Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy magyar országúti kerekes lehet ott Londonban

Véget ért az országúti kerékpárosok Europe Tour versenysorozata, az elért eredmény alapján Magyarország egy kvótát szerzett a 2012-es londoni olimpiára. A magyar szövetség honlapjának pénteki beszámolója szerint Lovassy Krisztián, a magyar válogatott és az Ora Hotels Carrera csapat versenyzője 101 pontjával a 147. helyen végzett. Ez egy indulási jogot eredményezett Magyarországnak a 250 km-es mezőnyversenyre. Az országonkénti résztvevők számát az október 16-i világranglista figyelembe vételével állapították meg. Ez alapján Magyarország nem szerzett kvótát. A további helyeket a kontinentális versenysorozatokon elért eredmények összegzése után osztották ki a kvótához korábban nem jutott nemzeteknek.

0 Tovább

London 2012: Elkészült a pályakerékpárosok szentélye

A kajak szlalom pálya tavalyi átadását követően elkészült a 2012-es londoni olimpia második vadonatúj létesítménye, a kerékpáros csarnok. Az új csarnok az első átadott létesítmény Stratfordban, az olimpiai központban. A 90 millió fontból felhúzott Velodrome névre hallgató aréna a pályakerékpáros versenyeinek ad majd otthont jövő nyáron. A 6000 nézőt befogadó létesítmény az pályát már kipróbáló brit pályakerekesek – többek között a négyszeres olimpiai bajnok Chris Hoy - szerint a világ leggyorsabb pályája. Az építkezés 2009 márciusában indult el, az oválpálya elkészítése két éven keresztül. A londoni olimpia pályakerékpáros 2012. augusztus 2-7. között rendezik, amikor összesen 10 számban dől el az aranyérem sorsa.

„Kismértékben a pálya tervezésébe is bevontak bennünket, ezért különleges volt nézni az egész létesítmény építését. nagyszerű érzés, hogy az elsők között lehettem, akik kipróbálhatták a pályát, így már kezdem érezni, hogy mi vár rám itt másfél év múlva.„ – mondta minden idők legeredményesebb férfi pályakerékpárosa, a hivatalosan is a „Sir” előnevet viselő, amúgy Edinburgh-ből származó Chris Hoy. A pálya tervezésénél – nem titkoltan – az egyik legfontosabb szándék az volt, hogy a világ leggyorsabb létesítményét valósítsák meg, amely alkalmas lehet világrekordok megdöntésére is. Ennek érdekében külön figyeltek a geometriára, a környezeti körülményekre és a megfelelő hőmérséklet biztosítására is. A pálya talaja természetesen speciális szibériai erdei fenyőből készült, amelyet nyolc héten keresztül 26 speciálisan kiképzett ács épített össze 350.000 szeg felhasználásának segítségével.

A most megépített csarnok a közelben kialakítandó BMX pálya mellett az olimpia után egy országúti kerékpáros körrel, valamint egy mountain bike pályával is kibővül, amit 2012 őszétől a nagyközönség is használhat majd.

0 Tovább

Clara Hughes Londonban is folytatná

Vannak sportolók, akik egyszerűen nem tudják abbahagyni pályafutásukat és a lehető legtovább igyekeznek kitolni teljesítőképességük határait. Úgy tűnik, hogy a kanadai gyorskorcsolyázó, Clara Hughes is ebbe a kategóriába tartozik. A 38 éves sportoló ugyan a februári vancouveri olimpia után szögre akasztotta a korcsolyát (amúgy a hazai közönség előtt szerzett bronzéremmel szinte tökéletes pályafutás után búcsúzott a jeges világtól), de az olimpiai karrierjét mégsem zárta le teljesen. A napokban ugyanis úgy nyilatkozott, hogy másik kedvenc sportágában, kerékpározásban szeretne eljutni a 2012-es nyári játékokra. Abban a sportágban, ahol első komoly sikereit érte el, hiszen Atlantában az egyéni időfutamban és az országúti mezőnyversenyben is olimpiai bronzérmes volt. Az eddig öt olimpián (1996, 2000 – nyári és 2002, 2006, 2010 - téli) szereplő Hughes a londoni olimpia országúti mezőnyversenyét nézte ki magának, amelyre szeretne mindenképpen eljutni. „Szeretném ismét megközelíteni a tökéletességet, szeretném magamból a legjobbat kihozni. Ismét arra az egyedi pillanatra akarok készülni, amelynek a bekövetkezése hatalmas örömmel tölt el.„ – nyilatkozta az olimpiai érmek számát tekintve – Cindy Klassen-nel holtversenyben – legeredményesebb kanadai sportoló.

 Hughes amúgy új edzőjével Chris Rozdliskyvel készül majd a londoni játékokra, ahol saját bevallása szerint is azt szeretné felmérni, hogy miként lehet két sportágban szerzett közel 20 esztendős tapasztalatát szembeállítani a korral (2012-ben már 40 éves lesz). Clara Hughes döntése persze nem egyik pillanatról a másikra történt meg, korábban többen is csábították vissza a kerekesek közé. Januárban az azóta pályakerékpározásban világbajnoki címet szerző Tara Whitten is csábította már őt, de akkor a vancouveri olimpia közelsége miatt minden ilyen jellegű közeledést elutasított. Az olimpia óta eltelt fél évben Hughes közel 40 élménybeszámolót tartott (több helyen motivációs célú szónoklattal egybekötve), eleget tett szponzori kötelezettségeinek is, emellett pedig férjével, Peter Guzman-nel tett izgalmas vadvízi kajak túrát. Közben persze már azon dolgozott, hogy testének izomzata „gyorskorcsolyázóból” ismét „kerékpárossá” alakuljon át és visszajöjjenek a régi reflexek. A két sportág amúgy nem áll távol egymástól (gonduljunk csak a hazai példának számító Szabolcsi Szilviára), így Hughes londoni szereplése sem lenne meglepetés. Különösen, ha figyelembe vesszük a női országút mezőny – relatíve - gyengébb színvonalát, ahol például a legendás francia Jeannie Longo idén 52 évesen is világbajnoki ötödik helyezést tudott szerezni.

0 Tovább

Armstrong visszatér

Ő is kerékpáros. Ő is amerikai. Ő is olimpiai érmes. Ő is Armstrong és ő is visszatér sportágába. Míg a hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrong tavaly, addig honfitársa, Kristin Armstrong jövőre tér vissza a versenyzéshez. A pekingi olimpia női időfutam versenyének aranyérmese, 2006 és 2009 időfutam világbajnoka a teljes idei versenyévadot kihagyta, ekkor adott életet ugyanis kisfiának, Lucas Williamnek. A 37 esztendős versenyző jövőre a korábbi csapatába tér majd vissza és a megszokott körülmények között szeretne felkészülni a 2012-es londoni olimpiára. „Imádom a kerékpározást és imádom a versenyzést. – adja meg a visszatérés okait Armstrong – A tavalyi világbajnokság után nem azért vonultam vissza, mert kiégtem volna. Akkor azért hagytam abba, mert a férjemmel közösen szerettünk volna családot alapítani. Akkor azt mondtam, hogy ha minden jól alakul a gyermekem születése körül, akkor elképzelhető, hogy folytatni fogom.”

0 Tovább

Nem tart ki Londonig

Azt mondják, hogy egy hazai rendezésű olimpia minden sportoló számára egyedi lehetőség az életben. Erről mondott le a napokban a britek olimpiai bajnok (2008-csapat sprint) kerekese, a 36 esztendő Jamie Staff, aki mindössze két évvel a londoni olimpia előtt bejelentette visszavonulását. A 27 éve (!) versenyszerűen kerékpározó brit sportember eredetileg BMX-esként kezdte pályafutását, két olimpiai szereplése előtt sem volt sikertelen két keréken, hiszen 1996-ban BMX világbajnoki címet szerzett. A 2002 óta pályakerékpáros Staff döntését vasárnap hozta nyilvánosságra saját honlapján. Elhatározásában nagy szerepe lehetett annak is, hogy januárban összeszedett hátsérülése miatt kénytelen volt kihagyni a napokban véget ért koppenhágai pályakerékpáros világbajnokságot.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek