Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gasol pótolja Nadalt a megnyitón

Alig néhány nappal Rafael Nadal visszalépése után a spanyol olimpiai bizottság vezetői eldöntötték, hogy a Los Angeles Lakers sztárja, a kiváló kosárlabdázó Pau Gasol viheti a spanyol nemzeti lobogót a londoni olimpia július 27-ei megnyitóján. A négy évvel ezelőtti olimpiát megnyerő Nadal fáradtságra hivatkozva lépett vissza az olimpiától. A Nadalhoz hasonlóan a spanyolok körében igen népszerű Gasol már szerepelt a 2008-as pekingi olimpián is, ahol ezüstérmet szerzett csapatával.

0 Tovább

Vezzali viszi az olasz zászlót

Az ötszörös olimpiai bajnok tőröző Valentina Vezzali viszi majd az olasz küldöttség zászlaját a londoni nyári játékok megnyitóján.  Giorgio Napolitano államfő mintegy nyolcvan sportoló részvételével rendezett ceremónia keretében adta át a zászlót pénteken a kivételesen eredményes vívónak. "Nagyon meghatódtam, ahhoz hasonló érzés volt, mint amikor az ember beviszi az utolsó tust és nyer" - mondta az ünnepi eseményt követően Vezzali, aki egyéniben háromszor, csapatban kétszer nyert olimpiát, emellett 13 vb- és 11 Eb-aranya is van.

0 Tovább

Nadal viszi a spanyol zászlót a megnyitón

A férfi egyesben olimpiai címvédő Rafael Nadal lesz a spanyol olimpiai csapat zászlóhordozója a megnyitóünnepségen. A 11-szeres Grand Slam-győztest elsöprő többséggel szavazta meg a Spanyol Olimpiai Bizottság, a vitorlázós duó, Iker Martinez és Xabi Fernandez előtt.

A 26 éves teniszező karrierje harmadik olimpiáján vesz részt, Athénban párosban versenyzett (Carlos Moyával az első fordulóban kiestek), négy éve, Pekingben egyesben aranyérmes volt. Londonban természetesen címvédésre készül, párosban Marcel Granollersszel próbál szerencsét.

Korábban kiderült, hogy Szerbia lobogóját Nadal nagy riválisa, a világelső Novak Djokovics viszi majd július 27-én, míg az oroszoknál a Roland Garros-sikerrel a karrier Grand Slamet teljesítő Marija Sarapováé lesz a megtisztelő feladat.

0 Tovább

Biros Péter viszi a magyar zászlót

A küldöttek határoztak arról, hogy az olimpiai delegációt Borkai Zsolt MOB-elnök vezeti, helyettese - és a csapatvezető - Molnár Zoltán, a MOB főtitkára lesz. A csapatvezető helyettese Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója. A küldöttségvezetés további tagjai: Magyar Zoltán, Deutsch Tamás, Leyrer Richárd és Tóth Miklós MOB-alelnökök, Mihók Ildikó marketing igazgató, Szabó Bence sportigazgató, valamint Török Olivér sajtóattasé.

A paralimpiai csapatot Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke vezeti, helyettese Tóth Ildikó csapatvezető, a paralimpiai attasé pedig Kovács Brigitta, az MPB gazdasági vezetője lesz. A magyar sportolók a londoni olimpiára 24 sportágban eddig csaknem 160-an, a paralimpiára 9 sportágban 31-en szereztek indulási jogot, ám ahogy Gömöri Zsolt kiemelte: a parasportolók közül még várnak néhányan szabad kvótára. A végleges nevezéseket az olimpiára a MOB-irodában július 5-ig, míg a paralimpiára augusztus 6-ig a londoni szervezőbizottsághoz (LOCOG) kell benyújtani.

Molnár Zoltán beszámolójában visszautalt a MOB 2009. szeptemberi közgyűlésére, ahol azt tűzték ki célul, hogy 20-22 sportágban induljanak magyarok a londoni olimpián, az éremtáblázaton, valamint a nem hivatalos pontversenyben az ország végezzen az első húsz között, valamint ne legyen magyar doppingeset a játékokon.

"Van esély arra, hogy jobban szerepeljünk, mint Pekingben, ahol három arany-, öt ezüst- és két bronzérmet, illetve 94 pontot szereztünk, amivel az éremtáblázaton a 21., a pontversenyben a 20. helyen végeztünk" - mondta Molnár Zoltán, hozzátéve: az állam részéről tisztességes támogatást kap a sport, az olimpiai bizottság. Kiemelte azt is, hogy a sportolóknak már a kvóta megszerzése is komoly nemzetközi eredményt jelent, és sikerült megfelelő pénzügyi, valamint sportegészségügyi hátteret teremteni nekik.

Jelezte: előfordulhat, hogy az állami kifizetések csúsznak, ugyanakkor a MOB-iroda 24 óra alatt minden esetben előleget tud biztosítani azoknak, akiknek szükségük van rá. "Ez az egyik előnye, hogy a MOB kezelheti a pénzügyi forrásokat, és csúszások esetén is tudunk fizetni" - tette hozzá a MOB főtitkára.

A közgyűlésen elhangzott, hogy a londoni olimpiai csapat létszámban nem tudja elérni a pekingit (171), így kevesebb lesz a kísérő is. A MOB a jelen állás szerint kicsivel több mint száz edző, sportágvezető, sportegészségügyi szakember részvételét tudja biztosítani. Molnár Zoltán ezzel kapcsolatban kifejtette: a kísérők elosztásának MOB-kritériumai között szerepelt, hogy sportág nem maradjon ellátatlanul, ugyanakkor az érem- és pontszerzésre esélyesek kiemelt figyelmet kapjanak.

A július 27-ei megnyitón Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) vízilabdázó viszi a magyar zászlót. A tervek szerint a július 27-én kezdődő olimpiára Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő is ellátogat. Az olimpiai csapat ünnepélyes fogadalomtétele pénteken lesz a Művészetek Palotájában.

0 Tovább

McCartney-val zárul a nyitóünnepség

A Beatles legendás tagja, Sir Paul McCartney bejelentette: övé lesz a zárószám a londoni olimpia július 27-i megnyitó ünnepségén. A Telegraph című angol napilap tavaly júliusban írt arról, miszerint a zenész igent mondott a szervezők felkérésére, ugyanakkor McCartney eddig tagadta, hogy szerepet vállal a hivatalos ceremónián.

A 70. születésnapját június 18-án ünneplő sztár most a BBC rádiónak elmondta: "leszerződtem, én fogom zárni a megnyitót." A "Csodák szigetei" című nyitóünnepség fellépőinek névsorát egyébként hétpecsétes titokként őrzik a szervezők, McCartney szereplését azonban már eddig is biztosra vette a brit sajtó.

0 Tovább

Szerepelj a londoni megnyitón!

A londoni olimpia szervezői jelezték, egyelőre hiány van jó mozgásérzékkel megáldott férfi önkéntesekben. Bajban vannak a londoni olimpia szervezői, mivel nem tudták meg feltölteni az olimpiai megnyitó és záróünnepséghez szükséges önkéntesek körét. Elsősorban férfiak hiányoznak a stábból. „Azon férfiak jelentkezését várjuk elsősorban, akik tudnak táncolni, dobolni és van ritmusérzékük. Itt az egyedülálló alkalom, hogy valaki részese lehessen az olimpiai megnyitónak. Az előadóművészetekben szerzett korábbi tapasztalat nem szükséges a jelentkezéshez” - adták hírül a szervezők.


A jelentkezésre ugyanakkor sok időt nem adtak, hiszen hétfőig biztosítanak lehetőséget azok számára, akik elég bátrak ahhoz, hogy a televíziónézők millió előtt mutassák be produkciójukat. A ceremóniák próbáit áprilisban kezdik meg, amelyek rendezését még korábban az Oscar-díjas rendezőre, Danny Boyle-ra bízták a londoni szervezők. A július 27-ei megnyitó kreatív igazgatója pedig az ismert koreográfus, Kim Gavin lesz. A mostani pótjelentkezést az alábbi oldalon lehet megtenni.

0 Tovább

Az Underworld lesz a megnyitó zenei felelőse

A Trainspotting című film egyik híres betétdalát szerző kétszemélyes Underworld zenekart bízták meg a londoni olimpia megnyitójának zenei rendezésével. A londoni olimpia szervezőbizottsága pénteken jelentette be, hogy a jövő júliusban sorra kerülő olimpiai megnyitóünnepség programjának zenei rendezésére az Underworld zenekart kérték fel. A kétfős, főként elektronikus zenét játszó brit zenekar az 1996-ban bemutatott kultuszfilm, a Trainspotting egyik legismertebb betétdalát (Born Slippy) szerezte, azóta pedig a brit zenei élet meghatározó alakjai közé tartoznak. Az már korábban kiderült, hogy a három órásra tervezett megnyitó művészeti megrendezését Danny Boyle-ra bízták az angolok, az Underworld megnevezésével pedig teljessé vált a ceremónia kreatív csapata. Rick Smith és Karl Hyde mostani felérése nem okozott nagy meglepetést, hiszen az Oscar-díjas Boyle-al már dolgoztak többször is közösen, példának okáért a Trainspotting című filmben is.


„Az Underworld felkérése az utolsó eleme volt a csapatépítésnek a megnyitóhoz. Vezető brit művészek lesznek felelősek a ceremóniákért, amit jó dolognak tartok. Azért szeretek velük dolgozni, mert sokkal tágabb a zenei ízlésük, mint azt sokan gondolnák róluk. Az emberek zenei memóriájára is szeretnénk majd hatni és nem csak vizuális élményt akarunk nekik nyújtani” - mondta Boyle a bejelentés kapcsán.

0 Tovább

Négymilliárd ember nézheti a londoni megnyitót

A szervezők szerint négymilliárd ember nézheti élő közvetítésben a jövő évi, londoni olimpia és paralimpia nyitó- és záróünnepségét. Martin Sorrell PR-vezető szerint a hatalmas nézőszám miatt a ceremóniák biztosan visszahozzák majd azt az ötmilliárd fontot, amelyet reklámozásra költöttek Nagy-Britanniában. A négy ünnepségen mintegy 20 ezer ember működik majd közre, a sztárfellépők névsorát egyelőre nem tudni. A szigetországi sajtó főként Paul McCartney és Ringo Starr koncertjét valószínűsíti.

0 Tovább

Harangozással rázzák fel a lakosokat a megnyitó napján

Pénteken hivatalosan is eldőlt, hogy jövőre, az olimpiai megnyitó napján (július 27.) három perces harangozással rázzák fel egész Nagy-Britanniát a londoni játékok szervezői. Ezzel az eseménnyel még inkább fokozni szeretnék a szigetországban amúgy is folyamatosan emelkedő olimpiai lázat. Az akcióra internetes oldalakon is lehet regisztrálni már. A cél az, hogy az ország lakói minél több harangot, kerékpáros csengőt szólaltassanak majd meg a megnyitó napján reggel nyolc órakor, amellyel jelezzék, hogy az olimpiai játékok megérkeztek - 1908 és 1948 után immáron harmadszor - Londonba. „Ez a hatalmas hangzavar még jobban ki fogja hangsúlyozni, hogy valami különleges dolog érkezett hozzánk” - áll a szervezők közleményében.

0 Tovább

Pellegrini nem akar zászlót vinni Londonban

"Ha nekem ajánlanák fel, visszautasítanám. Nyolcórás feladatról van szó, és mivel úszó vagyok, ez a lábamnak megterhelő lenne, még akkor is, ha másnap nem kellene versenyeznem" - mondott határozott nemet Federica Pellegrini olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó. A hirtelen tett nyilatkozatot a sportoló később korrigálni igyekezett, hangsúlyozva: természetesen nagy megtiszteltetés lenne számára, ha az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) őt kérné fel londoni zászlóvivőnek, de fájó szívvel visszautasítaná, mivel a megterhelő feladat veszélybe sodorhatná a londoni teljesítményét.

Pellegrini rögtön megoldást is talált: azt javasolta, hogy a friss tőröző világbajnok Valentina Vezzali vezesse a londoni olimpia nyitóünnepségén felvonuló olasz csapatot. "A lobogó vitele nem keresztút, hanem valódi megtiszteltetés" - reagált Gianni Petrucci, a CONI elnöke, hozzátéve: csak jövő májusban jelölik ki a zászlóvivőt. Pellegrini első versenye a londoni nyitóünnepség után 36 órával lesz - írták az olasz sportlapok, melyek szerint a 23 éves úszófenomén nem túl diplomatikus kijelentéseivel próbálta meg elkerülni, hogy neki kelljen vinni az olasz zászlót.

1 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek