Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dopping vádak a kenyai futókkal szemben

Alig két hónappal a londoni olimpia kezdete előtt különös vádakat fogalmaztak meg a kenyai hosszútávfutók kapcsán. A svéd doppingszakértő, Bengt Saltin az ARD-nek nyilatkozva az utóbbi időszakban tapasztalt furcsaságokra hívta fel a figyelmet. „Az utóbbi években, főleg 2008 és 2010 között megfigyeltük azt, hogy az európai versenyekre érkező kenyai futók vérértékei sokkal magasabbak, mint a korábbi években. Ilyesmit korábban nem tapasztaltunk sehol sem, így számomra egyértelmű, hogy a vér valamilyen szintű manipulációjáról lehet szó az ő esetükben” - fogalmazott egyértelműen a svéd professzor.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egyelőre nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, így várhatóan nem is lesznek következményei Saltin felvetésének. A szervezet orvosi bizottságának vezetője, Gabriel Dolle elmondta, hogy - mivel a kenyai szövetségnek nincs pénze antidopping programra - az utóbbi években növelték a doppingvizsgálatok számát Kenyában. A kenyai közép- és hosszútávfutók az utóbbi években uralják a pályaversenyeket, a tavalyi tegui vb-n hét aranyérmet szereztek, emellett pedig 16 számban is ők tartják a világrekordot. „Nálunk nincsen dopping-kérdés. Vannak ugyan ügyek, de ezek szám elenyésző a futók száma mellett. Nálunk ez nem olyan fontos terület, mint például a németeknél, ahol folyamatosan terítéken vannak a tiltott szerek” - nyilatkozta a téma kapcsán a kenyai szövetség vezetője, Isaiah Kiplagat.

0 Tovább

A WADA szerint minden tizedik sportoló kokszol

A korábbi becsléseket jócskán felülmúlja az a WADA-felmérés, amelyet tavasszal publikál a szervezet. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tájékoztatása szerint tavasszal egy átfogó felmérést publikálnak majd, amely arról szól, hogy jelenleg minden tízedik sportoló tiltott szerek segítségével éri el sikereit. A szervezet korábban az éves tesztelési eredmények alapján 1-2%-osra becsülte a doppingolók arányát, ehhez képest ez a mostani becslés jóval nagyobb problémákat sejtet. „Most már azt gondoljuk, hogy az arányszámok százalékban kifejezve inkább kétszámjegyűek. Ha valóban ez a helyzet, akkor viszont egy olyan problémával állunk szemben, ami nincs a súlyának megfelelően kezelve” - mondta a WADA általános igazgatója, David Howman.

A szervezet vezetője egyelőre nem árult el részleteket arra vonatkozóan, hogy miként, milyen módszerekkel végezték a felmérést és egyelőre azt sem erősítette meg, hogy befejezték-e már az adatgyűjtést. Howman ugyanakkor hangsúlyozta, az előzetes eredményekből nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a londoni olimpián résztvevő sportolók esetében is igaz lehet ez a 10%-os arányszám. „A sportolók nagyon felkészülten érkeznek az olimpiára. Tudják azt, hogy ha ott lebuknak tiltott szerekkel, akkor ez a legnagyobb szégyen, amit magukra és a családjukra hozhatnak, így szerintem kisebb a valószínűsége, hogy valaki az olimpikonok közül a könnyebbik utat választja” - tette hozzá Howman.

A WADA elnöke, John Fahey az AP hírügynökségnek elmondta, hogy az országok nagy része bízik a belső ellenőrzésében és azt tervezi, hogy az esetleges doppingolókat már az olimpia előtt kiszűrjék és ne is engedjék elindulni Londonban. „Az egyszerű doppingolókat ma már könnyen ki lehet szűrni, az igazán szofisztikált módszereket használókat azonban egyre nehezebb elkapni. Ez utóbbi a dopping-ellenes mozgalom legfőbb kihívása a következő évekre” - nyilatkozta Fahey. A WADA szeretné a megszokott vizelet-alapú vizsgálatokat kiterjeszteni a vérvételre is, emellett pedig szeretné bővíteni a jelenleg legismertebb és legkedveltebb szer, az EPO analitikus módszereit is.

A szervezet szakemberei a 2010-es évben összesen 258.267 mintát vizsgált meg világszerte, ezek közül viszont csak 36 esetben derült ki, hogy a vizsgált személy EPO-t használt. Az alacsony számra Fahey szerint az a magyarázat, hogy a laborok kevés esetben végzik el a drága EPO-teszteket, mivel azok jóval költségesebbek, mint a „sima’” vizeletvizsgálat.

0 Tovább

Három évet várt az olimpia aranyra a kenyai futó

Elég sok időt várt jól megérdemelt pekingi aranyérmére Asbel Kipruto Kiprop, aki Rashid Ramzi kizárása után lett az 1500 méteres síkfutás olimpiai bajnoka. Azt már régóta tudni lehetett, hogy a bahreini színekben versenyző Rashid Ramzitól doppingügye miatt elvették a pekingi 1500 méteres síkfutás olimpiai bajnoki címét, az igazi győztes azonban csak három év és 110 nappal a finálé után kapta meg az aranyérmet. A kenyai fővárosban, Nairobiban rendezett ünnepségen Kipruto Kiprop az egykori legendás kenyai futótól, Kipchoge Keino-tól vette át az aranyérmet. A Kenya történetének első olimpiai bajnoki címét (1968) nyerő Keino most már hazája olimpiai bizottságának elnökeként adta át a medáliát jogos tulajdonosának.

Ramzi kizárása után a szám ezüstérme a harmadikként célba érő új-zélandi Nicholas Willishez került, míg bronzérmes a francia színekben szereplő Mehdi Baala lett. Kipropnak most kellemes hónapjai voltak az esztendő második felében, hiszen a tegui világbajnokságon megnyerte az 1500 métert, a mostani ceremónia után pedig így már mindkét fontos címet magáénak mondhatja.

0 Tovább

Doppingvétség miatt nem indulhat a pekingi bajnok

Doppingvétség miatt biztosan nem vehet részt jövőre a londoni olimpián Hui Liao, Peking 69 kg-os súlyemelő bajnoka. A kínai sportminisztérium ugyan még nem erősítette meg a hírt, de a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség honlapja már arról tudósít, hogy 2014 szeptemberéig eltiltották Hui Liaot, a pekingi olimpia súlyemelő bajnokát. A most 24 éves emelő a kínai fővárosban elért sikere után egy évvel világbajnoka is lett a súlycsoportnak, most azonban - egyelőre még nem publikált - tiltott anyag használatán érték, így még három évig, tehát 2014 szeptemberéig nem versenyezhet.

0 Tovább

Gyurkovics visszakapta az esélyt Londonra

A nemzetközi fejleményeket figyelembe véve változtatott eddigi elutasító álláspontján a súlyemelők világszövetsége: az Aján Tamás elnök irányította IWF elnöksége a szombaton kezdődött franciaországi vb színhelyén úgy döntött, hogy a jövőben nem az összes, "csupán" a következő nyári olimpiától tiltja el azt az emelőt, aki ötkarikás játékokon bukik meg doppinggal. Ez azt jelenti, hogy adott esetben jövőre ott lehet Londonban Gyurkovics Ferenc is.

A magyar versenyzőt doppingvétségért megfosztották a 2004-es olimpiai ezüstérmétől, el is tiltották, s bár kétéves büntetése letelt, az IWF még az athéni játékok előtt hozott határozata értelmében nem lehetett ott a 2008-as pekingi olimpián, sőt egészen mostanáig úgy festett, hogy a londonin sem indulhat.

Gyurkovics Athénaban ezüstérmet szerzett, de azt utólag elvették tőle doppingvétség miatt
A CAS, a nemzetközi Sportdöntőbíróság októberben érvénytelenítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2008-ban, közvetlenül a pekingi versenyek előtt elfogadott határozatát, amely azt mondta ki: az a doppingért elmarasztalt sportoló, aki az illegális segítség igénybe vétele miatt félévnél hosszabb időtartamú büntetést kap, nem vehet részt a következő olimpián. A CAS alapérve az volt: nem bűnhődhet az illető sportoló kétszer is ugyanazért a vétségért. A NOB tudomásul vette a Sportdöntőbíróság verdiktjét, s most ennek tükrében lépett az IWF is. Ungár Mónika, az IWF főjogásza az MTI tudósítójának elmondta:

"Az IWF elnöksége a CAS minapi döntését a nemzetközi sportélet kívánalmainak megfelelően értékelte, s követve a NOB tudomásul vevő határozatát, az olimpiai eltiltásokra vonatkozó szabályát akként változtatta meg, hogy aki olimpián pozitív lett, az a soron következő téli és nyári olimpiákon nem versenyezhet. Ez a döntés, mivel kedvező, visszamenőleges hatállyal is alkalmazható."

A magyar súlyemelők közül mindennek Gyurkovics Ferenc lehet a kedvezményezettje, amennyiben egyebekben megfelel a londoni szereplés feltételeinek. A pécsiek 105 kg-os versenyzője a Párizs közelében, Disneylandben zajló világbajnokságon indul, s most már rajta a sor, hogy bizonyítsa a hazai szövetségnek (MSSZ): ott a helye az olimpián. A magyar férficsapatnak egyetlen lehetősége maradt egy londoni kvóta kiharcolására: a jövő tavaszi Európa-bajnokság. Ha ott megszerzi a részvételi jogosultságot, az MSSZ dönt, hogy ki képviselheti a válogatottak közül Magyarországot jövő nyáron a brit fővárosban.

0 Tovább

Az örökös eltiltás mellett érvelt a NOB Sportolói Bizottsága

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottsága úgy foglalt állást, hogy a doppingolókat örökre ki kellene tiltani az ötkarikás játékokról. A legendás namíbiai sprinter, Frankie Fredericks vezette testület Colorado Springs-i ülésén - melyen jelen volt Jacques Rogge NOB-elnök is - sürgetett szigorú ítéleteket a lebukott versenyzők, orvosok és edzők számára. A grémium javaslatait felterjeszti a NOB végrehajtó bizottságának.

Sebastian Coe, a londoni játékok szervezőbizottságának (LOCOG) elnöke pénteken nyilatkozott úgy, hogy - a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki döntése ellenére - a doppingoláson ért sportolókat életre szóló eltiltással sújtaná. A CAS öt napja érvénytelennek nyilvánította a NOB doppingellenes politikájának egyik alapkövét, az úgynevezett hat hónapos olimpiai szabályt, ami azt jelenti, hogy a doppingvétség miatt ennél hosszabb időre eltiltott sportolókat nem lehet kizárni a következő játékokról.

A NOB végrehajtó bizottsága arra alapozva fogalmazta meg 2008 júniusában a hat hónapos szabályát, hogy joga van eldönteni, milyen feltételekkel nevezhető valaki a játékokra, a CAS döntése viszont némiképp szembe megy az ötkarikás szervezet által képviselt "zéró tolerancia" elvével. Jacques Rogge a CAS ítéletének kihirdetése után úgy fogalmazott, csalódottak, mert ez a szabályozás a tiszta sportolók védelméről szólt, egyúttal jelezte, hogy két év múlva, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzatának felülvizsgálatakor egy olyan új szabályt fognak megalkotni, melynek hasonló hatása lesz, mint a nemrég érvénytelenítettnek.

0 Tovább

Új csodamódszert találtak a növekedési hormon ellen

Új és az eddiginél biztosabb módszert találtak a szakemberek a növekedési hormon kimutatására - az új eljárást már a londoni olimpián is alkalmazhatják.Az utóbbi évtizedben megszokhattuk azt, hogy az olimpiai játékok közeledtével rendre forradalmi újításokról, korábban soha nem ismert ellenőrzési módszerekről érkeznek hírek dopping-fronton, így már Sydney, majd Athén és Peking előtt is tömeges lebukás dömpinget prognosztizáltak. Hogy az időben jött dopping-figyelmeztetés vagy az ellenőrzési módszerek mégsem tökéletes volta miatt nem volt kiemelkedő mennyiségű pozitív eset, azt nem lehet tudni.

A londoni játékok közeledtével is beindult a „dopping-PR”, amelyben egy hétfői amerikai bejelentés viszi a prímet. Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség egyik vezetője, Travis Tygart ugyanis hétfőn az AP hírügynökségnek arról nyilatkozott, hogy új, az eddigieknél megbízhatóbb - a WADA által jelenleg még nem elfogadott - módszert fejlesztettek ki a növekedési hormon tiltott használatának kimutatására. A közelmúltban egy londoni szimpózium szakemberei által is egységesen dicsért módszer a jelenlegi módszerek által biztosított 72 órás időlimittel szemben állítólag 21 nappal a szer alkalmazása után is képes kimutatni az illegális hatóanyagot. A hírek szerint az új, tökéletesített ellenőrzési módszert már a jövő évi londoni olimpián is alkalmazhatják.

Az amerikai szakemberek szeretnék elérni az új módszer kapcsán azt is, hogy az NFL-ben is alkalmazható legyen. Más kérdés, hogy a játékosok szakszervezete egyelőre nem járult hozzá ahhoz, hogy a világszerte népszerű bajnokságban a növekedési hormon vizsgálatát is bevezethessék. A növekedési hormont 2004 óta ellenőrzik az olimpiai játékokon, de eddig még nem akadt pozitív dopping eset ezügyben, igaz az olimpián kívül is csupán nyolc olyan esetet regisztráltak eddig, ahol a HGH (human growth hormone) illegális alkalmazása kimutatható volt.

0 Tovább

Claudia Pechstein indulni akar Londonban - pályakerékpározásban

Különös bejelentést tett kedden a németek ötszörös olimpiai bajnok gyorskorcsolyázója, Claudia Pechstein. A 39 esztendős versenyző ugyanis eltökélte, hogy ha már egy balul sikerült dopping-ügy miatt nem sikerült eljutnia tavaly a vancouveri olimpiára, akkor pályakerékpárosként szeretne részt venni a jövő évi londoni olimpián. A két sportág egymás kiegészítőjeként is funkcionál, így nem ő lenne az első, aki téli és nyári olimpián is szerepelhet ebben a két sportágban. A német sport legeredményesebb téli olimpikonjának számító Pechstein a rövidebb távokon szeretne kvalifikációt szerezni.

A bejelentés kapcsán azonban rögtön felvetődik az is, hogy vajon Pechstein indulhat-e egyáltalán Londonban, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által hozott ún. oszakai döntés értelmében egy doppingvétségen ért és eltiltott sportoló a büntetés lejárta után két olimpián nem szerepelhet, amely Pechstein esetében Londonra is vonatkozna. „Ez a szabály nem vonatkozik rám, mert sohasem doppingoltam. Az én eltiltásom egy hibás döntés volt, amelynek az alapja egy a megszokottól eltérő mérési eredmény volt. A vérképemben meglévő anomáliát azóta már több orvosi vizsgálat is kimutatta, így most szeretném visszavenni azt az olimpiát, amit Vancouverben elvettek tőlem. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy az én esetemre ne vonatkozzon az oszakai döntés.” – nyilatkozta magabiztosan Pechstein, akinek az eltiltása idén februárban járt le.

0 Tovább

Dopping ügy miatt nem mehet az olimpiára az ausztrál vízilabda kapus

A vízilabda nem kifejezetten dopping-érzékeny sportág, de Benedek Tibor sajnálatos kenőcs-ügye óta tudjuk, hogy azért itt is előfordulhatnak olyan esetek, amikor valaki – vétlenül vagy szándékosa – a szabályok ellen cselekszik. Egyelőre nem lehet megítélni, hogy az ausztrál válogatott James Stanton ügye melyik kategóriába tartozik, de tény, hogy a 27 esztendős játékosnak a szervezetében 2010 októberében klenbuterol nyomaira bukkantak. Arról egyelőre nem lehet biztosat tudni, hogy az ügy miért csak most, közel fél év után került nyilvánosságra, de a versenyen kívül Perthben lefolytatott ellenőrzés miatt az ausztrálé kapus visszamenőleges hatállyal két éves eltiltást kapott. Számára ezzel elúszott a londoni olimpián történő szereplés lehetősége is, így 2012-ben nem vehet részt életet harmadik olimpiáján.

Érdekesség, hogy a közelmúltban több sportágban is (ld. Alberto Contador és az Arany Kupán ellenőrzött öt mexikói labdarágó) felbukkant a klenbuterol neve, amely a spanyol kerekes szerint az általa elfogyasztott hússal, a focisták szerint pedig ételmérgezés kapcsán kerülhetett a megengedettnél nagyobb mértékben a szervezetükbe. Az egybeesésekre már a WADA is felfigyelt, így vizsgálja a klenbuterol-szint növekedésének természetes okozóit is. A szakmai vizsgálat lezárásáig azonban James Stanton is tiltólistára került…

0 Tovább

Lebukott a vietnámi súlyemelő sztár

Két éves eltiltást kapott a pekingi olimpián ezüstérmet szerző, ezzel 2008-ban Vietnámban az év sportolója címet is kiérdemlő súlyemelő, Hoang Anh Tuan. Az ázsiai emelőnek a tavaly őszi törökországi világbajnokságon levett dopping mintája tartalmazta tiltott szereket, közölte a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF). Tuan emiatt 2012. szeptember 18-ig szóló eltiltást kapott, így kénytelen lesz kihagyni a londoni olimpiát is.  A vietnámi emelő azzal védekezett, hogy a kérdéses anyag egy nátha ellen kapható szerrel jutott be a szervezetébe. A 25 esztendős sportoló az ország mindössze második olimpiai érmese lett, előtte 2000-ben a tékvandós Tran Hieu Ngan állhatott fel még a dobogóra, aki szintén ezüstérmes lett. Tuan eltiltása azért is érte kellemetlenül a vietnámi sportvezetőket, mert őt tartják/tartották hazája legnagyobb londoni éremesélyesének.

 

A pekingi sikerek után igencsak felemás időszaka volt a vietnámi emelőnek, hiszen miután nem nyert érmet a Dél-kelet Ázsiai Játékokon Laoszban, élő televíziós adásban sírta el magát, amiért kapott hideget-meleget a vietnámi sajtótól. Ezt megelégelve az a gondolat is megfogalmazódott benne, hogy abbahagyja a sportot, de végül mégis a folytatás mellett döntött. „A közvélemény nyomása olykor elviselhetetlen, ezért gondolkoztam el azon, hogy befejezem”nyilatkozta Tuan tavaly a BBC-nek. Tuan a 2010-es világbajnokságon tért vissza a mezőnybe, de csak a negyedik helyet szerezte meg Antalyában. Az már korábban kiderült, hogy az akkor leadott ún. „A”-mintával valami nincs rendben, így később nem is nevezték őt a Kínában rendezett Ázsia Játékokra sem.

0 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek