Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Friesinger visszavonult

Bejelentette visszavonulását Anni Friesinger-Postma, a németek háromszoros olimpiai bajnok gyorskorcsolyázója. A 33 éves sportoló jobb térdét márciusban operálták meg, s akkor még úgy nyilatkozott: bízik a gyors felépülésben, valamint abban, hogy a németországi Inzellben 2011 márciusában sorra kerülő világbajnokságon rajthoz állhat. "Akik ismernek, tudják: mindent megtettem azért, hogy Inzellben még egyszer ott lehessek a startnál - fogalmazott szerdán Friesinger-Postma. - El kell azonban fogadnom, hogy a térdízületeim állapota miatt fel kell hagynom az élsporttal. Természetesen nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, de mostantól már csak az előttem álló feladatokra koncentrálok, amelyeket teljes erőbedobással szeretnék végezni." A gyorskorcsolyázó összesen öt olimpiai érmet szerzett karrierje során: 2002-ben, Salt Lake City-ben az 1500 méteres távon diadalmaskodott, majd 2006-ban Torinóban és 2010-ben, Vancouverben is tagja volt az üldözéses csapatversenyben győztes német együttesnek. Ezek mellett 1998-ban, Naganóban 3000 méteren és 2006-ban, Torinóban 1000 méteren bronzérmet szerzett.

0 Tovább

Hason csúszva lett bajnok

A vancouveri olimpia 16 napja alatt számtalan csodás történet látott napvilágot sikerekről, bukásokról. A német gyorskorcsolyázó, Anni Friesinger-Postma sztorija azonban talán nem kapott elég figyelmet, pedig a németek 33 éves versenyzője igencsak érdekes körülmények között lett újra (immáron harmadszor) olimpiai bajnok. A sérülései miatt az egyéni versenyszámokra ezúttal kevésbé felkészült és gyengébben szereplő (1000 méter – 14. hely, 1500 méter – 9. hely) az üldözéses csapatversenyben vigasztalódott.  A női 3000 méteres csapatverseny (ahol hárman egyszerre teljesítik a távot) elődöntőjében Friesinger az utolsó kanyarban már teljesen elfáradt, megbotlott, ekkor még egyensúlyban maradt ugyan, de a célegyenesben már végleg elcsúszott és végül hasra esve ért be a célba. A jégen úszó mozdulatokat (!) végző Friesinger hihetetlen rutinjával még a jobb lábát előre tolta (a célba érkezésénél a korcsolya számít), de ezt követően is dühösen verte a jeget (ld. lenti videó), mert azt hitte, hogy az ő hibája miatt kiestek.

  
A célban azonban végül a németek így is nyertek 23 századmásodperccel, így bejutottak a döntőbe. A fináléban immáron a kisebb sérülést szenvedő Anni Friesingert pótló Kathrin Mattscherodt-tal felállva a német csapat megint bajban volt (az utolsó kör előtt 1,62 másodperccel voltak lemaradva) a japánok ellen. A nagyszerű hajrá miatt azonban végül mindössze két századmásodperces (!) különbséggel a német csapat nyert, ezzel pedig végül olimpiai bajnok lett. Az érvényben lévő szabályok miatt pedig a negyed- és az elődöntőben szereplő Freisinger is ott állhatott a dobogó tetején.
 
0 Tovább

Shimizu visszavonult

Befejezte pályafutását a japánok kitűnő gyorskorcsolyázója, Hiroyasu Shimizu. A 36 éves versenyző ötszörös világbajnokként (valamennyit kedvenc távján, 500-on szerezte) és olimpiai bajnokként fejezi be közel két évtizedes karrierjét. Első sikereit az 1998-as naganói téli olimpián aratta, amikor is 500 méteren arany-, 1000 méteren pedig bronzérmes lett. Négy évvel később az ötszáz méteres számban még egy ezüstérmet is szerzett. Élete negyedik olimpiáján Torinóban is ott volt a legrövidebb táv mezőnyében, ahol végül a 18. helyen zárt. A 100 méteres speciális szám világrekordját (9,43 sec) még mindig a magáénak tudó Shimizu azok után döntött a visszavonulás mellett, hogy nem sikerült bekerülnie a vancouveri olimpiára utazó japán csapatba, így nem indulhatott el élete ötödik olimpiáján.

0 Tovább

Sablikova a cseh dinamit

Az 1500-on szereztt bronz- illetve a 3000-en szerzett aranyérem után sem állt le a csehek gyorskorcsolyázója, Martina Sablikova, aki az 5000 méteres versenyben -toronymagas esélyesként - tudott ismét győzni. Ezzel ő lett az első cseh sportoló, aki egy téli olimpián két aranyérmet is szerzett. A 3000-5000 duplázást ráadásul rajta kívül eddig csak három legendás gyorskorcsolyázónak (Yvonne van Gennip - 1988, Gunda-Niemann Kleemann - 1992, Claudia Pechstein - 2002) sikerült megcsinálnia. 

 

0 Tovább

Nincs meg a 100. holland arany

A gyorskorcsolyázó Sven Kramer lábában volt a holland sport 100. olimpiai bajnoki címe. A nyári játékokon eddig 71, a téli olimpiákon pedig (a Vancouverben eddig szerzett hárommal együtt) 28 bajnoki címet gyűjtő hollandok a férfi gyorskorcsolyázók 10.000 méteres számában ünnepelhették volna a 100. bajnoki címet. A világrekorder, ezen a távon háromszoros világbajnok Kramer hiába érte el azonban a legjobb időeredményít, kilenc körrel a vége előtt edzője, Gerard Kemkers téves jelzése miatt a belső ívre ment az egyik kanyarban (a külső helyett), így végül kizárták és helyezetlenül végzett. Az eddig mindhárom vancouveri aranyérmét gyorskorcsolyázásban szerző hollandok számára a ma esti női 5000 méter lehet a következő esély a 100. arany megszerzésére.

0 Tovább

Hedrick a legendák nyomában

A férfiak 1000 méteres gyorskorcsolya versenyében ugyan az amerikai Shani Davis győzött, honfitársa, a harmadikként záró Chad Hedrick ugyanakkor nem akármilyen teljesítményt nyújtott ezúttal is. A korábbi három olimpiai érme mellé most egy újabb bronzérmet nyerő Hedrick ugyanis ezzel immáron a negyedik különböző távon tudott olimpiai érmet szerezni. A gyorskorcsolya sport történetében mindössze három olyan férfi gyorskorcsolyázó van, aki öt különböző versenyszámban is érmet tudott szerezni. A finn Clas Thunberg (1924-1928), a norvég Roald Larsen (1924-1928) és az amerikai Eric Heiden (1980) tudott eddig ilyen bravúrt elérni. Érdekesség, hogy Heiden mind az öt távot megnyerte a lake placidi olimpián, míg Larsen bár hatszor volt érmes, aranyérmet mégsem sikerült nyernie a téli játékokon.

 
0 Tovább

Korea tarolt 500 méteren

Kedden a férfiakhoz hasonlóan a női 500 méteres versenyben is koreai siker született a gyorskorcsolyázóknál, ami azért is különleges, mert ilyesfajta duplázásra viszonylag ritkán van példa a téli olimpiákon. A 2010-es olimpián a nőknél a Li Szang Hva, a férfiaknál pedig Mo Teae Bum győzött a legrövidebb távon. Érdekesség, hogy Dél-Korea korábban normál gyorskorcsolyában nem nyert még aranyérmet az olimpián egyet sem…

Ezen kívül csak négyszer fordult elő, hogy egy távon egy olimpián ugyanazon nemzetek nyerjék meg egyazon távot a férfi és a női mezőnyben is:
1960 – 1500 méter Jevgenyij Grisin (SOV) – Ligyija Szkoblikova (SOV)
1964 – 1500 méter Ants Antson (SOV) – Ligyija Szkoblikova (SOV)
1994 – 1000 méter Dan Jansen (USA) – Bonnie Blair (USA)
1998 – 1000 méter Ids Postma (NED) – Marianne Timmer (NED)

Pontosítás (2010.02.22): Megvan az ötödik hasonló eset - 2010 Vancouver: 1500 méter Mark Tuitert és Ireen Wüst (NED)

0 Tovább

A lett számhalmozó

A lett korcsolyázó, Harald Silovs igazi kuriózuma a vancouveri téli olimpiának. Az olimpia második napján sűrű programja volt a lett korisnak, aki egyedülálló módon két sportágban is szerepelt egyazon napon. Silovs a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres számában 20. lett, majd annak rövidpályás változatában, az 1500 méteres viadalon a „B” döntőig jutott, így végül összesítésben a 10. pozícióban zárt. Tudomásunk szerint nem volt még példa arra, hogy valaki egy téli olimpián két sportágban is elinduljon egyazon napon. Valaki tud még ilyen emberről?

0 Tovább

Do a Bradbury !

A 2002-es téli olimpia után új kifejezés került be az angol nyelv szleng szótárába. A Salt Lake Cityben rövidpályás gyorskorcsolyázásban győztes ausztrál Steven Bradbury ugyanis elképesztő szerencsével nyert olimpiai aranyérmet. Már az 1000 méteres versenyszám elődöntőjében is profitált abból, hogy előtte buktak a többiek, de mindez semmi sem volt ahhoz képest, ami a döntő utolsó kanyarjában várt rá. Aki emlékszik Bradbury hihetetlen „mákjára” és látta már a videót, annak azért, aki még nem tud róla, annak pedig azért érdemes megnéznie az alábbi videót…

 
 
Ja, azóta a „to do a Bradbury” az angol szlengben annak szinonimája, ha valaki totálisan esélytelenül, de a sors által neki megadott szerencsével élve tud sikert elérni.
0 Tovább
12
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek