Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Visszavonul a 12-szeres paralimpiai bajnok sífutó

Tizenöt évnyi versenyzés után befejezi aktív pályafutását a németek tizenkétszeres paralimpiai bajnok sífutója Verena Bentele. A vancouveri paralimpia nagy sztárja volt a német sífutó és biatlonos, Verena Bentele, aki a kanadai városban megszerzett öt aranyérmével már tizenkétszeres paralimpiai bajnoknak mondhatja magát. A másfél évtizedes aktív sportolói pályafutás az ötkarikás játékokon még 1998-ban Naganóban (1 aranyérem) kezdődött, majd Salt Lake City (4) és Torinó (2) után Vancouverben teljesedett ki. A 29 esztendős vak sportolónő a közelmúltban még részt vett a 2018-as müncheni téli olimpia kampányában is, most pedig hétfőn jelentette be, hogy befejezi sportolói pályafutását.

„Szocsi 2014, vagy a karrier befejezése. Az utóbbi napokban és hetekben már csak ezen jártak a gondolataim. Természetesen egy kicsit szomorú vagyok a visszavonulásom miatt, de azért persze jó érzésekkel hagyom abba az élsportot” - nyilatkozta Bentele, aki már a privát életre is gondolt döntésekor, hiszen mostantól egy, a németországi iskolai spotot segítő alapítványnál dolgozik majd. 

0 Tovább

Hat új versenyszám Szocsiban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Christoph Dubi szerdán bejelentette, hogy legalább hat versenyszámmal bővül a 2014-es téli olimpia programja. A három év múlva Oroszországban sorra kerülő olimpián az évek óta a részvételért küzdő női síugrók végre ott lehetnek. Mellettük a férfi és női síakrobaták félcső versenyei, a biatlonosok, a szánkósok és a műkorcsolyázók csapatversenye mutatkozhat be.

A hódeszkások és a síakrobatika slopestyle (trükk) versenyszámával, valamint az alpesi sízők csapatversenyével kapcsolatban egyelőre nem hoztak döntést, a NOB szakemberei az elkövetkező hónapokban tovább vizsgálják ezen három versenyszám lehetséges programba vételét. A NOB tájékoztatása szerint ezen számok esetében elsősorban technikai jellegű (a lebonyolítással kapcsolatos) részleteket kell tisztázni ezen versenyszámok esetén.

A NOB sportigazgatója elmondta, hogy a döntés indokai között az volt a legfontosabb, hogy az adott versenyszám milyen pluszt hozhat az olimpiai játékokba. „A műkorcsolyázás például nagyon népszerű sportág. Sok országban és különböző korcsoportoknál is nagyon kedvelt, így a műkorcsolyázók csapat versenye növelheti a játékok iránti figyelmet.”

A női síugrók már a tavalyi vancouveri olimpia előtt is a végletekig (elmentek egészen a Kanadai Legfelsőbb Bíróságig is) pereskedtek sportáguk érdekében, de akkor még nem értek célt. „Hatalmas dolog, hogy a NOB úgy döntött, hogy a mi sportágunk is felkerülhet a játékokra. A női síugrás az utóbbi tíz évben rengeteget fejlődött, az olimpiai tagságra volt szükségünk ahhoz, hogy még magasabb szintre tudjunk lépni.” – mondta az amerikai Lindsey Van, aki 2009-ben Liberecben a sportág első női világbajnoka lett. A női síugrók olimpiai felvételével az is eldőlt, hogy már csak az északi összetett az egyetlen olyan téli olimpiai sportág, amelyben a hölgyek nem versenyeznek.

0 Tovább

Új versenyszámok Szocsiban ?

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke várhatóan szerdán jelenti be Londonban, hogy melyek azok a versenyszámok, amelyek a 2014-es szocsi téli játékokon debütálnak majd.
SochiA női síugrók öt éve kampányolnak azért, hogy részt vehessenek az ötkarikás eseményen, de ugyancsak a programba kerülésért harcol a síakrobaták félcső és a hódeszkások slope style (trükk) versenyszáma, a sílövők a vegyescsapatok, a szánkósok és a műkorcsolyázók pedig a csapatok versenyét szeretnék az olimpiai műsorban látni.
A NOB 15 fős végrehajtó bizottsága októberben az összes szám programba vételével kapcsolatban pozitívan foglalt állást, ugyanakkor hangsúlyozta: az ötkarikás műsorba kerüléshez még mindegyiknek bizonyítania kell. A dpa információi szerint Rogge azért ismerteti már szerdán a döntést, hogy a szocsi szervezőknek elegendő idejük legyen az újabb versenyszámok nyomán szükségessé váló változtatásokra.

0 Tovább

Hazát vált a vancouveri érmes

A vancouveri olimpia egyik kellemes meglepetését okozta a horvát biatlonos, Jakov Fak, aki a 10 kilométeres sprint versenyben szerzett bronzérmet. A Horvát Biatlon Szövetség bejelentése értelmében Fak azonban idéntől már nem horvát színekben versenyez tovább. A 23 esztendős versenyző ugyanis hazát vált és a hamarosan kezdődő 2010/11-es szezonban már szlovén színekben láthatjuk őt versenyezni. A két ország szövetsége már hónapok óta egyeztetett Fak ügyében, a horvátok 100.000 euró kompenzációt kértek az így várhatóan elmaradó szponzori bevételek okán, a szlovénok ugyanakkor azt állították, hogy az évek óta náluk készülő Fak már így is főként az ő támogatásukkal érte el sikereit. Mivel az álláspontok nem közeledtek egymáshoz, egyes hírek szerint Fak a visszavonulással is megfenyegette a horvát szövetséget, ez utóbbi dolog pedig végül elmozdította a holtpontról a történéseket. Jakov Fak már három év óta szlovén edzővel, Szlovéniában készül, most pedig – mivel november 24-én új hazája útlevelét is megkapta – már a december eleji östersundi szezonnyitóra készülhet. Fak döntésének hátterében az áll, hogy úgy érzi, szlovén színekben versenyezve jobb feltételek között tud majd felkészülni a további nemzetközi versenyekre.

0 Tovább

Biatlonban nyomulnak a kenyai futók

Tavaly decemberben láttak először havat, és bár akkor álltak életükben először sílécen, mégis a téli olimpiára vágynak. Három kenyai futóról van szó, akik úgy néz ki, hogy belátták, hogy bár a Kenyában szinte nemzeti sportnak számító futásban/mezei futásban nem számítanak kiemelkedő tehetségnek (a 3:40 körüli 1500 méteres és a 13:40 körüli 5000 méteres egyéni legjobbjuk azért persze nem rossz…), más sportágban kamatoztathatják fizikai paramétereiket és az addig megszerzett állóképességüket. A tervhez pedig Németországban anyagi támogatójuk is akad, így Eliyah Kiptoo, Titus Rotich és Enok Lagat megcélozhatja a 2014-es olimpiát Szocsiban. A három kenyai futó tavaly december óta készül Türingiában, Oberhofban, ahol Klaus Bergmann irányításával és támogatásával. A trió a nyári időszakban mutatkozott be a biatlon világnak, hiszen a szlovákiai Osrblie-ben rendezett nyári versenyen már el is indultak. A jelenleg Suhlban élő kenyaiak –ahogy azt várni lehetett- a futórészt tekintve erősek voltak, de a lövészet tudományát még tanulniuk kell (Kiptoo és Lagat itt lőtt életében először). „Szeretem a sífutást és a lövészetet is, élvezem a havat. A biatlont azért kezdtem el, mert szerettem volna valami mással foglalkozni. Az emberek Kenyában nem nagyon tudják, hogy mi is az a biatlon, hiszen nálunk nincsen hó” – mondta Rotich. A kenyai „gazellák” a tervek szerint a 2011/12-es szezonban az IBU Kupában indulnak majd el, akiknek Klaus Bergamnn elmondása szerint még sokat kell fejlődniük a sílécen és a lőállásban nyújtott teljesítményt tekintve is.

0 Tovább

Nyomják a vegyes váltót a biatlonosok

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság várhatóan jövőre dönt majd a 2014-es téli olimpia (Szocsi) végleges sportági programjáról, így nem csoda, ha a programba bekerülni kívánkozó szakágak már javában lobbiznak az olimpia „tagságért”. Így vannak ezzel a biatlonosok is, akik a már a programban szereplő tíz versenyszámuk mellé a vegyes váltót is szívesen látnák "olimpiai köntösben". A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) már 2005-ben felvette a világbajnoki programba a két férfi és két női versenyző által alkotott vegyes váltó versenyszámot, amelyet idéntől kezdődően a Világkupában is kiemelten kezel majd. Az eddigi egy verseny helyett a 2010/11-es szezonban a tervek szerint már három vegyes váltó is szerepel a naptárban, ráadásul ezzel párhuzamosan hamarosan bevezetik majd a külön szakági Világkupát is a vegyes váltók számára. A biatlon vegyes váltó mellett a női síugrók, a szánkósok csapatversenye, a snowboard slopestyle versenyek, valamint az alpesi sízők csapatversenye is ott szerepel a bebocsátásra várók hosszú listáján...

0 Tovább

Defrasne gyakornok lesz a NOB-nál

Az olimpiai bajnok francia sílövő, Vincent Defrasne egy éven keresztül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szolgálatába áll. A NOB sportolói karrier programjának keretein belül a közelmúltban visszavonult, többszörös világbajnok francia versenyző a szervezet három különböző területén fog dolgozni. „Harminchárom évesen, két gyermek édesapjaként jelenleg a civil pályafutásomat szeretném megalapozni. Szeretnék a profi sport mellett maradni, a NOB-gyakornoki programja pedig ilyen szempontból egy tökéletes indításnak tekinthető. Egy éven keresztül lesz lehetőségem egy nemzetközi sportszervezet működésébe belelátni, ahol ráadásul multikulturális környezetben szerezhetek tapasztalatot. – nyilatkozta a három nyelvet beszélő, a sport területén diplomázó Defrasne. Az Athlete Career Programme néven futó kezdeményezést 2005-ben indította útjára a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amely egy újabb lépcsőt jelent abba az irányba, hogy a szervezet egykori kitűnő sportolókkal frissítse fel saját magát. „Ez a program mindkét fél számára kedvező, hiszen a pályafutásukat befejező sportolók számára jó lehetőség a civil élet elkezdésére, a NOB számára pedig ezen keresztül olyan munkaerő állhat rendelkezésre, aki az aktív sportból kinőve első kézből származó információkkal segítheti a hatékonyabb működést” – fogalmazta meg a program lényegét a NOB Sportolói Bizottságának vezetője, a négyszeres olimpiai ezüstérmes atléta, Frankie Fredericks.

0 Tovább

Björndalen tízedik érme

A férfi biatlonosok egyéni versenyében a norvég Ole-Einar Björndalen (holtversenyben) ezüstérmet szerzett, amivel egy szűk elit tagjává vált a téli olimpiákat tekintve. Ez volt ugyanis az ötszörös olimpiai bajnok versenyző tízedik olimpia érme. A vonatkozó rangsort a szintén norvég Björn Daehlie vezeti 12 téli olimpiai éremmel.

Érmek
Név
Sportág
Arany
Ezüst
Bronz
Időszak
12
Björn Daehlie (NOR)
sífutás
8
4
-
1992-1998
10
Raisza Szmetanyina (RUS)
sífutás
4
5
1
1976-1992
10
Stefania Belmondo (ITA)
sífutás
2
3
5
1992-2002
10
Ole-Einar Björndalen (NOR)
biatlon
5
4
1
1998-2010
9
Sixten Jernberg (SWE)
sífutás
4
3
2
1956-1964
9
Ljubov Jegorova (RUS)
sífutás
6
3
-
1992-1994
9
Claudia Pechstein (GER)
gyorskorcsolya
5
2
2
1992-2006
9
Uschi Disl (GER)
biatlon
2
4
3
1992-2006
0 Tovább

Megvan a 100. norvég arany

A vancouveri olimpia hatodik napján a biatlonos Tora Berger révén megszületett a norvég sport 100. téli olimpiai bajnoki címe. A téli játékok örökrangsorát Vancouver előtt 98 arannyal vezető norvégok Marit Björgen sprint sífutó sikere után értek a mérföldkőnek számító százas szám küszöbére. Már négy évvel ezelőtt, Torinóban tervezték elérni a mágikus számot, de akkor hiába szereztek összesen 19 érmet, csak a síelő Kjetil André-Aamodt és a síugró Lars Bystol tudott aranyéremmel zárni. Vancouverben csak a nők 15 km-es egyéni biatlon versenyéig kellett várni, most pedig eldőlt, hogy a 28 éves Tora Berger lett a norvégok Hegedűs Csabája…

0 Tovább

Érmes pár - egy napon !

Ritka alkalom az, amikor egy házaspár (vagy a magánéletben együtt élő pár) tagjai egy napon szereznek olimpia érmeket. Ebben a különleges élményben volt része február 16-án két francia biatlonosnak, akik kedden egyaránt bronzérmet szereztek a vancouveri olimpia negyedik napján. Vincent Jay és jelenlegi párja, Marie-Laure Brunet ugyanis a biatlon versenyek üldözéses futamai során egyaránt harmadikként zárt.

A leghíresebb hasonló eset a cseh pár, Emil Zatopek és Dana Zatopkova szerepléséhez köthető, akik az 1952-es helsinki olimpián egyazon napon lettek olimpiai bajnokok, Emil 5000 méteren, Dana pedig a női gerelyhajításban. (a képen éppen Emil gratulál kedvesének)

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek