Figyelmeztetést kapott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól a svájci René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke. A svájci sportdiplomata által elkövetett ”bűn”-ről a NOB a napokban ugyan kiadott egy hivatalos kommünikét, de a pontos részletek ebből sem láthatóak igazán.

Ami biztos, hogy Fasel úr befolyással üzérkedett, vagyis kapcsolatainak és hatalmának köszönhetően segített egyik ismerősét különböző televíziós és marketing szerződések megkötéséhez. Az ügyet a svájci Sonntags Zeitung robbantotta ki még 2009 májusában, amikor megszellőztette az IIHF televíziós és média jogaival rendelkező Infront Sport Media nevű cég, valamint a René Fasel gyerekkori barátjának tulajdonában lévő Proc AG között megkötött szerződés részleteit.
 
A leleplezőnek szánt írás arról is szólt, hogy a két cég között összességében 1,9 millió svájci frankról szóló szerződések köttettek, melyek létrejötte után az IIHF-et 1994 óta irányító sportvezető is jutalékot kaphatott. A cikket követő napon René Fasel cáfolta a vádakat és tagadta, hogy pénzt vett volna fel a szolgálataiért és egyben kérte a NOB vezetőit, hogy az Etikai Bizottság hatáskörébe utalják át az ügyet. Ez utóbbi meg is történt, a hivatalos eljárások után pedig a Deloitte-Zürich nevű cég végezte el a nyomozást a kérdéses szerződés(ek) ügyében. A meghallgatások és az eljárás idén áprilisban véget ért, amelynek a végén nem tudták bebizonyítani a vádakat, René Fasel azonban elismerte a kapcsolat tényét barátjával, a segítség azonban elmondása alapján kimerült annak üzleti lehetőségeit elősegítő kapcsolatépítésben. A ’90-es években különböző ingatlan ügyekben együtt dolgozó két barát nem tagadta, hogy 2004 szeptembere és 2006 szeptembere között valóban létezett egyfajta együttműködési szerződés az Infront és a Proc AG között, ami konzultációs, tanácsadói feladatokat (ahogy ilyenkor lenni szokott…) foglalt magában. Az ügy vége szóbeli figyelmeztetés (intő ? …) lett René Faselnek, aki az eljárás folyamán együttműködött és megbánva bűneit megígérte, hogy ezentúl jobban felméri majd, hogy kinek milyen információkat ad át és milyen jellegű segítséget nyújt.
 
A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak 1995 óta tagja René Fasel, aki a vancouveri olimpia előtt a szemlebizottságban is dolgozott, most pedig „fekete pontot” kapott a NOB hírnevét rontó magatartása miatt. A 2002-es téli olimpia kapcsán kirobbant vesztegetési botrány miatt a NOB tagok szigorúbb kontroll alatt vannak az utóbbi években, de úgy tűnik, hogy azért vannak, akik nem a rendezési jog odaítélése kapcsán teszik pénzzé (egyetemi ösztöndíjjá, családi világkörüli utazássá, stb.) szavazatukat, hanem egyéb kreatív módon hasznosítják a NOB-tagságból adódó hatalmat és befolyást. Ejnye-bejnye Herr Fasel…