Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lewis Hamilton is fut az olimpiai lánggal

A vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjra készülő Lewis Hamilton, a McLaren világbajnok pilótája is fut majd az olimpiai lánggal jövő hétfőn. A 2008-ban vb-t nyert brit autóversenyzőt eredetileg arra kérték fel, hogy szülővárosán, Stevenage-en keresztül fusson a fáklyával, amely azonban épp vasárnap dél körül, közvetlenül a brit GP rajtja előtt éri majd el a települést. Hamilton ezért másnap, egy másik helyszínen viheti a lángot, az azonban még nem dőlt el, hogy pontosan hol.
Az ötkarikás fáklyafutás hétfőn Milton Keynes-t, Buckinghamet, Bicestert és Oxfordot érinti.

0 Tovább

Ismét meggyújtották az olimpia lángot

Csütörtkön délelőtt meggyújtották a londoni nyári olimpia lángját a görögországi Olümpiában. A fáklyát Héra istennő 2600 éves temploma előtt egy "papnő" korhű jelmezben, a Nap sugaraival, egy fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel. A fáklyaváltó első futója az úszó Szpirosz Dzsanniotisz lesz, akinek az édesanyja angol. A láng egyhetes, közel 2900 kilométeres görögországi útja során negyven várost érint, 490-en veszik kézbe, és jövő csütörtökön érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Brit körútja után az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

Olümpia volt a helyszíne az ókor egyik legfontosabb sportversenyének, amelyet négyévenként augusztusban, az első telihold idején tartották. A játékokat a hagyomány szerint Kr. e. 776-ban rendezték meg először Zeusz tiszteletére, majd 1170 évvel később, 393-ben tiltotta be I. Theodosius római császár, aki a versenyt pogány jellegűnek ítélte. London az első város, amely - 1908 és 1948 után - harmadszor rendezhet olimpiát.

0 Tovább

Május 10-én gyújtják meg az olimpiai lángot

Május 10-én gyújtják meg a görögországi Olümpiában a londoni nyári olimpia lángját. Amint azt a Görög Olimpiai Bizottság hétfőn jelezte: a gazdasági válság ellenére sikerült elegendő szponzort találni a láng egyhetes görögországi útjára, amely negyven várost érint, és közel 2900 kilométeres lesz. Korábban a görög kormány is komoly összegekkel segítette az olimpiai láng utaztatását. A fáklyaváltó első futója az úszó Szpirosz Dzsanniotisz lesz, akinek az édesanyja angol.

Olümpia volt a helyszíne az ókor egyik legfontosabb sportversenyének, amelyet négyévenként augusztusban, az első telihold idején tartották. A játékokat a hagyomány szerint Kr. e. 776-ban rendezték meg először Zeusz tiszteletére, majd 1170 évvel később, 393-ben tiltotta be I. Theodosius római császár, aki a versenyt pogány jellegűnek ítélte. Hagyományosan Olümpiából indul útra az újkori olimpiák lángja, amelyet Héra istennő 2600 éves temploma előtt tizenegy "papnő" korhű jelmezben, a Nap sugaraival, egy fém parabolatükör segítségével gyújt meg.

A fáklya május 17-én érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

0 Tovább

Gőzössel is utazik az olimpiai láng

A világ egyik legjobb állapotú gőzmozdonya is részt vesz az olimpiai láng nagy-britanniai útján. Igaz, a 85 éves Scots Guardsman csak "beugró" lesz, ugyanis eredetileg egy másik gőzös, a Flying Scotsman vitte volna a lángot Yorkból Thirskbe június 20-án. A yorki vasúttörténeti múzeum március 16-án jelentette be, hogy a Flying Scotsman, amelyet közadakozásból 2006 óta újítanak fel, nem készül el határidőre. A Repülő Skót az egyik leghíresebb brit gőzös, amely az elmúlt nyolcvan évben több mint négymillió kilométert tett meg, és 1934-ben először lépte át az óránkénti 160 kilométeres sebességet. A Flying Scotsmant váltó Scots Guardsman arról híres, hogy főszereplője volt a korai brit dokumentumfilmezés egyik legjobb alkotásának, az Éjszakai postának.

Az olimpiai láng történetének nem a Scots Guardsman lesz az első mechanikus szállítója. A második londoni játékok előtt, 1948-ban a láng hajón tette meg az utat a La Manche-csatornán, majd később utazott evezős csónakban, bennszülött kenuban és kínai sárkányhajón is. A Görögországban gyújtott tüzet először 1952-ben vitték repülőgépen, de nem utoljára, később egy Concorde is szállította Európa és az Egyesült Államok között. A láng utazott lóháton és tevén is, 2000-ben pedig búvárok úsztatták meg a Nagy-Korallzátonynál.

A montreali olimpia előtt, 1976-ban a lángot rádióhullámmá "alakították", majd a jelet egy műhold segítségével Kanadába továbbították, ahol az működésbe hozott egy lézert, amely ismét meggyújtotta lángot. A 2014-es, Szocsiban sorra kerülő téli játékok szervezői még merészebb terveket szövögetnek: Alekszandr Zsukov miniszterelnök-helyettes tavaly nyáron bejelentette, azt tervezik, hogy a fáklyát az űrbe is eljuttatják.

0 Tovább

Májusban lobban fel újra az olimpiai láng

A londoni olimpia szervezői véglegesítették a nyári játékok előtti fáklyaváltó időpontjait és útvonalát. A tervek szerint május 10-én – a nap sugarainak és egy tükörnek a segítségével – Athénban lobban fel ismét a láng, amely nyolc nappal később egy katonai repülőgép fedélzetén jut majd el a szigetországba. A cornwalli érkezés után a fáklya bejárja majd Anglia, Skócia, Észak-Írország és Wales területét, majd egy rövid kitérőt tesz Írország fővárosában, Dublinban is.

A lángot a British Airways egy Airbus 319-es típusú repülőgépével szállítják majd, amelynek a járatszáma stílszerűen BA2012 lesz. Mivel nyílt lángot a nemzetközi légiközlekedésben tilos szállítani, így a londoni szervezőknek külön engedélyt kellett kérniük terveik megvalósításához.

0 Tovább

8000 mérföldet utazik az olimpiai láng

Hetven nap és 8000 mérföld megtétele után érkezik majd meg a július 27-i nyitóünnepség helyszínére a jövő évi londoni olimpia lángja. A legutóbbi, pekingi játékokat megelőző lángváltóval ellentétben a londoni szervezők (LOCOG) a gazdaságosabb megoldást választottak, így a fáklya nem tesz nemzetközi utazást, "csupán" Nagy-Britanniát járja körbe, igaz, a királyságon belül kifejezetten változatos útvonalat tervezett meg a LOCOG.

A hétfői prezentáción kiderült, hogy a láng csatornán fog "hajózni", siklón, villamoson, gőzmozdonyon, hőlégballonon, illetve motorkerékpár oldalkocsijában is utazik majd, amíg körbeér a szigeten. Emellett lovagolni és korcsolyázni is fognak vele. A fáklya eljut többek között a legendás skóciai tóhoz, a Loch Nesshez, valamint Stonehenge-hez és a walesi Snowdon csúcsra is, mely 1080 méterrel a tengerszint felett fekszik, ez lesz a lángváltó legmagasabb pontja.

Sebastian Coe, a LOCOG vezetője arról beszélt hétfőn, céljuk az volt, hogy kreatívak legyenek az út megtervezésénél. A másik fontos szempont az volt, hogy az országban élő minden ember megnézhesse a lángot. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a lakosság 95 százalékának legfeljebb egy órát kell majd utaznia mindehhez. A staféta során 8000 futó viszi majd lángot május 17-től július 27-ig. A fáklyát a megnyitóra a Hampton Court Palace-tól hajón úsztatják le a Temze fiolyón az olimpiai Stadionig. A fáklyaváltó eredete az ókori Görögországban gyökerezik, amikor a rendezők követeket küldtek szét, hogy kihirdessék a seregszemlét. Az újkorban az 1936-os berlini játékok előtt elevenítették fel a hagyományt.

0 Tovább

Szocsi 2014 - a világűrbe is eljut az olimpiai láng

A világűrbe, az Északi-sarkra és egy ötezres hegycsúcsra is eljut majd a 2014-es szocsi téli olimpia lángja. Dmitrij Csernyisenko, a szervezőbizottság elnöke kedden közölte, hogy minden idők legnagyobb szabású fáklyaváltóján dolgoznak. Ennek során az ötkarikás jelkép többek között a Nemzetközi Űrállomásra (IIS), továbbá Oroszország legmagasabb csúcsára, az 5642 méteres Elbruszra is "ellátogat".

A láng 2013. október 7-én érkezik meg Athénból Moszkvába, majd az onnan 9000 km-re található Vlagyivosztokba utaztatják. A 2014. február 7-én kezdődő játékokig hátralévő 123 napban aztán 40 ezer km-es útja során végigjárja az egész orosz föderációt. "Ez megfelel az Egyenlítő hosszának, és nem tudom elképzelni, hogy valaha túlszárnyalják ezt a teljesítményt" - mondta Csernyisenko, hozzátéve: a fáklya a tervek szerint éppen 2014 településen halad majd át, és 30 ezer önkéntes vesz részt a stafétában.

0 Tovább

Fuss te is az olimpiai lánggal!

A Samsung öt személyt keres, akik Magyarországot képviselve vihetik az olimpiai lángot a 2012-es londoni nyári játékok előtt - hangzott el a cég és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az eseményen utaltak arra, hogy a program keretében korábban olyan hírességek futottak a lánggal, mint Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszónő, Halász Judit színésznő vagy Besenyei Péter műrepülő. Molnár Zoltán, a MOB főtitkára arról beszélt, hogy a fáklyafutás az első esemény, amely ráirányítja a figyelmet a soros olimpiára, a sport nagy ünnepére. Személyes élményét is felelevenítette: az 1972-es müncheni olimpia előtt egy barátja futhatott a lánggal, amiért mindenki irigyelte őt.

A Samsung elsősorban olyan "hétköznapi" embereket keres a fáklyafutásra, akik szakmai vagy magánéletükben többet tettek, mint ami elvárható lenne, legyen szó jótékonysági tevékenységről vagy szakmai eredményekről. A Nagy-Britanniában sorra kerülő futásra szeptember elsejétől a hónap végéig lehet jelentkezni a www.samsungsport.hu oldalon. A pályázatokat a Borkai Zsolt MOB-elnök által vezetett zsűri bírálja majd el. Kassai Viktor nemzetközi labdarúgó-játékvezető, aki biztos, hogy futni fog a fáklyával, első olimpiai élményeként az 1988-as szöuli játékokat nevezte meg. A pekingi ötkarikás eseményen bíróként személyesen is részt vett, sőt, ő vezette a férfi torna döntőjét, a londoni olimpiához pedig a fáklyafutás részeseként kapcsolódik majd.

0 Tovább

Szocsi 2014 - az űrbe is eljut az olimpiai láng

Oroszország azt tervezi, hogy a világűrben is megutaztatja az olimpiai lángot a 2014-es szocsi téli játékokat megelőző fáklyatúrán. Alekszander Zsukov orosz miniszterelnök-helyettes a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) durbani ülésén megtartott prezentációjában azt mondta: minden idők leghosszabb fáklyaváltóját akarják megvalósítani, s a történelemben először az űrbe is szeretnék eljuttatni a lángot. Zsukov jelezte, hogy Oroszország legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Elbrusz és a világ legmélyebb tava, a Bajkál-tó is szerepel a 120 naposra és 28 ezer km-esre tervezett fáklyatúra állomásai között, amelynek során 130 városon keresztül 14 ezren viszik majd a lángot.

0 Tovább

London 2012: Elkészült az olimpiai fáklya

Szerdán a londoni olimpiai szervező bizottsága bemutatta a 2012-es játékokra készített fáklyát. A 80 centiméter hosszúságú, kúp formátumú, aranyszínű fáklya borítása nyolcezer darab kis lyukat tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a láng ne csak felül, de oldalról, több irányból is látható legyen. „Azt szerettük volna, ha szép, de egyben egyszerű is lesz a külseje.” – nyilatkozta a két tervező egyike, Jay Osgerby. A lyukak száma sem véletlen, amely utal arra a 8000 emberre, akik a tervek szerint az olimpiát megelőző londoni váltófutásban részt vesznek majd. 

A fáklya alumíniumborítással került elkészítésre és emellett arra is ügyeltek tervezői, hogy könnyű legyen, hiszen a 70 napos fáklyaváltó nagy részében fiatalok futnak majd vele. A fáklya Nagy-Britanniába történő megérkezése után közel 13.000 kilométert tesz majd meg a szigetországban, mielőtt 2012. július 27-én megérkezik majd a londoni megnyitóra. 

0 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek