Egyelőre a nagy előd, Abebe Bikila nyomába sem érhet az etióp maratoni futó, Siraj Gena, a hétvégi római maratoni győztese azonban méltó módon ünnepelte meg, hogy honfitársa után kereken 50 évvel ő is győzni tudott a 42 195 méteres táv végén az olasz fővárosban. A 25 esztendős futó ugyanis magabiztos vezetéssel közelített a befutóhoz, majd 300 méterrel a cél előtt levette mindkét cipőjét, így mezítláb futva, a megállás ellenére is kitűnő idővel (2:08,39) haladt át a célvonalon.Gena tette azonban nem volt teljesen önzetlen, az 1960-as futás évfordulójára gondolva ugyanis a szervezők 5.000 euros-s bónuszt ajánlottak fel annak, aki mezítláb célba érve nyeri meg a maratoni távot. Siraj Gena előnyéből futotta a gesztusra, így az anyagi siker mellett méltó módon emlékezhetett honfitársára.

Az etiópok legendás futója, Abebe Bikila annak idején a teljes távot zokni és cipő nélkül futva teljesítette és lett ezzel az olimpiák történetének egyik legkülönlegesebb bajnoka. A verseny után természetesen sokan kérdezték Bikilát arról, hogy miért választotta ezt a különös módját a futásnak, aki csak ennyit mondott indoklásul: „Tudatni akartam a világgal, hogy országomban, Etiópiában milyen eltökélt és heroikusan küzdő emberek élnek.” Megtette… Az ötven évvel ezelőtti legendás futást az alábbi videó idézi fel:
 
Az első fekete-afrikai olimpiai bajnok, aki sikerét négy évvel később (immáron cipőben futva) megismételte a tokiói olimpián is. Bikila volt az első maratoni futó, aki ezen a távon meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét (azóta is csak az NDK-beli Waldemar Cierpinskinek sikerült mindez még rajta kívül). Az etióp futó ott volt az 1968-as mexikóvárosi olimpia mezőnyében is, ahol azonban lábsérülése miatt 10 km után fel kellett adnia a versenyt. Érdekesség, hogy Bikila az 1964-es győzelmét világcsúccsal (2:12:11) érte el, négy perccel megelőzve a második helyezettet. Amíg a második futó be nem ért a célba, fekvőtámaszokat és egyéb nyújtógyakorlatokat csinált, ezzel is szórakoztatva a tiszteletkörre váró publikumot. További szomomrú érdekesség, hogy az 1964-es sikere jutalmául kapott egy Volkswagen gépkocsit, amivel 1969-ben karambolozott és deréktól lefelé megbénult. Az 1972-es müncheni olimpián díszvendégként volt jelen a maratoni futók versenyén, majd egy évre rá (a korábbi balesetének következtében kialakuló) agytumorban mindössze 41 évesen életét vesztette.