Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gádorfalvi Áron ötödik olimpiájára készülhet

A szörfös Gádorfalvi Áron londoni indulási jogot szerzett a Perth-ben zajló olimpiai kvalifikációs vitorlás világbajnokságon. A hazai szörfszövetség szombati tájékoztatása szerint Gádorfalvi a szombati futamokon mutatott teljesítményével biztosította helyét azon 28 versenyző között, akik a mostani vb-ről jutnak kvótához, s így élete ötödik olimpiájára készülhet. Összetettben a 34 éves sportoló a 28. lett, s ezzel a nemzetenkénti rangsorban a 20., azaz magabiztosan vívta ki a londoni szereplés lehetőségét.

"A mezőnyt, a korábbi eredményeket, a világranglistát ismerve már előzetesen 90 százalékig biztos voltam abban, hogy megszerzem a kvótát - nyilatkozta a szombati nap végén Gádorfalvi. - A verseny végül tulajdonképpen sima is volt, igaz, a végére alaposan elfáradtam. 34 évesen már az idősebb versenyzők közé tartozom, de van 40 éves szörfös is a mezőnyben, úgyhogy 1-2 olimpia még belefér. A célom, hogy Londonban az eddigi legjobbamat, a pekingi 19. helyet felülmúljam, ehhez azonban minden feltételnek adottnak kell lennie már a felkészülés során is."

A vb-n korábban a szintén szörfös Detre Diána és a laseres Berecz Zsombor szerzett olimpiai indulási jogot. Pekingben szintén Detre, Gádorfalvi és Berecz vehetett részt a vitorlázók versenyein. Vitorlázásban mindössze két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, az idei és a jövő évi világbajnokságot. A részvételi helyek 75 százalékát ebben az évben, a többit jövőre lehet kiharcolni.

0 Tovább

Detre Diána kijutott a londoni olimpiára

Detre Diana ötkarikás részvételi jogot szerzett a női RS:X szörf kategóriában az olimpiai hajóosztályok kvalifikációs világbajnokságán, az ausztráliai Perthben. A magyar sportági szövetség szombati tájékoztatása szerint Detre a tízfutamos versenyen a 39., a nemzetek sorrendjében a 21. helyen végzett és ezzel az első lehetséges alkalommal kvalifikálta magát a londoni olimpiára.

Erre csak az idei és a jövő  évi világbajnokság ad módot vitorlázásban. A vb-n a következő héten még három hajóosztályban érdekeltek a magyarok. Közülük korábbi eredményeik alapján elsősorban Berecz Zsombortól (Laser) és Gádorfalvi Árontól (RS:X Férfi Szörf) várható olimpiai kvalifikáció.

0 Tovább

Merész izraeli célok Londonra

Izraeli sportolók az 1952-es nyári olimpián vettek részt először. Sokáig nem játszottak jelentős szerepet az ötkarikás mozgalomban és csak a ’72-es müncheni olimpia terrortámadása (valamint 11 izraeli halálos áldozata) miatt emlékezhettünk rájuk. Első komolyabb sikerüket az 1992-es barcelonai olimpián érték el, ahol a cselgáncsozó Yael Arad révén megszerezték első érmüket (ezüst). Ezt követően aztán egyetlen női sportolójuk sem tudott már olimpiai dobogóra állni, az utóbbi két évtized hiányosságát pedig Londonban pótolná az ország sportvezetése. A barcelonai olimpián megkezdett éremszerzés később is folytatódott, az azóta megrendezett négy játékokon rendre volt izraeli (igaz mindig férfi) érmes, sőt a szörfös Gal Fridman (a képen) révén Athénban Izrael történetének első és mindmáig egyetlen aranyérmét is megszerezték. A remek sorozatot a 2012-es londoni olimpián is szeretnék folytatni, amelyről az Izraeli Olimpiai Bizottság főtitkára, Efraim Zinger nyilatkozott a napokban: „Azért megyünk a játékokra, hogy győzzünk. Ha valaki győzni akar, akkor viszont magas célokat kell kijelölnie. Londonra vonatkozóan három fő célunk van: Szeretnénk továbbra is az éremszerző országok közé tartozni, 1992 után szeretnénk ismét női olimpiai érmest, ezen felül pedig szeretnénk ezúttal olyan sportágban is érmet szerezni, amiben ez korábban nem sikerült.”nyilatkozta optimistán a főtitkár. Izrael sportolói eddig három sportágban (cselgáncs, szörfözés, kajak-kenu) szereztek olimpiai érmet, Pekingből egyetlen bronzéremmel tértek haza, a kínai fővárosban a szörfös hagyományokat folytató Shahar Zubari szerepelt sikeresen.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek