Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szülni fog, így nem mehet az olimpiára

Örömteli, de egyben szomorú híreket kaptak a brit női labdarúgó válogatott vezetői. A hazai rendezésű olimpia közeledtével ugyanis egyik legjobbjuk, a csapatkapitány Faye White terhes lett, így nem lehet ott a nyári játékokon. A 34 esztendős játékos elmondása szerint nagyon sajnálja, hogy ki kell hagynia az olimpiát és egyben azt is valószínűsíti, hogy többé nem fog pályára lépni az angol válogatott színeiben.

"Októberre várom az első gyermekemet. Már beszéltem az edzővel, Hope Powell-el, akinek elmondtam, hogy ne számítson rám" - mondta az Arsenal védője, aki 90 válogatottbeli fellépésével a kilencedik az angol rangsorban. White 1997-ben mutatkozott be a nemzetközi porondon, a csapattal együtt pedig négy nagy tornán, két Európa-bajnokságon és két világbajnokságon szerepelt. Az éppen térdsérülése után lábadozó White egyelőre nem tudja, hogy a szülés után folytatja-e nemzetközi karrierjét, de nagy az esélye annak, hogy többet nem látjuk őt a pályán szerepelni.

0 Tovább

Albertnek hívják a londoni labdát

Hétfőn Coventryben bemutatták azt a futball-labdát, amelyet a nyári, londoni ötkarikás játékok labdarúgótornáján használnak majd a csapatok. A labda az adidas cég terméke, fehér színű és a rózsaszín-kék olimpiai logó díszíti. A sporteszköz az "Albert" nevet kapta. A gyártók korábban 12 ezer brit lakost kérdeztek meg, hogy szerintük mi lenne a legmegfelelőbb elnevezés. A válaszok közül Robert Ashcroft ötlete bizonyult a legeredetibbnek. Egy angol szójátékkal az Albert Hallra, a világhírű koncertteremre utalt azzal, hogy Albert Ball - utóbbi szó jelentése labda.

0 Tovább

Gólrekord a női foci olimpiai selejtezőn

Két nappal a csapatszálláson bekövetkezett lövöldözés után új gólrekordot állított fel az amerikai női labdarúgó válogatott. A londoni olimpiáért zajló selejtező sorozaton az Egyesült Államok csapata 14-0-s győzelmet aratott a Dominikai Köztársaság ellen, ami új rekord a csapat történetében. A korábbi rekord egy 1991-es találkozóhoz fűződik, amelyet Mexikó ellen nyertek meg 12-0-ra. A kanadai Vancouverben rendezett találkozó előtt különös incidens rázta meg a csapatot. A mostani találkozó előtt ugyanis két nappal a szálloda halljában egy városszerte ismert drogdílert lőttek agyon a rendőrök. „A spontán jóga óránk mentett meg engem. Eredetileg le akartam menni kávézni, de így megúsztam azt a pokoli lövöldözést” - írta Twitter oldalán a csapat csinos kapusa, Hope Solo.

A dominikaiak ellen különösen Amy Rodriguez volt elemében, aki a szünetben állt be csupán, de így is öt gólt (!) szerzett, hasonló bravúr pedig korábban egy amerikai női játékosnak sem sikerült nemzeti mezben. Az amerikai női csapat vasárnap Guatemala ellen folytatja, majd Mexikó következik a selejtezőben. Pia Sundage csapata korábban három alkalommal (1996, 2004, 2008) is nyert olimpiát már, így londoni kvalifikációja papírforma lenne.

0 Tovább

Stuart Pearce irányítja a brit labdarúgókat Londonban

Az angol U21-es válogatott szövetségi kapitánya, a korábban a Manchester City-t is irányító Stuart Pearce lesz a brit futballcsapat edzője a jövő évi, londoni olimpián. A 49 éves szakembert, aki jelenleg az U21-es angol válogatott trénere, csütörtökön nevezte ki az Angol Labdarúgó Szövetség. Nagy-Britanniának 1960 óta nem volt labdarúgó-együttese az ötkarikás játékokon. A Brit Olimpiai Bizottság júniusban jelentette be a közös futballcsapat indítását, a hírt az önállóságát féltő skót, walesi és északír szövetség nem fogadta kitörő lelkesedéssel.

0 Tovább

Ronaldinho végre olimpiai aranyat nyerne Brazíliának

Bármennyire is furcsa, az ötszörös világbajnok brazil válogatott még sohasem győzött az olimpián - jövőre Ronaldinhoval talán végre sikerül. A brazil nemzeti válogatott ugyan négy olimpiai érmet is szerzett már az ötkarikás játékokon, de az 1984-es és 1988-as ezüstérem, valamint a ’96-os és 2008-as bronzérem ellenére győzniük még egyszer sem sikerült. A tavalyi világbajnokság és az idei Copa America kudarca után különösen hangsúlyos lesz a londoni olimpia, amelyen a tervek szerint a jelenleg a Flamengoban játszó Ronaldinho is részt venne. „Az álmom az, hogy megnyerjük az aranyérmet. Ez a cím még nagyon hiányzik a pályafutásomból” - nyilatkozta az egykoron a világ legjobb játékosának is megválasztott klasszis.

A korábbi BL-győztes és világbajnok játékos a közelmúltban nyerte vissza helyét a brazil válogatottban, miután a brazil bajnokságban nyújtott jó teljesítménye alapján Mano Menezes szövetségi kapitány ismét beválogatta őt. A most 31 esztendős játékosnak persze nincs könnyű dolga bekerülni a selecao kezdőcsapatába, ahol hemzsegnek a fiatal tehetségek. „Az olimpiai szereplés segíthet nekem abban, hogy ott lehessek a brazil csapatban a 2014-es hazai rendezésű világbajnokságon. Neymar, Lucas és a többi fiatal a jövő emberei a válogatottnál. Én azért vagyok itt, hogy segítsek nekik a tapasztalatommal és úgy érzem, ez a rendszer működik is” - vallott a korával kapcsolatos kérdésről Ronaldinho, aki 2000-ben és 2008-ban is járt már olimpián, utóbbi alkalommal pedig bronzérmet akasztottak a nyakába.

Az olimpiai játékokon a csapatok 23 év alatti játékosokat nevezhetnek, ezen felül pedig három „túlkoros” is bekerülhet a keretbe - ezen helyek egyikére pályázik Londonra Ronaldinho is.


0 Tovább

Kizárták Egyenlítői-Guineát az olimpiai selejtezőről

Már a jelenleg is zajló női labdarúgó világbajnokságon is bajok voltak az egyenlítői-guineai válogatott körül, amelyek most tovább gyűrűztek. Az afrikai csapat a vb-n az utolsó pillanatban tudott még játékost cserélni, így ott elkerülte a jogosulatlan játékos szerepeltetéséből adódó blamát. Néhány nappal később azonban kiderült, hogy az ügyben érintett Sade Boho Sayu az olimpiai kvalifikáció sorozaton már pályára lépett, aminek következtében a csapatot – bár továbbjutott – kizárták a londoni olimpia selejtezőjéről.

Történt ugyanis, hogy az Afrika-bajnokság ezüstérmes csapata már két egyenes kieséses párharcot (Gabon és Kamerun ellen) is túlélt az olimpiai selejtezőben, de mindezt Sade Bohu Sayu tevékeny részvételével. A spanyol klubcsapatban játszó játékos azonban korábban már szerepelt a spanyol nemzeti válogatottban is (ez volt az oka annak, hogy a vb nevezési listájáról le kellett húzni a nevét), így csapata kizárással bűnhődik miatta. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Egyenlítői-Guinea helyett az általa korábban búcsúztatott Kamerunt hozta vissza a selejtezőbe, azt a csapatot, amely majd a kontinensbajnok Nigériával mérkőzik meg az Afrikának szánt két londoni hely egyikéért. Az augusztus végén és szeptember elején sorra kerülő kétmérkőzéses párharcokban a másik helyért Dél-Afrika és Etiópia csatázik.

0 Tovább

Irán a mezek miatt maradhat le az olimpiáról

Irán női labdarúgó-válogatottja nem állt ki múlt pénteken a Jordánia elleni olimpiai selejtező-mérkőzésre, a bíró ugyanis - a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabályzatára hivatkozva - játékra alkalmatlannak nyilvánította a csapat tagjainak öltözékét. A perzsa ország - és az iszlám - szigorú előírásai miatt a női nemzeti csapat tagjai a lábukat, karjukat és hajukat is takaró szerelésben szoktak játszani. A FIFA viszont mindenféle vallási és egyéb jelképet tilt, emiatt veszélybe került Irán részvétele a londoni olimpiai női labdarúgótornáján.

A mérkőzést 3-0-ás győzelemmel Jordániának könyvelték el. A FIFA szabályzata a 2012-es játékokra kimondja, hogy: "A játékosok és a tisztségviselők nem jeleníthetnek meg ruházatukon politikai, vallási, kereskedelmi vagy személyes üzeneteket, illetve szlogeneket semmilyen nyelven és formában." Emiatt tavaly az Iráni Labdarúgó Szövetség új mezt "talált ki", az egész testet elfedő tréningruhában és egy speciális fejkendőben küldte pályára a játékosokat. "A valóságban ez sem vallási, sem politikai, sem más kárt nem okoz" - mondta Ali Kafashian, a szervezet elnöke. Irán panaszt nyújtott be, de nem valószínű, hogy az kedvező elbírálásban részesül, leginkább azért, mert az iráni illetékesek is elismerték, nem valószínű, hogy Jordánia beleegyezik a mérkőzés újrajátszásába. A FIFA még nem reagált az esetre.


0 Tovább

A FIFA írásos garanciája is kevés az „összangol” foci csapathoz

Hiába kapott hivatalos levél formájában garanciákat a walesi, a skót és az észak-ír labdarúgás irányító testülete a FIFA-tól, mégis vonakodik attól, hogy játékosokat delegáljon a 2012-es londoni olimpián szereplő brit labdarúgó csapatba. Azért nem akarják elengedni játékosaikat, mert nem szeretnének precedenst teremteni az olimpiára nevezendő csapattal. Ez ugyanis az ő vélekedésük szerint alááshatná speciális jogállásukat a nemzetközi labdarúgásban, ahol külön szövetségként, külön csapattal indulhatnak el minden jelentős nemzetközi tornán.

Angol források úgy tudják, hogy a FIFA főtitkára, Jerome Valcke személyesen írt levelet a három érintett tagszövetség vezetőjének, amelyben garanciát vállal arra vonatkozóan, hogy a londoni olimpia egyedi alkalom lehetne és az eddig kivívott jogok nem kerülnek veszélybe ezáltal. Sokan úgy vélték, hogy a június elsejétől a FIFA alelnökeként dolgozó észak-ír Jim Boyce lehet a közvetítő ezügyben, aki azonban a mostani fejlemény kapcsán is elmondta, hogy nincsen köze hozzá. „Teljesen egyértelművé tették nekem a skót és a walesi, de különösen az észak-ír szövetség vezetői, hogy ők már döntöttek a kérdésben, így fel sem vetődött, hogy komolyan lobbizzak az ügyért a FIFA-n belül.” – mondta Boyce a levél kapcsán, majd hozzátette, hogy szóban már a FIFA elnöke, Sepp Blatter is nyilatkozott az ügyről, aki azt ígérte a három érintettnek, hogy az ötkarikás szereplés esetén sem „esik bántódásuk”.

A helyzetet bonyolítja, hogy bár a szövetségek nem engedik el játékosaikat, többen, így a walesi Garreth Bale és Aaron Ramsey (különösen azért, mert az olimpiai tornán U23-as játékosok szerepelnek túlnyomórészt) is szívesen játszana Londonban. Kérdés, hogy ezt megtehetik-e saját szövetségük határozott tiltása ellenére. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a mostani levél megírását a FIFA, a brit labdarúgó szövetség, az érintett tagországok szövetségei vagy netán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lobbija ihlette-e meg.

0 Tovább

Beckham játszani akar a londoni olimpián

A labdarúgás utóbbi éveinek egyik legismertebb alakja, David Beckham, aki már a pekingi olimpia záróünnepségén is feltűnt. Az akkor szimbolikusan egy labdát a tömegbe rúgó angol sztár most más vonatkozásban is kapcsolódna az ötkarikás mozgalomhoz. A most 35 éves Beckham ugyanis ismét jelezte, hogy nem voltak véletlenek korábbi nyilatkozatai és tényleg szeretne ott lenni a jövő évi olimpián a házigazdák nemzeti válogatottjában.

 

A FIFA és a NOB által rögzített szabályok értelmében az olimpiai labdarúgó tornán csak 23 év alatti játékosok szerepelhetnek, azzal a kitétellel, hogy ezen felül három „túlkoros” labdarúgó is nevezhető. Mivel a londoni olimpia nagy presztízzsel bíró esemény, így nem csoda, ha a három helyre tolonganak a jelöltek. Beckham mellett ugyanis Wayne Rooney, John Terry, Steven Gerrard és Frank Lampard is kacsintgat az olimpiai szereplés felé. Beckham jelenleg a Los Angeles Galaxy labdarúgója, szerződése viszont a közelmúltban kezdődött szezon végén lejár majd az amerikai csapatnál.

 

Beckham egykori manchesteri csapattársa,a walesi Ryan Giggs is szeretne bekerülni a brit együttesbe, igaz erre most kevés az esély, lévén a walesi, az észak-ír és a skót szövetségek jelen állás szerint nem engedik el játékosaikat az olimpiai csapatba. Ennek oka az, hogy nem akarnak precedenst teremteni az olimpiára nevezendő csapattal, ami egyben alááshatná a három ország speciális jogállását a jelenlegi nemzetközi labdarúgásban, ahol külön szövetségként, külön csapatta indulhatnak el minden jelentős nemzetközi tornán.

0 Tovább

Rió 2016: Végleges a foci torna stadionjainak listája

A házigazda Rio de Janeiro mellett további négy város, Sao Paulo, Salvador da Bahia, Belo Horizonte és Brazíliaváros ad majd otthont a 2016-os nyári olimpia labdarúgótornájának. A Brazil Labdarúgó-szövetség tájékoztatása alapján néhány stadion több mint ezer kilométerre fekszik a nyári játékok központjától. A városok megnevezése mellett a konkrét stadionokat még nem nevezték meg ugyan a brazilok, de vélhetően a helyszínek megegyeznek majd a 2014-es foci világbajnokságra elkészülő létesítményekkel: Itauerao stadion – Sao Paolo, Mineirao – Belo Hirozonte, Fonte Nova – Salvador, Mane Garrincha – Brazíliaváros. Az olimpiai döntőre (valamint az olimpiai megnyitó és záró ünnepségre is) a jelenleg felújítás alatt álló, 1950-ben átadott riói Maracana Stadionban kerül sor, ahol a 2014-es világbajnokság fináléját is játsszák majd.

0 Tovább
«
123

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek