel, a megnyitóval ellentétben itt már nem érvényesül a katonás rend. A nemzeti lobogókat azonban ekkor is behozza egy-egy sportolójuk, még akkor is, ha irántuk már nem mutatkozik akkora figyelem. Ilyenkor kétféle elv alapján szoktak választani az országok, vagy az eredményes szereplés alapján jelölnek ki valakit a szerepre (így tett a magyar sportvezetés is a rövidpályás gyorskorcsolyázó Huszár Erika kijelölésével), vagy pedig egy-egy (visszavonulni készülő) sportoló pályafutásának elismeréseként esik valakire a választás. A kiválasztást olykor objektív tényezők nehezítik, hiszen az első héten szereplő sikeremberek közül sokan (pl. a kétszeres bajnok síugró Simon Ammann) ilyenkor már régen hazautaztak. A Vancouverben szereplő 82 ország zászlóvivői közül az érdekesebb emberekből szemezgetünk:

Ausztrália - Lydia Lassila - olimpiai bajnok (aerials)
Ausztria - Nina Reithmayer – olimpiai ezüstérmes (szánkó)
Csehország – Martina Sablikova – kétszeres olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó
Egyesült Államok – Bill Demong – olimpiai bajnok (északi összetett)
Észtország – Kristina Smigun-Vaehi – olimpiai ezüstérmes (sífutás)
Franciaország – Sandrine Bailly – olimpiai ezüstérmes (biatlon)
Kanada – Joannie Rochette – olimpiai bronzérmes (műkorcsolya)
Németország – Magdalena Neuner – kétszeres olimpiai bajnok (biatlon)
Nagy-Britannia – Amy Williams – olimpiai bajnok (skeleton)
Magyarország – Huszár Erika – olimpiai 5. és 6. helyezett (rövidpályás gyorskorcsolya)
Norvégia – Petter Northug – kétszeres olimpiai bajnok (sífutás)
Románia – Tófalvi Éva (biatlon)
Szlovákia – Pavol Hurajt (biatlon)
Svájc – Dario Cologna olimpiai bajnok (sífutás)
Ukrajna – Valentina Sevcsenko (sífutás)
 
0 Tovább

Clara Hughes viszi a kanadai zászlót

A gyorskorcsolyázó Clara Hughes-t érte a megtiszteltetés, hogy a vancouveri olimpia megnyitó ünnepségén a rendező ország, Kanada zászlaját vihesse. A 206 fős hazai sportoló küldöttségből eredményesség szempontjából is kiemelkedő Hughes öt olimpiai éremmel rendelkezik. A négy olimpián is indult sportolónő még az atlantai nyári játékokon kezdte meg az éremgyűjtést, ahol kerékpározásban szerzett két bronzérmet, majd gyorskorcsolyázóként még sikeresebb karriert futott be. Pályafutásának eddigi csúcspontját a torinói olimpia jelentette, ahol az 5000 méteres versenyszám aranyérmét szerezte meg. Hughes már 2006-ban is ott volt a lehetséges zászlóvivő jelöltek között, akkor azonban a versenyek fontosságára hivatkozva nem vállalta a szerepet. Sőt mi több, eddigi négy olimpiáján is csupán egyszer vett részt magán a megnyitó ünnepségen.

 
Az utóbbi években jó ómennek bizonyult a zászló a kanadai sportolók számára a téli olimpián, hiszen Naganóban a szabadstílusú síző Jean-Luc Brassard negyedikként zárt, Salt Lake Cityben a gyorskorcsolyázó Catriona Le May Doan, legutóbb Torinóban a női jégkorongozó Danielle Goyette aranyéremmel térhetett haza az olimpia után. Az alábbi videó a hivatalos bejelentésről tudósít.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek