Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vancouver számokban

Négy napja ért véget Vancouverben a 21. téli olimpia, így ideje egy kicsit visszatekintenünk arra, hogy milyen érdekes számokat, rekordokat hoztak a versenyek. Sok szempontból új rekordok születtek a kanadai városban. Már a rajt előtt biztos volt, hogy most osztják ki a legtöbb érmet a játékok történetében. Az eddig rekordot jelentő 84 szám helyett ugyanis már 86 versenyszámban (a síkrossz jelentette az újdonságot) avatnak bajnokot. Soha nem fordult még elő, hogy egy ország 14 aranyéremmel zárja az olimpiát, Kanada a Szovjetunió (1976) és Norvégia (2002) eddigi 13-as rekordját döntötte meg. Az Egyesült Államok által megszerzett 37 érem (9 15 13 megoszlásban) is új rekordot, a németek 2002-es rekordját (36 érem – 12 16 8) döntötték meg ezzel. Az olimpián összesen 26 ország szerzett érmet, ami a torinói rekord beállítását jelentette. Két olyan ország is volt a most aranyérmet gyűjtők között, amely első alkalommal örülhetett téli olimpiai bajnoki címnek, a szlovákok (Anasztazija Kuzmina - biatlon) és a fehéroroszok (Alexej Grisin – síakrobatika) ünnepelhettek új nemzeti hőst. Németorzság volt az olimpia egyetlen olyan nemzete, amely mind a tizenhat nap során tudott érmet szerezni. A norvég biatlonos Ole-Einar Björndalen pályafutása tízedik és tizenegyedik érmét szerezte meg Vancouverben, így a tervek szerint Szocsiban is induló legenda már csak egy éremre van a sífutó honfitárs, Björn Daehlie 12 érmes rekordjától.

0 Tovább

Mi volt a legjobb Vancouverben?

Az olimpiának most már lassan három napja vége, így lehet összegezni a történéseket. Kiváncsi lennék, hogy nektek mi tetszett a leginkább a 2010-es játékok alkalmával...

Számomra az volt jó, hogy a néháyn meglepetés mellett azért nagyrészt azok a sporltlók dicsőültek meg a 2010-es olimpián, akik az elmúlt években uralták a sportágukat és akik megdolgoztak az elismerését és a győzelemért. Csak néhány példa: Vonn, Miller, Riesch, Björndalen, Björgen, Sablikova, Kramer, Svendsen.. de a sor még folytatható lenne.

0 Tovább

Norvég lett mindkét legjobb

A vancouveri olimpián mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál norvág sportló lett a legeredményesebb versenyző. A női mezőnyben a sífutó Marit Björgen (három arany-, egy ezüst-, és egy bronzérem), a férfiaknál pedig a szintén sífutó Petter Northug (két arany-, egy ezüst- és egy bronzérem) lett a vancouveri olimpia legeredményesebb versenyzője. Ilyesfajta norvég duplázásra utoljára 1936-ban volt példa a téli olimpián, akkor a gyorskorcsolyázó Ivar Ballangrud és a műkorcsolyázó Sonia Henie lett a legjobb a két nem olimpiai eredményességi rangsorában. 

0 Tovább

Zászlóvivők - záróünnepség

Az olimpiákon megszokott dolog, hogy a záróünnepségen a sportolók már egymás között elvegyülve vonulnak fel, a megnyitóval ellentétben itt már nem érvényesül a katonás rend. A nemzeti lobogókat azonban ekkor is behozza egy-egy sportolójuk, még akkor is, ha irántuk már nem mutatkozik akkora figyelem. Ilyenkor kétféle elv alapján szoktak választani az országok, vagy az eredményes szereplés alapján jelölnek ki valakit a szerepre (így tett a magyar sportvezetés is a rövidpályás gyorskorcsolyázó Huszár Erika kijelölésével), vagy pedig egy-egy (visszavonulni készülő) sportoló pályafutásának elismeréseként esik valakire a választás. A kiválasztást olykor objektív tényezők nehezítik, hiszen az első héten szereplő sikeremberek közül sokan (pl. a kétszeres bajnok síugró Simon Ammann) ilyenkor már régen hazautaztak. A Vancouverben szereplő 82 ország zászlóvivői közül az érdekesebb emberekből szemezgetünk:

Ausztrália - Lydia Lassila - olimpiai bajnok (aerials)
Ausztria - Nina Reithmayer – olimpiai ezüstérmes (szánkó)
Csehország – Martina Sablikova – kétszeres olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó
Egyesült Államok – Bill Demong – olimpiai bajnok (északi összetett)
Észtország – Kristina Smigun-Vaehi – olimpiai ezüstérmes (sífutás)
Franciaország – Sandrine Bailly – olimpiai ezüstérmes (biatlon)
Kanada – Joannie Rochette – olimpiai bronzérmes (műkorcsolya)
Németország – Magdalena Neuner – kétszeres olimpiai bajnok (biatlon)
Nagy-Britannia – Amy Williams – olimpiai bajnok (skeleton)
Magyarország – Huszár Erika – olimpiai 5. és 6. helyezett (rövidpályás gyorskorcsolya)
Norvégia – Petter Northug – kétszeres olimpiai bajnok (sífutás)
Románia – Tófalvi Éva (biatlon)
Szlovákia – Pavol Hurajt (biatlon)
Svájc – Dario Cologna olimpiai bajnok (sífutás)
Ukrajna – Valentina Sevcsenko (sífutás)
 
0 Tovább

Véget ért az olimpia... :(

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban látványos záróünnepséggel ért véget a vancouveri BC Place Stadionban a 21. téli olimpia. A szokásoknak megfelelően a sportolók ezúttal is egymás között elvegyülve, felszabadult hangulatban vonultak be a stadionba és nézhették végig a megnyitóhoz hasonlóan ezúttal is parádés szereposztást hozó műsort. A záróünnepség hagyományainak megfelelően minden ország egy-egy sportolója érkezett a nemzeti lobogóval, a magyar zászlót az immáron két téli olimpián is pontszerző helyen végző rövidpályás gyorskorcsolyázó, Huszár Erika vihette a záróünnepségen. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság belga elnökének, Jacques Rogge-nak, valamint a helyi szervezőbizottság vezetőjének, John Furlong-nak az érzelmektől sem mentes beszédei után fellépett többek között Michael J. Fox, William Shatner, Michael Bublé és Alanis Morissette is. A záróünnepségen természetesen részt vett a jó hangulatban lévő magyar olimpia küldöttség is, sportolóink felszabadultan ünnepelték a kifejezetten sikeres olimpiai szereplést (rövidpályás gyorskorcsolyázóink két bravúros pontszerző helyezését). Csapatunk kedden érkezik haza az olimpiáról, az előzetes tervek szerint a magyar küldöttség március másodikán a késő délelőtti órákban érkezik meg a Syma csarnokhoz.

0 Tovább

Vancouver 2010 - 16. nap összefoglaló

Az olimpia utolsó versenynapján már csak két számban avattak bajnokot Vancouverben. Magyar idő szerint hétfőn hajnalban a színpompás záró ünnepséggel véget ért a 21. téli olimpia.

Sífutás – 50 km - férfiak
A norvég Petter Northug győzelmével zárult a sífutók utolsó olimpiai versenye, a férfiak 50 kilométeres klasszikus stílusú, tömegrajtos futama. A szombati női versenyhez hasonlóan ezúttal is lehetősége volt a versenyzőknek a táv során három alkalommal lécet cserélni. A Világkupa sorozatban is ritkán alkalmazott módszerrel sokaknak meggyűlt a baja, a svéd Marcus Hellner és az észt Andrus Veerpalu is kis híján orra esett a boksz utcában. Még náluk is rosszabbul járt Jean Marc Gaillard, akinek az egyik technikusa rajta felejtette a léceket összefogó kötést az új lécén, így a francia sífutó csak látványos hiszti és lécelhajítás, valamint jó 25 másodperces hátrány összeszedése után folytatathatta. Jellemző a mezőny által diktált (szokatlanul lassú) tempóra, hogy később aztán Gaillard, majd a többször lemaradó Anders Södergren és a 40 km tájékán fáradni látszó német Axel Teichmann is visszaértek az élen haladó 15 fős csoportra. Előzetesen többen várhatták azt, hogy az inkább a nagy versenytempóban érdekeltek (pl. a cseh Lukas Bauer vagy a svéd Marcus Hellner) közül valaki nagyobb sebességre fog kapcsolni, hogy megpróbálja lerázni a mezőnyben példátlan hajrával rendelkező Petter Northugot. Az egymásra váró esélyesek mellett azonban mégis a mindössze 24 éves norvég sífutó taktikája érvényesült a hajrában, aki 49 km-ig elment a mezőnnyel, majd az utolsó kilométeren belül jól helyezkedve végül a célban mindenkit lehajrázott. A német Axel Teichmann ugyan a célegyenes bejáratánál még elől volt, de Northug mostanra már legendássá váló hajráját ismerve nem volt kérdés, hogy ki lesz a győztes. A bronzérmet a svéd Johan Olsson szerezte meg, a német Tobias Angerer pedig éppen lemaradt a dobogóról. A nagy meglepetést a kanadai Devon Kershaw szereplése jelentette, aki az ötödik helyen zárta a futamot, a hatodik olimpiáján szereplő Andrus Veerpalu pedig stílszerűen a hatodik helyen végzett. A torinói olimpiához hasonlóan most is az a megtiszteltetés érte a dobogósokat, hogy az olimpia záróünnepségén vehették át az érmeket. Northug ezzel a nagy előd Björn Daehlie nyomdokaiba lépett, hiszen utoljára a nyolcszoros olimpiai bajnok legenda volt képes arra, hogy norvégként nyerjen 50 km-en. Petter Northug a Vancouverben megszerzett két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmével az olimpia legeredményesebb férfi versenyzője lett. A sífutóknál pedig a Torinóban egyetlen aranyat sem szerző norvégok végül öt aranyéremmel fölényesen nyerték meg a sportági éremtáblázatot.
 
Jégkorong – férfi döntő
Hiába nyert már Kanada az olimpia befejező napja előtt is 13 bajnoki címet Vancouverben és nyerte meg ezzel az olimpiai éremtáblázatot, a hazai szurkolók számára mégis az olimpia legutolsó éremosztó száma, a jégkorong torna fináléja (a 2002-es döntő visszavágójának is tekintett Kanada - Egyesült Államok összecsapás) volt a legfontosabb esemény vasárnap. A hazai közönség legnagyobb örömére a csoportkörben az amerikaiaktól még 5-3-as vereséget szenvedő csapatuk a döntőben visszavágott ősi riválisának és végül hosszabbítás után 3-2-es győzelemmel szerezte meg a bajnoki címet. A találkozó első gólját a kanadai Jonathan Toews szerezte az első harmad közepe táján, a Chicago játékosnak hét gólpassz után ez volt az első gólja az olimpiai tornán. Az eddig veretlen Egyesült Államok csapata most került először hátrányba az egész tornán. A hazaiak a második játékrészben tovább növelték előnyüket, ekkor Corey Perry volt eredményes. Az amerikaiak azonban nem estek kétségbe, a pergő ritmusú találkozón az utolsó harmad 8. percében Patrick Kane átadása után Ryan Kesler révén szépítettek. A gól különlegességét az adta, hogy Kesler éppen a Vancouver Canucks csapatának alkalmazásában áll. Sokan már a szoros kanadai győzelmet ünnepelték, de az utolsó pillanatokban mégis egyenlíteni tudtak az 1980 óta első olimpiai győzelmükre hajtó amerikaiak, mindössze 25 másodperccel a vége előtt Zach Parise mentette hosszabbításra a találkozót. A ráadásban aztán jött Sidney Crosby, aki az olimpia alatt nem nyújtott igazán kiemelkedő produkciót, ám a döntőben élete talán legfontosabb góljával eldöntötte az aranyérem sorsát. A Pittsburgh Penguins játékosának találatával Kanada 3-2-re győzött és története nyolcadik olimpiai aranyérmét nyerte meg a férfiak jégkorong tornáján. Az amerikaiak az ezüstéremmel vigasztalódhattak, valamint azzal, hogy a torna legjobb játékosának kapusukat Ryan Miller-t választották. A kanadai küldöttség ezzel megszerezte a 14. aranyérmet is Vancouverben, és amire előzetesen kevesen gondoltak volna, fölényesen végzett az élen a nemzetek vetélkedésében. Ráadásul új rekordot is felállítottak a házigazdák, hiszen a téli olimpiák 1924 óta íródó történetében még soha egyetlen ország sem szerzett egy olimpián ennyi győzelmet. Bár a kanadai jégkorong a korábbiakban sorra nyerte az olimpiai címeket (de az első hat siker alkalmával rendre egy-egy klubcsapat képviselte színeiket), így csak most fordult elő először, hogy valaki egynél többször ünnepelhessen győzelmet, Martin Brodeur, Scott Niedermayer, Chris Pronger és Jarome Iginla Kanada történetének első kétszeres bajnokai lettek ebben a sportágban. Most nyert 30 év után ismét házigazda jégkorong csapat az olimpián ez legutóbb 1980-ban az Egyesült Államoknak sikerült. A férfi jégkorong torna legjobb csapata, az ún. All-star válogatott az alábbi lett: Ryan Miller (amerikai) – Brian Rafalski (amerikai), Shea Weber (kanadai) – Jonathan Toews (kanadai), Zach Parise (amerikai), Pavol Demitra (szlovák)
0 Tovább

Megint tíz aranynál a németek

Zsinórban a negyedik olimpián jutot el legalább tíz aranyérmeig a német téli olimpiai küldöttség. A Naganóban szerzett 12, illetve a legutóbb Torinóban elért 11 győzelem elég volt annak idején az éremtáblázat megnyeréséhez is. A 2002-es, Salt Lake Cityben rendezett játékokon hiába szereztek azonban 12 bajnoki címet, akkor a 13 elsőséget gyűjtő norvégok megelőzték őket. Itt most Vancouverben tíz győzelemmel nem lehetett megnyerni az éremtáblázatot, mert a házigazda kanadaiak már a záró nap előtt rekordbeállítást jelentő 13 (!) elsőséget szereztek.

0 Tovább

Vancouver 2010 - 15. nap összefoglaló

Az olimpia utolsó előtti versenynapján ismét hét számban avattak bajnokot Vancouverben. A házigazda Kanada három aranyérmet szerzett és ezzel megnyerte az olimpia éremtáblázatot.

Sífutás – női 30 km klasszikus stílus
Szombaton rendezték a vancouveri olimpia utolsó női sífutó versenyét, ahol a 30 km-es klasszikus stílusú versenyen a kétszeres világbajnok Justyna Kowalczyknak köszönhetően lengyel győzelem született. A futamról hiányzott a továbbra is betegséggel küzdő svéd Anna Haag, illetve a sprint verseny selejtezőjének bemelegítése során emlékezetes balesetet szenvedő szlovén Petra Majdic is. A tömegrajtos indítás sajátosságai miatt a táv első felében minden nagy esélyes együtt haladt az élmezőnyben, közülük csak a finnek 2007-es világbajnoka, Virpi Kuitunen maradt le tíz kilométer után. A verseny különlegessége volt, hogy az olimpiák történetében most először volt lehetőség arra, hogy minden kör végén (5000 méterenként) lécet lehetett cserélni, a nehéz hóviszonyok és a zuhogó eső miatt pedig ezzel a lehetőséggel az esélyesek közül többen is éltek. A mezőny élén 20 km után jöttek a komolyabb események, ekkor a norvégok fantasztikus formában lévő sportolója, a Vancouverben három aranyérmet is szerző Marit Björgen egy léccsere után úgy döntött, hogy megpróbál mindenki leszakítani. Egyedüliként az összetett Világkupát vezető Kowalczyk tudott vele menni, de öt-hat másodperces hátrányát neki is csak fogcsikorgatva sikerült tartania. A kör végére aztán visszaért a lengyel Björgenre és innentől kezdve ők ketten együtt haladtak egészen a befutóig. A célegyenesbe fordulva Kowalczyk vezetett és minden idők egyik legszorosabb 30 km-en látott befutója után végül minimális különbséggel (háromtized másodperccel) győzött. A harmadik helyre a finn Aino-Kaisa Saarinen jött be, aki az utolsó öt kilométeres kör előtt kockáztatott, hiszen kiment lécet cserélni, a nehéz emelkedőn azonban sikerült végül ledolgoznia az ekkor összeszedett 15 másodperces hátrányát. Justyna Kowalczyk lett a lengyel sport második téli olimpiai bajnoka, ezt megelőzően legutóbb még 1972-ben (a síugró Wojciech Fortuna révén) szereztek aranyérmet. Marit Björgen három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmével a vancouveri olimpia legeredményesebb versenyzője lett, ráadásul ő lett mindössze a kilencedik olyan versenyző, aki egy téli olimpián öt érmet is tudott szerezni. Kowalczyk győzelme azt is jelentette, hogy a lengyel sífutó egy ezüst- és egy bronzérem után teljessé tette olimpiai éremkollekcióját Vancouverben.
 
Bob - négyesek
Szombaton este lezajlott a bob versenyek utolsó futama is, a férfi négyesek küzdelmeiben ezúttal amerikai aranyérem született. Az első nap után már vezető amerikai négyes (Steve Holcomb, Steve Mesler, Curtis Tomasevicz, Justin Olsen) a harmadik futamot követően már 45 századmásodperces előnnyel állt az élen. Bár a negyedik futamban nem ők voltak a leggyorsabbak, előnyükből így is megőriztek 38 századmásodpercet, és ezzel 62 év szünet (1948-St. Moritz) után nyertek ismét bobos aranyérmet az Egyesült Államoknak. Holcomb sikere nem volt meglepetés, hiszen az amerikai az „éjjeli vonat” névre hallgató bobbal megnyerte az idei Világkupát és tavaly pedig világbajnok is lett. Az ezüstérem a négyszeres olimpiai bajnok André Lange vezette németeké lett, akik az utolsó futam előtti kilenc századmásodperces hátrányukat végül egy százados előnnyé tudták átalakítani, így megelőzték a végül a bronzéremnek is örülő Lyndon Rush által kormányzott kanadai négyest. Az Egyesült Államok ezzel megszerezte a 36. érmét is Vancouverben, amivel beállította a németek (2002-es) vonatkozó rekordját. Holcombék sikerével egyben a rekorddöntés is biztossá vált, hiszen ez Egyesült Államok férfi jégkorong csapata ott van a vasárnap esti fináléban, így ott is mindenképpen érmet szerez.
 
Gyorskorcsolya - férfi csapatverseny
Szombaton a gyorskorcsolya versenyek a két csapat üldözéses futammal fejeződtek be, ahol hatalmas meglepetésre a hazaiak örülhettek a férfiak döntőjét követően, miután csapatuk legyőzte az Egyesült Államok hármasát. A Mathieu Giroux, Lucas Makowsky, Denny Morrison összeállítású csapat a fináléban mindössze 21 századmásodperces előnnyel lett olimpiai bajnok a richmondi ovál pályán. Az elődöntőben meglepetésre vereséget szenvedő, de előzetesen a versenyszám toronymagas esélyesének számító (amúgy két vancouveri olimpiai bajnokkal felálló) Hollandia a „B”-döntőben a norvég csapattal találkozott. A futam érdekessége volt, hogy a végül a bronzérmet megszerző hollandok jobb időt mentek, mint a későbbi győztes kanadaiak, 3:39,95-ös idejük ráadásul új olimpiai rekordnak is számít. Az ezüstérmes amerikai csapatban szereplő Chad Hedrick immáron ötödik különböző olimpiai számban lett érmes gyorskorcsolyázásban, erre korábban mindössze hárman (Eric Heiden, Clas Thunberg, Roald Larsen) voltak képesek ebben a sportágban.
 
Gyorskorcsolya - női csapatverseny
A hölgyek mezőnyében sokkal esélyesebbnek számított a kanadai csapat, a három olimpiai érmessel felálló hazaiak azonban itt még az elődöntőbe sem tudtak bejutni és végül csak az ötödik helyen végeztek. A fináléba a német és a japán csapat jutott be, közöttük pedig minden idők egyik legszorosabb befutója döntött az aranyéremről. Az ázsiaiak nagyszerűen mentek, a hat körös verseny utolsó 400 métere előtt még több mint egy másodperccel vezettek is, ám a hajrában a Daniela Anschütz, Stephanie Beckert, Katrin Mattscherodt összeállítású hármas káprázatos hajrával visszahozta a sírból az aranyérmet. A németek mindössze két századmásodperccel győztek, így a döntő futamban ezúttal nem nevezetett, de szintén csapattag Anni Friesinger immáron a harmadik olimpiai bajnoki címének örülhetett. A női verseny „B” döntőjében a nap meglepetését okozó lengyelek legyőzték azt az amerikai válogatottat, amely éppen a kanadaiak ellen győzött bravúrral a negyeddöntőben. Az amerikaiak dolgát ebben a futamban különösen az nehezítette meg, hogy Catherine Raney-Norman az utolsó körre nagyon elfáradt, így leszakadt, ám mivel ebben a versenyben a csapat utolsóként célba érkező tagjának időeredménye számít, így az Egyesült Államok lecsúszott a dobogóról.
 
Alpesi sí – férfi műlesiklás
Az olimpia utolsó alpesi sí versenyszáma a férfiak műlesiklása volt szombaton, amely az olasz Giuliano Razzoli győzelmét hozta. A 25 éves versenyző már előzetesen is az éremesélyesek közé tartozott, de figyelembe véve a pálya állapotát és az időjárási nehézségeket, sokan őt tartották a legnagyobb favoritnak is. Az idén Zágrábban is futamot nyerő Razzoli az első futamban nagyszerűen síelt, és a legjobb időt produkálta. Előnyét aztán a második futamban is sikerült megőriznie, így 1992 (Alberto Tomba sikere) után ő lett az első, aki hazájának olimpiai bajnoki címet szerzett a férfiaknál alpesi sízésben. A második helyen a horvát Ivica Kostelic végzett, akit előzetesen szintén a favoritok közé soroltak, és aki ezzel második vancouveri, pályafutása során pedig összességében immáron harmadik olimpiai ezüstérmét szerezte. Kostelic az első futam után csak a negyedik helyen állt, de végül meg tudta előzni a szám olimpiai címvédőjét, az osztrák Benjamin Raich-et. A harmadik helyen a svéd André Myhrer végzett, köszönhetően a második futamban nyújtott nagyszerű síelésének, amivel a 10. helyről küzdötte fel magát a dobogóra. A férfi alpesi sí versenyeken a negatív szenzációt az osztrákok szereplése okozta, most fordult elő ugyanis először, hogy nyugati szomszédaink (amikor indultak a játékokon) egyetlen érmet sem szereztek alpesi síben a férfiak mezőnyében. A szlalom címvédője, Benjamin Raich különösen csalódott lehetett, hiszen jó pozícióból, a harmadik helyről vághatott neki a második futamnak, de végül egy helyet hátracsúszott. Razzoli sikere azért okozott különösen nagy örömet az olasz táborban, mert a Torinóban még öt aranyérmet szerző csapatuknak most az olimpia utolsó előtti napjáig kellett várnia az első olimpiai bajnoki cím megszerzésére. A svédek 22 év elteltével (1988-Calgary, vagyis a legutóbbi kanadai téli olimpia után) tudtak ismét férfi alpesi sízésben olimpiai érmet szerezni.
 
Snowboard – férfi parallel óriás-műlesiklás
Kanadai győzelem született a snowboardosok utolsó vancouveri versenyében, a férfiak parallel óriás-műlesikló futamában is. A döntőben Jasey Jay Anderson csapott össze az osztrák Benjamin Karl-al, és bár a négyszeres világbajnok kanadai az első futamban 76 századmásodperccel lassabb volt ellenfelénél, a másodikban meg tudta előzni az osztrákot, és ezzel megszerezte első olimpiai aranyérmét. A bronzérem végül a veterán francia versenyzőé, a 37 éves Mathieu Bozzetto-é lett, aki az orosz Sztanyiszlav Detkovot győzte le a kisdöntőben.
 
Curling – férfi döntő
Az olimpia utolsó előtti napján véget értek a férfi curling torna küzdelmei is. A döntőben a házigazdák csapata számított esélyesnek Norvégia ellen, a kanadai csapat ennek megfelelően kezdett és az ötödik end után már 3-0-ra vezetett. Mindkét csapatban remekül játszott ekkor az első két ember, kevés kockázatvállalás mellett pedig nem is születhetett sok pont. A norvégok első megnyert endje a hatodik volt, amellyel Ulsrudék 3-2-re felzárkóztak. A következő endet azonban ismét Kanada nyerte 2-0-ra, és ezzel visszaállt a három pontos hazai vezetés. A következő két játékrész után 6-3-ra változott az eredmény, a 10. endet így már le sem játszották a csapatok. A kanadai csapat (Kevin Martin, John Morris, Marc Kennedy, Ben Hebert, Adam Enright) sikerével így az is eldőlt, hogy a nőkhöz (és a svédek duplázásához) hasonlóan az erősebbik nem küzdelmeiben is címvédésre került sor az olimpiai curling tornán (igaz a kanadai férfi csapat négy éve más összeállításban nyert). Ez volt immáron Kanada 13. aranyérme Vancouverben, ráadásul a 25. hazai érem a játékok során, mindkettő új kanadai rekordnak számít. A bronzmérkőzésen a svájci válogatott visszavágott Svédországnak az Európa bajnoki vereségért, és egy izgalmas mérkőzésen megszerezte a harmadik helyet. A kilencedik end után még 4-3-ra a svédek vezettek ugyan, de a skip, Ralph Stöckli hibátlan játékával a svájciak 2-0-ra megnyerték a befejező játékrészt, így végül ők állhattak fel a dobogóra.
 
0 Tovább

Meglesz a 11?

A nehéz rajt után a házigazda Kanada parádésan szerepel a vancouveri olimpián. Két nappal a 21. téli olimpia vége előtt már tíz aranyéremmel rendelkezik az eddigi két hazai olimpiáján (1976-Montreal, 1988-Calgary) egyetlen aranyat sem nyerő kanadai csapat és ezzel vezeti is az éremtáblázatot. Olimpiai rendező ország eddig mindössze kétszer jutott el tíz aranyéremig: 1994-Lillehammer, Norvégia, 2002-Salt Lake City, USA. A kanadai csapatnak van reális esélye a rekord megdöntésére, hiszen a férfi curling illetve a férfi jégkorong torna döntőjében is érintettek még a csapataik.

0 Tovább

Vancouver 2010 - 14. nap összefoglaló

Az olimpia tizennegyedik napján hét versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Ole Einar Björndalen hatodszor is olimpiai bajnok lett, Maria Riesch duplázott, Kanada pedig az éremtáblázat élére ugrott.

Alpesi sí – női műlesiklás
A női alpesi sízők utolsó versenyére, a műlesikló futamra került sor pénteken este, ahol a szuperkombinációban győztes német Maria Riesch győzelmét láthatta a közönség. Az első futam után is az élen álló német versenyző másodszorra is hatalmas sebességgel jött le a pályán és egy kisebb hibától eltekintve jól is haladt. Riesch a célban végül 43 századmásodperccel volt gyorsabb, mint az addig vezető osztrák Marlies Schild. Riesch ezzel az olimpia legeredményesebb női alpesi sízője lett, aki egyedüliként tudott két versenyszámot is megnyerni. A második helyet az osztrákok szlalom specialistája, a torinói olimpián ebben a szakágban bronzérmet szerző Marlies Schild nyakába akasztották, aki súlyos sérüléséből visszatérve egyedül erre a versenyszámra koncentrált. Az első futam után a harmadik helyen álló Schild kilenctizeddel vette át a vezetést az addig legjobb idővel rendelkező svéd Maria Pietilä-Holmertől. Az osztrák női sízők Schild ezüstérmével összesen négy éremmel, közte Andrea Fischbacher aranyérmével zárták az olimpiát. A szakadó hóesésben a bronzérmet a csehek 2007-es világbajnoka, Sarka Zahrobska szerezte meg, aki az első futam második helye után kisebb hibákkal zárt, de így is megszerezte a csehek első alpesi sí érmét az olimpiák történetében. Két magyar induló is volt a mezőnyben, Döme Zsófia a 44., míg Berecz Anna a 45. helyen végzett. Katja Seizinger és Markus Wasmeier után Maria Riesch lett a harmadik olyan német síző, aki egy olimpián két aranyérmet tudott gyűjteni.
 
Biatlon – férfi 4x7,5 km váltó
Pénteken este véget értek az olimpiai biatlon versenyek, az utolsó versenyszám a férfiak 4x7,5 kilométeres váltója volt. Az előzetes esélyeknek megfelelően az utolsó váltásnál a norvég és az osztrák csapat volt az élen, mögöttük pedig a szintén az aranyéremre hajtó oroszok jöttek húsz másodperces hátránnyal. Az első lövészetnél a norvégok befejező embere Ole Einar Björndalen ugyan két lövést is elrontott, de mivel az osztrákok negyedik embere, Christoph Sumann is négyszer hibázott, így a norvég váltó maradt az élen. Sumann büntetőkört is kénytelen volt futni, így az oroszok befejező embere Jevgenyij Usztyugov megelőzte őt. Björndalen előnye ugyanakkor nem volt megnyugtató, ráadásul hátra volt még az álló lövészet, amely az utóbbi időben nem ment az ötszörös olimpiai bajnok legendának. A 36 éves norvég azonban a létező legjobbkor találta el a ritmust, ötből ötször talált pontosan, így végül megnyugtató előnnyel tudta le az utolsó lövészetet. Utolsóra ráadásul Usztjugov is hármat rontott, így az ezúttal sokkal jobban koncentráló Sumann utolérhette őt. A Halvard Hanevold – Tarjei Boe – Emil Hegle Svendsen - Ole Einar Björndalen összeállítású norvég váltó győzelme nem volt kérdéses, a második helyről azonban csak az utolsó métereken született döntés, az ezüst végül az osztrákoké lett az oroszok előtt. Ole Einar Björndalen az ebben a sportágban rekordnak számító hatodik olimpiai bajnoki címét szerezte meg (rajta kívül csak három embernek van még ennyi aranyérme a téli olimpiákon), a veterán Halvard Hanevold pedig 40 évesen (és 85 naposan) lett harmadszor is olimpiai bajnok.
 
Snowboard – női parallel szlalom
A női hódeszkások párhuzamos óriás-műlesikló versenyszámát szintén pénteken rendezték, ahol az aranyérmet a holland Nicolien Sauerbreij szerezte meg, aki a döntőben az orosz Jekatyerina Iljuhinát verte meg 23 századmásodperccel. Hiába került be a 16-os döntőbe négy osztrák versenyző is, legjobbjuk, a szám világbajnokának számító Marion Kreiner is csak a kisdöntőben nyert, így a harmadik helyen végzett. A borzasztó időjárási körülmények között, esőben, ködben és vizes pályán megrendezett futamon Sauerbreij Hollandia első aranyérmét nyerte hódeszkázásban, amivel a téli és a nyári játékokat is figyelembe véve a 100. holland olimpiai bajnoki cím is most már az ő nevéhez fűződik. Érdekesség, hogy Hollandia az eddigi 29 téli olimpiai győzelme közül 27-et gyorskorcsolyázásban szerzett, a mostani mellett pedig csak a legendás Sjoukje Dijkstra 1964-es műkorcsolya győzelme érkezett más sportágból.
 
Curling – női döntő
Az olimpia 14. napján véget ért a női curling torna is, méghozzá a két éremosztó mérkőzéssel. Az aranycsatát a Cheryl Bernard által vezetett házigazda kanadai válogatott vívta a címvédő, Anette Norberg által irányított Svédország ellen. A végig kiélezett csata végjátékát a svéd csapat bírta jobban idegileg. Az utolsó (tízedik) endben Norbergék két pontot tudtak írni, amivel a svédek kiegyenlítettek és kiharcolták az extra-end lehetőségét. Ebben ugyan a kanadai csapat volt a kedvezményezett, vagyis ők fejezhették be az endet az utolsó kővel, de Cheryl Bernardnak nem sikerült az, ami Norbegrnek két évvel ezelőtt igen. A kanadaiak skipje ugyanis nem tudta megcsinálni a double take-out-ot (az ellenfél házban tartózkodó mindkét kövének kiütését), így Svédország 7-6-os sikerrel lett ismét olimpiai bajnok. A sportágban most fordult elő először címvédés, ráadásul a svédek Torinóhoz képest változatlan összeállítással (Anette Norberg, Eva Lund, Catherine Lindahl, Anna Le Moine) szerezték meg ismét a bajnoki címet. A női curling torna bronzmérkőzésén a világbajnoki címvédő kínai csapat ellenfele a Miriam Ott által vezetett svájci csapat volt. Az első endet már rögtön 3-0-ra nyerték meg a Bingyu Wang vezette kínaiak. A svájciak ugyan visszajöttek 8-6-ra, de végül fölényes, 12-6-os sikerrel mégis Kína szerezte meg a bronzérmet. A legutóbbi két olimpián egyaránt ezüstérmet szerző svájciak ezúttal lemaradtak a dobogóról, kínai curling csapat viszont most először szerzett érmet olimpián.
 
Rövidpályás gyorskorcsolya – Férfi 500 méter    
A rövidpályás gyorskorcsolyázók számára három számban osztottak aranyérmet pénteken. A férfiak a legrövidebb versenyszámban, 500 méteren viaskodtak, ahol a hazai nézők legnagyobb örömére kanadai siker született. Az aranyérmet ugyanis a világbajnok Charles Hamelin szerezte meg, a dél-koreai Sung Si-Bak és a szintén kanadai Francois-Louis Tremblay előtt. A korábbi futamok során búcsúzó magyar versenyzők közül Darázs Péter a 22. , míg Knoch Viktor a 25. helyen zárta ezt a versenyt. A négy versenyzőt magában foglaló „A”-döntőben hiába ért be harmadikként a célba, ezúttal a kizárás sorsára jutott az amerikaiak sztárja, Apolo Anton Ohno, aki így összesítésben a nyolcadik helyen fejezte be a versenyt. Az olimpiai bajnok Hamelint barátnője, a vancouveri olimpián már két ezüstérmet is szerző Marianne St-Gelais köszöntötte a célban, ugyanakkor a fieszta még nem kezdődhetett el, hiszen a kanadai férfi korisoknak volt még egy számuk, amelyre figyelniük kellett.
 
Rövidpályás gyorskorcsolya – Női 1000 méter    
Előbb azonban jött még egy női döntő, hiszen a hölgyek számára az ezer méteres finálét rendezték az olimpia utolsó olyan napján, ahol a rövidpályás gyorskorcsolyázók is szerepet kaptak. Az aranyérem az ötszáz méteres versenyt is megnyerő kínai Wang Meng nyakába került, aki minimális különbséggel előzte meg az amerikai Katherine Reuttert és a koreai Park Seung Hi-t. A már a torinói olimpián is bajnoki címet gyűjtő Wang Mengnek ez volt a harmadik aranyérme Vancouverben, és most sajnálhatja igazán, hogy az 1500 méteres verseny során kizárták őt. A kínai női csapat mind a négy rövidpályás gyorskorcsolya számot megnyerte a 2010-es olimpián. Az egyetlen, még állva maradt magyar résztvevő, Heidum Bernadett ugyan nem tudott bekerülni a szám elődöntőjébe, de a kitűnően szereplő magyar versenyző összesítésben így is a kilencedik helyen végzett ebben a számban.
 
Rövidpályás gyorskorcsolya – Férfi 5000 méteres váltó 
A rövidpályás gyorskorcsolyázók vancouveri versenyeinek záró száma a férfiak 5000 méteres váltó futama volt. A legutóbbi olimpián ezüstérmes kanadai váltó Charles Hamelin vezérletével Kína, Franciaország, Dél Korea és az Egyesült Államok válogatottjával mérte össze tudását. Fél távnál Kanada már az élre állt és a hazai szurkolók nagy örömére végül meg is nyerte a számot. A házigazdáknak jól sikerült az utolsó versenynap ebben a sportágban, hiszen két arany- és egy bronzérmet nyertek rövidpályás gyorskorcsolyában. Az ezüstérem végül Dél-Koreáé lett, míg a harmadik helyet az Egyesült Államok szerzete meg, így Apolo Anton Ohno végül mégiscsak megszerezte nyolcadik olimpiai érmét. A kanadai sikerek egyben azt is jelentik, hogy a rendező ország két nappal (és mindössze kilenc még kiosztandó aranyéremmel) az olimpia vége előtt már tíz aranyéremmel rendelkezik, amivel átvette a vezetést az olimpiai éremtáblázaton. Téli olimpiai rendező ország még sohasem nyert tíz aranyéremnél többet, most a kanadaiaknak jó esélye van erre, hiszen a férfi curling és a férfi jégkorong döntőben is érintettek még.
 

 

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek