Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Steve Yzerman lehet a kanadai hokicsapat kapitánya

A kanadai hokiszövetség Steve Yzermant kérte fel a 2014-es szocsi téli olimpián címvédőként szereplő kanadai jégkorong-válogatott szakvezetőjének, így jó esélye van annak, hogy az NHL-es sztárokat elengedjék a két év múlva esedékes ötkarikás játékokra. Yzerman volt a főnöke a 2010-ben Vancouverben aranyérmes együttesnek. "Egy olyan lehetőséget kapni, hogy Oroszországba mehessünk, és újra olimpián szerepelhessünk, túl komoly ahhoz, hogy elszalasszam" - mondta a játékosként olimpiai bajnok (2002) és háromszoros Stanley Kupa-győztes (1997, 1998, 2002) csatár, aki az NHL-ben kizárólag a Detroit Red Wings alakulatát erősítette, és 1514 mérkőzésen 1755 pontot gyűjtött. Yzerman visszavonulását követően a Tampa Bay Lightning főigazgatója lett, és várhatóan ugyanazzal a szakmai stábbal vág neki a szocsi olimpiának, mint a vancouverinek.

Az NHL vezérkara egyelőre nem jelentette be hivatalosan, hogy a profik ott lehetnek a következő téli olimpián, mivel a klubvezetőknek - a bevételkiesés miatt - nem jó, ha a játékok miatt 2-3 hétre leáll a bajnokság. Ebből már több vita fakadt, orosz sztárok (például Alekszandr Ovecskin vagy Jevgenyij Malkin) jelezték, őket nem állíthatja meg senki és semmi, hogy otthon, hazájuk válogatottjában olimpiai mérkőzésen lépjenek pályára. Az NHL 1998 óta engedi el hokisait az ötkarikás játékokra.

0 Tovább

Bryant Londonba is menne

A pekingi olimpia egyik legemlékezetesebb szereplése az amerikai férfi kosárlabda válogatott nevéhez fűződik. A többek között Kobe Bryant által is fémjelzett csapat ugyanis az athéni - számukra kudarcként ható - harmadik hely után visszaült a sportág trónjára. A Los Angeles Lakers sztárja ugyan térdműtéte miatt kihagyta az idén augusztusban megrendezett törökországi világbajnokságot, de egy amerikai rádióállomásnak nyilatkozva a napokban utalást tett arra, hogy Londonban is szívesen segítené az amerikai válogatottat. Az ötszörös NBA bajnok Bryant a TEAM USA edzőjének számító Mike Krzyzewski műsorában jelezte szándékait, amelyet a játékostársak is azon nyomban üdvözöltek, így Carmelo Anthony és Chris Paul is kijelentette, hogy két év múlva szívesen ott lenne a játékokon. „Ha szükség van rám, akkor szívesen jövök a címvédés érdekében” – mondta a 32 esztendős Bryant, aki 87 millió dollárért a közelmúltban hosszabbított három évre a 2009-es és 2010-es bajnoki címek után ismét triplázásra törő Lakersnél.

0 Tovább

Pierre Lueders visszavonult

A vancouveri olimpia után már várható volt, de az utóbbi évtized egyik meghatározó bobosa, a kanadai Pierre Lueders mégis nehezen hozta meg a döntést arról, hogy befejezi pályafutását. Az immáron 39 éves, kétszeres világbajnok (2004, 2005) és olimpiai bajnok (1998-kettes) bobos végül megvárta a júliust, hogy (versenyzőként) végleg búcsút vegyen kedvenc sportágától. Az ötszörös olimpiai résztvevő Lueders amúgy Vancouverben sem vallott szégyent, hiszen mind a ketteseknél, mind pedig a négyeseknél az ötödik helyen zárt. Lueders persze nem szakad el  sportágától, hiszen a továbbiakban is marad a jégcsatornák környékén, csak ezúttal már nem száguld majd 110-120 km/h-val, hanem "csupán" edzőként adja majd át tapasztalatait. A húsz éves pályafutása során Lueders összesen 88 Világkupa dobogós helyezést szerzett, főbb sikereit inkább a kettes bobosoknál aratta. Egy másik korábbi olimpiai bajnok kanadai sportoló, a skeletonos Duff Gibson tapasztalatára is számítanak Kanadában, aki a szintén mai bejelentés alapján a sportág kanadai fejlesztési programjának vezetését veszi majd át a jövőben.

0 Tovább

Válik a kanadai álompár

A Salt Lake Cityben rendezett téli olimpia egyik emlékezetes momentuma volt a páros műkorcsolyázók versenye, ahol hatalmas botrányt és végül óvást követően az orosz Jelena Berezsnaya - Anton Sziharulidze duó mellett holtversenyben a kanadai Jamie Sale és David Pellettier páros is olimpiai bajnok lett.

Az olimpia sikert követően elképesztő népszerűségre szert tevő kanadai páros pályafutása végeztével profiként is folytatta és különböző jégrevükben lépett fel. A sokak által kanadai álompárnak tartott, jelenleg Edmontonban élő Sale és Pelletier kapcsán a legfrissebb hír az, hogy véget ér a kapcsolatuk és a házasságuk, hiszen eldöntötték, hogy elválnak. A jégen azonban továbbra is egy párt alkotnak, hiszen a showműsorokban továbbra is együtt lépnek majd fel. „Nagyszerű párkapcsolatunk volt 12 éven keresztül, amelyet ugyan megszakítunk, de továbbra is a kölcsönös tisztelet jegyében korcsolyázunk és neveljük majd fiunkat, Jesse-t. Egy ilyen döntést meghozni mindig nehéz, de tudjuk, hogy a korcsolyázás és a gyermekünk nevelése mindkettőnk életében mennyire fontos, ezért hoztunk ebben a kérdésben is kompromisszumos döntést" – nyilatkozta Jamie Sale.

Az olimpiai páros tagjai továbbra is Edmontonban élnek majd, ahol már hetek óta lehetett hallani a pár esetleges válásáról. Már áprilisban is felvetődött a kérdés, de akkor a kanadai páros menedzsere még cáfolta a híreket, azóta azonban már kiderült, hogy már közel másfél éve külön is élnek egymástól. A kanadai páros igazi meseszerű történet után lett olimpiai bajnok 2002-ben, amikor a nagy botrányt kavart vesztegetési ügy után (a francia bírónő pontozott nem pártatlanul) végül a tehetség és a szorgalom diadalmaskodott, majd később a pár fényes esküvő keretében a magánéletben is egymásra talált. A két versenyző amúgy 1991-ben találkozott először egymással, de közös felkészülésük csak 1998-ban (mindössze négy évvel a salt lake city-i olimpia előtt !) kezdődött el. A 2001-es évben meglepték a műkorcsolyázók világát azzal a döntésükkel, hogy Montrealból Edmontonba költöznek, amellyel azt az edzőt is otthagyták, aki 2001-ben világbajnoki címhez segítette őket. Az olimpiai történetük sokak számára ismert, amelynél a hivatalos díjátadás után néhány nappal egy külön ceremónia keretein belül vehették át az érmeket. A páros az olimpia után néhány hónappal profinak állt (a Stars on Ice társulathoz) és ott folytatta a karrierjét, majd Sale 2004 Karácsonyán kérte meg párja kezét, akivel 2005 decemberében több korábbi műkorcsolyázó klasszis (Brian Orser, Kurt Browning, Jennifer Robinson) társaságában volt az esküvőjük. Az olimpiai bajnok párosnak 2007 szeptemberében született meg a kisfia, Jesse (ld kép).
0 Tovább

Kanadai triplázás

A vancouveri téli olimpián Kanada női jégkorong válogatottja nagyszerű sorozatot folytatott, hiszen sikerült számukra a triplázás. A házigazdák női csapata ugyanis 2002 és 2006 után 2010-ben sem talált legyőzőre. Az olimpiai csapatsportok történetében nem sokszor fordul elő olyan, hogy egy ország csapata nyolc éven keresztül uralja az adott sportágat. Van persze példa erre az olimpiák több mint száz éves történetében, számunkra örömteli, hogy jelenleg is tart férfi vízilabdázóink győzelmi sorozata. Az alábbiakban látható az ilyen jellegű címvédő sorozatok összegzése részletesen (sötéttel a még jelenleg is érvényben lévő sorozatok):

Győzelmek
Ország
Sportág
Győzelmek évei
7
Egyesült Államok
férfi kosárlabda
1936-1968
6
India
férfi gyeplabda
1928-1956
4
Egyesült Államok
női kosárlabda
1996-2008
4
Kanada
férfi jégkorong
1920-1932
4
Szovjetunió
férfi jégkorong
1964-1976
3
Magyarország
férfi vízilabda
2000-2008
3
Kuba
női röplabda
1992-2000
3
Egyesült Államok
férfi kosárlabda
1992-2000
3
Dánia
női kézilabda
1996-2004
3
Kanada
női jégkorong
2002-2010
3
Nagy-Britannia
férfi vízilabda
1908-1920
3
Egyesült Államok
softball
1996-2004

0 Tovább

Vancouver 2010 - 16. nap összefoglaló

Az olimpia utolsó versenynapján már csak két számban avattak bajnokot Vancouverben. Magyar idő szerint hétfőn hajnalban a színpompás záró ünnepséggel véget ért a 21. téli olimpia.

Sífutás – 50 km - férfiak
A norvég Petter Northug győzelmével zárult a sífutók utolsó olimpiai versenye, a férfiak 50 kilométeres klasszikus stílusú, tömegrajtos futama. A szombati női versenyhez hasonlóan ezúttal is lehetősége volt a versenyzőknek a táv során három alkalommal lécet cserélni. A Világkupa sorozatban is ritkán alkalmazott módszerrel sokaknak meggyűlt a baja, a svéd Marcus Hellner és az észt Andrus Veerpalu is kis híján orra esett a boksz utcában. Még náluk is rosszabbul járt Jean Marc Gaillard, akinek az egyik technikusa rajta felejtette a léceket összefogó kötést az új lécén, így a francia sífutó csak látványos hiszti és lécelhajítás, valamint jó 25 másodperces hátrány összeszedése után folytatathatta. Jellemző a mezőny által diktált (szokatlanul lassú) tempóra, hogy később aztán Gaillard, majd a többször lemaradó Anders Södergren és a 40 km tájékán fáradni látszó német Axel Teichmann is visszaértek az élen haladó 15 fős csoportra. Előzetesen többen várhatták azt, hogy az inkább a nagy versenytempóban érdekeltek (pl. a cseh Lukas Bauer vagy a svéd Marcus Hellner) közül valaki nagyobb sebességre fog kapcsolni, hogy megpróbálja lerázni a mezőnyben példátlan hajrával rendelkező Petter Northugot. Az egymásra váró esélyesek mellett azonban mégis a mindössze 24 éves norvég sífutó taktikája érvényesült a hajrában, aki 49 km-ig elment a mezőnnyel, majd az utolsó kilométeren belül jól helyezkedve végül a célban mindenkit lehajrázott. A német Axel Teichmann ugyan a célegyenes bejáratánál még elől volt, de Northug mostanra már legendássá váló hajráját ismerve nem volt kérdés, hogy ki lesz a győztes. A bronzérmet a svéd Johan Olsson szerezte meg, a német Tobias Angerer pedig éppen lemaradt a dobogóról. A nagy meglepetést a kanadai Devon Kershaw szereplése jelentette, aki az ötödik helyen zárta a futamot, a hatodik olimpiáján szereplő Andrus Veerpalu pedig stílszerűen a hatodik helyen végzett. A torinói olimpiához hasonlóan most is az a megtiszteltetés érte a dobogósokat, hogy az olimpia záróünnepségén vehették át az érmeket. Northug ezzel a nagy előd Björn Daehlie nyomdokaiba lépett, hiszen utoljára a nyolcszoros olimpiai bajnok legenda volt képes arra, hogy norvégként nyerjen 50 km-en. Petter Northug a Vancouverben megszerzett két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmével az olimpia legeredményesebb férfi versenyzője lett. A sífutóknál pedig a Torinóban egyetlen aranyat sem szerző norvégok végül öt aranyéremmel fölényesen nyerték meg a sportági éremtáblázatot.
 
Jégkorong – férfi döntő
Hiába nyert már Kanada az olimpia befejező napja előtt is 13 bajnoki címet Vancouverben és nyerte meg ezzel az olimpiai éremtáblázatot, a hazai szurkolók számára mégis az olimpia legutolsó éremosztó száma, a jégkorong torna fináléja (a 2002-es döntő visszavágójának is tekintett Kanada - Egyesült Államok összecsapás) volt a legfontosabb esemény vasárnap. A hazai közönség legnagyobb örömére a csoportkörben az amerikaiaktól még 5-3-as vereséget szenvedő csapatuk a döntőben visszavágott ősi riválisának és végül hosszabbítás után 3-2-es győzelemmel szerezte meg a bajnoki címet. A találkozó első gólját a kanadai Jonathan Toews szerezte az első harmad közepe táján, a Chicago játékosnak hét gólpassz után ez volt az első gólja az olimpiai tornán. Az eddig veretlen Egyesült Államok csapata most került először hátrányba az egész tornán. A hazaiak a második játékrészben tovább növelték előnyüket, ekkor Corey Perry volt eredményes. Az amerikaiak azonban nem estek kétségbe, a pergő ritmusú találkozón az utolsó harmad 8. percében Patrick Kane átadása után Ryan Kesler révén szépítettek. A gól különlegességét az adta, hogy Kesler éppen a Vancouver Canucks csapatának alkalmazásában áll. Sokan már a szoros kanadai győzelmet ünnepelték, de az utolsó pillanatokban mégis egyenlíteni tudtak az 1980 óta első olimpiai győzelmükre hajtó amerikaiak, mindössze 25 másodperccel a vége előtt Zach Parise mentette hosszabbításra a találkozót. A ráadásban aztán jött Sidney Crosby, aki az olimpia alatt nem nyújtott igazán kiemelkedő produkciót, ám a döntőben élete talán legfontosabb góljával eldöntötte az aranyérem sorsát. A Pittsburgh Penguins játékosának találatával Kanada 3-2-re győzött és története nyolcadik olimpiai aranyérmét nyerte meg a férfiak jégkorong tornáján. Az amerikaiak az ezüstéremmel vigasztalódhattak, valamint azzal, hogy a torna legjobb játékosának kapusukat Ryan Miller-t választották. A kanadai küldöttség ezzel megszerezte a 14. aranyérmet is Vancouverben, és amire előzetesen kevesen gondoltak volna, fölényesen végzett az élen a nemzetek vetélkedésében. Ráadásul új rekordot is felállítottak a házigazdák, hiszen a téli olimpiák 1924 óta íródó történetében még soha egyetlen ország sem szerzett egy olimpián ennyi győzelmet. Bár a kanadai jégkorong a korábbiakban sorra nyerte az olimpiai címeket (de az első hat siker alkalmával rendre egy-egy klubcsapat képviselte színeiket), így csak most fordult elő először, hogy valaki egynél többször ünnepelhessen győzelmet, Martin Brodeur, Scott Niedermayer, Chris Pronger és Jarome Iginla Kanada történetének első kétszeres bajnokai lettek ebben a sportágban. Most nyert 30 év után ismét házigazda jégkorong csapat az olimpián ez legutóbb 1980-ban az Egyesült Államoknak sikerült. A férfi jégkorong torna legjobb csapata, az ún. All-star válogatott az alábbi lett: Ryan Miller (amerikai) – Brian Rafalski (amerikai), Shea Weber (kanadai) – Jonathan Toews (kanadai), Zach Parise (amerikai), Pavol Demitra (szlovák)
0 Tovább

Meglesz a 11?

A nehéz rajt után a házigazda Kanada parádésan szerepel a vancouveri olimpián. Két nappal a 21. téli olimpia vége előtt már tíz aranyéremmel rendelkezik az eddigi két hazai olimpiáján (1976-Montreal, 1988-Calgary) egyetlen aranyat sem nyerő kanadai csapat és ezzel vezeti is az éremtáblázatot. Olimpiai rendező ország eddig mindössze kétszer jutott el tíz aranyéremig: 1994-Lillehammer, Norvégia, 2002-Salt Lake City, USA. A kanadai csapatnak van reális esélye a rekord megdöntésére, hiszen a férfi curling illetve a férfi jégkorong torna döntőjében is érintettek még a csapataik.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek