Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Morgenstern harmadik aranya

Az osztrák síugró válogatott hétfői csapat aranyérme során Thomas Morgenstern történelmet írt. Ő lett ugyanis ezzel mindössze a második olyan osztrák téli sportoló, aki három aranyérmet szerzett. Korábban ez a bravúr csak a legendás (tavaly augusztusban elhunyt) alpesi sízőnek, Toni Sailernek sikerült, aki az 1956-os olimpia mindhárom számában győzni tudott. Morgenstern Torinóban egyetlen tizeddel előzte meg a nagysáncon Andreas Koflert, majd tagja volt a 2006-ban és most is aranyérmet nyerő osztrák csapatnak. A „Morgi” becenévvel illetett ugróhoz ma este felzárkózhat az északi összetettező, Felix Gottwald is, amennyiben a csapatversenyben aranyérmet szerez az osztrák együttessel. Íme az osztrákok jelenlegi eredményességi rangsora a téli olimpiákat tekintve:

Név
Sportág
Aranyérem
Ezüstérem
Bronzérem
Anton „Toni” Sailer
alpesi sízés
3
-
-
Thomas Morgenstern
síugrás
3
-
-
Felix Gottwald
északi összetett
2
1
3
Hermann Maier
alpesi sízés
2
1
1
Michaela Dorfmeister
alpesi sízés
2
1
-
Trude Jochum-Beiser
alpesi sízés
2
1
-
Andreas Kofler
síugrás
2
1
-
Benjamin Raich
alpesi sízés
2
-
2
 
0 Tovább

Vancouver 2010 - 10. nap összefoglaló

Az olimpia tízedik napján négy versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. A németek sífutásban szereztek aranyérmet, aminek köszönhetően átvették az éremtáblázaton a vezetést az ezúttal győzelem nélkül maradó amerikaiaktól.

Síugrás - csapatverseny
Hétfőn a csapatversenyt rendezték meg a síugrók számára a vancouveri téli olimpián. Az aranyérmet a papírformának megfelelően a Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer összeállítású osztrák csapat nyerte meg, ráadásul óriási fölénnyel (72,1 pont előnnyel). A versenyen nem volt ott a normál- és nagysáncon is győztes, és immáron négyszeres egyéni olimpiai bajnok Simon Ammann, hiszen a svájciak nem indítottak csapatot. Hiányzott a mezőnyből a nagysánc verseny próbasorozatában térdsérülést szenvedő finn Janne Ahonen és a gyenge formája miatt a norvég csapatból kimaradó Björn-Einar Romören is. Az osztrákok bombaerős csapata végig vezetett a versenyben, így győzelmükhöz kétség sem férhetett, a sógorok az egész olimpia egyik legbiztosabb sikerét aratták. A németek (Neumayer, Wank, Schmitt, Uhrmann) hiába szerepeltek meglepően jól, megközelíteni sem tudták az osztrákokat, sőt az utolsó előtti sorozatban Martin Schmitt rontása után feljöttek rájuk a finnek és a norvégok is, az addig biztosnak tűnő érmük pedig ekkor veszélybe került. Végül azonban Michael Uhrmann ugrása megmentette őket, akik ezüstérmükkel megszerezték a németek első és egyetlen síugró olimpiai érmét Vancouverben. A Bardal-Hilde-Evensen-Jacobsen összeállítású norvég csapat harmadik helyéhez az utolsóként ugró Anders Jacobsen 140,5 méteres ugrása is nagyon kellett. Az osztrákok utolsó ugrójának, Gregor Schlierenzauernek egy biztonsági ugrás is elegendő lett volna, ehelyett 146,5 méterrel a nap legnagyobb ugrását produkálva tette fel a koronát az osztrákok teljesítményére. A finn csapatban hiába ugrott utolsóra jól Harri Olli, az északiak így sem tudtak végül felérni a dobogóra, így érem nélkül zárták az olimpia síugró versenyeit. A harmadik olimpiai bajnoki címét szerző Thomas Morgenstern minden idők legeredményesebb osztrák téli olimpikonja lett, hiszen beállította az eddig egyedüliként három bajnoki címet szerző alpesi síző Toni Sailer rekordját. A mindössze húsz éves Schlierenzauer a síugrás történetének hatodik olyan versenyzője lett, aki egy olimpián mindhárom számban érmet tudott szerezni.
 
Sífutás csapat sprint – férfiak
A norvég váltó nyerte a férfi sífutók csapat sprintversenyét a vancouveri téli olimpián. Petter Northug - aki sífutók közül egyetlenként már a negyedik számában állt rajthoz a Whistler hegyen - az eddigi csalódást keltő szereplése után hatalmas hajrával szerezte meg élete első olimpiai bajnoki címét. Az utolsó 1600 méteres körnek mindössze a harmadik helyen vágott neki Northug, mintegy négy másodperces hátránnyal a németek befutó embere, az utóbbi napokban betegeskedő Axel Teichmann mögött. A stadionba azonban már egyszerre érkeztek vissza, nyakukon az oroszok utolsó emberével, Alekszej Petyukovval. A már-már legendás hajrával rendelkező Northug bírta jobban a végét, aki Oystein Pettersennel közösen megszerezte a norvég férfi sífutók első vancouveri aranyérmét. A negyedik helyen a házigazda kanadaiak végeztek, ami férfi sífutó sportjuk eddigi legjobb olimpiai eredményét jelenti. Az ezüstérmet végül a Tim Tscharnke – Axel Teichmann összeállítású német váltó nyerte, a Nikolaj Morilov-Alekszej Petyukov páros pedig Oroszországnak szerzett bronzérmet ebben a versenyszámban. A végeredmény különlegessége, hogy az első felnőtt világversenyén szereplő Tim Tscharnke mindössze 20 évesen (és 71 naposan) szerzett érmet, ezzel az olimpiák történetének legfiatalabb férfi érmese lett ebben a sportágban. A norvég férfi sífutók nyolc év szünet után tudtak ismét aranyérmet nyerni, utolsó elsőségüket az azóta már visszavonult sprinter Tor Arne Hetland révén ünnepelhették még a 2002-es olimpián.
 
Sífutás csapat sprint – nők
A női csapatsprint versenyben az aranyérmet nagy meglepetésre az Evi Sachenbacher - Claudia Nystad összeállítású német csapat nyerte meg, a toronymagas esélyes svédek és oroszok előtt. Nystadék ezúttal remek taktikával múlták felül svéd riválisaikat, a német versenyző óriási hajrát követően végül hat tized másodperccel előzte meg a svédek befejező emberét, Anna Haagot, így a remekül kezdő (a döntő mezőnyének nagy részét leszakító), és a 10 kilométeres szabadstílusú versenyen aranyérmet nyerő Charlotte Kalla nem tudott duplázni az olimpián. A dobogó legalsó fokára az Irina Khazova - Natalia Koroszteljeva összeállítású orosz váltó léphetett fel. A dobogósokat az olaszok, a norvégok és az amerikaiak követték a pontszerző helyeken.A svédek sem voltak boldogtalanok az ezüstérem miatt, de a nap embereinek mégis Evi Sachenbacher és Claudia Nystad számítanak, akik a 2002-ben Salt Lake Cityben szerzett váltó aranyérmük után lettek ismét olimpiai bajnokok.
 
Műkorcsolyázás - jégtánc
Az olimpiai műkorcsolya versenyek harmadik számában, a jégtáncban is kiosztották ma hajnalban az érmeket. Az originál program után a kanadai páros, Tessa Virtue és Scott Moir álltak az élen, akik aztán olyan kiváló kűrt mutattak be, hogy még növelni is tudták előnyüket, és pályafutásuk legjobb teljesítményével szerezték meg az olimpiai bajnoki címet. A kanadai pár mindhárom programban eddigi legjobb pontszámát kapta, így megérdemelten győzött. A második helyen az amerikai Meryl Davis – Charlie White páros végzett, a bronzérmes pedig az orosz Okszana Domnyina – Makszim Sabalin kettős lett. A versenyszám magyar indulói, a Hofmann Nóra – Zavozin Maxim jégtáncos pár egy helyet javított helyezésén a kűrben, így végül a 13. helyen zárta a küzdelmeket. A 20 éves Tessa Virtue és a 22 esztendős Scott Moir a 2008-as világbajnoki ezüstérem és a tavalyi vb-bronz után hazai környezetben ért fel a csúcsra, és lett olimpiai bajnok, amivel Kanada első aranyérmét szerezték meg ebben a versenyszámban. Az orosz pár harmadik helyezése azt jelenti, hogy hosszú idő után előfordulhat, hogy az orosz műkorcsolyázók aranyérem nélkül fejezik be az olimpiai versenyeket.
0 Tovább

Vancouver 2010 - 9. nap összefoglaló

Az olimpia kilencedik napján ismét hat versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Az amerikai Bode Miller végre aranyérmet szerzett, a német biatlonos Magdalena Neuner pedig már második vancouveri győzelmét ünnepelhette.

Alpesi sí – férfi szuperkombináció
Ismét nem született osztrák aranyérem a férfi alpesi sízőknél, hiszen Bode Miller révén amerikai győzelemmel zárultak a szuperkombináció versenyszám küzdelmei. A torinói olimpiával ellentétben (ahol még sima kombinációban osztottak érmeket) ezúttal már az egy lesikló és csupán egy műlesikló futamból álló ún. szuperkombináció szerepelt a programban. Ennek megfelelően az előzetes esélylatolgatások során is inkább a szlalom-specialistákat emlegették esélyesként. A kora délelőtt rendezett lesiklás után a norvég Aksel Lund Svindal, a szuperóriás-műlesiklás vancouveri olimpiai bajnoka állt az élen. A svájci Carlo Janka az ötödik, honfitársa Sylvain Zurbriggen a hatodik, míg a lesikló pálya alsó részén ezúttal is rontó Bode Miller pedig a hetedik helyen állt az első rész után. A szlalom specialista Ivica Kostelic egy másodperces és a kétszeres olimpiai bajnok osztják Benjamin Raich másfél másodperces hátránya sem tűnt ekkor behozhatatlannak. A két órával később megrendezett műlesiklásban aztán Ivica Kostelic átvette ugyan a vezetést saját futama után, de végül ez sem volt elég neki a győzelemhez. Jött ugyanis az amerikai Bode Miller, aki tőle nagyon régen nem látott szlalom menetet produkálva harminchárom századmásodperccel megelőzte horvát riválisát. Az utolsóként lejövő, a lesiklás után még élen álló Svindal kaput tévesztett és nem tudta befejezni a szlalomot. Négy világbajnoki cím, három olimpiai ezüst- és egy bronzérme után Bode Miller egy olyan versenyszámban szerezte meg élete első olimpiai aranyérmét, ahol ezt kevesen várták volna tőle. Hiába tűzte a horvát Ivica Kostelic édesapja a szlalom pályát, fia végül Torinóhoz hasonlóan ezúttal is a második helyen végzett a kombinációban, igaz a műlesikló versenyben így is lesz még lehetősége bajnoki címet szerezni Vancouverben. A dobogó harmadik fokára a svájci Sylvain Zurbriggen állhatott fel, akinek ez az eddigi legnagyobb sikere, a hét évvel ezelőtt szerzett világbajnoki ezüstérme mellett. Az osztrák csapat ismét érem nélkül maradt, ugyanis a második futamban egyedüli osztrákként rajthoz álló Benjamin Raich csak a hatodik helyen végzett. Mostani sikerével Bode Miller az első olyan sportoló lett Vancouverben, akinek már mindhárom éremfajtából gyűjtött egyet a 2010-es olimpián.
 
Bob – Férfi kettes
A papírformának megfelelően kettős német siker született a férfi kettes bobok versenyében, ahol az André Lange - Kevin Kuske páros ráadásul történelmet írt. Langéék ugyanis negyedik olimpiai aranyérmüket szerezték meg, ami új rekord a sportág olimpiai történetében. A második helyen is egy német páros végezett, az ezüstérem a Thomas Florschütz - Richard Adjei páros nyakába került. A kettes bobok küzdelmei során utoljára 16 évvel ezelőtt (1994-Svájc) volt példa kettős-győzelemre. A bronzérmet az orosz egység, az Alekszandr Zubkov - Alekszej Vojevoda kettős szerezte meg. A hazaiak nagy esélyese, az egykori olimpiai bajnok Pierre Lueders kormányozta egység végül a svájci Ivo Ruegg által vezetett bob mögött csak az ötödik helyet szerezte meg. Lange és Kuske a sportági rangsor vezetése mellett a legeredményesebb német téli sportolók listáján is feljöttek az élmezőnybe. Az eddig egyedüliként öt aranyéremmel rendelkező gyorskorcsolyázót, Claudia Pechsteint ráadásul még utol is érhetik, hiszen Lange és társai a négyes bobok pénteken kezdődőd küzdelmeinek is esélyesként vághatnak majd neki
 
Biatlon – férfi tömegrajtos – 15 km
A férfi biatlonosok utolsó egyéni versenyszáma, a 15 km-es tömegrajtos verseny ismét izgalmas csatát hozott. A négy lövészet során a harminc indulóból ugyan többen is hibáztak, de az utolsó lövészethez öten érkeztek még egyszerre, és az üldözőboly sem volt messze a vezető ötöstől. Az utolsó sorozatban az osztrák Daniel Mesotitsch és az üldözéses versenyt megnyerő svéd Björn Ferry egyaránt kétszer rontott, de a sprint olimpiai bajnoka, a francia Vincent Jay is hibázott. Az orosz Jevgenyij Usztyugov és a szlovák Pavol Hurajt viszont az utolsó lövészetben sem rontottak, így ők ketten voltak mindössze a mezőnyben, akik mind a 20 korongjukat leszedték. Az orosz versenyző azonban jobb sífutónak számít, mint ellenfele, ennek megfelelően pedig le is rázta Hurajtot az utolsó kilométereken. Később aztán a lövészet után még csak az ötödik helyen álló francia Martin Fourcade is utolérte Hurajtot, és ezzel feljött a dobogó második fokára, miközben Hurajt számára a harmadik hely is kérdéses volt. Mögötte ugyanis a szintén jó sífutó Christoph Sumann jött, aki azonban végül nem érte utol a szlovák riválist, Hurajt pedig ezzel az első szlovák lett, aki olimpián érmet tudott szerezni. Jevgenyij Usztyugov tehát megszerezte a biatlonban eddig kifejezetten gyengén szereplő Oroszország (a sífutó Krijukov után) második aranyérmét a vancouveri olimpián. A 24 éves orosz sportoló az idei biatlon szezon nagy felfedezettje volt és most két Világkupa futamgyőzelemmel a tarsolyában már rögtön olimpiai bajnok is. Szergej Csepikov 1994-es sprint győzelme után 16 évvel tudott ismét orosz férfi biatlonos olimpiai bajnoki címet szerezni.
 
Biatlon – női tömegrajtos – 12,5 km
A női biatlonosok 12,5 km-es tömegrajtos versenyében sokáig úgy tűnt, hogy akár kettős orosz siker is születhet, végül azonban mégis a németek örülhettek. Ezúttal viszont nem a korábbi háromszoros olimpiai bajnok Kati Wilhelm, hanem a vancouveri üldözéses versenyben már aranyérmet szerző Magdalena Neuner bizonyult a legjobbnak. Az utolsó lövészet előtt még Olga Medveceva vezetett, de hiába lőtt ismét hibátlanul (a mezőnyből egyedüliként neki volt pontos mind a 20 lövése) ekkor honfitársnője, Olga Zajceva is hibátlanul lőtt, és átvette tőle a vezetést. Az utolsó lőállásban két német, Neuner és Simone Hauswald is hibátlanul teljesített, és ők ketten hamarosan meg is előzték Zajcevát. Innen már egyértelmű volt, hogy a mezőny egyik legjobb sífutójának számító Neunert senki sem fogja utolérni. A hajrára tartalékoló Olga Zajceva viszont vissza tudta előzni Hauswaldot, és ezzel megszerezte végül az oroszoknak az ezüstérmet a német biatlonos pedig a bronzéremnek örülhetett, ami tavalyi világbajnoki ezüstérme mellett így is pályafutása legnagyobb sikerét jelenti. Magdalena Neuner lett a biatlon sport történetében mindössze a második olyan női versenyző (a kanadai Myriam Bedard 1994-es sikerei után), aki egy olimpián két egyéni versenyszámot is meg tudott nyerni. Két arany- és egy ezüstérmével jelenleg Neuner számít (a norvég Marit Björgent megelőzve) a vancouveri olimpia legeredményesebb versenyzőjének.
 
Síkrossz – férfiak
A torinói olimpián még 84, Vancouverben viszont már összesen 86 versenyszámban avatnak bajnokot. A különbséget egy új szakág, a síkrossz jelenti, amelyben a férfiaknál vasárnap avattak először bajnokot az olimpiák történetében. A szakág első aranyérmét a Világkupa sorozat jelenlegi éllovasa, a svájci Michael Schmid szerezte meg. A 32-es főtábla és az egyenes kieséses futamok után Schmid mellett az osztrák világbajnok, Andreas Matt, a norvég Audun Groenvold, és a kanadaiak favoritja, Christopher Delbosco volt ott a négyes döntőben. Az X-Games aranyérmes Delbosco gyenge rajtját követően feljött ugyan a harmadik helyre, de a cél előtti utolsó ugratók egyikénél hatalmasat bukott, így a hazaiak végül érem nélkül maradtak. Michael Schmid rajt-cél győzelmet aratott, míg az ezüstérmet az osztrák Matt, a bronzérmet pedig a norvég Groenvold szerezte meg. A világbajnok alpesi síző, Mario Matt testvére, Andreas Matt mostani érmével az osztrákok első dobogós helyezését produkálta szabadstílusú sízésben, így a sógorok most már 12 különböző téli olimpiai sportágban rendelkeznek éremmel (csak curlingben, jégkorongban és rövidpályás gyorskorcsolyázásban nem szereztek eddig érmet).
 
Gyorskorcsolya – Női 1500 méter
A gyorskorcsolyázók küzdelmei a női 1500 méter es versennyel folytatódtak a richmondi ovál pályán, ahol vasárnap ismét holland örömünnep volt. A korábbi két versenyszámában a csalódást keltő hetedik illetve nyolcadik helyet szerző holland Ireen Wüst ezúttal ugyanis torinói formáját hozta. A négy évvel ezelőtt 3000 méteren olimpiai bajnoki címet szerző holland versenyző a 15. párban futott 1:56,89-es idejét senki nem tudta később felülmúlni, így Wüst pályafutása második olimpiai aranyérmét szerezte. A második helyen a 3000 méteres verseny bronzérmese, a kanadai Kristina Groves végzett 25 századmásodperces hátránnyal, míg a dobogó legalsó fokára a 3000 méter vancouveri bajnoki, a cseh Martina Sablikova állhatott fel. A németek kifejezetten gyengén teljesítettek ezen a távon, a 2002-es olimpiai bajnok Anni Friesinger csak a kilencedik, míg Daniela Anschütz csak a tízedik helyen végzett. A holland gyorskorcsolyázó csapat már három aranyéremnél jár Vancouverben, amellyel beállította ugyan a torinói teljesítményét, de az öt aranyérmes rekord (1998-Nagano) még azért messze van számukra. Most fordult elő ötödször az olimpián, hogy egy távon azonos nemzetbeli versenyző győzzön a nőknél és a férfiaknál is. (az erősebbik nemnél Mark Tuitert lett az 1500-as bajnok)
0 Tovább

Kvíz IV.

A vancouveri olimpia kilencedik napja után már csak egy olyan ország van, amely minden nap során tudott legalább egy érmet szerezni. Melyikről van szó?

0 Tovább

Egy igazán sokoldalú herceg

 Az alpesi sízőknél még két versenyszám van hátra: az óriás-műlesiklás és a műlesiklás. A mezőny kétségkívül legérdekesebb figurája a mexikói színekben induló Hubertus Rudolph von Hohenlohe.

Az 1959. február 2-án Mexikóvárosban született 51 éves síző  az ősi német Hohenlohe–Langenburg család sarja. A herceg – mert hivatalosan ez a megszólítás illeti meg – immár 5. olimpiájára készül. (Ezidáig 1984-ben, 1988-ban, 1992-ben és 1994-ben indult, 2006-ra a mexikóiak azért nem nevezték mert egyedüli induló lett volna  az országból. Ez érdekes, mert most is ő az egyetlen „azték”!) Rokona az 1956-os téli játékokon lesiklásban 45. helyen végzett, liechtensteini Max von Hohenlohénak.

Élete kész kalandregény. Mexikóban született, Marbellán és Liechsteinben él. Tíz éves koráig Spanyolországban, majd ezt követően Ausztriában, Grazban és Vorarlbergben élt.

1981-ben (!) indult első Világkupa versenyén. Ez évben ő alapította meg a Mexikói Sí Szövetséget. 12 világbajnoki részvételével világcsúcstartó. Legjobbja az 1981-82-es szezonból egy kombináció VK - 4.hely. Az olimpiákon a kis nemzetek szószólójaként is ismert lett, ezért rendkívül népszerű. A herceg rendkívül sokoldalú tehetség: pop együttese van, fotóművész, számos kiállítása volt szerte a világban. Aki többet szeretne tudni róla  látogasson el weboldalára: www.hubertushohenlohe.com

0 Tovább

Jön a síkrossz

A vancouveri olimpián kettővel több számban avatnak olimpiai bajnokot, mint legutóbb Torinóban. A négy évvel ezelőtti 84 után ezúttal 86 versenyszámban lesz éremosztás, a különbséget pedig a síkrossz adja majd. Az új olimpiai sportág bemutatására talán a leginkább az alábbi videó alkalmas...

0 Tovább

Ray Ewry méltó utóda

Hatalmas bravúrt vitt véghez a svájci Simon Ammann a vancouveri olimpián, a nyolc év kihagyás után mindkét egyéni síugró versenyt megnyerő Ammann ugyanis megismétlete a XX. század elején versenyző amerikai atléta, Ray Ewry teljesítményét. Olyanra ugyanis (a téli és a nyári játékok összesített történetében) korábban csak egyszer volt példa tudomásom szerint, hogy valaki nyolc év különbséggel tudjon két egyéni versenyszámban is győzni. Ewry 1900-ban és 1908-ban nyerte meg a helyből távolugrást és a helyből magasugró versenyszámot is, igaz ő a svájci ugróval ellentétben a köztes olimpián (1904-St. Louis) is megnyerte a két számot.

0 Tovább

Unikum síugrásban

Soha korábban nem fordult még elő az, ami Vancouverben bekövetkezett a síugró versenyeken. A normál sánc végeredménye ugyanis megismétlődött a nagysáncon, ahol szintén Simon Ammann - Adam Malysz - Gregor Schlierenzauer sorrend alakult ki a dobogón. A sportág történetében olyanra is csak egyszer volt példa korábban, hogy mindkét számban azonos emberek álljanak a dobogón, igaz más-más sorrendben. Az 1964-es innsbrucki olimpián a finn Veikko Kankkonen, a norvég Toralf Engan és Torgeir Brandtzaeg kibérelték a dobogót, normál sáncon a finn, a nagysáncon pedig Engan győzött.

0 Tovább

Kína már télen is nagyhatalom?

A pekingi nyári olimpián totális kínai fölény volt, a házigazdák ottani 51 aranyérmükkel fölényesen nyerték az éremtáblázatot. A Vancouverbe szerény reményekkel érkező kínaiak ("Örülnénk, ha a torinói két aranyérmet meg tudnánk közelíteni" - szóltak a hivatalosnyialtkozatok) azonban vasárnap hajnalban immár a harmadik aranyérmüket is megszerezték, így minden idők legsikeresebb téli olimpiai szereplésüket teljesítik. Jelenleg három aranyérmük van a kínaiaknak (női 500 méteres rövidpályás gyorskorcsolyázás: 1. Vang Meng, páros műkorcsolyázás: 1. Shen Xue-Zhao Hongbo, férfi 1500 méteres rövidpályás gyorsorcsolyázás: 1. Zhou Yang) amivel a 2010-es téli olimpia éremtáblázatának nyolcadik helyén állnak.

 

0 Tovább

Vancouver 2010 - 8. nap összefoglaló

Az olimpia nyolcadik napján hat versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Magyar szempontból Huszár Erika hatodik helyezése a nap kellemes meglepetése, aki 1500 méteren hatodik, vagyis pontszerző helyen végzett.

Rövidpályás gyorskorcsolya – női 1500 méter
Magyar szempontból a legnagyobb figyelem szombaton a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyszámát övezte. A selejtezőben három magyar versenyző, Huszár Erika, Heidum Bernadett és Darázs Rózsa is indult, közülük pedig előbbi tovább is jutott az elődöntőbe. A torinói olimpián ebben a számban negyedik helyen végző Huszárnak ezúttal is sikerült továbbjutnia a fináléba, igaz némiképp szerencsés körülmények között. Az elődöntőben először a kanadai, majd egyszerre kínai, dél-koreai és amerikai ellenfele is kicsúszott előle, így Huszár a bolgár Radanovát megelőzve futamgyőztesként jutott a fináléba.Az elődöntőbeli bukások és óvások miatt, rendhagyó módon nyolcszereplős döntőben jelentős volt az ázsiai fölény, de a népes mezőny miatt a megszokottaktól eltérően még ekkor sem volt garantált a magyar pontszerzés. A fináléban a kínai Csou Jang két dél-koreai versenyzőt, Li Un-Bjult és Pak Szung-Hit előzte meg.  Huszár Erika végül a bolgár Radanova és a kanadai Vicent előtt ért be a célba, ezzel a bravúros hatodik helyen végzett és megszerezte a magyar olimpiai küldöttség első vancouveri pontját.
 
Síugrás – nagysánc
Tovább folytatódott Simon Ammann sikersorozata az olimpiai síugró versenyeken. A svájci ugró a normál sáncon elért sikere után ugyanis szombaton a nagysánc küzdelmeiben is a legjobbnak bizonyult. A svájci ugró már az első sorozatban is 144 méterre repült, amivel már ekkor 6,6 pontos előnye volt a második helyen álló Adam Malysz-sal szemben. Az első sorozat után a harmadik helyen álló finn Matti Hautemaki másodszorra kifejezetten gyengén ugrott, így végül a legjobb húsz közé sem fért be. Az első széria után még csak az ötödik helyen álló Gregor Schlierenzauer 136 méterre repült a második sorozatban, amivel a normál sáncon rendezett versenyhez hasonlóan ezúttal is bronzérmes lett. Simon Ammann a második sorozatban is magabiztosan ugrott, látszott, hogy nem befolyásolja őt a kötése szabályossága körül kialakult kisebbfajta botrány. A svájci ugró megnyerte ezt a versenyt is, így a 2002-es olimpiához hasonlóan mindkét egyéni számban diadalmaskodott, így összességében már négyszeres olimpiai bajnoknak vallhatja magát. A síugró sport történetében mindössze két olyan versenyző van, aki négy bajnoki címet szerzett: Ammann és a legendás finn Matti Nykaenen. Adam Malysz 133,5 méteres második ugrása az ezüstérmet jelentette a lengyel ugró számára, aki szintén megismételte a kisebbik sáncon elért helyezését, ráadásul ezzel immár harmadik alkalommal lett Ammann mögött olimpiai ezüstérmes. Az érmek számát tekintve ezzel Malysz lett minden idők legjobb lengyel téli olimpiai szereplője, aki két vancouveri ezüstéremmel zárhatja le eredményes pályafutását. Gregor Schlierenzauer bronzérme némi gyógyírt jelentett az előzetesen esélyesnek gondolt osztrákok számára, akiknek azonban már csak a hétfői csapatverseny maradt a síugró aranyérme megszerzésére.
 
Alpesi sí – női szuperóriás-műlesiklás
A vancouveri olimpia nyolcadik versenynapjának első aranyérmét a női szuperóriás-műlesiklásban osztották ki, ahol kisebbfajta meglepetés született, hiszen az osztrák Andrea Fischbacher győzött. A versenyszám esélyese, a lesiklásban már aranyérmet nyerő amerikai Lindsey Vonn 17–es rajtszámmal jött le a pályán, aki a jól sikerült futam után át is vette a vezetést. A világbajnoki bronzérmes Fischbacher ezt követően hatalmas sebességgel repesztett végig a pályán és meglepő módon 74 századmásodperccel előzte meg az amerikait. Az eddig mindössze egy Világkupa győzelemmel rendelkező, 24 éves síző az osztrákok első alpesi sí aranyérmét nyerte meg Vancouverben. Lindsey Vonn végül a második helyről is leszorult, mert érkezett a szlovén Tina Maze, aki negyvenkilenc századdal volt csak lassabb Fischbachernél. Maze ezzel az ezüstéremmel a szlovénok második vancouveri érmét szerezte, ami egyben a szlovén sport eddigi legjobb téli olimpiai eredményét is jelenti. Vonn a második érmét szerezte az olimpián, ezúttal azonban világbajnoki címvédőként a bronzéremmel kellett beérnie. A lesiklásban harmadik helyen végző Elisabeth Görgl ezúttal leszorult a dobogóról és végül az ötödik helyen végzett. Két magyar induló is volt a mezőnyben, a 46-os rajtszámmal induló Berecz Anna kiesett a pálya felső részén, a Vancouverben most bemutatkozó Döme Zsófia viszont bejött végül a 36. helyre.
 
Sífutás – 30 km-es férfi üldözéses verseny
A sífutó versenyek a férfiak 30 km-es üldözéses futamával folytatódtak szombaton, ahol a táv első 15 km-ét klasszikus-, a második részt pedig szabad stílusban kellett teljesítenie a versenyzőknek. A klasszikus stílusú részben a cseh Lukas Bauer húzta az élmezőnyt, a hatalmas iramnak köszönhetően jó néhány esélyes versenyző (Matti Heikkinen, Sami Jauhojarvi , Martin Koukal, Ville Nousiainen) a lemaradásra, majd később a táv feladására is kényszerült. A szabad stílusú rész kezdetére azonban még így is népes csoport haladt az élen, Bauer előzetes szándékai ellenére pedig nem tudott jelentős előnyt szerezni a számára kedvezőbb részben. A cseh sífutó aztán később lemaradt, nem tudott elmenni az élen haladókkal, igaz így is bejött végül a hetedik helyre. Ekkor már a svéd Johan Olsson vette át a vezetést, aki a vetélytársak tétovázását kihasználva meg is szökött a főmezőnytől, sőt több mint húsz másodperces előnyt is ki tudott alakítani az egymásra váró többi sífutóval szemben. Az üldözéses versenyekben eddig megszokottakhoz képest eltérő koreográfia és a svéd sífutók összedolgozása (Södergren és Hellner igyekeztek lassítani az üldözők tempóját) megzavarta a mezőnyt, amely végül csak az utolsó négy kilométeren belül eredt a szökevény svéd sífutó nyomába. A felzárkózást indító Alekszander Legkov végül felért Olssonra, az orosz sífutó pedig magával vitte Marcus Hellnert, a német Tobias Angerert, illetve ennek a számnak a világbajnoki címvédőjét, Petter Northugot is. A norvég sífutónak aztán egy kilométerrel a cél előtt eltört az egyik botja és bár az éppen ott tartózkodó segítőktől elég gyorsan hozzájutott egy másikhoz, ezzel a balesettel elveszítette a csatlakozást az élen haladókhoz, így végül nem tudott érmet sem szerezni. Northug ráadásul a végére teljesen leállva és nagyon csalódottan jött be a célba a 11. helyen. Az elsősorban a nagy hajrájáról híres Northug ellen kitalált svéd taktika aztán a befutónál is tökéletesen működött. Ekkor már csak négy sífutó maradt ugyanis versenyben, akik közül pont az a Legkov maradt le végül a dobogóról, aki az üldözők felhozásából nagy részt vállalt. A végső sprintben aztán a svéd Marcus Hellner volt a leggyorsabb és lett olimpiai bajnok a német Tobias Angerer és a szintén svéd Johann Olsson előtt. Svédország ezzel a sikerrel immár a 26. sífutó olimpiai bajnoki címét nyerte meg, amivel Norvégia mögött feljöttek az örökrangsor második helyére. Kiemelkedően szerepeltek a kanadai férfi sífutók az üldözéses versenyben, akik három versenyzővel is bekerültek a legjobb kilenc közé, Ivan Babikov az ötödik, George Grey a nyolcadik, Alex Harvey pedig a kilencedik helyen végzett.
 
Gyorskorcsolya – férfi 1500 méter
A holland Mark Tuitert meglepetés győzelmével ért véget a férfi gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyszáma a richmondi Oval pályán. A 37 fős mezőnyben a világranglista 5. helyén álló, 29 éves versenyző 1:45,57-es idővel végzett az élen, maga mögé utasítva a világbajnoki címvédő és világcsúcstartó amerikai Shani Davist. Az 1000 méteren már olimpiai bajnoki címet szerző Davis az utolsó körben szorult csak le a második helyre, a célban végül 53 századmásodperccel maradt el holland vetélytársától. A harmadik helyen a norvég Havard Bökko végzett, aki ezzel 2002 után szerzett ismét érmet a gyorskorcsolyában nagyhatalomnak számító Norvégiának ebben a sportágban. Az 500 méteren arany-, 1000 méteren pedig ezüstérmet szerző dél-koreai Mo Te Bum ezen a távon az ötödik helyen végzett. A pályafutása utolsó olimpiáján szereplő amerikai Chad Hedrick is ott volt az élmezőnyben, de több mint egy másodperces hátránnyal végül csak a hatodik helyen zárt. A legendás Ard Schenk 1972-es sikere után Tuitert lett az első holland gyorskorcsolyázó, aki olimpián győzni tudott ezen a távon.
 
Rövidpályás gyorskorcsolya – férfi 1000 méter
A férfiak 1000 méteres rövidpályás gyorskorcsolya számában a koreai Li Jung Szu az 1500-on aratott sikere után megszerezte második vancouveri aranyát is. Honfitársa Li Ho Szuk végzett mögötte a második helyen, míg az olimpiák történetének legsikeresebb rövidpályás gyorskorcsolyázója, a hetedik olimpiai érmét szerző amerikai Apolo Anton Ohnoé lett a bronzérem. A két kanadai versenyzőnek Charles és Francois Hamelinnek a hazai szurkolók legnagyobb bánatára végül nem jutott érem a fináléban, ők a negyedik és ötödik hellyel vigasztalódhattak. Mostani sikerével Li Jung Szu a sífutó Marit Björgen és a síugró Simon Ammann mellett a vancouveri olimpia harmadik olyan szereplője lett, aki már két aranyérmet is szerzett. Újabb harmadik helyezésével Ohno az érmek számát tekintve az Egyesült Államok legsikeresebb téli olimpikonja lett, megelőzve a hat éremmel rendelkező gyorskorcsolyázót, Bonnie Blairt.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek