Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A világ legjobbja nélkül utaznak Londonba a hollandok

Meglepő döntést hozott az olimpiai keret kijelölésekor a holland férfi gyeplabda válogatott szövetségi kapitánya. A két szupersztár, Teun de Nooijer és Taeke Taekema kihagyása nagyjábólhasonló kaliberű döntés, mint ha Kemény Dénes mondjuk Kásás Tamás és Biros Péter nélkül képzelné el a londoni olimpián vízbe ugró magyar vízilabda válogatottat. Az Eb-ezüstérmes hollandokat edző Paul van Ass a 445-szörös válogatott, nem mellesleg a világ legjobb gyeplabdázójának háromszor (2003, 2005, 2006) is megválasztott, kétszeres olimpiai bajnok (1996, 2000) Nooijer és a 240 válogatott meccsén 220 gólt szerző Taekema kihagyásával persze nyilván nagy kockázatot vállal.

A keret már nélkülük utazik el a spanyolországi, majd ausztráliai edzőtáborozása és van Ass később sem tervezi behívni a 35 illetve 31 esztendős klasszisokat. Taekea egyenesen „pályafutásom legnagyobb veresége”-ként értelmezte a hírt, amelyet a tréner sejtelmes nyilatkozattal kommentált: „Londonban a lehető legjobb csapatot kell kiállítanom, de ez nem azt jelenti, hogy automatikusan a 18 legjobb játékost kell behívnom a keretbe”

0 Tovább

Lemaradhat a világbajnok az olimpiáról

Hatalmas meglepetés született a mexikói Guadalajarában zajló Pánamerikai Játékok női gyeplabda tornájának döntőjében, ahol a 2010-es világbajnok argentin csapat 4-2-es vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól. Az amerikai csapat ezzel a sikerrel kvalifikálta magát a 2012-es nyári olimpiára, míg a dél-amerikai csapat pótselejtezőre kényszerül. Jövő év elején három pótkvalifikációs tornát rendeznek a hölgyeknél, ahonnan a győztesek még szintén olimpiai indulási jogot szereznek az olimpiára.

A 12 csapatos londoni női gyeplabda tornára eddig a házigazda Nagy-Britannia mellett az olimpiai bajnoki címvédő Hollandia, az EB-második Németország, valamint Ausztrália, Új-Zéland, Kína, Dél-Korea és az Egyesült Államok csapatai jutottak el. A pótkvalifikációs tornákat jövő február-márciusban Belgium, Japán és India rendezheti majd meg.

0 Tovább

Kék pályán rendezik a gyeplabda tornát

Jövőre Londonban az olimpiai játékok történetében először kék színű pályán rendezik meg a gyeplabda tornát. A szervezőbizottság bejelentése azért okozott meglepetést, mert a sportágat évtizedek óta zöld színű pályákon rendezik. Eredetileg természetese fűvel borított pályán rendezték a gyeplabda mérkőzéseket, amelyet a hetvenes években váltottak fel különböző szintetikus, de továbbra is zöld színű felületek. A kék szín választása szakemberek szerint most mégis indokolt, hiszen azon a nagyobb kontraszt miatt a játékosok, a helyszíni és a televíziós nézők, valamint a fotósok is jobban látják a fehér színű labdát. Hasonló folyamat a közelmúltban az asztaliteniszezőknél is végbement, ahol a tévés „láthatóság” írta át a zöld szín mindenhatóságát, így a legjobb ping-pongosok számára már évek óta kék asztalokon rendezik a nemzetközi mérkőzéseket.

„Szeretnénk minden szempontból modernek és innovatívak lenni, és ezen keresztül első osztályú létesítményeket biztosítani az olimpiai versenyekre. A Nemzetközi Gyeplabda Szövetséggel közösen hoztuk meg a döntést ebben a témában.” – mondta indoklásul Debbie Jevans a 2012-es olimpia sportigazgatója. A férfi és női tornát is rendező gyeplabdázók 12-12 csapattal számolva 380 sportolót delegálhatnak majd Londonba, ahol várhatóan 600.000 helyszíni néző előtt játsszák le az olimpiai torna találkozóit.

A jövő tavaszra elkészülő gyeplabda centrumban két gyeplabda pályát építenek, a bemelegítésre szolgáló terület mellett a másik, 16.000 néző befogadására alkalmas pálya ad majd otthont mind a 76 mérkőzésnek. A 14 napig tartó olimpiai gyeplabda torna találkozóit július 29-e és augusztus 11-e között rendezik meg. A gyeplabda torna találkozóira 20 és 150 font közötti áron vásárolhatóak belépők.

0 Tovább

Pakisztán nagy dobásra készül

Pakisztán két –nemzetközileg is (el)ismert, bár Magyarországon egyelőre kevéssé népszerű - sportágban tartozik a világ élvonalába, a krikettben és a gyeplabdában. Előbbiben jelenleg is a világ legjobbjai között tartják számon, utóbbiban azonban inkább a dicső múlt miatt emlegetjük a sportág nagyjai között. A pakisztáni gyeplabda válogatott egykoron rendre esélyesként utazott az olimpiákra (1960-ban, 1968-ban és 1984-ben győzött is), az ország mindhárom olimpiai bajnoki címét és mindhárom ötkarikás ezüstérmét (1956, 1964, 1972) is ebben a sportágban szerezte. Egy-egy ökölvívó és birkózó bronzérem mellett a gyeplabdázók még további két olimpiai bronzot is összehoztak (1976, 1992), utóbbi az ország történetének utolsó olimpiai érme is egyben. A most már lassan két évtizedes érem nélküli periódust a pakisztániak Londonban zárnák le, és mivel a közelmúltban férfi gyeplabda csapatuk megnyerte az Ázsia Játékokat, így most joggal érzik úgy, hogy a brit fővárosban akár az aranyéremre is eséllyel pályázhatnak.

A sportág négyszeres világbajnokának (1971,1978,1982,1994) számító pakisztániak számára az idei év nem úgy indult, hogy nagyratörő terveket szőhetnek, az Indiában rendezett világbajnokságon ugyanis az ország történetének legrosszabb eredményét érték el (12. hely a 12 csapatos tornán, a helyosztón ráadásul még Kanadától is vereséget szenvedtek). A csapatkapitány, Zeeshan Ashraf által vezetett csapat azonban mégsem adta fel. Az Ázsia Játékok fináléjában Malajzia ellen győztes (2-0) csapat ugyanis az év végére „feltankolt” önbizalomból, így most már az ország sportági szövetségének vezetői is dobogót várnak el tőlük Londonban. A siker után a holland vezetőedzővel, Michel van den Heuvel-lel is szerződést hosszabbítottak, aki ennek megfelelően 2012 nyaráig a pakisztáni válogatott mellett maradhat.

A pakisztáni csapat jövő februárban Egyiptomban készül majd, ezt követően pedig márciusban viszonzásként vendégül látja az egyiptomi válogatottat. Ez utóbbi tény azért is érdemelt kiemelt figyelmet, mert az elmúlt években – elsősorban biztonsági megfontolásokból – alig-alig vállalkoztak külföldi válogatottak (bármilyen sportágról is legyen szó) arra, hogy Pakisztánba utazzanak. A növekvő nemzetközi elismertség pedig erősebb edzőpartnereket, ezen keresztül pedig várhatóan jobb londoni szereplést is hozhat Pakisztánnak.

1 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek