Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

London 2012: Hétköznapi emberek futhatnak a fáklyával

A londoni olimpia előtt ugyan nem terveznek a brit szervezők világméretű fáklyaváltót, de a 2012-es játékok előtt így is közel hetven napon keresztül halad majd Nagy-Britanniában az olimpiai láng. A fáklyaváltóban összesen közel 8000 ember futhat majd néhány száz métert az olimpiai játékok szimbólumával, a résztvevők nagy részét (90%-át) pedig a britek a hétköznapi emberek közül választanák ki. A kiválasztási folyamat több szálon fut majd, melynek egy részében a váltó három fő szponzora (Coca-cola, Lloyds TSB és Samsung) szervez kampányokat júniustól kezdődően. Ezen felül viszont érdekesnek ígérkezik az a kezdeményezés, amelyben bárki ajánlhat a szervezőbizottság figyelmébe olyan személyeket, akit érdemesnek talál a megtisztelő feladatra.

A fáklyával futók felét a 12-24 éves korosztályból tervezik feltölteni, olyan fiatalokkal, akik a helyi közösségekben töltenek be vezető és példakép szerepet. „Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy olyan embereknek adjunk rivaldafényt, akik a hétköznapokban nyújtott tevékenységükkel ezt megszolgálják” – mondta a szervezőbizottság vezetője, Sebastian Coe. A napokban indult „Moment to Shine” elnevezésű programban másfél hónap áll rendelkezésre (június 29 - éjfél a határidő) a jelölésre, a projekt végén pedig összesen 2012 személyt választanak ki ezen keresztül a futásra. Ezen program egyetlen megkötése viszont, hogy csak a szigetországban élő egyéneket lehet jelölni.

0 Tovább

Cornwallnál ér brit földet az olimpiai láng

Hivatalosan is eldőlt, hogy Nagy-Britannia dél-nyugati csücskében, Cornwall-nál lép először brit földre a 2012-es londoni nyári olimpiára érkező fáklyaváltó. Az olimpiai láng útja ezúttal – a korábbi rossz tapasztalatok, különösen a pekingi fáklyaváltót kísérő atrocitások miatt – nem lesz nemzetközi. A görögországi Olympiában fellobbanó olimpiai láng ugyanis egyből a szigetországba érkezik és 2012. május 19-én megkezdi hetven napos, 12.000 kilométeres vándorútját. „Az olimpiai láng az ország minden szegletében feltűnik majd és mindenhol kiemelt figyelmet kap.” – mondta a bejelentés során Sebastoan Coe, a londoni szervezőbizottság elnöke. Az útvonal tervet úgy készítették el a britek, hogy a szigetország lakosságának 95%-a alig egy órányi utazásra lehessen a fáklya útvonalától, így szinte mindenki – amennyiben akarja – személyesen élhesse át a váltófutás hangulatát.

Az olimpiai fáklyát a tervek szerint hozzávetőlegesen 8000 futó viszi majd és juttatja el többek között Cardiff, Liverpool, Belfast, Dublin és Glasgow érintésével a július 27-ei londoni megnyitó színhelyére. Cornwall ezúttal Doverrel futott nagy versenyt az „elsőségért”, de az 1948-as londoni olimpiával ellentétben most nem a legendás doveri sziklák fogadják majd elsőként a fáklyát. A fáklya a tervezett 70 napos túrából 66 napon lesz „aktív” és a tervek szerint naponta 12 órát halad végső célja felé.

0 Tovább

Peking – eltűnik a kandeláber

Alig két évvel a pekingi olimpia befejezését követően eltűnik az olimpiai lángot a játékok tizenhat napja alatt vendégül látó kandeláber a Madárfészek stadion tetejéről. A játékok központi stadionjának tetején található szerkezet annak idején a tornász Li Ning bámulatos alakítása nyomán vált közismertté, az egykori háromszoros olimpiai bajnok sportoló ugyanis a levegőben függeszkedve „ment” körbe a lánggal és gyújtotta meg végül a stadion jelképévé is váló, speciális spirális formával rendelkező monstrumot. A kínai hivatalos tájékoztatás szerint a stadionról hétfőn leválasztott elemet annak gyártási helyére, a Shougang acélipari csoport telephelyére szállítják, ahol megszabadítják a feleslegesnek gondolt rögzítésektől, majd pedig a stadionhoz visszaszállítva, annak északi részében lesz teljes egészében kiállítási tárgyként megtekinthető. A munkálatok előreláthatólag egy hónapot vesznek majd igénybe, amelynek során öt különböző részre, elemre bontják a fáklyát a könnyebb szállíthatóság kedvéért. Bár messziről nézve kicsinek tűnt, a fáklya 32 méter hosszú (!), 12 méteres átmérővel rendelkezik, valamint csekély 45 tonnát nyom. Az októberi nemzeti nap Madárfészek stadionban történő megünneplését a hírek szerint nem befolyásolják majd a munkálatok, de annak befejezése az időjárás függvénye is lehet. A gigantikus fáklya eltávolítása után az annak megközelítésére szolgáló acélszerkezet részt a látogatók számára is megnyitják majd, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a Madárfészek stadionra és a közeli Olimpiai Park egyéb létesítményeire.

0 Tovább

Sydney 2000: Tíz éve volt a megnyitó

Tíz évvel ezelőtt (2000. szeptember 15-én) nyitották meg a XXVII. Nyári Olimpiai Játékokat Sydney városában. Az évforduló kapcsán az ausztrálok nagyszabású ünnepséget szervezetek, amelynek középpontjában természetesen az akkori szupersztár, a 400 méteres síkfutás olimpiai bajnoka, Cathy Freeman volt. „Azóta sem halványodtak el az emlékek, az ottani élményeket életem végéig magamban fogok hordani. Remélem, hogy ezek az események nem csak számomra, de a még meg nem született leszármazottaim számára is kitörölhetetlen emléket jelentenek.” – nyilatkozta az ünnepségen Freeman, akit annak idején a láng meggyújtására is felkértek a szervezők. A néhai Juan Antonio Samaranch által minden idők legjobb olimpiájának titulált eseményre stílszerűen emlékeztek az ausztrálok, hiszen Freeman ismét meggyújtotta az olimpiai lángot, ezúttal a Sydneyben paralimpiai bajnok Louise Sauvage társaságában az olimpiai stadiontól 150 méterre.

Az ünnepségen az olimpiát 16 aranyéremmel záró ausztrál küldöttség további sikeremberei is részt vettek, a hazai vízben három aranyérmet szerző úszó, Ian Thorpe is ott volt a meghívottak között. A mostani összejövetel kitűnő alkalom volt arra, hogy a Sydneyben hatalmas meglepetésre győztes 4x100-as gyorsúszó váltójuk tagjai - tíz év után először - ismét találkozzanak egymással. Az Ian Thorpe, Michael Klim, Chris Fydler, Ashley Callus összeállítású váltó világcsúcsot úszva végül csak hajszállal (0,19 sec-el) előzte meg az amerikai váltót, majd a parton furcsa örömünnepet hajtott végre. A négy ausztrál ugyanis léggitár mozdulatokat végzett (ld. képen lent) és ezzel fricskázta meg a legyőzött amerikai váltó megmondó emberét, ifj. Gary Hall-t, aki még az olimpia előtt azt ígérte, hogy úgy elverik a mezőnyt, mint ha gitárt pengetnének. Az igencsak emlékezetesre sikerült ünneplési módon Thorpe javasolta a társaknak. „Életem legszebb napjait éltem akkor, de a 400 gyorson szerzett győzelem után nem tudtam igazából felszabadultan ünnepelni, ott viszont eszembe jutott ez a dolog és végre igazán elengedtük magunkat.” – nyilatkozta az ötszörös olimpiai bajnok a tíz évvel ezelőtti döntő után történtekről.

Az ausztrálok jubileumi ünneplését a NOB elnöke, Jacques Rogge nem tudott részt venni, igaz videó üzenetben köszöntötte a résztvevőket. Az úszók (Grant Hackett, Susie O’Neill és Libby Trickett is jelen volt) mellett a vancouveri olimpia ausztrál sztárja, Torah Bright is ott volt az ünnepségen, valamint teljes létszámban megjelent - a Görgényi István irányításával - a női vízilabdázás első olimpiai bajnoki címét megszerző ausztrál csapat is. Az ünnepi megemlékezés az esti órákban hatalmas kerti partival zárult, ahova a tíz évvel ezelőtti önkéntesek (47.000-en) valamennyien hivatalosak voltak.

0 Tovább

Tervezd meg a fáklyát !

A londoni olimpia kapcsán szépen, terv szerint követik egymást az események. A hivatalos logó és a kabalafigurák már korábban bejelentésre kerültek, most pedig az olimpiai fáklya kerül sorra. A szervezőbizottság ennek kitalálásához azonban segítséget, ötleteket vár, így szeretne felkérni tervező irodákat, mérnök konzulenseket és különböző gyártókat is arra, hogy alkossák meg a londoni olimpia és paralimpia fáklyáit. Az olimpiai fáklyaváltóhoz összesen közel 8000 darab fáklyára lesz szükség, amelyek segítségével a váltó majd 70 napon keresztül járja be a szigetországot. „Az olimpiai fáklya egy igazi szimbólum, amely most lehetőséget biztosít számunkra, hogy a brit dizájnt, a brit kézművességet és a tehetséges szigetországi tervezőket rivaldafénybe állítsuk.” – mondta Paul Deighton a szervezőbizottság egyik vezetője.

Az ötletgazdákat és a tervezőket arra kérik, hogy a játékok hivatalos üzleti kapcsolati portálján regisztrálva jelezzék részvételi szándékukat. A jelentkezéseket augusztus 9-22 között várják a tervezőktől, a további részletekről pedig szintén ez az oldal nyújt tájékoztatást. A szakértőkből összeállított zsűri a pályázati folyamat első fázisában öt céget választ ki, amelyek idén októberig adhatják be részletes terveiket és elképzeléseiket, majd ezt követően közülük választanak egyetlen győztest. A tervek szerint az olimpiai és paralimpiai fáklyák a jövő év közepére készülnek majd el.
0 Tovább

Dover sziklái fáklyát akarnak

Két év múlva London lesz a házigazdája az olimpiai játékoknak, amely az első város lesz a játékok történetében, amely (1908 és 1948 után) harmadszor rendezhet nyári olimpiát. A két év nagy idő ugyan, de a londoni olimpia fontos eseményeinek megrendezéséért már javában zajlik a lobbi harc a háttérben. Dover városa például szeretné elérni, hogy az országba érkező olimpiai fáklyaváltó (az 1948-as eseményekhez hasonlóan) ismét náluk lépjen először brit földre. A fáklyaváltó a tervek szerint 2012. május 18-án érkezik Nagy-Britanniába és hetven napot tölt majd a szigetországban, mielőtt július 27-én Londonba érkezne. A doveriek persze nem ma kezdték a kampányukat, a város vezetői már 2008 májusától kezdve gyűjtenek támogatójukat az ötlet mellé. Ismerve az angolok hagyományok iránti szeretetét, nem lenne meglepetés, ha ezzel a szimbolikus doveri érkezéssel is tisztelegnének a londoni szervezők a korábbi olimpiarendezéseik előtt...

0 Tovább
12
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek