Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Már a megnyitóra toborozzák az önkénteseket

Nem lesz könnyű feladatuk azon személyeknek, akik a 2012-es londoni olimpia megnyitóünnepségének sikeréért felelnek. A kis túlzással a fél világ által várt eseményt ugyanis több százmillió szempár kíséri majd figyelemmel, így nem kell külön hangsúlyozni, hogy milyen feladat vár azon - közel tízezer – önkéntesekre is, akik részt vállalhatnak a megnyitó előadásában. A Gettómilliomos című Oscar-díjas film rendezője, Danny Boyle által tervezett ceremónián a korábbi olimpiákhoz hasonlóan nagyrészt most sem fizetett színészek, hanem önkéntesek ezrei vállalnak majd fontos szerepet.

A jelentkezőket a közelmúltban kezdte el toborozni a londoni szervezőbizottság, akik a megnyitóra (és a most még kisebb fontossággal bíró záróünnepségre) táncos, zenés performanszokat tanulnak majd be. Az alábbi linken jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a novemberi és decemberi hétvégi válogatások közül két vagy három alkalommal részt tudnak venni, majd pedig jövő májustól kezdődően a rendszeres próbákra is el tudnak szabadulni. A megnyitó előtt jön az intenzív hajrá, ahol három héten keresztül folyamatosan zajlanak majd a próbák a London keleti részén található Olimpiai Stadionban.

„A jelentkezőknek nem szükséges rendelkezniük korábbi előadóművészi tapasztalattal. Bőven elég, ha lelkesek és pozitív személyiséggel rendelkeznek, emellett pedig eléggé energikusak és akaratosak ahhoz, hogy egy stadionnyi ember előtt képesek legyenek részt venni az előadásban” - beszélt a követelményekről Bill Morris, a londoni szervezőbizottság ceremóniákért felelős vezetője. A pályázóknak 2012. március elejéig be kell tölteniük a 18. életévüket, a jelentkezési határidő pedig: 2011. augusztus 31. A szervezőbizottság fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben több mint 15.000-en jelentkeznek szereplőnek, akkor számítógépes sorsolással határozza meg azok körét, akiket behív meghallgatásra.

0 Tovább

Paul McCartney is fellép a londoni megnyitón

A Beatles legendás tagja, Sir Paul McCartney is fellép a jövő évi londoni olimpia nyitóünnepségén.
A Telegraph című angol napilap híradása szerint a 69 éves zenész igent mondott a szervezők felkérésére, de a részletekről és a műsoron szereplő dalokról egyelőre nincs döntés. A házigazdák a Rolling Stones és a Led Zeppelin együttest is szerették volna megnyerni a megnyitóra, de mindkét zenekar elhárította az érdeklődést, utóbbinak a frontembere, Robert Plant közölte: nem érdekli az ajánlat. Felmerült az is, hogy McCartney a Beatles másik még élő tagjával, Ringo Starr-ral közösen adhatna koncertet, ám a júniusban Budapesten fellépett Starr az ötkarikás játékok idején amerikai turnén lesz együttesével.

A Beatles együttes híres tagjának más kapcsolódása is van a 2012-es játékokkal, lévén lánya, Stella McCartney tervezheti meg a brit sportolók formaruháját a londoni olimpiára és paralimpiára. A brit nemzeti csapat olimpiai formaruháit 1984 óta szállító Adidas cég most először vesz igénybe (el)ismert divattervezőt a formaruhák kitalálásában. A híres sportszergyártó cégnél azt szeretnék, hogy a hazai rendezésű olimpián a brit sportolók ne csak a legjobb teljesítményre ösztönző ruhákat, de egyben a legdivatosabbakat is viselhessék.

0 Tovább

Eltilthatják a megnyitótól a brit atlétákat

Charles van Commenee, a brit atléták szövetségi kapitánya ragaszkodik hozzá, hogy versenyzői ne vehessenek részt a jövő évi londoni olimpiai megnyitóünnepségén. "Ha részt vesznek a megnyitón, az nem épp a felkészülésüket szolgálja életük legfontosabb eseménye előtt. Ez egyszerűen nem megvalósítható, de természetesen a záróünnepélyre mindenki elmehet" - nyilatkozta van Commenee. Az 57 éves, holland állampolgárságú edző eddig is keménykezűségéről volt híres, most elmondása szerint saját érdekükben tiltja el a sportolókat a színpompás megnyitótól, mert a részvétel veszélyeztetné éremesélyeiket. "Július 27-én egyetlen atlétánk sem jelenik meg az Olimpiai Stadionban."

A határozat egyben azt is jelenti, hogy a brit atléták ki vannak zárva abból, hogy részt vegyenek az olimpiai fáklyaváltó utolsó szakaszában, vagy akár közülük gyújtsa meg valaki a lángot. 2000-ben az ausztrál őslakosoktól származó Cathy Freeman gyújtotta meg Sydneyben a lángot, alig egy nappal később pedig aranyérmet nyert 400 méteres síkfutásban. A rendezők általában az utolsó pillanatokig igyekeznek titkolni, hogy ki fogja meggyújtani a lángot, de Sebastian Coe, a szervezőbizottság elnöke korábban már célzott arra, hogy Daley Thompson, az 1980-as és 1984-es olimpiai játékok tízpróbázó bajnoka lehet a londoni váltó utolsó embere.

0 Tovább

Szocsi 2014 - ezer nap a megnyitóig

Pontosan 1000 nap múlva kezdődnek a téli olimpiai játékok az oroszországi Szocsiban, melyet 2014. február 7. és 23. között rendeznek. A 2014-es téli olimpia kezdetéig már csak ezer nap van hátra, ezen alakalomból pedig visszaszámláló órát állítottak fel Moszkvában és az olimpiát rendező városban is. A két városban emellett koncerteket is tartottak szombaton, ráadásul ezen alkalomból hivatalosan is kezdetét veszi az olimpia megrendezéséhez nélkülözhetetlen önkéntesek képzése. A közel 4,5 méter magas visszaszámláló órákat a svájci OMEGA cég helyezte üzembe.

0 Tovább

Húszmillió jegyigénylés érkezett

A londoni olimpia szervező bizottsága ugyan a számítógépes rendszer túlterheltsége miatt egy órával meghosszabbította a jegyigénylés határidejét, de az érdeklődők már ezt megelőzően is többszörösen túlfoglalták a 2012 nyarán esedékes versenyeket. A szervezőbizottság elnöke, Sebastian Coe elmondta, hogy a rendelkezésre álló hathetes időintervallumban több mint 20 millió igénylés érkezett az erre a célra létesített olimpiai oldalon. Az 1,8 millió regisztrált és igényét a rendszerben jelző felhasználó 95%-a Nagy-Britanniából jelentkezett. A játékok belépői közül az értékesítés mostani fázisában 6,6 millió kerül a széles nagyközönség elé. Az már most kijelenthető, hogy számos sportágban biztos a telt ház, többek között a pályakerékpár (ez a britek egyik fő éremgyűjtő sportága lehet), a ritmikus gimnasztika, a triatlon, vagy az öttusa versenyeket is többszörösen túlfoglalták az érdeklődők.

Azt előzetesen is lehetett borítékolni, hogy a megnyitó és a záróünnepség sokakat érdekelhet és az sem okozott különösebb meglepetést, hogy a Wimbledonban sorra kerülő tenisz torna, valamint az úszó és az atlétikai versenyek iránt is nagy lesz az érdeklődés, így ezen esetekben is sorsolás fog dönteni arról, hogy ki lesz az a szerencsés, aki végül jegyhez jut. Az olimpia idején az események összesen 650 szekcióra vannak beosztva, ezek közül pedig több mint a fele esetében történt túlfoglalás.

„Le vagyunk nyűgözve, hogy az emberek ennyire szeretnének hozzánk jönni a versenyekre. Sok olyan esemény van, amely iránt hatalmas az érdeklődés. A megnyitóra például tízszer annyian szeretnének bejutni, mint ahányan végül ott lehetnek. Az igénylők nagy része nem csak egy eseményre és nem csak egy jegyet igényelt, ami azt jelzi számunkra, hogy a szurkolók barátokkal, családtagokkal érkeznek a versenyekre és több időt töltenének el Londonban.„ – mondta Coe.

A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a most következő lépcsőben ellenőrzik a jelentkezések és az igények helyességét, majd pedig számítógép által vezérelt módon végrehajtják a sorsolást. A jegyigénylők számláiról május 10-étől kezdődően emelik le a pénzeket, de a ténylegesen kisorsolt jegyekről csak júniusban kezdik meg értesíteni a szerencséseket. A londoni szervezők azt tervezik, hogy az ezek után megmaradó jegyekre lehet majd még egyszer licitálni a nyári időszakban. A londoni paralimpia belépőinek árusítása idén szeptemberben kezdődik meg.

 

0 Tovább

Egy nap a megnyitóig

Minden olimpia egyik leginkább várt eseménye a megnyitó ünnepség. Nem csak azért, mert a versenyek ezzel veszik kezdetüket, hanem azért is, mert újra és újra megdöbbentő, szemet gyönyörködtető művészi képek, megoldások színesítik az országok bevonulását. A legutóbbi pekingi olimpia megnyitóján nekem személy szerint a dobosok produkciója volt a legemlékezetesebb, amelyet egy nappal a vancouveri megnyitó előtt - amolyan ráhangolódásként - érdemes újra megnézni. A pekingi megnyitóról készült videóban nagyjából négy perc körül kezdődik a dobosok műsora, de érdemes végig nézni a közel tíz percet is.

0 Tovább

Clara Hughes viszi a kanadai zászlót

A gyorskorcsolyázó Clara Hughes-t érte a megtiszteltetés, hogy a vancouveri olimpia megnyitó ünnepségén a rendező ország, Kanada zászlaját vihesse. A 206 fős hazai sportoló küldöttségből eredményesség szempontjából is kiemelkedő Hughes öt olimpiai éremmel rendelkezik. A négy olimpián is indult sportolónő még az atlantai nyári játékokon kezdte meg az éremgyűjtést, ahol kerékpározásban szerzett két bronzérmet, majd gyorskorcsolyázóként még sikeresebb karriert futott be. Pályafutásának eddigi csúcspontját a torinói olimpia jelentette, ahol az 5000 méteres versenyszám aranyérmét szerezte meg. Hughes már 2006-ban is ott volt a lehetséges zászlóvivő jelöltek között, akkor azonban a versenyek fontosságára hivatkozva nem vállalta a szerepet. Sőt mi több, eddigi négy olimpiáján is csupán egyszer vett részt magán a megnyitó ünnepségen.

 
Az utóbbi években jó ómennek bizonyult a zászló a kanadai sportolók számára a téli olimpián, hiszen Naganóban a szabadstílusú síző Jean-Luc Brassard negyedikként zárt, Salt Lake Cityben a gyorskorcsolyázó Catriona Le May Doan, legutóbb Torinóban a női jégkorongozó Danielle Goyette aranyéremmel térhetett haza az olimpia után. Az alábbi videó a hivatalos bejelentésről tudósít.
0 Tovább
12
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek