Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

5,5 milliót ért a berlini fáklya

A világ különböző aukciós portáljain időnként felbukkannak az olimpiákkal kapcsolatos tárgyak is. Így történt ez a közelmúltban is, amikor az 1936-os berlini olimpia előtti fáklyaváltó egyik értékes ereklyéje cserélt gazdát. A II. világháború előtti utolsó nyári olimpia egyben első is volt olyan szempontból, hogy ekkor előzte meg a nyári olimpiát először olimpiai fáklyafutás (ami akkor Magyarország területén is áthaladt), így az akkor használt fáklyáknak különös értéke van a gyűjtők szemében. Nem véletlen tehát, hogy a Csehországban lebonyolított aukció folyamán 28.100 dollárt (hozzávetőlegesen 5,5 millió forintot) fizetett az önmagát felfedni nem kívánó új tulajdonos a relikviáért. A Karlovy Vary-ban lezajlott aukció azért jöhetett amúgy létre, mert az eredeti tulajdonos adóssággal küzdött, aki most a 840 dolláros kikiáltási árhoz képest jóval magasabb összegért vált meg a 74 évvel ezelőtt használt fáklyától.

0 Tovább

Berlin 1936: Gestring a legfiatalabb aranyérmes

A nyári olimpiák történetében számtalan rekordot tartanak nyilván. A valaha volt legsúlyosabb olimpikonról már korábban írtunk, most nézzük kor alapján a legfiatalabb olimpiai bajnokot. A nyári olimpiák történetének legfiatalabb egyéni aranyérmesét Marjorie Gestring-nek hívják, aki 1936-ban Berlinben 13 évesen és 268 naposan nyerte meg a női műugrás aranyérmet. Az amerikai olimpiai válogatón még kikapott ugyan a Katherine Rawlstól, de a német városban őt is, és a toronyugrás kétszeres olimpiai bajnokát (1932, 1936), Dorothy Poynthon-Hillt is legyőzte. Mivel a második világháború miatt az 1940-es és az 1944-es nyári olimpia is elmaradt, így a los angelesi illetőségű Gestringnek nem volt lehetősége a bajnoki cím megvédésére. Az 1948-as londoni olimpián az akkor már 25 éves Marjorie szeretett volna ugyan ismét elindulni, de ez a visszatérési kísérlete végül nem járt sikerrel, hiszen az amerikai válogató versenyen ekkor csupán a negyedik helyet szerezte meg. Marjorie Gestringet 1976-ban iktatták be az Úszó Hírességek Csarnokába, majd 1992-ben hetven éves korában hunyt el. Marjorie Gestring korabeli ugrásairól és edzéseiről az alábbi videón kaphatunk egy kis ízelítőt.

0 Tovább

A kizárt NOB-tag története

A kilencvenes évek végén robbant ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik legnagyobb botránya a 2002-es téli olimpia helyszínének kijelölése kapcsán. A svájci Marc Hodler által kiborított „bili” miatt több NOB-tag is távozni kényszerült pozíciójából és a szervezeten belül elfoglalt helyétől. Nem ez volt azonban az első alkalom az olimpiai mozgalom vezető testületében, hogy egy tag dicstelenül távozott, arra azonban mindössze egyszer volt példa, hogy valaki a kizárás sorsára jutott. A német Ernest Lee Jahncke története kevésbé ismert, de annál érdekesebb és tanulságosabb…

A német származású, de már az Egyesült Államokban (1877. október 13. New Orleansban) született Jahncke mérnöknek tanult, hogy édesapja hajóépítő vállalkozását segíthesse. Később sem maradt hűtlen a szakmához, hiszen az amerikai tengerészet kötelékében is szolgált. A haditengerészetnél 1929 és 1933 között vezető pozíciót is betöltő Jahncke ezt követően politikai pozíciót (államtitkár) vállalt, majd később a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai közé is bekerült. A sporttörténelem ugyan nem sokat tud az amerikai sportvezető tevékenységéről, egy nyilatkozatával azonban beírta magát az olimpiai mozgalom történetébe. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori elnökének, Henri de Baillet-Latournak 1935. november 25-én írt levele ugyanis számára végzetesnek bizonyult: „Sem az amerikaiak, sem pedig más nemzetek képviselői nem vehetnek részt a náci Németországban rendezett olimpián anélkül, hogy ezzel hallgatólagosan ne egyeznének bele a fair play szellemének nácik általi lenézésébe és a játékok aljas módon történő kizsákmányolásába.”- írta akkoriban a berlini játékok elleni tiltakozó mozgalom (ld. képet balra.) egyik élharcosaként. A levél sok ember előzetes aggályait – mint később a történelem is igazolta, jogosan - közvetítette a döntéshozók felé, de a következmények éppen ellenkezőek voltak az író szándékaival. Jahnckét 1936 júliusában, egy hónappal a végül mégis Berlinben sorra került olimpia előtt a NOB eltávolította soraiból.
 
Az amerikai sportvezető helye természetesen nem maradhatott üresen, helyére honfitársa, Avery Brundage került be a mindenható szervezet tagjai közé, akiről köztudott, hogy később (1952 és 1972 között) a NOB-elnöki pozícióját is betöltötte. A nemzetközi olimpiai mozgalomból dicstelen módon kiebrudalt, de a történelem által később megerősített Ernest Jahnckéről az Interneten manapság sem nagyon lelhetőek fel információk (véletlenül ??), néhány német és amerikai honlap tesz csupán róla érintőlegesen említést, emellett pedig csupán egyetlen (kicsi) kép található meg róla a világhálón. Az elveihez és a berlini olimpia bojkottálásának ötletéhez végsőkig ragaszkodó, de véleményével kisebbségben maradó és ezért „parkoló pályára” kerülő amerikai sportvezető 83 éves korában, 1960 novemberében hunyt el.
 

Kiegészítés (2010. május 14-én) - Horváth Vilmosnak köszönhetően van egy további képünk, amelyen látszik Ernest Jahncke is. Az alábbi képen ő balról az ötödik alak (csak a feje látszik a kép közepén):

0 Tovább

Jesse Owens évforduló

Napra pontosan harminc évvel ezelőtt hunyt el Jesse Owens, az elmúlt évszázad egyik legismertebb és legsikeresebb atlétája. A tizenegy gyermekes Owens család hetedik gyermekeként James Cleveland Owens 1913. szeptember 12-én látta meg a napvilágot. Az 1936-os berlini olimpia sztárja, a náci Németországban négy aranyérmet nyerő színes bőrű atléta pályafutásáról sok dolog köztudott, így az alábbiakban inkább a kevésbé ismert érdekességeket emeljük ki:

 
- A távolugrás történetében ő volt az első, aki átugrotta a nyolcméteres álomhatárt (1935. május 25. Ann Arbour - USA), az akkor elért 813 centiméteres világrekordját csak 25 év elteltével tudták megdönteni (Ralph Boston – 1960 – 821 cm)
- Az egyébként sportos életmódot folytató Owens szenvedélye a dohányzás volt, valószínűleg a 35 éven keresztül folytatott láncdohányos életmód is hozzájárult ahhoz, hogy 66 évesen a tüdőrák áldozata lett.
- A Jesse becenevet az egyik iskolai tanára miatt kapta, hiszen a James Cleveland névből gyakran J.C.-ként (ejtsd dzsészí) nevezték, amit azonban ez a bizonyos tanár akcentusa miatt nem tudott helyesen kimondani.
- Néhány hónappal halála előtt Owens megpróbálta lebeszélni Jimmy Carter amerikai elnököt a moszkvai olimpiai bojkottjáról, de sajnos (ő is) sikertelenül járt ebben a kérdésben.
- Halála után egy aszteroidát is elneveztek róla a csillagászok, amely azóta is a 6758 Jesseowens nevet viseli
- A német fővárosban, Berlinben (Lichtenberg városrészben) egy iskola is viseli a legendás olimpiai bajnok nevét (Jesse Owens Oberschule)
- A tavaly Berlinben rendezett szabadtéri atlétikai világbajnokságon az amerikai válogatott valamennyi tagjának mezén szerepelt a „JO”-felirat, Owens monogramjával szerettek volna tisztelegni az egykori klasszis atléta 73 évvel korábbi berlini teljesítménye előtt.
- Owens emlékét 1984 óta sétány őrzi Berlinben (Jesse Owens Allee), amely az Olimpiai Stadiontól nem messze található. Két évvel később utcát is neveztek el róla Nottulnban, szintén Németországban.
 
A legendás amerikai atlétáról az Internetes fájlmegosztó oldalakon számtalan videó található, ezek közül az egyik legérdekesebb az az ötrészes sorozat, amely bemutatja Owenst, amint 1964-ben (28 évvel az olimpia után) ismét felkeresi a berlini olimpiai helyszínt:
 
 

2. rész

3. rész

 

4. rész

5. rész

0 Tovább

Nosztalgia II. - Gerevich Aladár

Jelenleg ugyan olimpiai holtszezon van, de ettől függetlenül szívesen emlékezhetünk korábbi olimpiák magyar sikereire. Sorozatunkat a legendás Gerevich Aladárral folytatjuk, akiről születésének 100. évfordulója kapcsán a napokban nevezték el a budapesti Nemzeti Sportcsarnokot. Íme néhány érdekesség a hétszeres olimpiai bajnok vívó klasszis pályafutásából: 

- A magyar sportolókat figyelembe véve ő szerzett a legidősebb korban olimpiai bajnoki címet, hiszen a római olimpia idején már 50 évesen és 179 naposan bizonyult a legjobbnak.
- Gerevich Aladár az egyetlen olyan sportoló a világon (!), aki hat egymást követő olimpián (1932, 1936, 1948, 1952, 1956, 1960) egyaránt aranyérmet szerzett.
- Azon sportolók közé tartozik, akik péntek 13-án szereztek olimpiai bajnoki címet. A londoni olimpián 1948-ban ugyanis augusztus 13-án ünnepelhetett bajnoki címet, amely akkor éppen pénteki napra esett.
- Talán kevesen tudják Gerevich-csel kapcsolatban, hogy az 1936-os berlini olimpián még Gerei Aladár néven versenyzett és szerzett aranyérmet a kard csapatversenyben.
- Bár minden idők legeredményesebb magyar olimpikonja (7 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérem) sikerei nagy részét kardvívásban szerezte, a többi fegyvernemben is a legjobbak közé tartozott. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1952-ben a Helsinkiben rendezett olimpián tagja volt az olimpiai bronzérmes tőr csapatnak is.
 
- Gerevich Aladár szinte pontosan akkor szerzett olimpiai aranyérmet, amikor gyermeke megszületett. Gerevich a londoni olimpián augusztus 13-án nyerte meg ugyanis az egyéni kardvívást, augusztus 11-én pedig a csapatversenyben is ott volt a győztes együttesben. Második fia, Pál pedig 1948. augusztus 10-én látta meg a napvilágot, aki később (1977) egyéni világbajnoki címet is szerzett kardvívásban.
- Gerevich Aladár az egyetlen olyan magyar sportoló, aki pályafutása során hat olimpián is indult (mi lett volna, ha a háború miatt elmaradt olimpiákat is megrendezik 1940-ben és 1944-ben?)
- Azon kevés magyar olimpikon közé tartozik, aki olimpiai bajnoki címet tudott szerezni azon olimpián (1960), amikor a játékok előtt ő mondhatta el az eskü szövegét sporttársai nevében.
 
Zárásként pedig egy igazi kuriózumnak számító videó, amely a legendás Leni Reifenstahl 1938-ban elkészült filmjéből mutat részleteket a berlini olimpia vívótornájának küzdelmeiből:
 
 
 

 

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek