Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyereket vár a leszbikus Hammerseng

Váratlan bejelentést tette a norvég válogatott és a Bajnokok Ligája győztes Larvik olimpiai bajnok játékosa, a leszbikusságát évek óta nyíltan vállaló Gro Hammerseng. A korábban öt éven keresztül csapattársával, Katja Nyberggel járó sztár tavaly szakított kedvesével, most pedig már új párjával, a válogatottban vele együtt szereplő Anja Edinnel közösen várja első gyermekét. A jövő februárra várható kisbaba miatt Hammerseng természetesen kihagyja a decemberi brazíliai világbajnokságot. Egyelőre még nem dőlt el, hogy ennek ellenére elutazik-e Brazíliába, ahol játszani biztosan nem fog, de párját, Anja Edint még ettől függetlenül bíztathatja.

Bár a norvégok 31 esztendős játékosa a szülés után szeretne minél hamarabb visszatérni a pályára, még így is kérdés, hogy jövő júliusban láthatjuk-e őt a londoni játékokon. Mint ismeretes, Norvégia Európa-bajnoki győzelme okán már mindenképpen olimpiai résztvevőnek tekinthető, a kérdés csak az, hogy egyik legfontosabb irányító-átlövő játékosával vagy nélküle.

0 Tovább

Elkészült a londoni kosárlabda csarnok

A 12 ezer néző befogadására alkalmas aréna 15 hónap alatt – jóval az előzetesen tervezett határidő előtt - épült fel, és immáron a negyedik olyan létesítmény lett az Olimpiai Parkban, amely üzemkészen várja a sportolók érkezését. Az első tesztversenyt augusztus közepén  rendezik meg benne, amikor a házigazdák Ausztrália, Kína, Horvátország, Franciaország és Szerbia csapataival lépnek parkettre egy hatcsapatos tornán. A csarnok ülőhelyeit a kosárlabda külsejével egybecsengően fekete és narancssárga színekkel látják el.

A 35 méter magas, fehér színben pompázó csarnok - amelyben a kézilabda torna helyosztóit és a paralimpia kerekes székes kosárlabda tornáját is megrendezik - az egyik legnagyobb ideiglenes olimpiai illetőleg paralimpiai helyszínnek számít, a játékok után ugyanis elbontják és Nagy-Britannia más helyszínein illetőleg külföldön „hasznosítják újra”.

0 Tovább

Elkészült a londoni kézilabda csarnok

A londoni olimpiai létesítmények közül harmadikként május elején átadásra került a kézilabda csarnok, amelynek ünnepélyes megnyitóján a brit miniszterelnök, David Cameron is jelen volt. A 6500 néző befogadására alkalmas csarnok építését 2009 júliusában kezdték el az angolok. „A kemény munka gyümölcse az, hogy a megadott időre és az előzetese eltervezett költségkereteken belül készült el a létesítmény.” – dicsérte a szervezőket Cameron az átadás alkalmával. A kerékpáros csarnok és az Olimpiai Stadion után ez lett a harmadik londoni olimpiai létesítmény lett, amely elkészült.

Az olimpia alatt ebben a 44 millió fontért felépített csarnokban játsszák majd le a férfi és a női kézilabda torna selejtező mérkőzéseit és a női torna negyeddöntőit is, emellett pedig az öttusa versenyek vívó eseményeinek is otthont ad majd. A csarnok építése folyamán fontosak voltak a környezetvédelmi szempontok is, így például a rézből készült külső burkolatának elemei nagyrészt újrahasznosított anyagból készültek. A csarnok tetején 88 darab olyan technikai elem is található, amely a külső nap fényerejét közvetíti a belső térbe, ily módon közel 40%-al csökkentve a megvilágítás költségeit. A vízfelhasználást tekintve is modern megoldásokat alkalmaztak a tervezők, az esővíz gyűjtésével ugyanis a mellékhelyiségek öblítése is megoldható.

A változatos színű székekkel ellátott csarnok az olimpia végeztével 7500 férőhelyesre lesz kibővítve, majd pedig igazi multifunkciós létesítményként szolgálja a brit sportolók felkészülését. Az alsó széksorok betolhatóak, így később más sportágakhoz szükséges nagyobb méretű játéktér is kialakítható. Az új csarnokban november végén egy meghívásos női kézilabda tornát rendeznek, amely olimpiai tesztversenyként is szolgál.

0 Tovább

Indulnak a brit kézisek Londonban

Az olimpia megrendezése az anyagi és egyéb gazdasági előnyök mellett szakmai szempontból is fellendíti a házigazda ország sportéletét. Ennek egyik oka az, hogy míg az összes résztvevő ország versenyzői és csapatai szigorú kvalifikációs rendszeren keresztül tudnak csak kijutni a játékokra, addig a rendező ország alanyi jogon indíthat sportolókat. Így lesznek ezzel a britek is, akik a londoni olimpián sok olyan sportágban is ott lehetnek a mezőnyben, ahol kvalifikációs feltételek mellett biztosan sanszuk sem lenne erre. A Brit Olimpiai Szövetség (BOA) ennek ellenére –talán a nagy blama és hazai leszereplés elkerülése végett - szigorú szakmai előszűrésnek veti alá a sportágakat, különös tekintettel a viszonylag nagy költséggel járó csapatsportágakra.

A kézilabda is a szigorúan „felügyelt” sportágak közé tartozott, amelynél az sem volt biztos, hogy egyáltalán élnek-e a britek a házigazdaként történő szereplés jogával. A napokban azonban végül megszületett az a döntés, hogy lesz brit női és férfi kézilabda csapat is a londoni mezőnyben. „Nagy örömünkre szolgál, hogy bejelenthetjük ezt a hírt. A Brit Kézilabda Szövetség az utóbbi időben bebizonyította, hogy csapatai érdemesek arra, hogy szerepeljenek a hazai rendezésű olimpián. Ez a szereplés nagy előrelépést hozhat majd a sportágba, a kézilabda pedig ezáltal hosszan tartó fejlődési pályára állhat hazánkban.„ – nyilatkozta boldogan Andy Hunt a brit olimpiai csapat vezetője. „Örülünk annak, hogy ez a döntés végre megszületett. Számunkra ez az eddigi munkánk visszaigazolását jelenti. A kézilabda Európa számos országában nagyon népszerű, miért ne lehetne néhány év múlva ez a helyzet nálunk is?” – tette fel a költői kérdés a Brit Kézilabda Szövetség elnöke, Paul Goodwin. Az olimpiai kézilabda tornán mindkét nem esetében 12-12 csapat vehet részt, a házigazda Nagy-Britannia mellett eddig a női Európa-bajnok Norvégia és a férfiaknál világbajnok Franciaország biztosította részvételi jogát.

0 Tovább

EB-t és olimpiai kvótát nyert a norvég csapat

Vasárnap a bronzmérkőzéssel és a döntővel véget ért a 2010-es női kézilabda Európa-bajnokság. A fináléban a társházigazda norvégok ugyan a szünetben még hátrányban voltak a torna meglepetés csapata, Svédország ellen, de a második játékrészben az 5-5 gólos Löke és Hammerseng vezetésével fordítottak. A 25-20-as norvég siker egyben azt is jelenti, hogy az olimpiai címvédő norvégok sorozatban negyedszer nyerték meg az Európa-bajnokságot, ráadásul ezzel a sikerükkel már kvalifikálták magukat a londoni olimpiára is. A női kézilabda torna 12 csapatos mezőnyéből ezzel már két hely (Norvégia és a házigazda Nagy-Britannia révén) elkelt. A fennmaradó tíz helyből hármat a 2011-es kontinenstornák (Ázsia, Afrika, Pán-Amerika) visznek el. Egy hely szerezhető még a jövőre Brazíliában sorra kerülő világbajnokságon is. Számunkra az EB-10. hely mellett a hétvége másik rossz híre volt, hogy már a brazíliai vb-re történő kijutás sem lesz könnyű, hiszen ehhez a roppant erős (de az EB-n a csoportkör után kieső, így szintén leszereplő) Németország csapatát kell legyőzni. Amennyiben a világbajnoki cím nem jön össze (ami jelen állás szerint csupán álom a magyar női kézilabda válogatott számára), akkor sincs még minden veszve, hiszen a pekingihez hasonló módon ezúttal is lesznek olimpiai pótkvalifikációs tornák. A 2012 májusában, később kijelölendő helyszínen sorra kerülő három tornáról még összesen hat csapat juthat ki a londoni játékokra, a mieinknek alighanem ez utóbbi esélyt kellene megragadniuk az ötkarikás kvótához. Ehhez persze szüksége lesz az újra egészséges (nem sérült) Görbicz Anitára és Zácsik Szandrára is az addig remélhetőleg még jobban összeálló nemzeti csapatunknak.

0 Tovább

Kézilabdás vendégek a XVI. kerületben

Május hónapban kézilabdás vendégei lesznek a budapesti székhelyű Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Körnek. A 2010. május 13-án (csütörtökön) 17.00-től kezdődő rendezvényen Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Kökény Bea, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó, Tomori Zsuzsa olimpikon és válogatott kézilabdázó, valamint Rozmán Attila, a KMSE elnöke lesznek a vendégek. A rendezvény ezúttal különleges helyszínen kerül lebonyolításra, mégpedig a Centenáriumi Általános és Szakiskolában (Budapest 1165 Sasvár u. 101.) A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az ingyenes rendezvényre.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek